Modem Huawei E122 rozłącza się.

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Modem Huawei E122 rozłącza się.

Post autor: Jaco »

Dostałem laptopa do przejrzenia a wraz z nim modem Huawei E122 który rozłącza się gdy korzystamy z neta. Jest to modem z T-Mobile a więc jest to Blueconnect.

Na laptopie Windows 7 Home Premium 64bit. Modem poprawnie się instaluje i nie znika z systemu. Klikamy połącz. Wówczas łączy i możemy korzystać z neta. Trwa to różnie. Ale przeważnie po około 1 minucie rozłącza się i znika z systemu.

Za chwilę znów jest widoczny i gotowy do połączenia. I tak w kółko. Po połączeniu znów się rozłącza.

Podpiąłem modem pod swój laptop z Windows 7 Pro 32bit. Modem instaluje się prawidłowo lecz objawy znikania są te same po kliknięciu połącz.

Próbowałem na obu laptopach łączyć się przez <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> ale jest tak samo.

Mam w domu jeszcze PCta i tam również modem zainstalował się prawidłowo. Objawy dalej te same.

Z aktualizowałem oprogramowanie w modemie ale nie przyniosło skutku. Kartę SIM wkładałem do swojego wbudowanego modemu w laptopie i tu działa idealnie. Nie rozłącza się więc jej wadę można wykluczyć.

Czy ktoś ma jakiś jeszcze z tym pomysł bo mnie się skończyły i widać że modem jest w jakiś dziwny sposób uwalony. Jeśli nie klikniemy połącz to cały czas jest widoczny w systemie.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Modem Huawei E122 rozłącza się.

Post autor: YaHooo »

Jaco pisze:Czy ktoś ma jakiś jeszcze z tym pomysł bo mnie się skończyły i widać że modem jest w jakiś dziwny sposób uwalony. Jeśli nie klikniemy połącz to cały czas jest widoczny w systemie.
Być może to jest uszkodzenie fizyczne modemu? Znikanie z systemu może wskazywać na jakiś zimny lut na złączu w modemie, ewentualnie uszkodzony kabel USB. Sprawdzałeś to?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Jaco

YaHooo pisze:Znikanie z systemu może wskazywać na jakiś zimny lut na złączu w modemie
Ale dopóki nie połączy się nie znika. Modem na gwarancji więc nie rozbierałem. Modem bezpośrednio wkładam pod USB.

Mają go oddać do serwisu. Sam jestem ciekaw jak to się zakończy.

Za krótko testowałem go bo jak uruchomiłem GG to wydaje się że połączenie nie było zrywane. Tylko na przeglądarkach. Czy to nie jest dziwne?
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Jaco pisze:Modem bezpośrednio wkładam pod USB.
I może tu jest problem? Może modem potrzebuje obecnie więcej niż 500mA niż jest w stanie dostarczyć mu USB?
Spróbuj może zasilić go z takiej przejściówki, która bierze zasilanie z dwóch portów USB. Czasami do niektórych modemów lub dysków twardych zewnętrznych na USB takie przejściówki dodają.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Jaco

Ale wcześniej działał bez problemów na jednym porcie USB. Modem już oddałem i niech inni się tym martwią.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Jaco pisze: Za krótko testowałem go bo jak uruchomiłem GG to wydaje się że połączenie nie było zrywane. Tylko na przeglądarkach. Czy to nie jest dziwne?
Ale mówiłeś, że znika z urządzeń. Tak czy inaczej jak już go oddałeś to nic z tym i tak nie zrobimy ;)
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Jaco

YaHooo pisze:Ale mówiłeś, że znika z urządzeń.
Tak, gdy się połączy i otworzy przeglądarkę po 30-40 sekundach już go nie ma. Słychać windowsowe odłączenie i podłączenie urządzenia.
YaHooo pisze:Tak czy inaczej jak już go oddałeś to nic z tym i tak nie zrobimy
Dokładnie.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Jaco pisze:Tak, gdy się połączy i otworzy przeglądarkę po 30-40 sekundach już go nie ma. Słychać windowsowe odłączenie i podłączenie urządzenia.
Być może coś się z środku przegrzewa. Innego wyjaśnienia raczej nie widzę.
Jaco pisze:Dokładnie.
Dlatego już nie ma co dywagować :)
ODPOWIEDZ