BiQuad i dziwne parametry

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

BiQuad i dziwne parametry

Post autor: Andrzejz78 »

Zrobiłem dziś sobie prowizorycznego BiQuad-a na 900MHz żeby złapać HSPA+ z nadajnika Aero2 [CID: 53866, 6 - W (zachód), LAC: 50001] z Łukowa bo tylko z tego nadajnika mogę mieć HSPA+ Inne pracują na 2100MHz i z nich mam tylko UMTS lub HSPA Mój modem to E353-u2
Promiennik wykonałem raczej starannie jednakże resztę już nie Leflektor jest z siatki o drobnych nie reglarnych oczkach nie podłączony do opłotu kabla antenowego Krótki kabel antenowy do anteny jest przylutowany a drugi koniec jest po partyzancku podłączony do drugiego kabla do wtyku typu N
Mój problem polega na tym że pomimo znaczącego wzrostu poziomu sygnału net prawie nie chodzi na tej antenie :/
Oto kilka parametrów i konfiguracji sprzętu. BTS i częstotliwość ta sama wymuszona w TNI

-95dBm, 29%, CSQ 9 D-2Mb/s U-0,2Mb/s -modem za oknem
-95dBm, 29%, CSQ 9 D-2Mb/s U-0,2Mb/s -modem podłączony do anteny na 2100MHz
-97dBm, 25%, CSQ 8 D-0,02Mb/s U-0,1Mb/s -biquad w pionie
-85dBm, 45%, CSQ 14 D-0,02Mb/s U-0,1Mb/s -biquad w pozimie
Zrobiłem też próbę na EDGE -51dBm, 100%, CSQ 31 i też net ledwo chodzi Pomiary powtarzałem kilka razy
Na innej antenie i słabszym sygnale z EDGE wyciągam tyle na ile pozwala technologia więc BTSy są ok
Myślałem że jak porawił się poziom sygnału to powinno być ok Czyżby moja partyzantka miała na to wpływ? Jeśli tak to daczego poprawił się sygnał?
Może ktoś by wyjaśnił o co tu chodzi
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: BiQuad i dziwne parametry

Post autor: krystianb »

Bardzo prawdopodobne jest niedopasowanie impedancji, podpinając taki wynalazek można usmażyć modem.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Andrzejz78 po prostu nie jest ważny sam zasięg, ale również jakość sygnału jaki dociera do modemu. Porównując to do audio. Co z tego, że będziesz miał dużą moc dostarczoną do głośnika, jak no kabel będzie złej jakości i będzie trzeszczeć, charczeć. Więcej zrozumiesz jak sygnał będzie lepszej jakości, a słabszy.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:Andrzejz78 po prostu nie jest ważny sam zasięg, ale również jakość sygnału jaki dociera do modemu.
Trochę pomyślałem o jakości sygnału i poprawiłem antenę Na EDEG sygnał 100% śmiga z max prękością, na HSPA+ na 900MHz Sygnał mam 48% nie mogę otworzyć strony a na tej samej antenie z wymuszoną częstotliwością 2100MHz (HSPA) sygnał mam 9% a prędkość 2Mb/s tylko kiepski wysyłanie 0,2Mb/s
Czy ktoś to rozumie?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Andrzejz78 pisze:Czy ktoś to rozumie?
Tak, jak chcesz zepsuć modem to eksperymentuj dalej.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

wojteks pisze:Tak, jak chcesz zepsuć modem to eksperymentuj dalej.
doszłem do wniosku że nie będę eksperymentował bo to nie ta pora roku na takie rzeczy
Zastanawiam się nad gotowcem ale zanim kupię chciałbym poznać wasze zdanie
Czy panel czy jakaś kierunkowa typu AK? Do nadajnika 15-17km
A może wielozakresowa? Chociaż mam już AK na 2100MHz

I jeszcze jedno z innej beczki Dlaczego ciągle mi przeskakuje UMTS na HSPA i na odwrót? Baaardzo rzadko wskoczy HSPA+ :ok: na chwilę i znika O co tu chodzi i co zrobić żeby było jak najlepiej?
Markadiusz
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Markadiusz »

