Na wersji 3.64 ?Maciek764 pisze:Mam dziewięciocyfrowy LAC w Plusie, co chwilę moc sygnału zanika i jest błąd odczytu, CID nie jest wyświetlany.
Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo
Moderator: Moderatorzy
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
- Użytkownik forum
U mnie już w wersji 3,64 tego "błąd odczytu' już niema .
A przy okazji Dzięki również - świetny program
A przy okazji Dzięki również - świetny program

Pozdrawiam Arek SQ9ROQ
-
TNI 3.64a test (wersja do testów): http://www.sklepy.ehost.pl/tni_test.zip?364a
Plik programu top_netinfo.exe należy zastąpić plikiem z pobranego archiwum ZIP, w tym czasie program musi być wyłączony.
Zmiany:
1. Poprawiono działanie: Ustawienia -> GPRS / UMTS -> Wybierz modem -> Huawei LTE -> Technologia -> Automat
2. Zmieniono opis: Ustawienia -> GPRS / UMTS -> Wybierz modem -> Huawei LTE -> Informacje (nie wszystkie kombinacje ustawień są poprawne).
Plik programu top_netinfo.exe należy zastąpić plikiem z pobranego archiwum ZIP, w tym czasie program musi być wyłączony.
Zmiany:
1. Poprawiono działanie: Ustawienia -> GPRS / UMTS -> Wybierz modem -> Huawei LTE -> Technologia -> Automat
2. Zmieniono opis: Ustawienia -> GPRS / UMTS -> Wybierz modem -> Huawei LTE -> Informacje (nie wszystkie kombinacje ustawień są poprawne).
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
- Mistrz bezprzewodowy
Teraz program podczas łączenia zatrzymuje się na "wymuszanie technologii lub jej preferencji" i dalej nie odpowiada. Może coś namieszałem w tych nowych ustawieniach 

-
Odnośnie tej komendy nie powinno tak być. Co by modem nie dostał to albo powinien zaakceptować albo odpowiedzieć że był błąd, przynajmniej tak było z tego co wiem u kmy, który dobrze testował ten modem. Za testy i jak się uda wnioski z góry dzięki.Maciek764 pisze:Teraz program podczas łączenia zatrzymuje się na "wymuszanie technologii lub jej preferencji" i dalej nie odpowiada.
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
- Mistrz bezprzewodowy
potwierdzam, działajanek222 pisze:Poprawiono działanie: Ustawienia -> GPRS / UMTS -> Wybierz modem -> Huawei LTE -> Technologia -> Automat
generalnie od wczoraj zauważyłem problemy z połączeniem z siecią, modem loguje się do sieci w sumie szybko (tzn mruga pojedynczo zielona dioda, akurat teraz jestem z zasięgu EDGE), natomiast jak kliknę połącz to trwa to około 2 minut, zani się połączy i to nie zawsze, czasem wyskakuje błąd 619, i to samo jest w TnI jak i Plus Internet, nie wiem, czy oni w weekend coś nie mieszaja na łączach, jutro zadzwonię do BOK jak się nie poprawi. W czasie próby łączenia program faktycznie nie reaguje, jakby się zawiesił, ale w końcu albo połączy albo wywali błąd i wówczas wraca do porawnej pracy.Maciek764 pisze:Teraz program podczas łączenia zatrzymuje się
janek222, jak pisałem w poniedziałek zrobię testy w każdej technologii
-
- Mistrz bezprzewodowy
U mnie dzisiaj w ogóle w LTE nie łączy żaden program...kmy pisze:generalnie od wczoraj zauważyłem problemy z połączeniem z siecią, modem loguje się do sieci w sumie szybko (tzn mruga pojedynczo zielona dioda, akurat teraz jestem z zasięgu EDGE), natomiast jak kliknę połącz to trwa to około 2 minut, zani się połączy i to nie zawsze, czasem wyskakuje błąd 619, i to samo jest w TnI jak i Plus Internet, nie wiem, czy oni w weekend coś nie mieszaja na łączach, jutro zadzwonię do BOK jak się nie poprawi. W czasie próby łączenia program faktycznie nie reaguje, jakby się zawiesił, ale w końcu albo połączy albo wywali błąd i wówczas wraca do porawnej pracy.
