E160G problem z kartą Play (modem z Ery)

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dulek09
Początkujący użytkownik forum

E160G problem z kartą Play (modem z Ery)

Post autor: dulek09 »

Witam uprzejmie,
kupiłem sobie jakiś czas temu na allegro modem Huawei E160G. Była to jedna z najtańszych opcji, a takiej właśnie szukałem (bede z niego korzystał bardo rzadko).

Kupiłem, ściągnąłem simlocka i zaktualizowałem firmware (wszystko bez problemu). W programie jaki był na pamięci modemu (blueconect) ustawiłem nowy profil i wpisałem APN "internet". Również bez problemów :)

Wpiąłem modem, wykryło mi go prawidłowo, zainstalowało sterowniki i wszystko gra, gdyby nie to, że modem nie działa mi z kartą Play. Kartę sprawdzałem iPhonie i internet ładnie śmigał. Na modemie sprawdzałem karty Ery i Orange, działają bez problemu.
Problem polega na tym, że program pokazuje że w ogóle nie ma zasięgu. Kiedy wciskam "połącz" to dostaję komunikat, że muszę być zalogowanym do sieci.

Podpiąłem do niego antenę zewnętrzną, ale poza podwyższeniem zasięgu na innych kartach, z tą działa tak samo (czyli nie działa).

Proszę, pomóżcie, na pewno znacie się na tym milion razy lepiej niż ja :)

z góry dziękuję!
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Re: E160G problem z kartą Play (modem z Ery)

Post autor: Sundance_kid »

Wymuś 3G.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

dulek09 nie masz czasem wymuszonego połączenia po 2G? ABy to sprawdzić musisz wejść w edycję profilu połączenia. Niestety nie mam na dysku Mobile Partnera, ale możesz poszukać na forum. Jest napisane gdzie to się robi.

Bo jak rozumiem to jest karta Play Online, a na niej zablokowane jest 2G.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
dulek09

Nie jestem przekonany czy o to chodziło, ale ustawiłem "Tylko WCDMA". Bez zmian.

Tak, oczywiście chodzi o Play Online.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

dulek09 pisze:Nie jestem przekonany czy o to chodziło, ale ustawiłem "Tylko WCDMA". Bez zmian.
Tak, to chodziło mi o tą opcję.

A próbowałeś w innej lokalizacji sprawdzać jak na Twoim modemie działa karta Play? Być może coś nie tak z zasięgiem.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
dulek09

Też tak myślałem, ale ta sama karta wsadzona do iPhona dziala bez problemu i Safari dość szybko otwarło nawet większą stronę internetową. 4 kreski zasięgu i 3G.
Z resztą mam podpiętą antenę zewnętrzną do modemu, tak na wszelki wypadek.

Jak daję ręczne wyszukiwanie sieci to też znajduje mi Playa, ale nie da się do niej zalogować.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

dulek09 pisze: Jak daję ręczne wyszukiwanie sieci to też znajduje mi Playa, ale nie da się do niej zalogować.
Być może coś nie tak z modemem. Czasem tak bywa, że modem może nie lubić się z kartą SIM. Inne wyjaśnienie nie przychodzi mi do głowy.
ODPOWIEDZ