Iplus + Nokia6151 + BT -- Konsultanci już wymiękli
Moderator: Moderatorzy
Iplus + Nokia6151 + BT -- Konsultanci już wymiękli
Witam
Kupiłem niedawno iplus simdata. Niestety ani razu nie udało mi się jeszcze połączyć z netem. Wychodzi błąd 720
Konfiguracja to:
Nokia 6151
Komputer Lenovo N100 WinXP Home
Połączenie bluetooth.
Rozmawiałem już z 3ma konsultantami - każdy z nich na początku rozmowy stwierdzał, że błąd 720 to prosta sprawa. Po 30 min rozmowy i kilkunastu restartach kompa i telefonu dochodzili do wniosku żebym zainstalował na nowo WinXP.
Przeglądnąłem już wszystkie możliwe wątki, faq itp i nic. Komputer łączy się z telefonem na początku, pojawia się w fonie ikona połączenia BT i wywala błąd 720.
Może ktoś ma pomysł jak to rozwiązać?
Bennek
Kupiłem niedawno iplus simdata. Niestety ani razu nie udało mi się jeszcze połączyć z netem. Wychodzi błąd 720
Konfiguracja to:
Nokia 6151
Komputer Lenovo N100 WinXP Home
Połączenie bluetooth.
Rozmawiałem już z 3ma konsultantami - każdy z nich na początku rozmowy stwierdzał, że błąd 720 to prosta sprawa. Po 30 min rozmowy i kilkunastu restartach kompa i telefonu dochodzili do wniosku żebym zainstalował na nowo WinXP.
Przeglądnąłem już wszystkie możliwe wątki, faq itp i nic. Komputer łączy się z telefonem na początku, pojawia się w fonie ikona połączenia BT i wywala błąd 720.
Może ktoś ma pomysł jak to rozwiązać?
Bennek
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: Iplus + Nokia6151 + BT -- Konsultanci już wymiękli
A prawidłowo masz skonfigurowany telefon?Łączysz się samym fonem z netem.W ustawieniach zaawansowanych należy dodać dodatkową komendę.Sprawdż komunikację modemu z komputerem.
Do telefonu mam sciagniete ustawienia z plusa. Sam telefon laczy sie bez problemu z netem. Komunikacja modemu z kompem takze dziala ok (kwerenda modemu)Jaco pisze:A prawidłowo masz skonfigurowany telefon?Łączysz się samym fonem z netem.W ustawieniach zaawansowanych należy dodać dodatkową komendę.Sprawdż komunikację modemu z komputerem.
- Jaco
Jakiego BT używasz?Może źle wpisałeś dodatkową komendę.W telefonie w ustawieniach modemu należy dopisać APN dla iPlusa.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Konsultanci mają rację, czasem jest to jedyne wyjście
Ale to zawsze zdążysz zrobić. 
Po pierwsze dlaczego się uparłeś na BT. W zestawie był przecież na pewno kabelek pod USB, nieprawdaż?
Wygląda to na problem z komunikacją telefon-komputer lub ustawieniami.
Spróbuj teraz przez kabel. Posprawdzaj ustawienia połączenia, wszystko znajdziesz w FAQ. Sprawdź też te ustawienia ściągnięte od Plusa w opcjach telefonu.
Radziłbym w ogóle nie korzystać z tych automatycznych ustawień. Kto wie co oni tam nawrzucali do telefonu.

Po pierwsze dlaczego się uparłeś na BT. W zestawie był przecież na pewno kabelek pod USB, nieprawdaż?