-
Maciek764 pisze:zatrzymuje się na "wymuszanie technologii lub jej preferencji" i dalej nie odpowiada
To wiele wyjaśnia, czyli nie ma problemów z wymuszaniem a tylko z systemowym dial-upem, który ma problem z łączeniem. Wina może leżeć po stronie operatora...kmy pisze:trwa to około 2 minut, zani się połączy i to nie zawsze, czasem wyskakuje błąd 619, i to samo jest w TnI jak i Plus Internet, nie wiem, czy oni w weekend coś nie mieszaja na łączach
[ Dodano: 2012-02-20, 00:43 ]
TNI 3.64c test (wersja do testów): http://www.sklepy.ehost.pl/tni_test.zip?364c
Zmiany:
1. Poprawiono (prawdopodobnie dotyczy tylko najnowszych modeli modemów Huawei) odczyt LAC i CID - dane wyświetlane w oknie głównym programu.
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
- Początkujący użytkownik forum
Witam,
W FAQ nie mogłem się doczytać, więc zadaje pytanie, dziwne że nie zadawane wcześniej.
Modem jakiego dotyczy pytanie to Huawei E173-2, karta sim Vodafone india.
W indiach jest krajowy roaming pomiędzy stanami, moja karta działa w takim roamingu, jak sugerują operatorzy, nie wpływa on na koszty i jakość transferu danych a jedynie na koszty rozmów głosowych i sms.
Modem nie ma sim locka. Postępując krokami konfiguracji RAC udało mi się połączyć z netem. Teoretyczna prędkość pokazywana w chmurce z traya po połączeniu to 236.8Kbps, speedtest.net z bólem pokazał 0.07Mbps, czyli download na poziomie 9KB/s, co zgadza się z praktycznymi moimi odczuciami w trakcie "korzystania" z takiego netu.
W konfiguracji RAC jest punkt o preferowanych sieciach GPRS/EDGE (2G). Gdy próbowałem ten krok zmodyfikować na preferowane 3G to TNI nie był w stanie nawiązać połączenia.
Pytanie jest następujące... Czy można korzystać z 3G dla tego modemu? Producent sugeruje, że tak, konfiguracja podana dla RAC, która nie jest zależna od sieci, a deklaruje się tam preferowane 2G, wskazuje, że wszystkie RAC'i są na 2G...
Inna kwestia to dostępność 3G u tego operatora.
W 'komunikacja AT i PIN' gdy wchodzę w Zmień operatora wyszukiwanie zwraca m.in. Vodafone-GSM oraz Vodafone-UMTS. Sądzić, więc po tym można, że 3G jest tu dostępne w Vodafonie. Gdy w tym menu próbuje zalogować się do Vodafone UMTS dostaje informacje o powodzeniu, tymczasem odświeżenie oraz życie pokazuje, że nic się nie zmieniło i jestem w Vodafone GSM.
Dodam jeszcze, że przycisk Aktualny operator zawsze pokazuje puste odpowiedzi.
W ustawieniach w zakładce GRPS/UMTS są grupy modemów. Modemu E173 nie ma na żadnej z tych grup, domyślam się, że zalicza się do grupy modemów zaczynających się na "E170, E270...", a nie "E169, E220...", zgadza się?
Problem polega ogólnie na tym, że łącze 0.07Mbps jest nie wystarczające do czegokolwiek.
Czy przy użyciu TNI jestem w stanie sprawdzić, który operator dostarcza najlepszą jakość internetu w miejscu, w którym się znajduje?
Z góry dzięki
W FAQ nie mogłem się doczytać, więc zadaje pytanie, dziwne że nie zadawane wcześniej.
Modem jakiego dotyczy pytanie to Huawei E173-2, karta sim Vodafone india.
W indiach jest krajowy roaming pomiędzy stanami, moja karta działa w takim roamingu, jak sugerują operatorzy, nie wpływa on na koszty i jakość transferu danych a jedynie na koszty rozmów głosowych i sms.
Modem nie ma sim locka. Postępując krokami konfiguracji RAC udało mi się połączyć z netem. Teoretyczna prędkość pokazywana w chmurce z traya po połączeniu to 236.8Kbps, speedtest.net z bólem pokazał 0.07Mbps, czyli download na poziomie 9KB/s, co zgadza się z praktycznymi moimi odczuciami w trakcie "korzystania" z takiego netu.
W konfiguracji RAC jest punkt o preferowanych sieciach GPRS/EDGE (2G). Gdy próbowałem ten krok zmodyfikować na preferowane 3G to TNI nie był w stanie nawiązać połączenia.
