Internet w Niemczech

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Arucard
Użytkownik forum

Re: Internet w Niemczech

Post autor: Arucard »

Witam,

Uzywam internetu Netto, laduje go na cpn kupujac doladowanie blau.de, ale w zwiazku ze slabym zasiegiem przezucilem sie na lidl mobile.. Problem polega jednak na tym, ze nie przeczytalem iz mozna doladowywac tylko z niemieckiego konta bankowego. Na szukanie lidla nie mam czasu, zwlaszcza, ze nie wszedzie sa karty i doladowania, jedziemy prosto na barke wiec jedyna opcja jest kupno doladowania na cpn. Lidl Mobile opiera sie na sieci O2.. Pytanie wiec moje, czy zwykle doladowanie do O2 zadziala? W NettoKOM kupuje blau.de i dziala wiec chyba nie powinno byc problemu?

Innym podpowiem, ze plywam na barce i mam Ortel / Lebare (telefonowanie) oraz NettoKOM / Lidl Mobile (internet), w obydwu pierwszych przypadkach siec to E-PLUS, w drugich O2.. Tam gdzie musze wychodzic na deck porozmawiac, to przy O2 moge siedziec w kibelku i mam 4-5 kresek ;] Polecam siec O2.. E-PLUS ma strasznie slaby zasieg. Szkoda tylko, ze Lebara tak drogo wychodzi bo 15c za inicjacje i 4za minute, a przy ortelu za 10 eu kupujemy pakiet 500min i nic nie placimy za inicjacje co przeklada sie na 2c za minute ;]

Pozdrawiam

P.S. Teos ja plywam na tankowcu / Adrianie, a Ty? :)

EDIT: ale sie rozpisalem, a na poprzedniej stronei ktos napisal ze doladowania o2 dzialaja ^^ to zadam z kolei pytanie z innej parafii bo w srode jade. Rozumiem, ze trzeba aktywowac, dziala to jak wszedzie indziej tzn dzwonie pod jakis numer, gosciowi podaje dane on mi kaze poczekac 30min uruchomic ponownie i juz moge korzystac czy musze to zrobic przez internet bo cos takiego ktos pisal wczesniej, czy moge to zrobic z naszego kraju?

BTW. Na jakiej stronie mozna sie logowac do lidla? Spr stan konta faktury ile gb zostalo jeszcze? Bo Teos podawal wczesniej jakies cytaty.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Arucard pisze:Pytanie wiec moje, czy zwykle doladowanie do O2 zadziala?
Oficjalnie nie. IIRC karty Fonic dzialaja - powinny tez byc dostepne na stacjach bezynowych.
Arucard pisze:czy moge to zrobic z naszego kraju?
Mozesz. http://www.lidl.de/de/Freischalten
Nie pomagam na PW.
Arucard
Użytkownik forum

Tak. Mozesz tez uzyc doladowan do O2, do kupienia na kazdej stacji bezynowej, w supermarkecie etc. Wartosci: 5/10/15/25/50€ - nie wszedzie w kazdej wartosci.
Ale na poprzedniej stronie pisales ze dzialaja ;) wnioskuje, ze dzialaja, ale lidl nie napisal oficjalnie, ze tak mozna doladowywac?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Gdy pisalem ze dzialaja, byla odpowiednia notatka na stronce Lidla. Na chwile obecna ona zniknela, jest tylko informacja o doladowaniach z Fonic.
Nie pomagam na PW.
Arucard
Użytkownik forum

Ktos inny sie aktualnie orientuje jak z doladowaniami z o2? Tzn czy ktos ostatnio doladowywal prepaidami o2?
walkmanowiec
Początkujący użytkownik forum

Post autor: walkmanowiec »

Witajcie, potrzebuję kod na włączenie pakietu internetowego w Niemieckim t-mobile, wiem, że jest pakiet 0,99Euro za dzień, ale nie wiem jak uruchomić. Pakiet do max 5 Euro.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Na aktualnych kartach jest aktywna -> http://www.t-mobile.de/tarifoptionen/0, ... 65,00.html

Jesli masz stara karte, musisz zadzwonic lub podejsc do BOK.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
mati6630

Post autor: mati6630 »

