Iplus "gubi połączenie"

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
voxuran
Użytkownik forum

Iplus "gubi połączenie"

Post autor: voxuran »

Witam, nie bardzo wiem gdzie umieścić tego posta bo nie wiem czy to wina sprzętu, softu czy providera (plus). Sytuacja wygląda następująco: korzystam z sieci (przeglądam strony, sciągam pliki, używam uTorrenta) i nagle ni z gruchy ni z pietruchy nie ma połączenia, gwoli ścisłości ikonka w zasobniku pokazuje że połączenie jest, autoconnect też pokazuje że wszystko jest ok, a komputer nie odbiera i nie pobiera żadnych danych. Przy próbie przeładowanie strony Firefox pokazuje standardową stronę o braku połączenia. Jedyna opcja to uruchomić ponownie sprzęt. GlobeTrotter Connect pokazuje że mam 3 kreski UMTS(Edge nie łapie nigdy). Sprzęt: acer 5820tg z win 7, modem option icon 225 wiszący na kablu (około 1,2m ) na oknie (najlepszy zasięg) modem podpięty do aktywnego huba USB (do niego też mam podpięty dysk zew.) Sytuacja wystepuje około 3, 4 razy dziennie. Najgorsze jest to że nie mogę pobierać w nocy torrentów (iplusopobieracz) bo tracę połączenie. Przedtem zostawiałem włączonego laptopa na noc, wyłączałem autoconnect, (używam go jako licznika danych i do automatycznego łączenia się z siecią i nie chciałem żeby mi zliczał te dane z iplusopobieracza) ustawiłem harmonogram zadań żeby uruchamiał się utorrent i wszystko działało. A teraz gdy sprawdzam rano ile się pobrało połączenia brak. Mieszkam w Olsztynie więc problemów z zasięgiem raczej nie mam.
gerwazy72
Początkujący użytkownik forum

Re: Iplus "gubi połączenie"

Post autor: gerwazy72 »

Cześć. Sorry że odkopuje, ale miałem podobny problem. Winą była stara/uszkodzona karta SIM. Po wymianie tych problemów nie mam.
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

Potwierdzam na CP900 HSPA+ jest to samo,pomaga tylko odłączenie modemu odczekanie chwilę i ponowne podłączenie.

Pozdrawiam
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darek.74 »

U mnie na iPlus 2100 też od paru dni takie numery :evil:
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ra-v »

U mnie jest ok.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

U mnie na 2100MHz jest wszystko ok. Widać może to jakiś problem rejonowy?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