Pytanie jest następujące... Czy można korzystać z 3G dla tego modemu? Producent sugeruje, że tak, konfiguracja podana dla RAC, która nie jest zależna od sieci, a deklaruje się tam preferowane 2G, wskazuje, że wszystkie RAC'i są na 2G...
Inna kwestia to dostępność 3G u tego operatora.
W 'komunikacja AT i PIN' gdy wchodzę w Zmień operatora wyszukiwanie zwraca m.in. Vodafone-GSM oraz Vodafone-UMTS. Sądzić, więc po tym można, że 3G jest tu dostępne w Vodafonie. Gdy w tym menu próbuje zalogować się do Vodafone UMTS dostaje informacje o powodzeniu, tymczasem odświeżenie oraz życie pokazuje, że nic się nie zmieniło i jestem w Vodafone GSM.
W ustawieniach w zakładce GRPS/UMTS są grupy modemów. Modemu E173 nie ma na żadnej z tych grup, domyślam się, że zalicza się do grupy modemów zaczynających się na "E170, E270...", a nie "E169, E220...", zgadza się?
Problem polega ogólnie na tym, że łącze 0.07Mbps jest nie wystarczające do czegokolwiek.
Czy przy użyciu TNI jestem w stanie sprawdzić, który operator dostarcza najlepszą jakość internetu w miejscu, w którym się znajduje?
Z góry dzięki
-
- Użytkownik forum
Huawei E173-2 jest raczej w grupie "E169, E220"
co do reszty nie wypowiadam się.
pzdr
co do reszty nie wypowiadam się.
pzdr
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To możesz zrobić tylko doświadczalnie testując kartę SIM każdego operatora po kolei.MusX pisze: Czy przy użyciu TNI jestem w stanie sprawdzić, który operator dostarcza najlepszą jakość internetu w miejscu, w którym się znajduje?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Mistrz bezprzewodowy
Zdecydowanie tak, i to zarówno w paśmie UMTS 2100, jak też (czego zdecydowana większość modemów nie potrafi) w paśmie UMTS 900.MusX pisze:Pytanie jest następujące... Czy można korzystać z 3G dla tego modemu?
Można przypuszczać, że operator nie we wszystkich taryfach zezwala na korzystanie z 3G. Potwierdza to zalecenie ustawiania wyboru technologii połączenia na "preferowane 2G".W 'komunikacja AT i PIN' gdy wchodzę w Zmień operatora wyszukiwanie zwraca m.in. Vodafone-GSM oraz Vodafone-UMTS. Sądzić, więc po tym można, że 3G jest tu dostępne w Vodafonie. Gdy w tym menu próbuje zalogować się do Vodafone UMTS dostaje informacje o powodzeniu, tymczasem odświeżenie oraz życie pokazuje, że nic się nie zmieniło i jestem w Vodafone GSM.
Jak chodzi o pasma pracy, to najbliższy modemowi E173u-2 jest E169, bo oba modemy obsługują:W ustawieniach w zakładce GRPS/UMTS są grupy modemów. Modemu E173 nie ma na żadnej z tych grup, domyślam się, że zalicza się do grupy modemów zaczynających się na "E170, E270...", a nie "E169, E220...", zgadza się?
GSM: 850, 900 1800 1900
UMTS: 900, 2100.
Można ewentualnie jako modem wybrać "Huawei universal" przy którym można ustawić dowolną, nawet najbardziej egzotyczną kombinację pasm. Jednak trzeba przy tym pamiętać, że w razie wybrania pasma nieobsługiwanego przez modem, może on się zawiesić i wówczas trzeba modem zresetować poprzez jego odłączenie i ponowne podłączenie do złącza USB.
Dodane 26.02.2012:
Przyjrzałem się, czym od siebie różnią się te zestawy modemów do wyboru.
Tak naprawdę, to wcale nie chodzi o obsługiwane pasma (jak myślałem), lecz o coś zupełnie innego.
Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest wybranie modemu "Huawei universal", a następnie w ramce "Pasma pracy modemu" wybranie opcji "Wszystkie".
Ostatnio zmieniony 2012-02-26, 12:23 przez Chris-Kr, łącznie zmieniany 1 raz.
