Nie na mapie ale w http://btsearch.pl/DejaVu pisze:na jakiej mapie dowiedzieć się który to BTS:
Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo
Moderator: Moderatorzy
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo
Nie pomagam na PW!
-
- Mistrz bezprzewodowy
Żeby lokalizację stacji bazowej znaleźć na mapie, to najwygodniej skorzystać z listy BTS-ów w formacie CLF.DejaVu pisze:Pytanie dotyczące TNI - na jakiej mapie dowiedzieć się który to BTS:
W tym celu na stronie http://btsearch.pl/nobbimonitor.php eksportujemy aktualną bazę danych BTSearch do formatu CLF ver. 3 i wynikowy plik btsearch.clf umieszczamy w katalogu programu Top_NetInfo. (Taki przykładowy, gotowy do ściągnięcia plik umieściłem tutaj: https://rapidshare.com/files/4157693313/btsearch_clf.zip)
Chcąc zobaczyć na mapie położenie naszej stacji bazowej, w górnym menu klikamy:
Informacje -> Lista BTSów (clf v. 3)
następnie w oknie "Lista BTSów" klikamy "Szukaj", podświetlamy wiersz z interesującym nas BTS-em i klikamy "Mapa (http)".
Otwiera się okno przeglądarki internetowej, a w nim widzimy lokalizację interesującego nas BTS-a.
Jeśli do komputera mamy podpięty i skonfigurowany w TNI GPS, to na ekranie widzimy także swoją własną pozycję.
Krzysztof
-
- Stary wyga bezprzewodowy
TNI 3.60z11 (wersja do testów): http://www.sklepy.ehost.pl/tni_test.zip?360z11
Plik programu top_netinfo.exe należy zastąpić plikiem z pobranego archiwum ZIP, w tym czasie program musi być wyłączony.
Zmiany:
1. Poprawiono działanie bramek, została sprawdzona tylko Plusa. Ustawienia -> Mail: powiadamianie -> Bramki mail -> SMS
2. Jest większa szansa że okienko z powiadomieniami nie będzie się blokowało.
3. Tryb NDIS w Optionach powinien sprawiać mniej problemów.
4. Dodano Ustawienia -> Komunikacja AT i PIN -> Komendy AT -> Option -> Pasmo
5. Dodano Ustawienia -> Komunikacja AT i PIN -> Komendy AT -> Sierra
6. Dodano Ustawienia -> Komunikacja AT i PIN -> Komendy AT -> Sierra -> Pasmo
PS. Czy są poważniejsze zastrzeżenia do ostatnich wersji testowych? Szczególnie chodzi mi o naliczanie transferu. Jeżeli nie będzie zastrzeżeń to w krótkim czasie będzie opublikowana następna nie testowa wersja programu.
Plik programu top_netinfo.exe należy zastąpić plikiem z pobranego archiwum ZIP, w tym czasie program musi być wyłączony.
Zmiany:
1. Poprawiono działanie bramek, została sprawdzona tylko Plusa. Ustawienia -> Mail: powiadamianie -> Bramki mail -> SMS
2. Jest większa szansa że okienko z powiadomieniami nie będzie się blokowało.
3. Tryb NDIS w Optionach powinien sprawiać mniej problemów.
4. Dodano Ustawienia -> Komunikacja AT i PIN -> Komendy AT -> Option -> Pasmo
5. Dodano Ustawienia -> Komunikacja AT i PIN -> Komendy AT -> Sierra
6. Dodano Ustawienia -> Komunikacja AT i PIN -> Komendy AT -> Sierra -> Pasmo
PS. Czy są poważniejsze zastrzeżenia do ostatnich wersji testowych? Szczególnie chodzi mi o naliczanie transferu. Jeżeli nie będzie zastrzeżeń to w krótkim czasie będzie opublikowana następna nie testowa wersja programu.
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
Do pobrania (pierwszy post) nowa wersja 3.61
W programie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> od wersji 2.27 istnieje możliwość aktualizacji:
menu górne -> Informacje -> Aktualizacje
Zmiany:
Były publikowane przy okazji publikowania wersji testowych.
Najważniejszą jest zmiana naliczania transferu, uwzględniono taryfę nocną w oknie głównym programu: "Połączenie i transfer", "impulsy i koszt połączeń".
Wyłączono "Statystyki" w menu górnym, w tej chwili nie są potrzebne. Prawdopodobnie po sprawdzeniu i przeróbkach zostaną kiedyś ponownie włączone.
W programie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> od wersji 2.27 istnieje możliwość aktualizacji:
Zmiany:
Były publikowane przy okazji publikowania wersji testowych.
