Modem Huawei E398 Jaki router??

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
stuf
Stały użytkownik forum

Re: Modem Huawei E398 Jaki router??

Post autor: stuf »

jaco97 pisze:a mojemu Tiny i tak wymusiłem 4G
A to w routerze można wymusić ?? Myślałem że tylko w modemie :roll:

Wracając do tematu Tiny vs 4GR. Rzeczywiście na stronie dovado jest jak wół w opisie Tiny: "World's first USB router to include a Smart USB port, for repowering the inserted USB modem "

Czy to znaczy że 4GR tego nie ma ?? :cry:

Prośba: zna ktoś dobrze angielski by napisać @ do nich i dowiedzieć się czy 4GR nie ma czasem tego restartu modemu ??
rombad
Stały użytkownik forum

Post autor: rombad »

W Plusie jak wiadomo są (na razie) osobne limity LTE i 3G więc po wykorzystaniu limitu LTE trzeba się przełączyć na 3G. A to odcinanie zasilania jest własnie przydatne przy przełączaniu. Co do SMSów to 4GR też mi nie obsługuje, myślałem że świeższy firmware Tiny załatwia tę sprawę.
jaco97
Stały użytkownik forum

Post autor: jaco97 »

rombad pisze:W Plusie jak wiadomo są (na razie) osobne limity LTE i 3G więc po wykorzystaniu limitu LTE trzeba się przełączyć na 3G. A to odcinanie zasilania jest własnie przydatne przy przełączaniu. Co do SMSów to 4GR też mi nie obsługuje, myślałem że świeższy firmware Tiny załatwia tę sprawę.
Ale jak mu powiesz, żeby się przełączył? Sam nie będzie wiedział czy przekroczyłeś już limit :zdziwko: Możeeeee, wystarczy ustawić mu 3G i zrestartować?
rombad
Stały użytkownik forum

Post autor: rombad »

stuf pisze:Prośba: zna ktoś dobrze angielski by napisać @ do nich i dowiedzieć się czy 4GR nie ma czasem tego restartu modemu ??
http://www.dovado.com/index.php?option= ... 7&Itemid=5
YES = tak NO = nie :D
jaco97 pisze:Sam nie będzie wiedział czy przekroczyłeś już limit
Ale ty będziesz wiedział jak ci nagle internet zwolni do 16Kb/s.
jaco97 pisze:Możeeeee, wystarczy ustawić mu 3G i zrestartować?
No właśnie, 4GR mi nie chciał w ogóle przełączyć. W OpenWrt jak przełączam na 3G ale zapomnę wcześniej się rozłączyć z internetem, to już się nie połączę aż nie wyciągnę modemu z gniazda USB w routerze.
ygreko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: ygreko »

Jakie macie DNSy w swoich połączeniach do cyfrowego polsatu w apn internet.cp?
jaco97
Stały użytkownik forum

ygreko pisze:Jakie macie DNSy w swoich połączeniach do cyfrowego polsatu w apn internet.cp?
okey, ja mam plusa, to mam APN internet, ale mam wszystko na auto, oprócz APNa. Ale w ustawieniach dynamicznych jako DNS przydzieliło mi 212.2.96.53, ale tak jak mówiłem, mam wszystko na automacie. Włącz i zapomnij :hyhy:

[ Dodano: 2012-02-05, 15:43 ]
rombad pisze: No właśnie, 4GR mi nie chciał w ogóle przełączyć.
A jak to robiłeś, to może ja u siebie spróbuję i sprawdzę? Bo nie wiem jakiej funkcji użyć, ale chętnie sprawdzę to Smart USB.
hugo
Początkujący użytkownik forum

Post autor: hugo »

Na początku witam wszystkich ;),
mam problem ze spięciem ze sobą E398 (PLUS'a) i sapido rb 1842. Wyczytałem że trzeba zmienić firmware w routerze na V 1.0.41; Może mi ktoś napisać krok po kroku co i jak zmienić, ustawić, żeby to działało.
Z góry dziękuję za pomoc
jaco97
Stały użytkownik forum

hugo pisze:Na początku witam wszystkich ;),
mam problem ze spięciem ze sobą E398 (PLUS'a) i sapido rb 1842. Wyczytałem że trzeba zmienić firmware w routerze na V 1.0.41; Może mi ktoś napisać krok po kroku co i jak zmienić, ustawić, żeby to działało.
Z góry dziękuję za pomoc
radzę Ci napisać w tym temacie: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=32790
albo założyć nowy. Firmware ściągasz z internetu

http://sapido.com.tw/EN/data/Download/rb1842_f.htm

i plik wrzucasz do routera w odpowiednim miejscu w panelu konfiguracyjnym. Czekasz i Voila.
stuf
Stały użytkownik forum