Krzysztof
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Najczściej wyświetla się komunikat że modem nie obsługuje danej komendy i nic poza tym Przynajmniej tak jest w moim przypadku a próbowałem naprawdę egzotycznych ustawieńMożna ewentualnie jako modem wybrać "Huawei universal" przy którym można ustawić dowolną, nawet najbardziej egzotyczną kombinację pasm. Jednak trzeba przy tym pamiętać, że w razie wybrania pasma nieobsługiwanego przez modem, może on się zawiesić i wówczas trzeba modem zresetować poprzez jego odłączenie i ponowne podłączenie do złącza USB.

-
- Mistrz bezprzewodowy
Najwidoczniej Huawei w nowych modemach zmienił nieco zestaw komend, bo np. w moich modemach E173u-2, E1750 oraz K3565, to wszystko działa bez zarzutu.Andrzejz78 pisze:Najczściej wyświetla się komunikat że modem nie obsługuje danej komendy i nic poza tym
Krzysztof
-
- Mistrz bezprzewodowy
w e353u-2 wchodzą komendy z ustawień e169,E220,226 ......Chris-Kr pisze:w nowych modemach zmienił nieco zestaw komend
nawet w e398 wchodzą także poleceniem ^SYSCFG i w zakresie GSM i WCDMA są takie same, trochę się zmienia w LTE
oczywiscie w e398 zalecanym wg specyfikacji jest polecenie ^SYSCFGEX
ale ^SYSCFG też działa poprawnie

- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Tylko że z częci komend nie mamy pożytku bo i co z tego że modem zakceptuje wymuszanie 3G na np.850MHz skoro nikt nie nadaje na takiej częstotliwosciChris-Kr pisze:Najwidoczniej Huawei w nowych modemach zmienił nieco zestaw komend, bo np. w moich modemach E173u-2, E1750 oraz K3565, to wszystko działa bez zarzutu.
Mam takie pytanie z innej beczki ale widzę że jest tu kilka osób co są troche obeznane z modemami więc zapytam tu ewentualnie założę nowy wątek jeśli będzie warto
Czy ktoś z was spotkał się z cross-flashem (wgrywanie FW od innego modemu) lub modyfikacją softu w celu podniesienia parametrów lub dodania jakichś funkcji?
Wiem że takie kombinacje stosuje sie w niektórych telefonach i czasami jest warto (wiem z własnej autopsji

-
- Mistrz bezprzewodowy
Jeszcze całkiem niedawno dokładnie taka sytuacja była z UMTS 900 i tylko ta funkcja pozwalała wykryć, że w Polsce powstają nadajniki pracujące właśnie w tym paśmie.Andrzejz78 pisze:Tylko że z częci komend nie mamy pożytku bo i co z tego że modem zakceptuje wymuszanie 3G na np.850MHz skoro nikt nie nadaje na takiej częstotliwosci
A na Polsce świat się nie kończy, w innych krajach sieci chodzą również na częstotliwości 850 MHz i nie jest wykluczone, że u nas też tak będzie.
Pytanie nie ma żadnego związku z TNI, więc zalecam odrębny wątek.Mam takie pytanie z innej beczki ale widzę że jest tu kilka osób co są troche obeznane z modemami więc zapytam tu ewentualnie założę nowy wątek jeśli będzie warto
Czy ktoś z was spotkał się z cross-flashem (wgrywanie FW od innego modemu) lub modyfikacją softu w celu podniesienia parametrów lub dodania jakichś funkcji?
Krzysztof
-
Dzień Dobry,Chris-Kr pisze:czyli modem zgłasza 6 sieci, a w okienku TNI wyświetla się tylko 5 sieci, jak na screenie poniżej.
Modem Huawei E1750.
Czy mógłby mi ktoś udzielić informacji na temat działania modemu e 1750c z Aero2 przez ten program topnet info... widzę że Chris-Kr korzysta z podobnego tylko bez zaczka "c" nie mogę sie połączyć »»w ogóle«« czy ten mój modem może się logować do aero2 jeśli tak i są jakięś sprawdzone metody to z góry dziękuję
Ostatnio zmieniony 2012-02-27, 18:12 przez jamtomek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Ten błąd został już dawno usunięty. W wersji testowej poniżej można to sprawdzić. Został dodany przycisk:jamtomek pisze:czyli modem zgłasza 6 sieci, a w okienku TNI wyświetla się tylko 5 sieci, jak na screenie poniżej.
Modem Huawei E1750.