Najważniejszą jest zmiana naliczania transferu, uwzględniono taryfę nocną w oknie głównym programu: "Połączenie i transfer", "impulsy i koszt połączeń".
Wyłączono "Statystyki" w menu górnym, w tej chwili nie są potrzebne. Prawdopodobnie po sprawdzeniu i przeróbkach zostaną kiedyś ponownie włączone.
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
- Stały użytkownik forum
Dwa modemy - kłopot z TNI
Ze względu, że modem wbudowany w netbooka (E770) nie obsługuje UMTS900 zainstalowałem na USB drugi modem E169. O ile w Mobile Partnerze w opcji wybór urządzenia mam oba modemy i wybór jest zapamiętywany, to w tni jest z tym kłopot.
Program widzi oba modemy pod nazwami HUAWEI Mobile Connect - 3G Modem i HUAWEI Mobile Connect - 3G Modem #2 ten #2 to właśnie ten nowozinstalowany E169. W edycji połączenia wybieram Modem #2 i łączę się z netem. Wszystko działa prawidłowo do chwili zamknięcia tni. Po powtórnym otwarciu parametry połączenia zmieniają się tak, że ponownie program usiłuje użyć pierwszego modemu. Co ciekawe Modem #2 jest zalogowany do sieci - nazwa sieci CID, LAC i siła sygnału wyświetla się prawidłowo (czyli informacja brana jest z modemu #2, mimo, że program usiłuje łączyć się pierwszym modemem).
Czy można w jakiś sposób zrobić, aby tni wybierał modem zgodnie z wolą użytkownika i zapamiętywał ten wybór?
Ze względu, że modem wbudowany w netbooka (E770) nie obsługuje UMTS900 zainstalowałem na USB drugi modem E169. O ile w Mobile Partnerze w opcji wybór urządzenia mam oba modemy i wybór jest zapamiętywany, to w tni jest z tym kłopot.
Program widzi oba modemy pod nazwami HUAWEI Mobile Connect - 3G Modem i HUAWEI Mobile Connect - 3G Modem #2 ten #2 to właśnie ten nowozinstalowany E169. W edycji połączenia wybieram Modem #2 i łączę się z netem. Wszystko działa prawidłowo do chwili zamknięcia tni. Po powtórnym otwarciu parametry połączenia zmieniają się tak, że ponownie program usiłuje użyć pierwszego modemu. Co ciekawe Modem #2 jest zalogowany do sieci - nazwa sieci CID, LAC i siła sygnału wyświetla się prawidłowo (czyli informacja brana jest z modemu #2, mimo, że program usiłuje łączyć się pierwszym modemem).
Czy można w jakiś sposób zrobić, aby tni wybierał modem zgodnie z wolą użytkownika i zapamiętywał ten wybór?
-
1. Czy nie jest zaznaczone: Ustawienia -> Auto modem i port -> Próbuj automatycznie ustawić modem...?krimar pisze: Wszystko działa prawidłowo do chwili zamknięcia tni.
2. W systemie we właściwościach połączenia dial-up kiedy zmienia się modem, czy podczas otwarcia TNI czy cały czas jest zły?
3. Z jakiego powodu nie chcesz wyłączyć wbudowanego modemu w biosie lub Menedżerze urządzeń? Pozostawienie jednego modemu w systemie powinno rozwiązać problem.
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
- Początkujący użytkownik forum
Witam.Korzystam z TNI 3.60 i transfer w wybranym okresie wynosił mi 791,38MB,natomiast po aktualizacji do wersji 3.61 wynosi 777,43.Gdzie sie zapodziało 13,95MB?
- wojteks
- *** Administrator ***
To łatwe do zrobienia.krimar pisze:Dwa modemy
Musisz mieć 2 kopie TNI (w różnych katalogach) i 2 różne połączenia dial-up zamiast jednego tni.
Z jednej kopii TNI i jednego połączenia dial-up robisz Modem1, z drugiej kopii i drugiego połączenia robisz Modem2 i powinno działać, odpowiednie skróty na pulpit i już.
Nie pomagam na PW!
-
- Mistrz bezprzewodowy
Oświeciłeś mnie. Tak chyba zrobię, bo korzystam z dwóch telefonów w trybie modemu, a co za tym idzie 4 połączeń dial-up bo jak mi się nie chcę szukać kabla/nie mam go to jadę przez bluetooth. A automatycznie wybieranie urządzenia w TNI nie zawsze działa.wojteks pisze:To łatwe do zrobienia.
Musisz mieć 2 kopie TNI (w różnych katalogach) i 2 różne połączenia dial-up zamiast jednego tni.
Z jednej kopii TNI i jednego połączenia dial-up robisz Modem1, z drugiej kopii i drugiego połączenia robisz Modem2 i powinno działać, odpowiednie skróty na pulpit i już.
-
