Co kilka minut nie mogę otworzyć żadnej strony w LTE CP

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ygreko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Co kilka minut nie mogę otworzyć żadnej strony w LTE CP

Post autor: ygreko »

Co kilka minut strony się nie otwierają. Trwa to kilkanaście sekund i potem znowu wszystko działa. Modem E398, testowany w dwóch routerach. Podejrzewałem DNSy, więc wpisałem opendns albo googlowe DNSy - sytuacja się powtarza. Co więcej - ustawiłem stały ping na DNSy Sferii i w czasie, gdy strony się nie otwierały nie było zgubionych pakietów. Co jeszcze powinienem sprawdzić? Ustawienia Windowsa?

Druga rzecz, nie wiem czy powiązana - jak zaczynam ściągać duży plik, który leci do mnie z prędkością 2 MB/s, to następują zatrzymania transferu. Np. dochodzi szybko do 10 mega ściągniętych danych, potem zatrzymuje się na 5 sekund, leci dalej do 30 mega danych, znowu stoi itd. Wygląda mi to jakby komp nie nadążał zapisywać pliku na dysku (ale jak ściągam z sieci lokalnej to i kilkadziesiąt megabajtów na sekundę idzie), albo jakby router się zapychał taką ilością danych - testowałem na dwóch routerach. Czy to znane zjawisko?

PS. Coś jednak z tymi DNSami chyba jest, bo jak się nie ładuje strona i wtedy próbuję ping www.onet.pl to mam info, że nie można znaleźć onet.pl, a po chwili już można znaleźć onet.pl... Kurczę, o co tu chodzi?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Co kilka minut nie mogę otworzyć żadnej strony w LTE CP

Post autor: YaHooo »

ygreko pisze:Czy to znane zjawisko?
A występuje o każdej porze? Bo to co opisujesz to równie dobrze może być spowodowane uszkodzeniem routera oraz przeciążeniem sieci.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