Ustawienia -> Komunikacja AT i PIN -> Zmiana operatora -> Odp. modemu do listy
Można wkleić do pola "Odpowiedź modemu":
Kod: Zaznacz cały
AT+COPS=?
^BOOT:42472014,0,0,0,20
+COPS: (2,"T-Mobile HR","T-Mobile","21901",2),(1,"T-Mobile HR","T-Mobile","21901",0),(1,"HR VIP","VIP","21910",0),(1,"Tele2 HR","Tele2 HR","21902",0),(1,"Tele2 HR","Tele2 HR","21902",2),(1,"HR VIP","VIP","21910",2),,(0,1,2,3,4),(0,1,2)
OK
wcisnąć ww. przycisk a lista z operatorami powinna się zapełnić.
TNI 3.64f test (wersja do testów): http://www.sklepy.ehost.pl/tni_test.zip?364f
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
- Mistrz bezprzewodowy
Opinie na ten temat są sprzeczne, być może jest to zależne od sieci, z której pochodzi dany modem E1750C.jamtomek pisze:Czy mógłby mi ktoś udzielić informacji na temat działania modemu e 1750c z Aero2 przez ten program topnet info...
Zgodnie z tą stroną http://jdtech.pl/2011/06/aero2-zestawienie-zgodnych-modemow-w-budowie.html modem E1750C jest niezgodny z Aero2.
Jednak z danych widocznych na tej stronie http://3g-modem.wetpaint.com/page/Huawei+E1750%2C+E1750C%2C+E1752%2C+E1752C wynika, że modem E1750C obsługuje pasmo UMTS 900, czyli nic nie powinno stać na przeszkodzie w korzystaniu z sieci Aero2.
Musisz więc sprawdzić, czy Twój modem faktycznie obsługuje pasmo UMTS 900.
W tym celu w TNI wejdź do:
Ustawienia > Komunikacja AT i PIN > Komendy AT > Huawei > Lista trybów w których modem może pracować
i podaj tutaj odpowiedź modemu, która wyświetli się w oknie "Monitor".
Krzysztof
-
- Mistrz bezprzewodowy
Sprawdziłem właśnie wersję 3.64f wymuszanie technologi i częstotliwości z modemem E353u-2 dla wyboru modemu Huawei Uniwersal, wszystko działa jak trzeba, łączy bez problemu, działa identyfikacja BTS, płynnie przełącza nawet na aktywnym połączeniu pasma 2G na 3G i odwrotnie.
trzeba tylko wiedzieć które opcje są obsługiwane przez posiadany modem, ale jak autor programu podkreśla, te opcje sa dla świadomych użytkowników
trzeba tylko wiedzieć które opcje są obsługiwane przez posiadany modem, ale jak autor programu podkreśla, te opcje sa dla świadomych użytkowników

-
przepraszam ale w tym odnośniku nie ma takiej opcji >Lista trybów w których modem może pracowaćChris-Kr pisze:jamtomek pisze:<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>

Ostatnio zmieniony 2012-02-28, 15:50 przez jamtomek, łącznie zmieniany 2 razy.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
A właśnie że jest Sprawdź dobrzeprzepraszam ale w tym odnośniku nie ma takiej opcji >Lista trybów w których modem może pracowaćjest co innego

-
Faktycznie miałem pewnie starszą wersję programu bo tego nie było teraz mam wersję 3,53 i pokazuję listę trybów więc wklejam monitor z mojego e 1750 c :Chris-Kr pisze:Opinie na ten temat są sprzeczne, być może jest to zależne od sieci, z której pochodzi dany modem E1750C.
Polecenie:
AT^SYSCFG=?
Odpowiedź:
AT^SYSCFG=?
^SYSCFG:(2,13,14,16),(0-3),((400380,"GSM900/GSM1800/WCDMA2100"),(280000,"GSM850/GSM1900"),(3fffffff,"All Bands")),(0-2),(0-4)
OK,,,i jak myślicie jest możliwość by pracował w trybie dla aero2 UMTS 900? dzięki
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-02-28, 17:50 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-02-28, 17:50 przez jamtomek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Z odpowiedzi modemu wynika, ze nie obsługuje on pasma UMTS 900. Dziwne, bo powinien.jamtomek pisze:^SYSCFG:(2,13,14,16),(0-3),((400380,"GSM900/GSM1800/WCDMA2100"),(280000,"GSM850/GSM1900"),(3fffffff,"All Bands")),(0-2),(0-4)
OK,,,i jak myślicie jest możliwość by pracował w trybie dla aero2 UMTS 900? dzięki
Od którego operatora pochodzi ten modem?