Zmienił się sposób naliczania transferu, zapisu sesji. Nowa wersja dzieli zapisywane sesje o ile jest taka potrzeba. Starsza doliczała sesje, które trwały podczas zmiany okresu rozliczeniowego, tworzyła znaczniki - korekty były widoczne w oknie "Statystyki". Nowa zlicza tylko sesje rozpoczęte w aktualnym okresie rozliczeniowym, ponieważ np. w chwili zmiany okresu rozliczeniowego dzieli je. Jeżeli używa się taryfy nocnej to inaczej zapisanych sesji może być więcej. W nowej korekty związane z taryfą nocną są widoczne w oknie głównym a w starszej w "Statystyki".kamiloo78 pisze:Gdzie się zapodziało 13,95MB?
Program umożliwia wprowadzenie korekty: Ustawienia -> Okres rozliczeniowy -> Korekta transferu.
Najlepiej by było abyś sam zliczył - sprawdził, czy program dobrze zlicza sesje, wyświetlanie wszystkich lub z okresu rozliczeniowego można włączyć tu: Ustawienia -> Ogólne -> Wyświetlanie połączeń. Ze względu na zmiany przez długi czas była upubliczniona wersja testowa, nikt nie zgłaszał uwag. Najgorszy jest okres przejściowy, dlatego już wcześniej pisałem o tym że zmiana na tą wersję może być związana z potrzebą wprowadzenia korekty.
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
- Stały użytkownik forum
To była przyczyna odznaczenie powyższego powoduje, że tni pamięta modem uprzednio wybrany w danym połaczeniujanek222 pisze: 1. Czy nie jest zaznaczone: Ustawienia -> Auto modem i port -> Próbuj automatycznie ustawić modem...?
- unpublished
- Stały użytkownik forum
Nie wiem czy pamiętasz jak pisałem że choć to absurdalne, to transfer przy download'zie uzyskany za pomocą TNI jest niższy od uzyskiwanego za pomocą orangesoftu? Nie wiem co zmieniłeś ale teraz są takie same albo bardzo zbliżone, ja w każdym razie ze swej strony nic nie zmieniałem (żadnych ustawień, sterowników, etc), a wskaźnik poziomu sygnału jest ten sam (zbliżona moc sygnału).janek222 pisze:Do pobrania (pierwszy post) nowa wersja 3.61
Jeszcze jedno, wreszcie informacja odnośnie transferu MB z TNI pokrywa mi się z tą dołączoną do faktury !!! Jeszcze raz wieeelkie dzięki !!!
Pozdrawiam
BTW: Tak sobie myślałem czy nie można by pomyśleć nad opcją "rozłącz i ponownie połącz z internetem co: xx minut" Już pisze w jakim celu, chodzi o zmianę adresu IP dla programów które ściągają automatycznie z "rapidów"
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To moim zdaniem jest nieco nietrafiona propozycja. Bo zawsze może się coś stać i ściąganie się przedłuży. Wtedy takie rozłączenia spowodują przerwanie pobierania pliku. Zatem lepiej jest użyć programu który ma możliwość wykonywania skryptów po zakończeniu pobierania pliku i użyć TNI do wznowienia połączenia po rozłączeniu.unpublished pisze:Tak sobie myślałem czy nie można by pomyśleć nad opcją "rozłącz i ponownie połącz z internetem co: xx minut" Już pisze w jakim celu, chodzi o zmianę adresu IP dla programów które ściągają automatycznie z "rapidów"
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Mistrz bezprzewodowy
a czy jest taka możliwość w TnI aby pokazał wszystkie dostepne BTS i wymusić połaczenie z konkretnym BTS-em?
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie i nie będzie, nie da się wskazać z którym BTSem ma się połączyć modem.kmy pisze:czy jest taka możliwość w TnI
Nie pomagam na PW!
- unpublished
- Stały użytkownik forum
Przynajmniej u mnie poślizg jest niewielki, a można brać przecież pod uwagę margines błędu. Opcja w moim przekonaniu o tyle jest trafiona że bez żadnego kombinowania TNI w tle rozłączy połączenie i potem ponownie połączy (już z nowym IP), a programik będzie sobie ściągać dalejYaHooo pisze:To moim zdaniem jest nieco nietrafiona propozycja. Bo zawsze może się coś stać i ściąganie się przedłuży. Wtedy takie rozłączenia spowodują przerwanie pobierania pliku. Zatem lepiej jest użyć programu który ma możliwość wykonywania skryptów po zakończeniu pobierania pliku i użyć TNI do wznowienia połączenia po rozłączeniu.

