Modem Huawei E398 Jaki router??

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Re: Modem Huawei E398 Jaki router??

Post autor: kmy »

firefox pisze:Jednocześnie Panowie z Tajwanu zapewnili mi że cały czas będą pracować nad rozwojem firmwar'u
no to jest nadzeja także dla posiadaczy modelu 1842, bo na UMTS/HSPA+ chodzi lux, a na LTE tnie transfery, poczekamy na nowy firmwere
qbaty pisze:A jak ze stabilnością tego ustrojstwa
ja mam model 1842 już ponad 3 tygodnie, nie odnotowałem żadnej przerwy, restartu itp, raz ustawić i zapomnieć, przy pobieraniu nigdy nie miałem przerwanego pobierania, i bardzo dobre wifi

jak poprawią ten firmere dla LTE, to będzie rewelacja
qbaty
Początkujący użytkownik forum

Re: sapido GR-1733

Post autor: qbaty »

firefox pisze:Maksymalny wynik jak udało mi sie uzyskać w mojej lokalizacji to 27,36mb/s w tym samym czasie z modemem wpiętym bezpośrednio udało mi się uzyskać 43,28 download.
A jak byłeś podłączony do routera - WiFi czy kabel ? Ja się dziwiłem czemu wyciągam tylko koło 20Mbit/s.
Obrazek
Dopiero po jakimś czasie zajarzyłem, że w laptopie mam WiFI G, które okazało się "wąskim gardłem" :zdziwko:
Po podłączeniu się kablem mam prawdziwe wyniki, czyli koło 50Mbit/s
Obrazek
firefox

Post autor: firefox »

byłem podłączony przez WIFI ale mam w laptopie N i w routerze też jest N to tutaj wąskiego gardła nie mam....Sprawdziłem po kablu i jest podobnie.
Ogólnie teraz nie wiem czy to przez pogodę ale prędkości(nawet bezpośrednio z modem wpiętym w laptopa) są niższe a może po prostu więcej użytkowników się pojawiło...

Tak czy inaczej router sprawuje się idealnie a te prędkości oraz opóźnienie które wacha się od 25-40 ms do korzystania w warunkach domowych pozwala komfortowo korzystać z sieci.
pozdrawiam,
MArcin
Jan.

Post autor: Jan. »

A sprawdzaliście czy ten modem nie działa czasem z Mikrotikiem? Jeżeli tak to myślę że może być to ciekawa opcja :)

EDIT:

Sam sprawdziłem:
http://wiki.mikrotik.com/wiki/Supported_Hardware

jest na liście:)

Nie mam tego modemu, ale na waszym miejscu pewnie kombinował bym z jakimś routerboardem z USB.
Wcześniej można sobie na zwykłym PC zainstalować trial Mikrotika i przetestować współpracę z modemem.
Nie jest to jednak opcja dla osób które nie ogarniają podstaw sieci. Mikrotik jest dla minimalnie bardziej zaawansowanych:)
barneyos

Post autor: barneyos »

Aloha !

Dodam dla utrudnienia takie zadanie, które mnie czeka:

podpięcie kamer do Internetu, tylko poprzez wiatr (magazyn w polu - 15km od biura) - także dla mnie ważniejszy jest UpLoad (kamery obrotowe), mniej ważny DL. Ważna również stabilność pracy - nie mogę codziennie jeździć i resecić ustrojstwo. Ale kamery będą włączone po LANie, WiFi nie potrzebne.

Odległości od BS - 3,5km raczej polami, 100 metrów od granicy zasięgu zewn.LTE Mobylanda.

Mam E398 iPlus + 2 anteny panelowe H i V - 15dBi zysku.

Teraz muszę wybrać router ze switchem - na razie widzę takie alternatywy:

1. Edimax LT-6408n z allegrosza (bo idzie tylko z abo.CP) - ok 300zł + możliwe zwiechy - max DL/UL 70/30 mbit/s
2. Airlive Air3GII - do 160-200zł - bez zwiechy, DL/UL 50/10 mbit/s
3. Dovado Tiny (lub 4GR) - do 500zł - bez zwiechy, brak switcha LAN, mnóstwo parametrów, bardzo stabilny.

W świetle ostatnich postów i chimeryczności Edka w różnych lokalizacjach, chyba idę obecnie w kierunku Air3GII, w razie czego wtopa na małą kasę.

Co myślicie o takim wyborze ?
===============
Wiem, że czegoś nie wiem !