Krzysztof
-
Od Play nie ma sim loka ale na pudełku pisze UMTS 2100
-
- Mistrz bezprzewodowy
Jeśli na pudełku pisze tylko UMTS 2100, to faktycznie chyba nie obsługuje pasma UMTS 900.jamtomek pisze:na pudełku pisze UMTS 2100
Dla pewności możesz jeszcze przeprowadzić jeden eksperyment:
Ustawienia > GPRS/UMTS > Wybierz modem: Huawei universal.
Wymuszaj technologię: Tylko UMTS/HSDPA (WCDMA)
Pasma pracy modemu: Wybrane poniżej.
Zaznaczyć: WCDMA: W900 (pozostałe niezaznaczone).
Kliknąć: Zastosuj.
Jeśli modem się powiesi, to znaczy że faktycznie nie obsługuje UMTS 900 i trzeba go odłączyć od złącza USB.
Jeśli się nie powiesi, to spróbować wykonać połączenie.
------------------------------------------------------------------------------
Poprawka:
Przy próbie wymuszenia nieobsługiwanego pasma modem nie wiesza się, lecz tylko TNI wyświetla komunikat poniższej treści:
"Błąd, prawdopodobnie modem nie obsługuje tej komendy",
a modem w dalszym ciągu normalnie przyjmuje i wykonuje polecenia.
------------------------------------------------------------------------------
Ostatnio zmieniony 2012-07-02, 21:06 przez Chris-Kr, łącznie zmieniany 2 razy.
Krzysztof
-
zawiesił, się i pewnie nie obsługuje tego pasma. dziękuję, pozdrawiam
-
- Mistrz bezprzewodowy
Kilka uwag o wynikach testów współpracy programu TnI z modemem E398 i przełaczaniem w tryb LTE. Ja mam tak, że jak przełaczam w TnI a LTE a później w tryb 3G to modem się wieszał, pomagał tzw twardy restart.
sprawdziłem dzis rano wersje 3,64f
chyba załapałem o co chodzi, tzn nadal nie jest dobrze ale:
modem prawidłowo przełącza się z trybu 2G na 3G i odwrotnie zarówno z menu Huawei LTE, jak i Huawei Uniwersal, prawidłowo także reaguje na komendy wpisywane ręcznie
dopóki nie wybierze się trybu LTE w menu Huawei LTE, nawiązanie połączenia jest mozliwe, ale po dłuzszym czasie, ponad 2 minuty, przy próbach wcześniejszego połaczenia jest błąd 619 i stwierdzam, że jest to wina bardzo długiego logowania się do sieci 26016 LTE.
Nawet po wybraniu menu Komunikacja AT>zmień operatora po zakończeniu wyszukiwania nie wyświetla operatora 26016 na liście, aczkolwiek w głównym menu w miejscu Operator wyświetla 26016 technologia UMTS, ale jak sie odczeka to łaczy bez problemu.
Po zmianie technologi z LTE na 3G czy 2G niezależnie jaką metodą: reczne wpisanie komendy, czy z menu Huawei uniwersal czy Huawei LTE modem zmienia BTS, to widac po zmianie poziomu sygnału, ale pozostaje jakby zalogowany do sieci 26016. Jak sprawdzam dostępnych operatorów Komunikacja AT>zmień operatora to wyświetla 26001 Plusa ale z opisem dostepny, a nie zalogowany. Dopiero jak wybiorę PLUS i nacisnę zaloguj>wybór reczny to zmienia operatora i loguje się do plusa, po tym znów nie ma problemu z połaczeniem. Robiłem to kilka razy i za każdym razem przy zmianie z Plusa (2G lub 3G) na 26016 (LTE) przełączał się sam, długo, ale jednak sam i uzyskiwałem połączenie natomiast w drugą stronę to albo restart albo ręczny wybór operatora 26001 Plusa i powracała możliwość uzyskiwania połaczenia.
Także to nie jest kwestia modemu i programu TnI a raczej karty USIM i problemów ze zmianą operatora.