Andrzejz78 pisze:Zastanawiam się nad gotowcem ale zanim kupię chciałbym poznać wasze zdanie
Czy panel czy jakaś kierunkowa typu AK? Do nadajnika 15-17km
ATK-20 albo ta z Cybertecha, co ma podobno 24 dBi zysk, jeżeli chcesz poeksperymentować. Wystarczyło wejść w losowy temat... Żadnych wielozakresowych ani paneli na 900.
UMTS<HSPA<HSPA+. W zależności od Twojego korzystania (spoczynek/ruch w sieci), obciążenia stacji i jakości sygnału u Ciebie zostajesz połączony w różnych technologiach.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Andrzejz78 pisze: Czy ktoś to rozumie?
Istnieje jeszcze coś takiego jak obciążenie sieci? Oraz to, że różne technologie mają różną wrażliwość na degradację sygnału.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Markadiusz pisze:Żadnych wielozakresowych ani paneli na 900.
Ta powinna być chyba dobra http://www.telkob.pl/inkontrahent.php?t ... 0&rg=0&sg=
Markadiusz pisze:UMTS<HSPA<HSPA+. W zależności od Twojego korzystania (spoczynek/ruch w sieci), obciążenia stacji i jakości sygnału u Ciebie zostajesz połączony w różnych technologiach.
Wreszcie załapałem o co chodzi w tym :D Włączyłem pingowanie i już mam stale HSPA
Markadiusz

Andrzejz78 pisze:Włączyłem pingowanie
Najprostszy, w większości przypadków działający sposób.
Co do samej anteny - może dobra, może nie. Ja piszę tutaj to, czego nauczyłem się z innych tematów, sam na antenach się nie znam za bardzo. Ta, którą Ty podałeś, jest jednak przede wszystkim za droga. ATK-20 chyba tyle z kablem nie kosztuje nawet.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Markadiusz pisze:ATK-20 chyba tyle z kablem nie kosztuje nawet.
Czy droga czy tania to już nie jest tak ważne. Taką znalazłem u tego co kuoiłem AK na 2100MHz i z tej jestem bardzo zadowolony Dla mnie najważniejsza jest skuteczność anteny
Markadiusz

Nie chce już mi się patrzeć na te anteny ale ATK-20 jest chyba pół metra dłuższa. Tak na moje myślenie to ona powinna być "bardziej kierunkowa" niż Twoja propozycja. Ale jak z tym jest w rzeczywistości to już nie wiem.
OBE>POnK>OF>Margonet NET+BDI
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Markadiusz pisze:Nie chce już mi się patrzeć na te anteny ale ATK-20 jest chyba pół metra dłuższa. Tak na moje myślenie to ona powinna być "bardziej kierunkowa" niż Twoja propozycja. Ale jak z tym jest w rzeczywistości to już nie wiem.
Masz rację AK 20 mają przeważnie 1,7m a ta moja 1,15m Mam antene 0,5m na 2100MHz i mam dobry zasięg (38%) to chyba na takiej metrowej na 900MHz też będzie dobrze
Gdyby te anteny AK20 1,7m miały gotowy krótki kabel z gniazdem N to bym się nie zastanawiał Do nich trzeba lutować kabel a nie chce odcinać wtyku N bo bym nie mógł wtedy podłączyć się do obecnej anteny
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

Markadiusz pisze:ATK-20 jest chyba pół metra dłuższa
dokładnie 550mm, ma 20 elementów a z Telkob 14 elementów

jest to posrednia antena pomiędzy ATK10 a ATK20
ATK 10 jest krótsza o 450 od tej z TELKOB.

Na pewno tych 17dbi nie ma, ale nie powinna też mieć mniej niż 13,5 tej ATK10, może koło 14,5 dbi

Biorąc pod uwagę, że do nadajnika masz ponad 15 km, to lepszym wyborem jest ATK20, ale Twój wybór

zwróć jeszcze uwagę, że antena Telkob nie ma reflektora za dipolem, ATK ma
cytat z Wikipedi, sam ocenisz:
Antena Yagi-Uda zbudowana jest z wielu elementów, ma charakterystykę kierunkową i polaryzacyjną zgodną z ustawieniami jej elementów (poziomą lub pionową). Głównym elementem anteny jest dipol (wibrator) prosty, pętlowy lub bocznikowy o długości równej połowie długości fali, podłączony do przewodu antenowego. Pozostałe elementy anteny nie są podłączone, dlatego nazywa się je elementami biernymi. Pręty od strony odbiorczej mają mniejszą długość od wibratora i noszą nazwę direktorów (od ang. direct – nadawać kierunek), a pręty z przeciwnej strony, dłuższe od wibratora nazywane są reflektorami (odbija fale). Liczba direktorów ma wpływ na kierunkowość oraz na zysk energetyczny anteny (im więcej direktorów tym większy zysk i większa kierunkowość – czyli węższa wiązka promieniowania)