Witajcie mam taki problem z aldikiem. Mianowicie, używam go od roku. Konto doładowywałem przez Mein Aldi Talk i przez to samo wykupowałem sobie pakiet Internetu na 30dni. Pewnego dnia przy próbie połączenia wywaliło mi błąd 633. Zainstalowałem wszystko ponownie, modem skonfigurowałem. Działa!. Niestety długo się nie mogłem tym cieszyć bo co się okazało tego samego dnia pakiet internetu został anulowany a ja nic nie klikałem. Wkurzony kupiłem nową kartę zarejestrowałem w internecie wszystko przebiegło OK. Doładowałem konto z poziomu hotlinii i przez to wykupiłem internet. Wszystko byłoby ok tylko że nie moge zarejestrować tego nowego numeru w Mein Aldi Talk. Przy próbie wywala mi taki komunikat :Diese Funktion ist derzeit aus technischen Gründen nicht verfügbar. Bitte versuchen Sie es zu einem späteren Zeitpunkt erneut. Vielen Dank für Ihr Verständnis! Oczywiście wiem co to znaczy lecz mój niemiecki nie jest na tyle komunikatywny aby dogadać się z konsultantem przez telefon. Prosiłbym o jakąś pomoc. :)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Odczekaj dwa trzy dni i sprobuj jeszcze raz. Czasami tak maja.
Nie pomagam na PW.
Arucard
Użytkownik forum

Witam, o2 nie dziala :) ale udalo mi sie dorwac lidl ^^ aktywowali po 15 minutach, tam gdzie ostatnio nie mialem <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> zasiegu z sieci e-plus (netto) tam mam teraz hspa ;) pozdro i polecam lidla
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Lidl to O2.
Nie pomagam na PW.
Arucard
Użytkownik forum

Wiem, dlatego tak dlugo polowalem na lidla :)

Edit: A ktos wie dlaczego mam wolny internet mimo HSPA ( w komorce pokazuje H ) oraz 5 kresek? 1.5mbit/0.5mbit ping 180 a strony wczytuja sie jak krew z nosa.. Call of Duty ping 600 nawet, srednio 250 i laguje strasznie.
slih

Post autor: slih »

Witam.
Niedługo wyjeżdżam do Niemiec do pracy na pol roku, chciałbym pozostać tam z dostępem do internetu , naczytałem się dużo tematów o internecie mobilnym i mam trochę mętlik w głowie. Chciałbym zęby ktoś mógł napisać poradnik krok po kroku jak aktywować internet 5 GB z LIDLA(podobno jest to najbliższy dostępny punkt gdzie będę mógł kupić karte+modem/stick).
Chciałbym tez dowiedzieć się jakie są aktualne ceny za internet (5GB) (na każdej stronie pisze co innego :gwiazdki: )
Co mam powiedzieć przy kasie (niemieckiego nie umiem za bardzo) , jaki i gdzie wysłać sms aktywacje? , jak doładować konto po miesiącu użytkowania , czy trzeba jakoś rejestrować kartę? Jeśli dobrze się orientuje(?) karta+stick kosztuje 40E czy po kupieniu tego muszę dokupować jeszcze jakieś doładowanie aby moc aktywować internet czy już w tej cenie jest te 5GB?

Bardzo prosze o odpowiedz i z góry dziękuje
greenfrog
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: greenfrog »

slih pisze:naczytałem się dużo tematów o internecie mobilnym
Chyba jednak nie naczytałeś się :dobani: bo w tym wątku oraz http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=24125 masz odpowiedzi na swoje pytania a do tego http://www.lidl.de/de/Internet-Stick i Google tłumacz. Jeśli choć trochę znasz niemiecki to poproś przy kasie o Lidl Mobile Internet Stick.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Stick jest potrzebny tylko jesli nie masz wlasnego modemu. Zanim kupisz sprawdz czy zlapiesz o2 w miejscu gdzie chcesz uzywac internetu.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
zefel
Stały użytkownik forum

Post autor: zefel »

Pytanko a jaki net na około 1,5 tygodnia by najlepiej w niymcach by wziac ?? :)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Ile danych potrzebujesz?
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
zefel
Stały użytkownik forum

key pisze:Ile danych potrzebujesz?
Filmów sciagać nie bede komunikatory , stronki no i jeden moze dwa pdf jak bede wracac na swiynta bych jechoł no i tak mysla czy warto brac lapka.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Przyjzyj sie oferta Aldi (E+) lub Lidl (O2), 5 GB za 15€, 500 MB za 8€.

