konfiguraca internetu w domu (przedluzenie wifi)
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
konfiguraca internetu w domu (przedluzenie wifi)
Witam!
Drodzy forumowicze, mam nadzieję, że pomozecie mi skonfigurowac internet Neostrada 20 Mb w moim domu.
Na poczatek powiem, ze posiadam dwa routery adsl Pentagram P 6331-42, a mialo by to wygladac nastepujaco:
Podlaczam Router Pentagram P 6331-42 bezposrednio do gniazdka telefonicznego na parterze i oczywiscie konfiguruje pod neostrade. Zasieg na parterze jest elegancki, tylko chcialbym poprawic jego jakosc na pietrze. Chcialbym to wykonac bez zadnych kabli.
Pytanie 1: Czy moge w jakis sposob wykorzystac w tym celu drugi ten sam router?
Pytanie 2: Czy wystarczyloby gdybym kupil Access point jakiejs innej firmy ustawil go na pietrze w trybie repeater? Jaka bylaby wtedy predkosc polaczenia? Czy stracilbym cos z tego 20 Mb w neostradzie w komputerach podlaczonych na pietrze (czy w np. laptopie na pietrze podlaczonym do AP bede umial sciagac z pelna predkoscia 20 Mb/s??
Pytanie 3: Jakie sa inne wyjscia rozdzielenia tego polaczenia tak by nie tracic predkosci netu na zadnym urzadzeniu i bez ciagniecia kabli na pietro?
Z gory dziekuje za pomoc.
Drodzy forumowicze, mam nadzieję, że pomozecie mi skonfigurowac internet Neostrada 20 Mb w moim domu.
Na poczatek powiem, ze posiadam dwa routery adsl Pentagram P 6331-42, a mialo by to wygladac nastepujaco:
Podlaczam Router Pentagram P 6331-42 bezposrednio do gniazdka telefonicznego na parterze i oczywiscie konfiguruje pod neostrade. Zasieg na parterze jest elegancki, tylko chcialbym poprawic jego jakosc na pietrze. Chcialbym to wykonac bez zadnych kabli.
Pytanie 1: Czy moge w jakis sposob wykorzystac w tym celu drugi ten sam router?
Pytanie 2: Czy wystarczyloby gdybym kupil Access point jakiejs innej firmy ustawil go na pietrze w trybie repeater? Jaka bylaby wtedy predkosc polaczenia? Czy stracilbym cos z tego 20 Mb w neostradzie w komputerach podlaczonych na pietrze (czy w np. laptopie na pietrze podlaczonym do AP bede umial sciagac z pelna predkoscia 20 Mb/s??
Pytanie 3: Jakie sa inne wyjscia rozdzielenia tego polaczenia tak by nie tracic predkosci netu na zadnym urzadzeniu i bez ciagniecia kabli na pietro?
Z gory dziekuje za pomoc.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: konfiguraca internetu w domu (przedluzenie wifi)
Mozesz sprobowac:metalmaniak1 pisze:Pytanie 1: Czy moge w jakis sposob wykorzystac w tym celu drugi ten sam router?
Polacz routery portami lan przy pomocy kabla, ustaw na drugim routerze inne IP z tej samej podsieci jak na pierwszym, wylacz serwer DHCP na drugim routerze.
Tryb repeater nie jest najszczesliwszym wyborem. Jesli tylko mozna wybierz tryb AP i polacz szkielet kablem.metalmaniak1 pisze:Czy wystarczyloby gdybym kupil Access point jakiejs innej firmy ustawil go na pietrze w trybie repeater?
Jesli chcesz ominac ciagniecie kabli, kup DLAN.metalmaniak1 pisze:Jakie sa inne wyjscia rozdzielenia tego polaczenia tak by nie tracic predkosci netu na zadnym urzadzeniu i bez ciagniecia kabli na pietro?
Nie pomagam na PW.
-
Moge spytac dlaczego nie jest to dobry wybor?key pisze:Tryb repeater nie jest najszczesliwszym wyborem.
Moglbys mi wytlumaczyc jakby to wygladalo uzywajac tego Dlan?
Najlepszym rozwiazaniem byloby pociagniecie na gore kabla i tam postawienie AP podlaczonego przez LAN tak? Czy wtedy urzadzenia podlaczone do tego AP beda mogly korzystac z pelnej predkosci Neo 20 Mb/s?
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Spadek wydajności sieci o połowę, zwiększenie opóźnień, możliwe kłopoty ze stabilnością połączeń, możliwe zawieszanie się urządzeń.metalmaniak1 pisze:Moge spytac dlaczego nie jest to dobry wybor?