Jestem właśnie po przesiadce z Edka na Dovado Tiny. Jeśli rzeczywiście będzie tak jak piszą jego użytkownicy to wart jest tych pieniędzy.. bo w końcu chyba o to chodzi by był bez problemowy. Co do Tiny.. jego oprogramowanie jest niesamowicie intuicyjne i przyjazne (nie wspominając o tym że jest w języku polskim). :hyhy:
jaco97
Stały użytkownik forum

No ten polski jest jak hmmm, jak u chińczyka. taki trochę dziwny. Typu Kali jeść Kali spać. Ale nie zwracam na to uwagi :P
Huawei E398, E586, Nokia CS-15 / Samsung Galaxy S Advance
Dovado Tiny + TP-LINK TL-WR1043ND + E398 + 2x ATP-14( -51dBi na LTE ) = Moja sieć domowa :D
stuf
Stały użytkownik forum

jaco97, imo i tak jest lepiej niż miało być :cwaniak:
jaco97
Stały użytkownik forum

stuf pisze:jaco97, imo i tak jest lepiej niż miało być :cwaniak:
Mówisz o języku prześlicznego interfejsiku czy może o tym, że nie ma już zwiech ? :cfaniak:
Abster

Post autor: Abster »

Panowie proszę o potwierdzenie czy w Tiny można wymościć prace w 3G (HSPA+ ) będąc w zasięgu LTE ?
Jeżeli można to jak to się sprawuje w praktyce ?
stuf
Stały użytkownik forum

Tak możesz wymusić.. [zakładka modem -> modem settings i tam masz network preference.] Jak się sprawuje to nie wiem.. ja używam tylko LTE. Mało tego możesz to zrobić na poziomie modemu - ale to już pewnie wiesz.
Ps. może ktoś wie gdzie sprawdzić w Tiny czas połączenia, kiedy był reset modemu itp ??
Abster

Post autor: Abster »

Podziękował. (Zmieniam Airlive na Tiny - tylko dlatego że Plus blokuje P2P dla LTE )
stuf
Stały użytkownik forum

Abster, tak się teraz zastanawiam czy źle Ci nie napisałem.. Na pewno jest wybór:
-3G / 4G Auto
-4G only
-3G (HSPA)
HSPA+ jako taki nie widnieje.
prof_chaos

Post autor: prof_chaos »

Witam!
Pytanie mam do kolegów z WNDR3700v2+Gargoyle + E398, bo u mnie nie potwierdza się ta stabilność tego zestawu. Mam 2 modemy E398 z iPlus LTE i z CP LTE, odległość od anteny jakieś 800 m w linii prostej, niska zabudowa żadnych przeszkód, antena na kominie, siła sygnału -51db-100% w/g routera. Mam średnio jedną zwiechę dziennie modemu. Na iPlusie był moment że rozłączał się modem 3 razy w ciągu godziny (początek lutego).
Pytanie jest czy ktoś coś takiego również doświadcza i ewentualnie gdzie można by poszukać przyczyny.
Pozdrawiam
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

prof_chaos,
Mam średnio jedną zwiechę dziennie modemu. Na iPlusie był moment że rozłączał się modem 3 razy w ciągu godziny (początek lutego).
Nie mam tego modemu ale obstawiam 10:1 że jest problem z zasilaniem poprzez USB, zwłaszcza po lekturze tego artykułu na temat LTE: http://www.makoweabc.pl/2012/02/lte-byl ... ledem-htc/ , także dobry aktywny HUB USB (3.0-wskazane gdyż przy nim zasilanie jest przewidziane na poziomie do 900mA) i pingowanie hosta przez router-w Open-Wrt jest to łatwe. ;)
jareq
ziko

Post autor: ziko »

Opłacalną alternatywą może być tzw "cienki klient" np http://allegro.pl/listing.php/search?sg ... FUTRO+S400 wystarczy zainstalować linuxa lub nawet XP, dołożyć kartę WiFi i może działać z pełną prędkością a dodatkowo na przykład w nocy ściągać pliki.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

ziko,
Opłacalną alternatywą może być tzw "cienki klient" np
Z opisu wygląda całkiem ciekawie-jeszcze tylko ktoś chętny na beta-tester. ;)
jareq
stuf
Stały użytkownik forum

jarek999 pisze:Z opisu wygląda całkiem ciekawie-jeszcze tylko ktoś chętny na beta-tester. ;)
A jak by wyglądała sprawa resetowania modemu w przypadku CP ? Bo właśnie do mnie dotarło że to może być znacznie lepsze rozwiązanie niż np: Dovado Tiny.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-02-16, 17:50 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-02-16, 17:50 przez stuf, łącznie zmieniany 1 raz.
moher

Post autor: moher »

stuf pisze:A jak by wyglądała sprawa resetowania modemu w przypadku CP ?
Mam 2 sztuki FUTRO S400, jedna jest routerem w domu moich rodziców (po kablu daje radę przeroutować bez problemu 100Mb/s w obie strony), druga leży w szafie.

