Ok , z TNI sobie poradziłem , trzeba dla E398 zaznaczyć tryb NDIS i wybrać odpowiedni port , ja dodatkowo musiałem jeszcze odznaczyć opcję na dole stronki z konfiguracją " zmień APN na.... " , ale nie wiem czy standardowo jest ona zaznaczona .
Komunikację uzyskałem w ten sam sposób co pisał wcześniej kolega , czyli pierw uruchomiłem modem menadżerem od CP , a potem przełączyłem na TPI , co prawda nie chce się połączyć z internetem , ale widzę moc sygnału i LAC nadajnika .
Niestety nic mi to nie daje bo w bazie BTS tych nadajników z LTE jeszcze niema , poza spisem bieżących pozwoleń , ale w nich z kolei niema przypisanych adresów LAC , jeśli to tak mogę określić .
Cały problem polega na tym że w promieniu 5km mam około 5 nadajników , znam ich oznaczenia bo pod każdym z nich byłem i je spisałem , połączenie z każdym z nich mogę wymusić anteną panelową , niestety nie potrafię zlokalizować nadajnika którego sygnał w domu łapię bez anteny , niema go w żadnym spisie a CP już ponad dwa tygodnie udziela mi informacji co to za nadajnik .
Najdziwniejsze jest to że sygnał tego nadajnika można odebrać w każdym miejscu w moim mieście , ale dopiero na wysokości drugiego piętra i wyżej , jest to możliwe że po prostu gdzieś dalej jest jakiś silny nadajnik który na odpowiedniej wysokości przebija się bardzo daleko ?
O dziwo jak wejdę z laptopem piętro wyżej transfer bez żadnej anteny jest stabilny i utrzymuje się na poziomie 3MB/s ( 24Mb/s ) .
Jak zlokalizować ten nadajnik skoro anteną nie mogę go namierzyć ?