Sprawdz na miejscu czy jest pokrycie.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
zefel
Stały użytkownik forum

key pisze:Przyjzyj sie oferta Aldi (E+) lub Lidl (O2), 5 GB za 15€, 500 MB za 8€.

Sprawdz na miejscu czy jest pokrycie.
Rok temu pokrycie było z Aldi-ka (medionmobile) a to byłem tam na 2 m-ce , tylko w innym miejscu nie było za specjalnego łacza Vodafone tam miało 3G ale oni maj drogo i chyba pre-paida nie maja.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

zefel pisze:Vodafone tam miało 3G ale oni maj drogo i chyba pre-paida nie maja
Maja prepaida. Tu masz n.p. resellera:
http://www.bildmobil.de/speedstick/lp02 ... 5566508032

7€ za tydzien/1GB.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
zefel
Stały użytkownik forum

No zobaczymy ale byda musioł isc do salonu abo przedstawiciela no trza kogoś zabrac fto poszprecho za mnie :)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Spojrz na
http://www.tchibo.de/Internet-Stick-ink ... 12726.html

za 20€ masz internet na 30 dni. W sklepach typu Real, Marktkauf mozesz wziac sobie z pulki.
Ostatnio zmieniony 2012-02-16, 06:33 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
zefel
Stały użytkownik forum

No tak ale i tak trza go zameldowac zarejestrowac.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Wszystkie trzeba. Takie prawo w niemcowni. Kazdy numer telefonu musi byc przypisany konkretnej osobie.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adziu82 »

Witam,panowie czy jeżeli wykorzystam te 5 giga to czy mogę np uzupełnić konto i aktywować np 1 giga lub następne 5 giga?Czy to tylko jest jednorazowo na te 30 dni? I nic nie można już zrobić tylko czekać na następny okres rozliczeniowy i serfować po netcie na GPRS.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Jednorazowo na 30 dni, ale nikt nie zabroni Ci miec 2, 3 lub nawet 15 kart sim.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

key,mam do Ciebie prośbę,mógłbyś dla mnie sprawdzić ( jesteś miejscowy,wiesz co i jak.Może coś się zmieniło) jaka oferta byłaby najlepsza.Chodzi mi o neta i dzwonienie.Już Ci piszę o co ,,kaman''.Więc mam do granicy Niemieckiej jakieś 4 km w linii prostej,właśnie sprawdziłem że mam koło domu jakieś 4 kreski w O2 i podobnie w innych Niemieckich sieciach.Ja myśle o Tchibo ( O2 , tak? ) ale też myślałem o Netto( jaka sieć ? ) i Aldiku ( jaka sieć ? ).Chcę kupić dwa startery,jeden dla mnie i jeden dla żony,która w razie problemu rozmowy na skype ( bo niby VoIOP jest blokowany )mogłaby odbierać telefon ode mnie w niemieckiej sieci,lub nawet by dzwoniła do mnie kiedy by chciała.

Zależy mi na darmowych rozmowach w sieci i może sms-ach.No i oczywiście 5 giga neta,cena nie jest aż tak ważna,wiadomo im mniej tym lepiej,ale myslę że w 25e zmieszczę się.

Z góry dzieki za pomoc.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Netto i Aldi -> E+
Lidl, Tchibo -> O2
adziu82 pisze:Zależy mi na darmowych rozmowach w sieci
W Aldi/Netto 4€/30 dni
W Lidl na szybko nie potrafie znalezc.
adziu82 pisze:No i oczywiście 5 giga neta
15€/30 dni w Aldi.

Aldi ma jeden minus - "tylko" 3.6Mbps. Realnie chodzi mi na 2..2.4 Mbps.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

I teraz pytanie poza programem :-) ktoś Ci za te szybkie odpowiedzi płaci :D

Czyli tak,w np.aldi muszę za 4e aktywować jakimś kodem opcję darmowych rozmów na 30 dni?A co do aldiego to mi wystarczy 3,6 Mbps,ściągać nic nie będę,a myślę że przy otwieraniu stron nie będzie różnicy jak na 7,2 Mbps.Chyba zFreetz7390 się mylę.A jak byś jeszcze mi napisał czy w Tchibo są darmowe rozmowy,bo jakoś to mi przypasowało.

Aha i napisz mi jak podziękować Tobie ( chyba że Ci nie zależy na liczbach ) bo nie wiem gdzie kliknąć ;)
ODPOWIEDZ