Jeśli ktoś ze Szczecina lub okolic ma kartę z CP/Plusa z LTE, modem E398 i ochotę na testy, to mogę postawić Debiana i przetestować stabilność tego połączenia.

Edit: Możliwe, że skuszę się na ofertę bezpłatnego testu LTE w Plusie (opisywaną na forum), ale nie wiem jak jest u mnie z zasięgiem (według mapki plusa tylko na zewnątrz, a ja nie mam możliwości montażu anteny na zewnątrz) i obciążeniem stacji bazowej.
stuf
Stały użytkownik forum

moher, ale jakoś nadal nie odpisałeś na moje pytanie.. CP resetuje router co 24 h. Jaka będzie reakcja komputera / Futro S400 ?
moher

Jak sieć (operator) może zresetować router? Chodzi Ci, że połączenie jest zrywane po 24h?
ziko

Post autor: ziko »

stuf pisze:moher, ale jakoś nadal nie odpisałeś na moje pytanie.. CP resetuje router co 24 h. Jaka będzie reakcja komputera / Futro S400 ?
Sprawę resetu można rozwiązać na wiele sposobów. Najprostszym i najłatwiejszym do wykonania był by restart komputera co 24h.
moher

Ale nadal nie napisaliście dokładnie co to za reset, bo nie chce mi się wierzyć, że w tej sieci sprzęt obsługujący modem musi być restartowany co 24h.

Restart komputera to ostateczność, można np.: spróbować ponownie nawiązać połączenie, zresetować dany port USB, zresetować cały podsystem USB.
stuf
Stały użytkownik forum

moher pisze:Jak sieć (operator) może zresetować router? Chodzi Ci, że połączenie jest zrywane po 24h?
Chodzi mi o to że CP resetuje połączenia co 24 h po których modem nie ma ochoty wstawać.
firefox

sapido GR-1733

Post autor: firefox »

Witam,

zaryzykowałem i kupiłem te ustrojstwo SAPIDO GR-1733 ze względu na to że ma 1gbitowy switch który jest mi potrzebny do przesyłania szybko dużej ilości danych(np filmy), atrakcyjna cena około 180 pln, dobre parametry WIFI(zasięg), oraz teoretyczne wsparcie LTE.

Jak sie okazało po włączeniu z firmwar'em który tam był E398 w ogóle nie było wykrywane po wgraniu firmwar'u najnowszego ze strony producenta, E398 został wykryty i połączenie zostało automatycznie zestawione.
Niestety prędkości był dość kiepskie w okolicy 7-10 MB download'u i 3 MB uploud.
Napisałem do supportu sapido i o dziwo po 24h ktoś się do mnie odezwał,wypytał o wszystko i zaproponował sesje na temaviewer'a w celu poprawy parametrów.
Jak sie później okazało Panowie wgrali mi najnowsza beta wersje firmwaru do routera i prędkość średnia wzrosła do ponad 20 mbit/s download'u i około 14 MB/s uploud'u. Maksymalny wynik jak udało mi sie uzyskać w mojej lokalizacji to 27,36mb/s w tym samym czasie z modemem wpiętym bezpośrednio udało mi się uzyskać 43,28 download.
Było to wczoraj przy dość dużych opadach śniegu.

Jednocześnie Panowie z Tajwanu zapewnili mi że cały czas będą pracować nad rozwojem firmwar'u tak aby te osiągi jeszcze poprawić.
Dla mnie te ponad 20 mbit/s to wynik już zupełnie satysfakcjonujący,a są duże szansa że w przyszłości może poprawią te osiągi bo widać że zależ im na szybkim rozwoju ich sprzętu...

sapido GR-1733 speed test
pozdrawiam,
MArcin
qbaty

Post autor: qbaty »

A jak ze stabilnością tego ustrojstwa ? Jakieś zrywanie połączenia, resety ? Masz porównanie do Edimaxa 6408n w tej samej lokalizacji (bo wygląda, że Edimaxy w jednych miejscach pracują wzorowo (np. w siedzibie Edimaxa PL :/ ), a w innych (np. u mnie :/ ) zwisy co 15 minut) ?
firefox

Post autor: firefox »

zapomniałem dodać,
na razie używam tego routerka ponad tydzień z czego 2 dni na nowym firmware.
Zero resetów zero zawieszania, można zapomnieć że się ma router.
Ale tak naprawdę można będzie to potwierdzić po jakimś tygodniu pracy. Acha ja używam LTE z plusa to może tam nie ma tych resetów ?

specyfikacja :
http://www.sapidotech.com/products.php?act=view&no=37

widzę że już napisali że wspiera E398 a jeszcze wczoraj tego nie było to pewnie po tym jak im wyniki moich testów wysłałem :)
pozdrawiam,
MArcin
ODPOWIEDZ