Spróbuj teraz przez kabel. Posprawdzaj ustawienia połączenia, wszystko znajdziesz w FAQ. Sprawdź też te ustawienia ściągnięte od Plusa w opcjach telefonu.
Radziłbym w ogóle nie korzystać z tych automatycznych ustawień. Kto wie co oni tam nawrzucali do telefonu.
- yagi
- Stary wyga bezprzewodowy
Niekoniecznie byl kabel w zestawie. W Play nie ma kabla w zestawie ani CD...
Uzywasz moze Nokia PC Suite? Ten soft sporo ulatwia...
Uzywasz moze Nokia PC Suite? Ten soft sporo ulatwia...
Niestety nie było kabla w zestawie więc muszę łączyć się przez BT. Zresztą nie sądze żeby winne tu było BT bo telefon bardzo ładnie się łączy z kompem. Przeglądnąłem już wszystkie FAQ, stosowałem najróżniejsze ustawienia i nic. Próbowałem łączyć się przez program nokii, potem za radą konsultanta iplus go wywaliłem. Chyba rzeczywiście nie pozostanie mi nic innego jak przeinstalować winde....Ufo atakuje pisze:Konsultanci mają rację, czasem jest to jedyne wyjścieAle to zawsze zdążysz zrobić.
Po pierwsze dlaczego się uparłeś na BT. W zestawie był przecież na pewno kabelek pod USB, nieprawdaż?Wygląda to na problem z komunikacją telefon-komputer lub ustawieniami.
- Jaco
Czy masz jakiś komunikat na wyświetlaczu fona przy próbie połączenia?Jaki BT używasz.BlueSoleii?
Najpierw wychodzi komunikat o połączeniu z kompem. Potem na ekranie kompa mam 'otwieranie portu, wybieranie numeru - nazwa i haslo, rejetrowanie komputera i wywala błąd 720Jaco pisze:Czy masz jakiś komunikat na wyświetlaczu fona przy próbie połączenia?Jaki BT używasz.BlueSoleii?
zaraz potem na ekranie fona wyświetla odłączenie od kompa
reasumując na fonie mam tylko 2 komunikaty - o połączeniu BT z kompem i o odłączeniu
Co do BT to używam wbudowany w laptof firmy Broadcom
- Jaco
-
- Mistrz bezprzewodowy
Moje koncepcje:
1.Jak działa Ci kwerenda to odpal Hyperterminal i spróbuj się połączyć komendami AT. Pewnie Ci się nie uda, ale może znajdziesz coś ciekawego. Wszystko jest w FAQ.
2. Instalacja systemu od nowa (nie przeinstalowanie) i robisz "drugie podejście"
3.Jeśli wciąż nie zadziała zamawiasz odpowiedni kabelek USB(np. CA-53), koszt kilkanaście zł i robisz "trzecie podejście" tylko przez kabel
1.Jak działa Ci kwerenda to odpal Hyperterminal i spróbuj się połączyć komendami AT. Pewnie Ci się nie uda, ale może znajdziesz coś ciekawego. Wszystko jest w FAQ.
2. Instalacja systemu od nowa (nie przeinstalowanie) i robisz "drugie podejście"

3.Jeśli wciąż nie zadziała zamawiasz odpowiedni kabelek USB(np. CA-53), koszt kilkanaście zł i robisz "trzecie podejście" tylko przez kabel

-
- Początkujący użytkownik forum
Moim zdaniem to niepotrzebne. Sam mam 6151 i używam z Win XP Prof oraz na drugim kompie z Vistą. Telefon kupiony normalnie w sklepie Media Markt, bez sim - locka. Używam BT Broadcom. Żadnych kwerend, żadnych komend we właściwościach połączenia. Moim zdaniem przekombinowałeś.Do telefonu mam sciagniete ustawienia z plusa.
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
...Jedno pytanie: czy podczas konfiguracji połączenia modemowego ręcznego w ustawieniach z jakiego łącza ma korzystać modem odhaczyłeś "ptaszka" na BT?? Powinno być do wyboru: modem przez RJ-11, USB, IRDA, i BT (zazwyczaj widoczne tylko modem wbudowany i BT). Najlepiej konfigurować połączenia modemowe po zainicjonowaniu połączenia telefonu z komputerm pzez BT bo wtedy Windows pyta jakiego urządzenia użyć do łączenia z netem.
...I nie ma takiej możliwości żeby nie dało się połączyć z netem...
...I nie ma takiej możliwości żeby nie dało się połączyć z netem...