konfiguraca internetu w domu (przedluzenie wifi)

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
metalmaniak1
Początkujący użytkownik forum

konfiguraca internetu w domu (przedluzenie wifi)

Post autor: metalmaniak1 »

Witam!

Drodzy forumowicze, mam nadzieję, że pomozecie mi skonfigurowac internet Neostrada 20 Mb w moim domu.

Na poczatek powiem, ze posiadam dwa routery adsl Pentagram P 6331-42, a mialo by to wygladac nastepujaco:

Podlaczam Router Pentagram P 6331-42 bezposrednio do gniazdka telefonicznego na parterze i oczywiscie konfiguruje pod neostrade. Zasieg na parterze jest elegancki, tylko chcialbym poprawic jego jakosc na pietrze. Chcialbym to wykonac bez zadnych kabli.

Pytanie 1: Czy moge w jakis sposob wykorzystac w tym celu drugi ten sam router?
Pytanie 2: Czy wystarczyloby gdybym kupil Access point jakiejs innej firmy ustawil go na pietrze w trybie repeater? Jaka bylaby wtedy predkosc polaczenia? Czy stracilbym cos z tego 20 Mb w neostradzie w komputerach podlaczonych na pietrze (czy w np. laptopie na pietrze podlaczonym do AP bede umial sciagac z pelna predkoscia 20 Mb/s??
Pytanie 3: Jakie sa inne wyjscia rozdzielenia tego polaczenia tak by nie tracic predkosci netu na zadnym urzadzeniu i bez ciagniecia kabli na pietro?

Z gory dziekuje za pomoc.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: konfiguraca internetu w domu (przedluzenie wifi)

Post autor: key »

metalmaniak1 pisze:Pytanie 1: Czy moge w jakis sposob wykorzystac w tym celu drugi ten sam router?
Mozesz sprobowac:
Polacz routery portami lan przy pomocy kabla, ustaw na drugim routerze inne IP z tej samej podsieci jak na pierwszym, wylacz serwer DHCP na drugim routerze.
metalmaniak1 pisze:Czy wystarczyloby gdybym kupil Access point jakiejs innej firmy ustawil go na pietrze w trybie repeater?
Tryb repeater nie jest najszczesliwszym wyborem. Jesli tylko mozna wybierz tryb AP i polacz szkielet kablem.
metalmaniak1 pisze:Jakie sa inne wyjscia rozdzielenia tego polaczenia tak by nie tracic predkosci netu na zadnym urzadzeniu i bez ciagniecia kabli na pietro?
Jesli chcesz ominac ciagniecie kabli, kup DLAN.
Nie pomagam na PW.
metalmaniak1

key pisze:Tryb repeater nie jest najszczesliwszym wyborem.
Moge spytac dlaczego nie jest to dobry wybor?

Moglbys mi wytlumaczyc jakby to wygladalo uzywajac tego Dlan?

Najlepszym rozwiazaniem byloby pociagniecie na gore kabla i tam postawienie AP podlaczonego przez LAN tak? Czy wtedy urzadzenia podlaczone do tego AP beda mogly korzystac z pelnej predkosci Neo 20 Mb/s?
Romek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Romek »

metalmaniak1 pisze:Moge spytac dlaczego nie jest to dobry wybor?
Spadek wydajności sieci o połowę, zwiększenie opóźnień, możliwe kłopoty ze stabilnością połączeń, możliwe zawieszanie się urządzeń.

[ Dodano: 2012-01-24, 23:30 ]
metalmaniak1 pisze:Najlepszym rozwiazaniem byloby pociagniecie na gore kabla i tam postawienie AP podlaczonego przez LAN tak? Czy wtedy urzadzenia podlaczone do tego AP beda mogly korzystac z pelnej predkosci Neo 20 Mb/s?
Tak.
Możesz do tego celu użyć tego drugiego Pentagrama P 6331-42.- ten sam efekt

[ Dodano: 2012-01-24, 23:34 ]
metalmaniak1 pisze:Moglbys mi wytlumaczyc jakby to wygladalo uzywajac tego Dlan?
Rysunek poglądowy http://www.dipol.com.pl/transmiter_siec ... _N3358.htm
Romek
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL
key
*Mistrz bezprzewodowy*

metalmaniak1 pisze:Moglbys mi wytlumaczyc jakby to wygladalo uzywajac tego Dlan?
Wkladasz urzadzenie do gniazdka, drugie do drugiego. Miedzy tymi gniazdkami jest pociagniety (virtualny) kabel.
Nie pomagam na PW.
metalmaniak1

Romek pisze:metalmaniak1 napisał/a:
Najlepszym rozwiazaniem byloby pociagniecie na gore kabla i tam postawienie AP podlaczonego przez LAN tak? Czy wtedy urzadzenia podlaczone do tego AP beda mogly korzystac z pelnej predkosci Neo 20 Mb/s?

Tak.
Możesz do tego celu użyć tego drugiego Pentagrama P 6331-42.- ten sam efekt

Ok. To pociagne jednak ten kabel, zeby miec pewnosc, ze nie strace predkosci. I teraz w zwiazku z tym mam pytanie jak skonfigurowac tego drugiego pentagrama, zeby zrobic z niego AP, i jak polaczyc te dwa routery ze soba, bo przeciez to sa routery ADSL i maja wejscia RJ-11 a nie RJ-45. Chyba, ze mam polaczyc je ze soba np. gniazdami LAN 1. Tylko jak to mam wtedy skonfigurowac na tym co bedzie robil za AP, zeby puszczal to polaczenie dalej po wifi? Prosze o pomoc.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Konfigurujesz "normalnie" WiFi, ustawiasz IP routera w twoim subnecie, wylaczasz DHCP, laczysz portami LAN.
Nie pomagam na PW.
metalmaniak1

Konfigurujesz "normalnie" WiFi, ustawiasz IP routera w twoim subnecie, wylaczasz DHCP, laczysz portami LAN.
Rozumiem wszystko oprócz "ustawiasz IP routera w twoim subnecie". Na ktorym routerze, gdzie i co dokladnie mam wpisac? Aha i DHCP wylaczyc na routerze czy na tym co bedzie robil za APeka?
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: bdkacz »

Na tym co będzie robił za AP'ka :)

ustawiasz IP routera w twoim subnecie" - chodzi o to,żebyś temu co będzie robił za AP dał IP z puli którą już używasz,czyli jeśli w Twojej sieci istniejący router ("dawca" neta) ma np 192.168.1.1, to temu drugiemu dajesz np 192.168.1.2 albo dowolny inny byle spoza zakresu jaki przydziela po DHCP ten pierwszy - żeby nie robiły się konflikty adresów :)
metalmaniak1

Ok, to juz prawie wszystko wiem. Jeszcze mam tylko pytanie czy w tym routerze co bedzie robil za APeka tez musze wpisywac dane do logowania do neostrady (login, haslo itd.)?

W piatek bede z tym walczyl wiec wole byc dobrze przygotowany.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

metalmaniak1 pisze:Jeszcze mam tylko pytanie czy w tym routerze co bedzie robil za APeka tez musze wpisywac dane do logowania do neostrady (login, haslo itd.)?
Nie.
metalmaniak1

Ok, dziekuje wszystkim za pomoc. Bede Was informowal jak poszlo. Pozdrawiam i jeszcze raz dzieki.
ODPOWIEDZ