Iplus + Nokia6151 + BT -- Konsultanci już wymiękli

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bennek

Iplus + Nokia6151 + BT -- Konsultanci już wymiękli

Post autor: bennek »

Witam

Kupiłem niedawno iplus simdata. Niestety ani razu nie udało mi się jeszcze połączyć z netem. Wychodzi błąd 720
Konfiguracja to:
Nokia 6151
Komputer Lenovo N100 WinXP Home
Połączenie bluetooth.

Rozmawiałem już z 3ma konsultantami - każdy z nich na początku rozmowy stwierdzał, że błąd 720 to prosta sprawa. Po 30 min rozmowy i kilkunastu restartach kompa i telefonu dochodzili do wniosku żebym zainstalował na nowo WinXP.

Przeglądnąłem już wszystkie możliwe wątki, faq itp i nic. Komputer łączy się z telefonem na początku, pojawia się w fonie ikona połączenia BT i wywala błąd 720.
Może ktoś ma pomysł jak to rozwiązać?

Bennek
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Iplus + Nokia6151 + BT -- Konsultanci już wymiękli

Post autor: Jaco »

A prawidłowo masz skonfigurowany telefon?Łączysz się samym fonem z netem.W ustawieniach zaawansowanych należy dodać dodatkową komendę.Sprawdż komunikację modemu z komputerem.
bennek

Jaco pisze:A prawidłowo masz skonfigurowany telefon?Łączysz się samym fonem z netem.W ustawieniach zaawansowanych należy dodać dodatkową komendę.Sprawdż komunikację modemu z komputerem.
Do telefonu mam sciagniete ustawienia z plusa. Sam telefon laczy sie bez problemu z netem. Komunikacja modemu z kompem takze dziala ok (kwerenda modemu)
Awatar użytkownika
Jaco

Jakiego BT używasz?Może źle wpisałeś dodatkową komendę.W telefonie w ustawieniach modemu należy dopisać APN dla iPlusa.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

Konsultanci mają rację, czasem jest to jedyne wyjście :!: Ale to zawsze zdążysz zrobić. :)

Po pierwsze dlaczego się uparłeś na BT. W zestawie był przecież na pewno kabelek pod USB, nieprawdaż? :wink: Wygląda to na problem z komunikacją telefon-komputer lub ustawieniami.
Spróbuj teraz przez kabel. Posprawdzaj ustawienia połączenia, wszystko znajdziesz w FAQ. Sprawdź też te ustawienia ściągnięte od Plusa w opcjach telefonu.
Radziłbym w ogóle nie korzystać z tych automatycznych ustawień. Kto wie co oni tam nawrzucali do telefonu.
Awatar użytkownika
yagi
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: yagi »

Niekoniecznie byl kabel w zestawie. W Play nie ma kabla w zestawie ani CD...

Uzywasz moze Nokia PC Suite? Ten soft sporo ulatwia...
bennek

Ufo atakuje pisze:Konsultanci mają rację, czasem jest to jedyne wyjście :!: Ale to zawsze zdążysz zrobić. :)

Po pierwsze dlaczego się uparłeś na BT. W zestawie był przecież na pewno kabelek pod USB, nieprawdaż? :wink: Wygląda to na problem z komunikacją telefon-komputer lub ustawieniami.
Spróbuj teraz przez kabel. Posprawdzaj ustawienia połączenia, wszystko znajdziesz w FAQ. Sprawdź też te ustawienia ściągnięte od Plusa w opcjach telefonu.
Radziłbym w ogóle nie korzystać z tych automatycznych ustawień. Kto wie co oni tam nawrzucali do telefonu.
Niestety nie było kabla w zestawie więc muszę łączyć się przez BT. Zresztą nie sądze żeby winne tu było BT bo telefon bardzo ładnie się łączy z kompem. Przeglądnąłem już wszystkie FAQ, stosowałem najróżniejsze ustawienia i nic. Próbowałem łączyć się przez program nokii, potem za radą konsultanta iplus go wywaliłem. Chyba rzeczywiście nie pozostanie mi nic innego jak przeinstalować winde....
Awatar użytkownika
Jaco

Czy masz jakiś komunikat na wyświetlaczu fona przy próbie połączenia?Jaki BT używasz.BlueSoleii?
bennek

Jaco pisze:Czy masz jakiś komunikat na wyświetlaczu fona przy próbie połączenia?Jaki BT używasz.BlueSoleii?
Najpierw wychodzi komunikat o połączeniu z kompem. Potem na ekranie kompa mam 'otwieranie portu, wybieranie numeru - nazwa i haslo, rejetrowanie komputera i wywala błąd 720
zaraz potem na ekranie fona wyświetla odłączenie od kompa

reasumując na fonie mam tylko 2 komunikaty - o połączeniu BT z kompem i o odłączeniu

Co do BT to używam wbudowany w laptof firmy Broadcom
Awatar użytkownika
Jaco

Poczytaj to:
http://support.microsoft.com/kb/810979/pl
Może coś wskórasz.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

Moje koncepcje:

1.Jak działa Ci kwerenda to odpal Hyperterminal i spróbuj się połączyć komendami AT. Pewnie Ci się nie uda, ale może znajdziesz coś ciekawego. Wszystko jest w FAQ.
2. Instalacja systemu od nowa (nie przeinstalowanie) i robisz "drugie podejście" :)
3.Jeśli wciąż nie zadziała zamawiasz odpowiedni kabelek USB(np. CA-53), koszt kilkanaście zł i robisz "trzecie podejście" tylko przez kabel :wink:
Enriquez
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Enriquez »

Do telefonu mam sciagniete ustawienia z plusa.
Moim zdaniem to niepotrzebne. Sam mam 6151 i używam z Win XP Prof oraz na drugim kompie z Vistą. Telefon kupiony normalnie w sklepie Media Markt, bez sim - locka. Używam BT Broadcom. Żadnych kwerend, żadnych komend we właściwościach połączenia. Moim zdaniem przekombinowałeś.
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

...Jedno pytanie: czy podczas konfiguracji połączenia modemowego ręcznego w ustawieniach z jakiego łącza ma korzystać modem odhaczyłeś "ptaszka" na BT?? Powinno być do wyboru: modem przez RJ-11, USB, IRDA, i BT (zazwyczaj widoczne tylko modem wbudowany i BT). Najlepiej konfigurować połączenia modemowe po zainicjonowaniu połączenia telefonu z komputerm pzez BT bo wtedy Windows pyta jakiego urządzenia użyć do łączenia z netem.
...I nie ma takiej możliwości żeby nie dało się połączyć z netem...
ODPOWIEDZ