Karta SIM a zasięg/prędkość internetu.

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
RavenITP
Początkujący użytkownik forum

Karta SIM a zasięg/prędkość internetu.

Post autor: RavenITP »

Witajcie.

Przeglądając tematy na forum nie znalazłem rozwiązania swojego problemu, więc postanowiłem zarejestrować się i opisać sytuację. Wybaczcie nadmiar informacji (pewnie większość z nich jest zbędna), ale wolę napisać wszystko co wiem, aby ułatwić rozwiązanie problemu.

Korzystam z iPlusa, działając na modemie Huawei E173s-2. Najbliższy nadajnik znajduje się w odległości 3km, korzysta z technologii GSM900.

Umowa została przedłużona niedawno, bo ok. 2 tygodnie temu. Dostaliśmy do wykorzystania limit 5GB. Zasięg tu obowiązujący, według mapy Plusa, pozwala na korzystanie z technologii HSPA+ wewnątrz. Jednak z tego co wiem, ten modem działa maksymalnie w HSDPA.

I tak też działał do poprzedniego weekendu. W piątek prędkość nagle spadła, mimo że limit nie został wyczerpany ("zużyto" mniej więcej 3GB). Internet teoretycznie łączy się z 3G (wymuszonym), ale działa tak samo jak na EDGE, czasem nawet gorzej.
Zdarza się też tak, że łączy się z 3G, ale transfer stoi na 0,00, a strony się nie wczytują (błąd jak przy braku połączenia). Bywa też, że następuje połączenie, a następnie po kilku sekundach jest rozłączane.

Na początku myślałem, że to problem z modemem. Przełożyłem do niego kartę z telefonu i wszystko działało aż miło. Stwierdziłem zatem, że zrobię odwrotnie i włożyłem modemową kartę SIM do telefonu.
Maksymalny zasięg (bez żadnych ograniczeń zasięgu narzucanych przez telefon) to EDGE. Przy karcie SIM, z której normalnie korzystam w telefonie, bez problemu łapię HSDPA., korzystając z Internetu.

Stąd nazwa tematu - bo skoro nie mam nałożonego ograniczenia za przekroczony transfer, a inna karta SIM działa w modemie bez przeszkód, dodatkowo łapię na niej tak w modemie, jak i w telefonie, o wiele lepszy zasięg, to czy problem może leżeć w modemowej karcie SIM? Czy też przyczyna jest zupełnie inna?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Karta SIM a zasięg/prędkość internetu.

Post autor: key »

RavenITP pisze:to czy problem może leżeć w modemowej karcie SIM?
Tak. A jak druzyna pilkarska przegra mecz, to winny jest kolor majtek.
RavenITP pisze:Czy też przyczyna jest zupełnie inna?
Zadzwon do BOK.
Nie pomagam na PW.
RavenITP
Początkujący użytkownik forum

Post autor: RavenITP »

key pisze:Tak. A jak druzyna pilkarska przegra mecz, to winny jest kolor majtek.
Być może farba, którą były zabarwione nieodpowiednie majtki, wywołała reakcję alergiczną w okolicy jąder, w rezultacie drużyna przegrała, bo zamiast grać, drapali się po jajkach. Doceniam ironię, ale w niczym nie pomaga - wystarczy napisać "Karta SIM nie ma na to wpływu".
key pisze:Zadzwon do BOK.
Tego wolałbym uniknąć, nie chcę słuchać inteligentnych pytań ich działu technicznego, z kategorii "Czy świeci się dioda w modemie?". Choć pewnie i tak będę musiał zadzwonić, jeśli tutejsi forumowicze nie wpadną na jakiś pomysł. Tak czy inaczej dziękuję za pomoc :)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

RavenITP pisze: wystarczy napisać "Karta SIM nie ma na to wpływu".
Przeciez sam dobrze zrozumiales. Troszke wiecej humoru przy tych temperaturach nie zaszkodzi ;)
RavenITP pisze: jeśli tutejsi forumowicze nie wpadną na jakiś pomysł.
Bez szklanej kuli i dostepu do logow ISP ciezko bedzie....
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

RavenITP pisze:bo skoro nie mam nałożonego ograniczenia za przekroczony transfer
Jesteś tego w 100% pewien ? :roll:
ODPOWIEDZ