[ Dodano: 2012-01-24, 23:30 ]
Tak.metalmaniak1 pisze:Najlepszym rozwiazaniem byloby pociagniecie na gore kabla i tam postawienie AP podlaczonego przez LAN tak? Czy wtedy urzadzenia podlaczone do tego AP beda mogly korzystac z pelnej predkosci Neo 20 Mb/s?
Możesz do tego celu użyć tego drugiego Pentagrama P 6331-42.- ten sam efekt
[ Dodano: 2012-01-24, 23:34 ]
Rysunek poglądowy http://www.dipol.com.pl/transmiter_siec ... _N3358.htmmetalmaniak1 pisze:Moglbys mi wytlumaczyc jakby to wygladalo uzywajac tego Dlan?
Romek
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Wkladasz urzadzenie do gniazdka, drugie do drugiego. Miedzy tymi gniazdkami jest pociagniety (virtualny) kabel.metalmaniak1 pisze:Moglbys mi wytlumaczyc jakby to wygladalo uzywajac tego Dlan?
Nie pomagam na PW.
-
Romek pisze:metalmaniak1 napisał/a:
Najlepszym rozwiazaniem byloby pociagniecie na gore kabla i tam postawienie AP podlaczonego przez LAN tak? Czy wtedy urzadzenia podlaczone do tego AP beda mogly korzystac z pelnej predkosci Neo 20 Mb/s?
Tak.
Możesz do tego celu użyć tego drugiego Pentagrama P 6331-42.- ten sam efekt
Ok. To pociagne jednak ten kabel, zeby miec pewnosc, ze nie strace predkosci. I teraz w zwiazku z tym mam pytanie jak skonfigurowac tego drugiego pentagrama, zeby zrobic z niego AP, i jak polaczyc te dwa routery ze soba, bo przeciez to sa routery ADSL i maja wejscia RJ-11 a nie RJ-45. Chyba, ze mam polaczyc je ze soba np. gniazdami LAN 1. Tylko jak to mam wtedy skonfigurowac na tym co bedzie robil za AP, zeby puszczal to polaczenie dalej po wifi? Prosze o pomoc.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Konfigurujesz "normalnie" WiFi, ustawiasz IP routera w twoim subnecie, wylaczasz DHCP, laczysz portami LAN.
Nie pomagam na PW.
-
Rozumiem wszystko oprócz "ustawiasz IP routera w twoim subnecie". Na ktorym routerze, gdzie i co dokladnie mam wpisac? Aha i DHCP wylaczyc na routerze czy na tym co bedzie robil za APeka?Konfigurujesz "normalnie" WiFi, ustawiasz IP routera w twoim subnecie, wylaczasz DHCP, laczysz portami LAN.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Na tym co będzie robił za AP'ka 
ustawiasz IP routera w twoim subnecie" - chodzi o to,żebyś temu co będzie robił za AP dał IP z puli którą już używasz,czyli jeśli w Twojej sieci istniejący router ("dawca" neta) ma np 192.168.1.1, to temu drugiemu dajesz np 192.168.1.2 albo dowolny inny byle spoza zakresu jaki przydziela po DHCP ten pierwszy - żeby nie robiły się konflikty adresów

ustawiasz IP routera w twoim subnecie" - chodzi o to,żebyś temu co będzie robił za AP dał IP z puli którą już używasz,czyli jeśli w Twojej sieci istniejący router ("dawca" neta) ma np 192.168.1.1, to temu drugiemu dajesz np 192.168.1.2 albo dowolny inny byle spoza zakresu jaki przydziela po DHCP ten pierwszy - żeby nie robiły się konflikty adresów

-
Ok, to juz prawie wszystko wiem. Jeszcze mam tylko pytanie czy w tym routerze co bedzie robil za APeka tez musze wpisywac dane do logowania do neostrady (login, haslo itd.)?
W piatek bede z tym walczyl wiec wole byc dobrze przygotowany.
Pozdrawiam.
W piatek bede z tym walczyl wiec wole byc dobrze przygotowany.
Pozdrawiam.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie.metalmaniak1 pisze:Jeszcze mam tylko pytanie czy w tym routerze co bedzie robil za APeka tez musze wpisywac dane do logowania do neostrady (login, haslo itd.)?
-
Ok, dziekuje wszystkim za pomoc. Bede Was informowal jak poszlo. Pozdrawiam i jeszcze raz dzieki.