iPLUS LTE Szczegóły bieżącego użycia

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
picador
Stały użytkownik forum

iPLUS LTE Szczegóły bieżącego użycia

Post autor: picador »

Witam , interesuje mnie jak u Was wygląda stan bieżącego użycia .

Sprawdzając wykorzystany limit otrzymuje informację tylko o pobranych danych poprzez transfer 3G , jeżeli pracujemy w sytemie LTE pobrane dane nie są jawne na klienta zarówno poprzez wysłanie SMS jak i na stronie PLUS ONLINE .

Kilka dni temu dzwoniłem do BOK i oznajmiono mi , że stanu danych ( LTE ) nie sprawdzę poprzez PLUS ONLINE lecz tylko po wysłaniu SMS i co się okazuje SMS zwrotny podaje mi ten sam stan który po dodaniu mam na plus online.

Jak w takim razie kontrolować koszty , używając routera i kilku kompów , TV i konsoli ?

Pozostaje czekać aż PLUS naprawi tę niedogodność ?
Stosując limity powinniśmy mieć pełen wgląd w dane ...
Fajne ale tylko dla operatora , brawo :brawa: , jak zwykle klient dostaje w zadek :mur:
Ostatnio zmieniony 2012-01-16, 19:30 przez picador, łącznie zmieniany 1 raz.
picador
Stały użytkownik forum

Re: iPLUS LTE Szczegóły bieżącego użycia

Odpowiedź z 19.01.2012

Szanowni Państwo,

dziękuję za przesłaną wiadomość.

W odpowiedzi na nią informuję, że niestety, na chwilę obecną nie dysponujemy narzędziami, które umożliwiałyby sprawdzenie bieżącego użycia w ramach technologii LTE.

Czyli co , nie zliczają to znaczy , że nie ma limitu ?? :brawa:
Czy zliczają ale nie wiedzą jak sprawdzić , podałem numer iPLUS i chyba powinienem uzyskać odpowiedź ...
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

picador pisze: Czyli co , nie zliczają to znaczy , że nie ma limitu ?? :brawa:
Nie no w to ja nie uwierzę. Być może nie ma możliwości jego sprawdzenia dla użytkownika, ale Plus na pewno ma ta informacje i ja egzekwuje :cwaniak:
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
rombad
Stały użytkownik forum

Post autor: rombad »

picador pisze:Czyli co , nie zliczają to znaczy , że nie ma limitu ??
Niestety jest limit, w moim przypadku otrzymałem blokadę prędkości podczas nocnego ściągania co nie powinno mieć miejsca. Natomiast dobre jest to że po przełączeniu w na 3G mamy kolejny limit do wykorzystania. Przynajmniej u mnie tak było.
cichosan
Początkujący użytkownik forum

Post autor: cichosan »

Niestety jest limit, w moim przypadku otrzymałem blokadę prędkości podczas nocnego ściągania co nie powinno mieć miejsca.
Potwierdzam bo wczoraj między 1-2 w nocy dostałem lejek w LTE. Oczywiście dział techniczny wciska ciemnotę, że lejek może być narzucony nawet z kilkugodzinnym poślizgiem - tak wytłumaczono mi lejek nałożony w nocy. Co gorsza LTE przycięli mi przy wykorzystaniu zaledwie ok. 4GB z 25GB limitu miesięcznego, bo w nocy jak rozumiem działa iplusopobieracz bez limitów. Potwierdzam również, że po przycięciu LTE w 3G limit do wykorzystania wynosi tyle co ma się w danym okresie rozliczeniowym. Pisałem już o tym w innym wątku. Mają bajzel, a Aero2 robi sobie co chce z ich klientami. Śmiech na sali, żeby nie mieć przygotowanej platformy do rzetelnego monitorowania swoich abonentów w usłudze, którą się wprowadza na rynek. To potwierdza tylko podążanie za kasą. Ja im tego nie odpuszczę. Rozpoczynam batalię, którą pociągnę do samego końca, bo czuję się oszukany.
himilsbach
Początkujący użytkownik forum

LEJEK

Post autor: himilsbach »

Ze mną zrobili to samo . Jestem nowym klientem okres rozliczeniowym mam od 17 stycznia 2012. Po dwóch dniach dostałem lejek także w godzinach nocnych o godzinie 00.40 internet spadł praktycznie do zera.Usługa LTe na infolini powiedzieli mi że przekroczyłem limit. Pakiet mam 12 giga z czego przez dwa dni wykorzystałem 1 giga. Po kilku telefonach internet odblokowali mi w tym samym dniu.Czyli miałem rację że nie przekroczyłem limitu.Bałagan jednym słowem i tyle.
Awatar użytkownika
jaras99
Stały użytkownik forum