[ Dodano: 2012-02-09, 12:09 ]
Andrzejz78 pisze:Mam antene 0,5m na 2100MHz
im wyższa częstotliwość, tym krósza antena, a zysk ten sam, porównuje się tylko długości anten na to samo pasmo
Andrzejz78 pisze:Gdyby te anteny AK20 1,7m miały gotowy krótki kabel z gniazdem N
u Cybertecha możesz zamówić antenę z dowolnym kablem i dowolnym złaczem, kabla nie trzeba lutować, tylko przykręca się do zamontowanego symetryzatora, moga Ci także przykręcic kabel i wysłąć gotową z kablem. Przykręcenie kabla do symetryzatora to 2 minuty roboty.
Awatar użytkownika
mefis1
Początkujący użytkownik forum

Post autor: mefis1 »

Markadiusz pisze:ATK-20 albo ta z Cybertecha, co ma podobno 24 dBi zysk, jeżeli chcesz poeksperymentować. Wystarczyło wejść w losowy temat... Żadnych wielozakresowych ani paneli na 900.
UMTS<HSPA<HSPA+. W zależności od Twojego korzystania (spoczynek/ruch w sieci), obciążenia stacji i jakości sygnału u Ciebie zostajesz połączony w różnych technologiach.
bez przesady panele też mogą być i się dobrze sprawować będą, inna sprawa, że to trochę mało opłacalne rozwiązanie dla producenta ( duży kawał blachy lub laminatu
Ostatnio zmieniony 2012-02-09, 18:21 przez mefis1, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

kmy pisze:u Cybertecha możesz zamówić antenę z dowolnym kablem i dowolnym złaczem, kabla nie trzeba lutować, tylko przykręca się do zamontowanego symetryzatora, moga Ci także przykręcic kabel i wysłąć gotową z kablem. Przykręcenie kabla do symetryzatora to 2 minuty roboty.
Napisałem do nich czy zrobią zestaw na życzenie

Dzięki za wyjaśnienie kwesti ;)

Dostałem odpowiedź tylko troche mnie dziwi cena bo antena z kablem i konektorem 60zł a sama antena z gniazdem N 67zł Zostaje im kabel (20zł) i konektor (15-20zł)

Czasami nie rozumie ludzi...
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Andrzejz78 pisze:dziwi cena bo antena z kablem i konektorem 60zł a sama antena z gniazdem N 67zł
ten link:
http://www.cybertech.com.pl/p90,antena- ... fme-z.html

Kupujesz zestaw:
- antena kierunkowa ATK-20 16,5dBi (850-960MHz)
- wybrany kabel antenowy (inne długości +/- 2zł/m)
- kabel zakończony gniazdem FME żeńskim
- w komplecie mocowanie na rurę
- instrukcja

dziwi czytanie z ekranu monitora :)
antena 60 zł, poniżej masz okienko wyboru długosci kabla np 10 m = 20 zł
do tego złącze FME (ż) na końcu kabla (FME to nie jest konektor tylko złązce na kablu)

do tego możesz dokupić konektor do modemu, który podłączasz do złącza na kablu antenowym (cena około 14 do 20 zł zależnie od rodzaju)

także 67 zł to koszt anteny 60 zł + 7 zł za kabelek ze złączem N

jasne teraz? :) nie czujesz się już oszukany?
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

dziwi czytanie z ekranu monitora :)
Ale dałem plamę! :szok:

Nie przeczytałem dokładnie a zasugerowałem się inną ofertą gdzie w cenie anteny był też przewód(10m) i konektor

[ Dodano: 2012-02-10, 19:32 ]
Postanowiłem dziś jeszcze pokombinować coś z HSPA+ na 900MHz zanim kupię gotową antenę bo jak sie okaże że H+ to żadna rewelacja u mnie to szkoda kasy

Wpadłem na pomysł wydłużyć dipol 2100MHz dwoma..... spinaczami od bielizny z kawałkiem przewodu aby tylko przekonać sie czy coś to da

Jakie było moje zdziwienie jak zobaczyłem wyniki testu :super:
32% sygnał 50 ping 5,5Mb/s (godzina 19,30) to jest drugie tyle niż mam z HSPA na 2100

Myślę że jednak bedzie warto zainwestować w gotową antenę
kmy
Mistrz bezprzewodowy

no widzę z podpisu, że zainwestowałes jednak w ATK20, z Cybertech?