Pozdro.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Wtedy opóźnia się z kolei pobieranieunpublished pisze:Przynajmniej u mnie poślizg jest niewielki, a można brać przecież pod uwagę margines błędu.

[ Dodano: 2012-01-23, 18:25 ]
Ale dobry program do ściągania z serwisów potrafi rozłączyć po pobraniu pliku sam. A TNI ma już zaimplementowane automatyczne łączenie. To moim zdaniem jest najlepsze rozwiązanie.unpublished pisze:ez żadnego kombinowania TNI w tle rozłączy połączenie i potem ponownie połączy (już z nowym IP)
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Użytkownik forum
Właśnie wpłaciłem autorowi programiku datek za program...jest naprawdę świetny 

BlackBerry Passport 32GB
Xbox One X
LG 55" sj800v
Xbox One X
LG 55" sj800v
-
Do pobrania (pierwszy post) nowa wersja 3.62
Zmiany:
1. Podczas otwierania listy BTSów TNI -> Informacje -> Lista BTSów (clf v. 3):
- wyświetla się pasek postępu podczas wczytywania danych, wcześniej część użytkowników mogła mieć wrażenie że program się na chwilę zawiesza, czas wczytywania jest zależny od mocy obliczeniowej komputera,
- jeżeli w katalogu programu brak jest pliku z danymi to wyswietlany jest komunikat z przyciskiem umożliwiającym przejście bezpośrednio na stronę (wcześniej takiej możliwości nie było), na której można go wygenerować,
- poprawiono nazwy nowych operatorów.
2. Poprawiono wyświetlanie transferu w przypadku, kiedy czas otwarcia ostatniej sesji nie mieści się w okresie rozliczeniowym.
3. W "Do wykorzystania pozostało", po wykorzystaniu transferu, będą pojawiały się wartości ujemne, wcześniej pojawiało się zero.
4. Po zmianie ustawienia "Przesuń do traya" nie trzeba już restartować programu.
5. Jak będzie się wyświetlała ikona program w trayu to już nie na paseku zadań i na odwrót.
6. Kilka ustawień zmieniło swoje położenie z "Start programu" do "Ogólne".
Dziękuję wszystkim darczyńcom za datki. Listy darczyńców zostały zaktualizowane, lokalizacje:
1. Program Top_netinfo (TNI) -> Informacje -> Dotacje
2. Strona http://www.sklepy.ehost.pl
Zmiany:
1. Podczas otwierania listy BTSów TNI -> Informacje -> Lista BTSów (clf v. 3):
- wyświetla się pasek postępu podczas wczytywania danych, wcześniej część użytkowników mogła mieć wrażenie że program się na chwilę zawiesza, czas wczytywania jest zależny od mocy obliczeniowej komputera,
- jeżeli w katalogu programu brak jest pliku z danymi to wyswietlany jest komunikat z przyciskiem umożliwiającym przejście bezpośrednio na stronę (wcześniej takiej możliwości nie było), na której można go wygenerować,
- poprawiono nazwy nowych operatorów.
2. Poprawiono wyświetlanie transferu w przypadku, kiedy czas otwarcia ostatniej sesji nie mieści się w okresie rozliczeniowym.
3. W "Do wykorzystania pozostało", po wykorzystaniu transferu, będą pojawiały się wartości ujemne, wcześniej pojawiało się zero.
4. Po zmianie ustawienia "Przesuń do traya" nie trzeba już restartować programu.
5. Jak będzie się wyświetlała ikona program w trayu to już nie na paseku zadań i na odwrót.
6. Kilka ustawień zmieniło swoje położenie z "Start programu" do "Ogólne".
Dziękuję wszystkim darczyńcom za datki. Listy darczyńców zostały zaktualizowane, lokalizacje:
1. Program Top_netinfo (TNI) -> Informacje -> Dotacje
2. Strona http://www.sklepy.ehost.pl
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
I słusznie.kristopher0725 pisze:Właśnie wpłaciłem autorowi programiku datek za program...

W końcu Janek traci sporo własnego prywatnego czasu na rozwijanie tego programu.
Wiem, że są osoby, które po kilka razy wpłacają

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Dzisiaj 10:37
Dzisiaj 10:40kristopher0725 pisze:Właśnie wpłaciłem autorowi programiku datek za program
To jednak prawda, że pieniądze potrafią czynić cudajanek222 pisze:Do pobrania (pierwszy post) nowa wersja 3.62

Krzysztof
-
Chris-Kr, akurat większość tych zmian była testowana w węższym gronie. Np. ja to testowałem.Zatem to jednak nie pieniądze 

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
- Mistrz bezprzewodowy
Oczywiście, że żartowałem. Razem z Jankiem nad tą nową wersją siedzieliśmy już od dwóch dni.
Krzysztof
-
Wiem.Chris-Kr pisze:Razem z Jankiem nad tą nową wersją siedzieliśmy już od dwóch dni.