Post autor: jaras99 »

No to nie tylko w LTE maja taki bajzel. Ja się już prawie pół roku z nimi męczę a mam usługę 3G z limitem 20 GB i darmowym iPlusopobieraczem. W ciągu tego okresu nim mi przytną transfer wykorzystam nawet nie 10 GB i w nocy też tak z 10 GB i już mam lejek. Praktycznie co miesiąc wysyłam reklamacje i wszystko negatywnie :dobani:
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

jaras99,
Ja się już prawie pół roku z nimi męczę a mam usługę 3G z limitem 20 GB i darmowym iPlusopobieraczem. W ciągu tego okresu nim mi przytną transfer wykorzystam nawet nie 10 GB i w nocy też tak z 10 GB i już mam lejek. Praktycznie co miesiąc wysyłam reklamacje i wszystko negatywnie
To że w LTE mają jeszcze bajzel to rozumiem-różne sieci.Nie wiem w jaki sposób zliczasz dane ale coś mi tu nie gra, z iPlusa korzystam 3-lata, lejek miałem narzucony chyba 2-3razy i spodziewałem się tego po ilości ściągniętych danych w dzień, w czasie nocnym zdarzało mi się ściągać jednej nocy po ok. 10GB i nigdy nie miałem lejka z tego powodu. ;) P.S Obsługa klienta jest wzorcowa w Plusie porównując z innymi polskimi sieciami. :ok:
jareq
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

jarek999 pisze: Sprawdzając wykorzystany limit otrzymuje informację tylko o pobranych danych poprzez transfer 3G , jeżeli pracujemy w sytemie LTE pobrane dane nie są jawne na klienta zarówno poprzez wysłanie SMS jak i na stronie PLUS ONLINE .
Tylko wysyłanie SMS nic nie daje jeśli mamy aktywnego iPlusopobieracza.
Jeśli dobrze pamiętam, to podaje zsumowane dane (dzień+ noc).
Pomijam już ty kwestie sprawdzenia użycia w LTE.

Jakoś w Orange, Cyfrowym Polsacie nie ma problemu z sprawdzeniem pozostałego limitu danych. T-Mobile i Plus ma z tym kłopot w przypadku aktywnego pobierania nocnego.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

marens,
Jakoś w Orange, Cyfrowym Polsacie nie ma problemu z sprawdzeniem pozostałego limitu danych.
Sposób sprawdzania zliczania danych nie jest dobrze zorganizowany (na co niejednokrotnie zwracałem uwagę w BOK-dlatego mam router z wolnym oprogramowaniem który mi to robi ). Zastanawiające że korzystając intensywnie z sieci nigdy nie miałem problemu z błędnym naliczaniem, a już cyklicznym??? ;)
jareq
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

jarek999 pisze:To że w LTE mają jeszcze bajzel to rozumiem-różne sieci.
Może jednak trochę mniej wyidealizowanej wizji Plusa zamiast przy każdej okazji zaznaczania jaką to ma idealną obsługę klienta i jak idealnie ci ten Plus działa? Najpierw należało sprzątnąć bajzel zamiast wciskać ludziom zabugowane usługi za grubą kasę, nie sądzisz?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Maciek764 pisze:zamiast wciskać ludziom zabugowane usługi za grubą kasę
Obecnie w wielu dziedzinach to standard.

Powiedzmy płyty główne które bez upgrade BIOSu nie działają prawidłowo, akcje serwisowe samochodów itp.
Nie pomagam na PW!
marens
Guru bezprzewodowy

jarek999 pisze:Sposób sprawdzania zliczania danych nie jest dobrze zorganizowany
Możesz rozwinąć co masz na myśli?
Chodzi mi o to aby każdy mógł sobie online wyświetlić informację w stylu:
Pakiet Data: 31.01.2012 (10 dni) 3878,88 MB

Jeśli chodzi o Plusa i eksport to pliku i ręczne zsumowanie jest utrudnione.
Raz wyświetla kB a raz MB, niby wszystko jest okej ale nie można zaznaczyć całej tabelki i zsumować. Inna kwestia, że osobno prezentowałbym dane pobrane w nocy a inaczej w dzień.
18.01.2012 00:17 GPRS internet 456,00 kB
18.01.2012 00:17 GPRS internet 2,98 MB
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Maciek764,
Może jednak trochę mniej wyidealizowanej wizji Plusa zamiast przy każdej okazji zaznaczania jaką to ma idealną obsługę klienta i jak idealnie ci ten Plus działa?
Widzę że to Ty masz z tym problem- sieci jednak mamy kilka do wyboru nie musisz korzystać z Plusa, wolny rynek. Mam szukać dziury w całym i do czego by się tu przyczepić. Ja mam status połączenia modemu z siecią na routerze 30dni (2x zmiana IP), odbieram i wysyłam dużo danych (czasami symetrycznie), mam zerowe straty pakietów i przyzwoity stabilny ping ok. 100ms, prędkość 3-4-5Mbs/1Mbs mi wystarcza, modem cały czas aktywny w HSPA+ (Open-Wrt Gargoyle od Cezarego się tym zajmuje i zliczaniem danych).
Chodzi mi o to aby każdy mógł sobie online
Dokładnie o takie zliczanie miałem na myśli-gdyby więcej osób się tego dopominało to już by było dostępne. ;)
jareq
marens
Guru bezprzewodowy

