RNC - to fala nośna
Moderator: Moderatorzy
-
- Mistrz bezprzewodowy
RNC - to fala nośna
czy jeśli w programie pomiaru siły sygnału jest taki parametr RNC 1106 to czy jest to fala nośna (częstotliwość pracy modemu) i czy mogę wpisać tę wartość w programie TnI w opcjach wymuszania technologii i częstotliwości?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: RNC - to fala nośna
kmy z tego co wiem to RNC jest częścią "długiego CID'a". Baza danych btsearch udostępnia informację na temat RNC danego nodeB. A to nie jest nośna.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Mistrz bezprzewodowy
trochę już wiem, doczytałem na:
http://btsearch.pl/monitoring/monitoring.pdf
informacja dla osób z okolic Sierpca, jesli chcecie łączyć się z nadajnikiem Aero 2 na UMTS 900 w Rachocinie (maszt Emitela) a Wasz modem łapie np Edge z bliższego nadajnika, albo UMTS2100, ale tak słaby sygnał, że internet nie działa i za ...... nie chce się połaczyć z nadajnikiem z Rachocina to w TnI w opcjach (dotyczy głównie użytkowników Plusa, bo karta SIM plusa robi wszystko, aby nie łaczyć się z Aero2) trzeba w opcjach GPRS\UMTS w ustawieniach wymuszaj kanał UMTS klawisz ustaw kanał wpisać wartość 2963
i zatwierdzić,
modem za chwilę połączy się z nadajnikiem Aero2 w Rachocinie (ID 11002) nadajnik zgłasza się jako CID 53335 LAC 50001 i niestety nie jest to zgodne z bazą btsearch.pl
u mnie zadziałało, a długo nie mogłem wymusić tego połaczenia. Modem albo łapał EDGE, albo po wymuszeniu UMTS nadajnik w Sierpcu Plusa na UMTS2100, dopiero po wpisaniu kanału 2963 złapał UMTS900 z Rachocina
aby wrócić do poprzednich ustawień trzeba wcisnąć ustawienia fabryczne w menu GPRS\UMTS i działa na nowo w innych częstotliwościach ( oczywiście chwila i przełączył się na UMTS2100
)
http://btsearch.pl/monitoring/monitoring.pdf
informacja dla osób z okolic Sierpca, jesli chcecie łączyć się z nadajnikiem Aero 2 na UMTS 900 w Rachocinie (maszt Emitela) a Wasz modem łapie np Edge z bliższego nadajnika, albo UMTS2100, ale tak słaby sygnał, że internet nie działa i za ...... nie chce się połaczyć z nadajnikiem z Rachocina to w TnI w opcjach (dotyczy głównie użytkowników Plusa, bo karta SIM plusa robi wszystko, aby nie łaczyć się z Aero2) trzeba w opcjach GPRS\UMTS w ustawieniach wymuszaj kanał UMTS klawisz ustaw kanał wpisać wartość 2963
i zatwierdzić,
modem za chwilę połączy się z nadajnikiem Aero2 w Rachocinie (ID 11002) nadajnik zgłasza się jako CID 53335 LAC 50001 i niestety nie jest to zgodne z bazą btsearch.pl
u mnie zadziałało, a długo nie mogłem wymusić tego połaczenia. Modem albo łapał EDGE, albo po wymuszeniu UMTS nadajnik w Sierpcu Plusa na UMTS2100, dopiero po wpisaniu kanału 2963 złapał UMTS900 z Rachocina
aby wrócić do poprzednich ustawień trzeba wcisnąć ustawienia fabryczne w menu GPRS\UMTS i działa na nowo w innych częstotliwościach ( oczywiście chwila i przełączył się na UMTS2100

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Naprawdę dobre źródłokmy pisze:trochę już wiem, doczytałem na:

Jednak trzeba mieć do tego modem Huaweikmy pisze:informacja dla osób z okolic Sierpca,

Pozdrawiam YaHooo 

-
- Mistrz bezprzewodowy
no i do tego nie działa na E398, dziś podjechałem pod nadajnik, sprawdziłęm LTE, generalnie kicha, 200 m od nadajnika, teren otwarty, ping 27ms transfer 32Mbps/30Mbps, tu trochę zaskoczenie, bo spodziewałem się wiekszej szybkości przy pobieraniu, ale za to 30Mb/s przy wysyłaniu, to juz ładny wynik,YaHooo pisze:Jednak trzeba mieć do tego modem Huawei
ale chciałem też sprawdzic 3G Aero na UMTS i zrobiłem to samo co wczoraj na E353u-2 i się wywalił, tzn zawiesił, że nic nie miałem, całe szczęście Plus Internet go poniósł i po uzyskaniu połaczenia zakończyłem testy, także z tym wpisywaniem nośnej to trzeba uważać
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Być może mają po prostu słabą radiolinię do nodeB?kmy pisze:ziś podjechałem pod nadajnik, sprawdziłęm LTE, generalnie kicha, 200 m od nadajnika, teren otwarty, ping 27ms transfer 32Mbps/30Mbps, tu trochę zaskoczenie, bo spodziewałem się wiekszej szybkości przy pobieraniu, ale za to 30Mb/s przy wysyłaniu, to juz ładny wynik,
Tak, był ktoś na forum kto wpisał tam jakąś wartość i modem już nie chciał się zalogować do sieci. I autor TNI miał problem gdyż ten użytkownik miał pretensje do niego o to, że umieścił taką opcję w swoim programie....kmy pisze:także z tym wpisywaniem nośnej to trzeba uważać
Pozdrawiam YaHooo