Zauwazyłem też, że program Plus Internet prawdopodobnie za kazdym razem przed połączeniem resetuje modem, ponieważ nawet jak jest zalogowany do sieci (mruga pojedynczo zielona lub niebieska dioda) to po kliknieciu Połącz modem wchodzi w stan, że mruga zielona dioda 2 razy co 2 s, czyli stan niezalogowany, nastepnie zaczyna mrugac pojedynczo zielona lub niebieska, zaleznie od wybranej technologi i dopiero za chwile świeci na stałe, czyli uzyskuje połaczenie. Chyba w ten sposób uzyskali efekt wylogowania z LTE i powtórnego zalogowania do sieci PLUS, czyli oni automatycznie robia to co ja ręcznie, czyli Restartuj, w TnI
Wygląda na to, że dopóki nie rozwiążą problemów z Handover sieci 2G/3G i LTE to problemy będą.
Z tym, że teraz jak już wiem o co chodzi to nie ma problemu z uzyskaniem połaczenia.
sprawdziłem dzis rano wersje 3,64f
chyba załapałem o co chodzi, tzn nadal nie jest dobrze ale:
modem prawidłowo przełącza się z trybu 2G na 3G i odwrotnie zarówno z menu Huawei LTE, jak i Huawei Uniwersal, prawidłowo także reaguje na komendy wpisywane ręcznie
dopóki nie wybierze się trybu LTE w menu Huawei LTE, nawiązanie połączenia jest mozliwe, ale po dłuzszym czasie, ponad 2 minuty, przy próbach wcześniejszego połaczenia jest błąd 619 i stwierdzam, że jest to wina bardzo długiego logowania się do sieci 26016 LTE.
Nawet po wybraniu menu Komunikacja AT>zmień operatora po zakończeniu wyszukiwania nie wyświetla operatora 26016 na liście, aczkolwiek w głównym menu w miejscu Operator wyświetla 26016 technologia UMTS, ale jak sie odczeka to łaczy bez problemu.
Po zmianie technologi z LTE na 3G czy 2G niezależnie jaką metodą: reczne wpisanie komendy, czy z menu Huawei uniwersal czy Huawei LTE modem zmienia BTS, to widac po zmianie poziomu sygnału, ale pozostaje jakby zalogowany do sieci 26016. Jak sprawdzam dostępnych operatorów Komunikacja AT>zmień operatora to wyświetla 26001 Plusa ale z opisem dostepny, a nie zalogowany. Dopiero jak wybiorę PLUS i nacisnę zaloguj>wybór reczny to zmienia operatora i loguje się do plusa, po tym znów nie ma problemu z połaczeniem. Robiłem to kilka razy i za każdym razem przy zmianie z Plusa (2G lub 3G) na 26016 (LTE) przełączał się sam, długo, ale jednak sam i uzyskiwałem połączenie natomiast w drugą stronę to albo restart albo ręczny wybór operatora 26001 Plusa i powracała możliwość uzyskiwania połaczenia.
Także to nie jest kwestia modemu i programu TnI a raczej karty USIM i problemów ze zmianą operatora.
Zauwazyłem też, że program Plus Internet prawdopodobnie za kazdym razem przed połączeniem resetuje modem, ponieważ nawet jak jest zalogowany do sieci (mruga pojedynczo zielona lub niebieska dioda) to po kliknieciu Połącz modem wchodzi w stan, że mruga zielona dioda 2 razy co 2 s, czyli stan niezalogowany, nastepnie zaczyna mrugac pojedynczo zielona lub niebieska, zaleznie od wybranej technologi i dopiero za chwile świeci na stałe, czyli uzyskuje połaczenie. Chyba w ten sposób uzyskali efekt wylogowania z LTE i powtórnego zalogowania do sieci PLUS, czyli oni automatycznie robia to co ja ręcznie, czyli Restartuj, w TnI
Wygląda na to, że dopóki nie rozwiążą problemów z Handover sieci 2G/3G i LTE to problemy będą.
Z tym, że teraz jak już wiem o co chodzi to nie ma problemu z uzyskaniem połaczenia.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Z moich testów tego modemu wynikło praktycznie to samo. Chcesz mieć spokojną pracę tego modemu to nie ruszaj przełącznika 3G/LTE tylko zostaw albo na 3G na LTE bo przy przełączaniu modem robi się strasznie niestabilny i niejednokrotnie trzeba go restartować, wyciągać, kilkakrotnie nawiązywać połączenie itd. Pogoń za łatwym i szybkim korytem zbiera żniwo na jakości usługi.Wygląda na to, że dopóki nie rozwiążą problemów z Handover sieci 2G/3G i LTE to problemy będą.