Witam,
zaryzykowałem i kupiłem te ustrojstwo SAPIDO GR-1733 ze względu na to że ma 1gbitowy switch który jest mi potrzebny do przesyłania szybko dużej ilości danych(np filmy), atrakcyjna cena około 180 pln, dobre parametry WIFI(zasięg), oraz teoretyczne wsparcie LTE.
Jak sie okazało po włączeniu z firmwar'em który tam był E398 w ogóle nie było wykrywane po wgraniu firmwar'u najnowszego ze strony producenta, E398 został wykryty i połączenie zostało automatycznie zestawione.
Niestety prędkości był dość kiepskie w okolicy 7-10 MB download'u i 3 MB uploud.
Napisałem do supportu sapido i o dziwo po 24h ktoś się do mnie odezwał,wypytał o wszystko i zaproponował sesje na temaviewer'a w celu poprawy parametrów.
Jak sie później okazało Panowie wgrali mi najnowsza beta wersje firmwaru do routera i prędkość średnia wzrosła do ponad 20 mbit/s download'u i około 14 MB/s uploud'u. Maksymalny wynik jak udało mi sie uzyskać w mojej lokalizacji to 27,36mb/s w tym samym czasie z modemem wpiętym bezpośrednio udało mi się uzyskać 43,28 download.
Było to wczoraj przy dość dużych opadach śniegu.
Jednocześnie Panowie z Tajwanu zapewnili mi że cały czas będą pracować nad rozwojem firmwar'u tak aby te osiągi jeszcze poprawić.
Dla mnie te ponad 20 mbit/s to wynik już zupełnie satysfakcjonujący,a są duże szansa że w przyszłości może poprawią te osiągi bo widać że zależ im na szybkim rozwoju ich sprzętu...
sapido GR-1733 speed test