Tylko szersze grono pewnie o tym nie wie i mogli nie zrozumieć dowcipu.

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Prawda jest taka że gdyby nie Chris-Kr to TNI nie było by już od dawna rozwijane. Często to jego duża pomoc i zaangażowanie mobilizuje mnie do dalszych prac. Mało kto zdaje sobie sprawę jak dużo czasu spędziliśmy razem nad tym programem. Oczywiście pomoc forumowych ekspertów, moderatorów a w tym szczególnie Bliskiego ma duże znaczenie.BliSki pisze:Tylko szersze grono pewnie o tym nie wie
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
- Użytkownik forum
A może wersja programu dla VIP??? 
Za jakimiś super bajerami dla ludzi którzy wpłacą np 10zł
Były by dwie wersje....NORMAL(dla wszystkich) i VIP( Z bajerami po wpłacie.)
I jeszcze tylko taka mała uwaga do autorów...źle mnie wpisaliście
Poprawnie to: Kristopher0725PL Wrocłąw-Biskupin
Pozdrawiam i tak trzymać
A kasę wpłaciłem jako bezrobotny
hehe

Za jakimiś super bajerami dla ludzi którzy wpłacą np 10zł

Były by dwie wersje....NORMAL(dla wszystkich) i VIP( Z bajerami po wpłacie.)

I jeszcze tylko taka mała uwaga do autorów...źle mnie wpisaliście

Poprawnie to: Kristopher0725PL Wrocłąw-Biskupin
Pozdrawiam i tak trzymać

A kasę wpłaciłem jako bezrobotny

BlackBerry Passport 32GB
Xbox One X
LG 55" sj800v
Xbox One X
LG 55" sj800v
-
- Mistrz bezprzewodowy
Autor jest tylko jeden.kristopher0725 pisze:I jeszcze tylko taka mała uwaga do autorów...
On tworzy, a ja tylko staram się znaleźć dziurę w całym

Krzysztof
-
janek222 pisze:Prawda jest taka że gdyby nie Chris-Kr

Otóż to.Chris-Kr pisze:Autor jest tylko jeden.
Podobnie jak ja czasamiChris-Kr pisze:On tworzy, a ja tylko staram się znaleźć dziurę w całym

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- pogodabartek
Witam.
Mam prośbę,czy mógłby ktoś napisać jak uruchomić TNI na modemie Huawei E398,chodzi mi o dokładne ustawienia(wybór modemu i inne takie tam) bo podstawy ustawień znam.
Oczywiście wiem,że muszę odinstalować MP Huaweia z CP i zainstalować same sterowniki ręcznie.
Mam prośbę,czy mógłby ktoś napisać jak uruchomić TNI na modemie Huawei E398,chodzi mi o dokładne ustawienia(wybór modemu i inne takie tam) bo podstawy ustawień znam.
Oczywiście wiem,że muszę odinstalować MP Huaweia z CP i zainstalować same sterowniki ręcznie.
-
1. Ustawienia -> Połączenie -> Wybierz - edytuj połączenie (mam nadzieję że tu sobie poradzisz).pogodabartek pisze:wybór modemu i inne takie tam
2. Ustawienia -> Połączenie -> Wybór APN
3. Możesz spróbować po uruchomieniu TNI zaznaczyć:
- Ustawienia -> Auto modem i port -> Próbuj automatycznie ustawić modem...
- Ustawienia -> Auto modem i port -> Próbuj automatycznie ustawić port...
4. Ponowne uruchomienie programu powinno skutkować poprawnymi ustawieniami portu i modemu.
5. Ustawienia -> Komunikacja AT i PIN -> Komunikacja AT...
6. Pozostaje (nie ma już wpływu na połączenie) Ustawienia -> Okres rozliczeniowy
7. Warto przejrzeć inne ustawienia
Wszystko powinieneś znaleźć tu:
Tutorial ze screenami: http://www.sklepy.ehost.pl/tutorial1/tu ... fo_ras.htm
FAQ dotyczące TNI: http://wiki.bez-kabli.pl/index.php?titl ... Info_-_FAQ
Gdybyś miał jeszcze jakieś pytania to pisz.
Pozdrawiam
Janek
Janek