Maciek764 pisze:Może jednak trochę mniej wyidealizowanej wizji Plusa zamiast przy każdej okazji zaznaczania jaką to ma idealną obsługę klienta
Popatrzmy się obiektywnie, przecież teraz z Plusa ogrom osób ucieka...
Mnie osobiście dwukrotnie wprowadzili w błąd odnośnie limitu prędkości.
Do jakości HSPA nie można się przyczepić, u mnie też stabilnie 4Mbit/1Mbit.
Chociaż osobiście wybieram Orange, przy podobnych, jak nie lepszych parametrach transmisji, możliwości sprawdzania limitu etc.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

marens ja pare miesięcy temu zrezygnowałam z Plusa. Jakość usługi w moim przypadku na 5+ ale to co mi zaoferowali jako klientowi którym byłam 3 czy 4 lata to była kpina. Chyba 4 GB limitu, nocki dopłacać, ogranicznik na 4. W Playu który oferuje mi mniejsza prędkośc ale stabilną po roku umowy dostałam 10 GB. W jednej i drugiej ofercie nie było modemu.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

marens,
Chociaż osobiście wybieram Orange, przy podobnych, jak nie lepszych parametrach transmisji,
U mnie Orange wypada kiepsko-tzn. max. osiągi są wyższe, ale ze stabilnością jest źle i tu na + wychodzi właściwe zarządzanie siecią, co jest korzystne dla użytkownika i sieci czego najlepszym przykładem jest Play.
możliwości sprawdzania limitu etc.
Plus też za bardzo nie może mi fikać bo jestem abonentem Play i już od dawna dostaje od nich o wiele korzystniejsze oferty (nie oferują obecnie usługi zewnętrznego IP z którego korzystam w Plusie, za to ww zliczanie danych jest dostępne on-line , co dla mnie nie ma szczególnego znaczenia-to co przelicza mi router jest wystarczające) i stację o "rzut beretem" 3xbliżej. ;)
jareq
marens
Guru bezprzewodowy

Sundance_kid pisze:Jakość usługi w moim przypadku na 5+ ale to co mi zaoferowali jako klientowi którym byłam 3 czy 4 lata to była kpina. Chyba 4 GB limitu, nocki dopłacać, ogranicznik na 4.
No i właśnie to mam na myśli.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

marens moze to jest rodzaj strategii. Jak najmniej użytkowników, płacących duzo ale jakośc usługi mają dobrą. Zdecydowałabym się na Plusa jakby dali my z 8 GB limitu. Bo dzielę na dwa kompy, 5 to za mało.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Na obecną chwilę Plus poza pewnymi plusami (obsługa klienta) jest taki średnio na jeża opłacalny.
Może i działa w EDGE najlepiej ale inne technologie pozornie najlepsze nie do końca są najlepsze.
Nie pomagam na PW!
chemik89
Stały użytkownik forum

Post autor: chemik89 »

Wszystko zależy od tego gdzie sie znajdujemy - kto ma nadajniki w okolicy i ilu jest odbiorców :)
Dell axim x50v
Trium Mars->Nokia 3210->Siemens c60->Siemens mc60[RIP]->Siemens s65->Siemens sx1[RIP]->Nokia 6310i->SonyErricson k750i->SonyErricson k800i->LG GT540
HSPA+ 40ms (internet mobilny 15GB -50% 29.90zł)
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Mnie wkurza totalny bajzel związany z przełączaniem się EDGE/UMTS2100/UMTS900. Wszystko jest chaotyczne i bez sensu, nie da się korzystać z tego w ruchu. Trzeba wymusić konkretne pasmo póki sieć nie będzie dobrze skonfigurowana.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

