Modem GTC 378 - muli

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Braviszon
Początkujący użytkownik forum

Modem GTC 378 - muli

Post autor: Braviszon »

Witajcie

Szukałem, czytałem ale nic nie pomogło :(

Mam ww modem w tablecie Samsung Q1 Ultra. Katę SIM rozpoznaje, ale często gęsto gubi zasięg. Jak złapie to pobiera dane niemiłosiernie wolno. :/

Zainstalowane oprogramowanie to GTM 2.1.0.420 Po zainstalowaniu 3.1 nie widział w ogóle urządzenia.
System XP

Miał ktoś podobny przypadek ?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Modem GTC 378 - muli

Post autor: YaHooo »

Braviszon pisze:często gęsto gubi zasięg
A jaki masz zasięg jak jest? Być może jesteś na skraju zasięgu i temu tak się dzieje.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Braviszon

YaHooo pisze:[..]A jaki masz zasięg jak jest? Być może jesteś na skraju zasięgu i temu tak się dzieje.
W Warszawie w pomieszczeniach zamkniętych edge jest na 80 %, po wyjściu na ulicę łapie 3G ale sygnał ledno na 1 kreseczkę i działa beznadziejnie

[ Komentarz dodany przez: Grzechu: 2012-01-25, 18:31 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-01-25, 18:31 przez Braviszon, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Braviszon pisze:W Warszawie w pomieszczeniach zamkniętych edge jest na 80 %, po wyjściu na ulicę łapie 3G ale sygnał ledno na 1 kreseczkę i działa beznadziejnie
No to nie najlepiej. A próbowałeś wymuszać połączenie się tylko po 2? Wtedy może będzie działać stabilniej.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Braviszon

YaHooo pisze:[..]No to nie najlepiej. A próbowałeś wymuszać połączenie się tylko po 2? Wtedy może będzie działać stabilniej.
Teraz w mieszkaniu nawet edga nie łapie.

a dodam ze internet na komórce śmiga bez problemów.

edit

Powyższa sytacja miała miejce na karcie tmobile
Wsadziłem Orange i jest ciągle: szukanie sieci/brak sieci - może modem na simlocka ?

[ Komentarz dodany przez: Grzechu: 2012-01-25, 19:08 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-01-25, 19:08 przez Braviszon, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Braviszon pisze: Wsadziłem Orange i jest ciągle: szukanie sieci/brak sieci - może modem na simlocka ?
Raczej wtedy by pisał, że nieprawidłowa karta SIM.

Ale co może oznaczać, że coś jest nie tak z samym telefonem. Skoro nie łapie zasięgu, a tam gdzie ma być to przerywa. Ja bym go oddał do serwisu by go sprawdzili.
berni
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: berni »

Braviszon pisze:Wsadziłem Orange i jest ciągle: szukanie sieci/brak sieci - może modem na simlocka ?
Mam tak z Optionem GlobeSurfer , ma on blokadę simlock na Erę i po włożeniu simki Playonline w modemie diodki sygnalizują szukanie sieci.
Awatar użytkownika
Braviszon

Mam tak z Optionem GlobeSurfer , ma on blokadę simlock na Erę i po włożeniu simki Playonline w modemie diodki sygnalizują szukanie sieci.
jednak na karcie Plusa "działa" podobnie jak na TMobile, czyli jak chce ;)
ODPOWIEDZ