No i widzę, że wyniki tez ładne :) DL ponad 5Mbps :ok:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Andrzejz78 pisze: Myślę że jednak bedzie warto zainwestować w gotową antenę
Oczywiście. Nie ma co ryzykować uszkodzenia modemu.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:Oczywiście. Nie ma co ryzykować uszkodzenia modemu.
Wczoraj przysłali antenę i jestem mile zaskoczony bo bez problemu teraz mam HSPA+ a poziom sygnału z 29% wzrósł do 54% a dodam że antena jest na razie na strychu bo na dach nie mam jak na razie wejść a do BTSa mam jakieś 15km

Zastanawia mnie jednak pewna rzecz Prędkość mam teraz tak w granicach 4-5Mb/s i to nie zależnie czy to godziny szczytu czy to jest noc Maksymalnie miałem 5,8Mb/s i nie mogę wydusić więcej Na 2100MHz mam 3 BTSy na których jest HSPA a na 900MHz jest jeden z HSPA+ i na żadnym z nich nie mogę przekroczyć tej prędkości
Może ktoś by mi wyjaśnił dłaczego tak jest skoro prędkość łącza to 21,6Mb/s? Nie wierzę żeby wszystkie były tak równo obciążone że więcej na nich się nie da wydusić

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-02-17, 17:46 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-02-17, 17:46 przez Andrzejz78, łącznie zmieniany 1 raz.
Markadiusz

Andrzejz78 pisze:Może ktoś by mi wyjaśnił dłaczego tak jest skoro prędkość łącza to 21,6Mb/s?
Odpowiedź masz w ostatnim nawiasie w swoim podpisie.
OBE>POnK>OF>Margonet NET+BDI
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Markadiusz pisze:Odpowiedź masz w ostatnim nawiasie w swoim podpisie.
Czyli mam rozumieć że im dalej tym gorsze osiągi?
Markadiusz

Oczywiście. Liczy się siła i jakość sygnału, obciążenie stacji, dosył do stacji i możliwości Twojego modemu (jak nie jeszcze coś) jednocześnie. Na takiej odległości to masz naprawdę świetne osiągi.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Ciekawe co będzie jak antena pójdzie na dach i jak zlikwiduje połączenie wtyk-gniazdo przy antenie i przy modemie?
Myśle że problemem nie do pokonania będzi dosył do stacji bo to kawał drogi :( a to mogło by podnieść osiągi
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Andrzejz78 pisze:a to mogło by podnieść osiągi
tak na prawdę, to nie chcę Ci tu zabijać entuzjazmu, ale jak na Aero 2 to i tak trafiłeś na mało obciążony nadajnik i na wiecej juz bym nie liczył, nawet jak dasz antene na dach, sygnał i tak masz silny, i uważam, że uzyskuje max, jaki może dac Ci ten nadajnik. Ja mam BTS z Aero 2 tak obciążony, że transfer mam około 1Mbps a nawet niżej, podjechałem nawet pod nadajnik i to samo. Sprawdziłem tez w jedną sobote po południu nadajnik LTE (sa na jednym maszcie z UMTS900 Aero 2) i pod nadajnikiem miałem DL około 30 Mbps i 13 km dalej też ten sam transfer. Ale jest to jedyny nadajnik zarówno LTE jak i UMTS 900 Aero2 na około 30 tys. miasto + okoliczne wsie, całe szczęście, że mam sygnał UMTS2100 z nadajników Plusa to i transfer przyzwoity :)
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

kmy pisze:UMTS2100 z nadajników Plusa to i transfer przyzwoity
A u mnie jest odwrotni
Transfer Plusa UMTS2100 to połowa niż to co mam teraz i też Plusa tylko z Aero2 900MHz
Z 2100 miałem 2-3Mb/s a z 900 4-6(prawie)Mb/s no i pingi niskie 40-60
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Andrzejz78 pisze:A u mnie jest odwrotni
to własnie dowodzi temu, co na tym forum juz nie raz było stwierdzone, że nie można porównywać dwóch nadajników, ponieważ transfer bardziej zalezy od obciażenia nadajników niz od poziomu sygnału, jaki udaje się uzyskać.

jak popatrzyłem na BTS w Łukowie, to się nie dziwię, masz dwa BTS Aero2, a z Plusa na 2100 sa 3 BTS, ale najbliżej Ciebie to jest jeden nadajnik, który obsługuje cała południowa część Łukowa, a zwłaszcza od strony południowo-zachodniej jest duże osiedle, no i prawie 15 km, co dla 2100 jest juz dużo za dużo, a dla UMTS 900 to jeszcze nie tak strasznie.
ODPOWIEDZ