jarek999 pisze:To że w LTE mają jeszcze bajzel to rozumiem-różne sieci.
W takim razie dlaczego w 2G oraz 3G umieją połączyć limit? Też można powiedzieć, że są to dwie różne sieci.
marens pisze: Popatrzmy się obiektywnie, przecież teraz z Plusa ogrom osób ucieka...
Może wyjdzie, że powtarzam się. Ale ja uważam, że Plus naprawdę się chce pozbyć części swoich użytkowników :]
wojteks pisze:Na obecną chwilę Plus poza pewnymi plusami (obsługa klienta) jest taki średnio na jeża opłacalny.
Ale za to wedle moich obserwacji (przynajmniej w Białymstoku o okolicach) jest naprawdę nie do pobicia jeśli chodzi o jakość usług.
Maciek764 pisze:Mnie wkurza totalny bajzel związany z przełączaniem się EDGE/UMTS2100/UMTS900.
A co się dzieje? Ja jeszcze nie miałem takiego problemu nigdy.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

YaHooo pisze:Ale ja uważam, że Plus naprawdę się chce pozbyć części swoich użytkowników
= odciążenie sieci = wyższe prędkości = lepsze wizerunek sieci = nowi klienci z wyższymi cenami. :]
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

A co się dzieje? Ja jeszcze nie miałem takiego problemu nigdy.
Na przykład zrzuca niepotrzebnie na UMTS900, a z UMTS900 na GSM mimo że kiedyś spokojnie po Śląsku można było jeździć nawet bez wymuszonego UMTS i cały czas trzymało UMTS2100, spokojnie można było nawet filmy on-line oglądać w ruchu. Teraz bez wymuszenia konkretnego pasma jest to niemożliwe. Na samym UMTS900 nie pojeździsz bo handovery są... nie ma ich.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ryba825 pisze:= odciążenie sieci = wyższe prędkości = lepsze wizerunek sieci = nowi klienci z wyższymi cenami. :]
No to ja podziękuję za taką sieć :]
Maciek764 pisze:Na przykład zrzuca niepotrzebnie na UMTS900, a z UMTS900 na GSM mimo że kiedyś spokojnie po Śląsku można było jeździć nawet bez wymuszonego UMTS i cały czas trzymało UMTS2100, spokojnie można było nawet filmy on-line oglądać w ruchu.
To widać mają skopaną konfigurację sieci.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

YaHooo,
W takim razie dlaczego w 2G oraz 3G umieją połączyć limit?
Nie znam szczegółów technicznych tych operacji-myślę że to jest problem przejściowy. W grudniu testując BDI miałem taki wysyp cyklicznych straconych pakietów że nie dało się z tego korzystać-a teraz już jest ok! ;) P.S wyższe ceny nie przejdą bo jest dostęp darmowy i silna konkurencja. :cwaniak:
jareq
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

jarek999 pisze:wyższe ceny nie przejdą
Ale jak widać upusty/promocje/bonusy u W3 znikają więc realnie ceny jednak wzrastają i BDI tego nie zatrzyma. Jak ktoś chce YT czy podobne serwisy oglądać albo mieć stronę otwartą natychmiast to zapłaci.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

jarek999 pisze:Nie znam szczegółów technicznych tych operacji-myślę że to jest problem przejściowy.
Jak najbardziej to jest problem przejściowy. Tylko dla mnie taka sytuacja jest po prostu nie do pomyślenia ;)
picador
Stały użytkownik forum

Witam ponownie , jeżeli się nie mylę jest nieźle !! :brawa:

Posiadam limit 12Gb , przez kilka dni pociągnąłem 2GB na 3G czyli w HSPA+ ... , i to mam zliczone i jawne .
Ale przez ponad 20 dni jechałem cały czas na LTE , oczywiście zliczonych danych nikt nie zobaczy , zwłaszcza pracując na routerze.
Wczoraj skończył mi się limit w LTE , totalne zwonienie i własciwie brak możliwości pracy .
Przełączyłem na 3G i mam jeszcze do końca okresu rozliczeniowego to co zostało czyli 10Gb :brawa:

Czyli z tego co ja zrozumiałem to , róbcie tak :

1. Należy od początku okresu jechać na LTE
2. W systemie LTE nie ma darmowych nocy ... ( nawt gdy włączony ipluspobieracz 00.00-09.00 itp )
3. Gdy skończy się limit przełączamy na 3G i mamy znowu cały niewykorzystany limit dzień ... + nocne ściąganie za free w przypadku aktywnego ipluspobieracz

Odwrotnie bym nie radził bo i LTE już nie pójdzie !

Czyli dopóki nie zauważymy na plusonline zliczanych danych dla LTE to mamy kupiony limit x 2 :hurra:

Dajcie znać czy tak samo to rozumiecie , jednak PLUS jest fajny ... :)
Ostatnio zmieniony 2012-01-23, 17:19 przez picador, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