Witam.
Mam problem który polega na "zawieszającym" się internecie podczas pobierania danych w plusopobieraczu. Objawia się brakiem przesyłu danych, pomimo że watcher sierry, czy top netinfo pokazują że jest połączenie internetowe. Zdjęcia i dane z "logów", w sumie to co udało mi się wygrzebać w komputerze, umieszczam na samym dole. System operacyjny Windows Seven, oryginalny, aktualizowany, niezasyfiony. Na win XP problemu nie było.
Co obecnie mam zrobione w laptopie:
- wszystkie funkcje "usypiające sprzęt" powyłączałem (modemy, usb i cała reszta);
- jest wgrany najnowszy firmware, sterowniki, watcher - obecnie używam top netinfo;
- pozaznaczane funkcje ponownego połączenia w top netinfo czy w dial-upie nic nie dają;
- sytuacja ta dzieje się tylko podczas nocnego pobierania (przy przeglądaniu stron www i pobieraniu, czy samym pobieraniu), w dzień nie przypominam sobie takiej sytuacji;
- podczas pobierania danych z innego źródła - wi-fi - problemu nie ma;
- sytuacja również występuje na modemie usb Huawei e173s-2 (po około 2,5GB transferu);
- temperatura modemu oscyluje w granicach 41-49*C;
- temperatura procesora, dysku, chipsetu w normie;
- antywirus kaspersky - legalny (na innym antywirze podobna sytuacja);
- zaobserwowałem tak jakby falowanie prędkości przesyłu danych. Przed chwilą było 481KB/s, potem spadło prawie do 30KB/s, teraz prędkość wzrasta.
Dane które udało mi się zebrać z top netinfo:
- dzisiaj pierwszy raz zawiesił sie po transferze 2GB o 4:45
- drugi po 250MB o 5:37
- trzeci po 240MB o 5:51 - 49*C
- czwarty po 120MB o 6:10 - 47*
- piąty po 1,1GB o 7:17 - 48*
Dodatkowe dane:
MC8775:
- pingi oscylują w przedziałe 116-165 tryb modemu WCDMA pasmo 2100MHz kanał 10762;
- moc sygnału -91dBm, 35%, CSQ 11-14, CDD: 40734, LAAC: 11019
Huawei
- pingi oscylują w przedziałe 90-115
Dane które udało mi się zebrać:
route.print.txt
ipconfig.all.txt
740E51B5-4A2C-4B70-97C6-B464BC2107DA.Diagnose.0.etl
w załączniku. Ewentualnie mogę przesłać zdjęcia.
Czy ewentualna wymiana karty sim może pomóc? Czekam na odpowiedź i pozdrawiam.
Sierra MC8775 i problem z zawieszającym się internetem
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
Re: Sierra MC8775 i problem z zawieszającym się internetem
Prawdopodobnie problem rozwiązałem. Od dwóch dni testuje nową karte SIM i do tej pory ani razu przy wieczornym pobieraniu nie ma "zawieszającego się internetu".
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
gerwazy72 dzięki za informację. Ale nigdy bym nie podejrzewał, że to może być wina karty SIM...
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- jakubd
- Stary wyga bezprzewodowy
A nie chodzi przypadkiem o nocny transfer Play, który niby nielimitowany, ale jest podobno ustawiony na zrywanie co 2 GB?
-
U mnie internet nie był zrywany. Połączenie było aktywne, przynajmniej tak pokazywał watcher czy top netinfo. Ale fizycznie nie dało się przeglądać stron www - nieznany problem połączenia, zółty trójkąt w centrum sieci i udostępniania. Z resztą tu mowa o plusie.
Poprzednia karta miała już 4 lata i prawdopodobnie była uszkodzona fizycznie, często przekładałem ją z laptopa do telefonu, wcześniej była nacinana pod turbosima i inne cuda niewidy.
Poprzednia karta miała już 4 lata i prawdopodobnie była uszkodzona fizycznie, często przekładałem ją z laptopa do telefonu, wcześniej była nacinana pod turbosima i inne cuda niewidy.