Wszyscy mówili, że to niemożliwe, aż przyszedł ten, który tego nie wiedział.... i to zrobił !
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Jan. pisze:A sprawdzaliście czy ten modem nie działa czasem z Mikrotikiem?
Od jakiegoś czasu trafiłem na ten trop, jednak nie udało mi się jeszcze pożyczyć od znajomego MT aby przetestować.
barneyos pisze:(bo idzie tylko z abo.CP)
Można od nich bezpośrednio w CP kupić bez umowy.
Jednak Edimaxa raczej nie polecamy...
jaco97
Stały użytkownik forum

Post autor: jaco97 »

Jesli chodzi o zdecydowaną stabilność, to chyba tylko netgear wndr3700v2, czy jak to zwał, albo jakis routerek z openWRT na pokladzie. No ale wtedy predkosc do 30mbit/s...
Ostatnio zmieniony 2012-02-22, 15:20 przez jaco97, łącznie zmieniany 1 raz.
Huawei E398, E586, Nokia CS-15 / Samsung Galaxy S Advance
Dovado Tiny + TP-LINK TL-WR1043ND + E398 + 2x ATP-14( -51dBi na LTE ) = Moja sieć domowa :D
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

jaco97,
Jesli chodzi o zdecydowaną stabilność, to chyba tylko netgear wndr3700v2, czy jak to zwał, albo jakis routerek z openWRT na pokladzie.
Również przyłączam się do tej opinii. :ok:
jareq
jaco97
Stały użytkownik forum

barneyos, Właśnie mi się przypomniało. Jak ty chcesz sterować tymi kamerami, skoro LTE nie ma publiucznego IP? I na razie nie ma możliwości jego wykupienie, chyba że na 3G. Swoją drogą, 3G do kamery starczy.
Dovado Tiny + TP-LINK TL-WR1043ND + E398 + 2x ATP-14( -51dBi na LTE ) = Moja sieć domowa :D
barneyos

Mam takie alternatywy:

1. Przez DDNS z poziomu routera lub DDNS z poziomu webserwera do kamer.
2.Ewentualnie stałe IP jako extras z PLUSa - nie wiem (zapytam swego opiekuna), czy jest czy nie ma na LTE, ale na 3G i niżej jest.
3. Transmisja wymuszana i nawiązywana od strony serwera kamer - serwer dzwoni do mnie.

Najpierw jednak chciałbym pobawić się z DDNS.

3G może wystarczy, ale przy kamerach obrotowych i z zoom-mem czasami się czka. Brak płynności i gubi czasem "sygnał naciśnięcia klawisza", tzn. naciśniesz obrót o 45 stopni, a kamerka pojedzie Ci o 180. Ale do samego patrzenia 3G wystarczy.
===============

Wszyscy mówili, że to niemożliwe, aż przyszedł ten, który tego nie wiedział.... i to zrobił !
jaco97
Stały użytkownik forum

próbowałem na moim dovado, DDNS to tylko skrót do IP. Nie działa. Stałe IP jako extras z plusa działą, ale tylko na 3G. Chodzi o to, że ty masz publiczne IP, ale nie można się do niego dostać z zewnątrz.
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jakubd »

Niestety, przynajmniej w CP, jedynym wyjściem jest VPN przez zewnętrzny serwer - bez tego nie można dostać się do wnętrza sieci połączonej po LTE do Internetu - no chyba, że w Plusie nie blokują połączeń przychodzących z sieci.
agrest

Post autor: agrest »

Jest jeszcze jedno wyjście - https://secure.logmein.com/products/hamachi/
Osobiście z tego korzystam i polecam!
jaco97
Stały użytkownik forum

To jest właśnie to o czym kolega Jakubd mówił... Nic nowego. Plus blokuje połączenia przychodzące, co mnie denerwuje. Ale czemu oni to blokują? :?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

jaco97 pisze: Plus blokuje połączenia przychodzące,
Orange/Play/T-Mobile też tak robią żeby nie było wątpliwości.
W Plusie można wykupić usługę widocznego z zewnątrz IP zmiennego albo stałego niestety nie działa na LTE. W Orange jest możliwość APN: VPN ale nie działa w CDMA. Do pozostałych nie wiem jakie są możliwości widocznego z zewnątrz IP.
Nie pomagam na PW!
dan73

Post autor: dan73 »

witam mam pytanko:miałem w planie LTE ,Huawei E398 oraz AirLive AIR3GII ale plany się zmieniły w zasadzie z winy Plusa.ostatecznie zostałem z routerem j.w. i za chwilę będę miał kabel do neostrady.cz ten router da się zastosować z neastradą,czy mogę go wywalić i szukać coś innego?z góry dzięki za pomoc.

co do publicznego IP w Plusie to od 3 tygodni nie świadczą już tej usługi w ogóle i nie wiadomo kiedy znowu będą to robić.z tego właśnie powodu nie wypalił mi temat LTE.
Ostatnio zmieniony 2012-02-22, 21:52 przez dan73, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

dan73 pisze:cz ten router da się zastosować z neastradą
Musisz dokupić modem ADSL (odpowiedni do neostrady) albo wymienić router na taki z wbudowanym modemem ADSL.

Czy możesz uszanować zasady pisowni? Po kropce dajemy odstęp i potem dużą literę.
Nie pomagam na PW!
barneyos

No tak, hamachi fajne, ale mocno muli. Poza tym trzeba je gdzieś odpalić, a ja planuję tylko router/switch, do którego podpinam webserwer kamery, czyli tak naprawdę kartę sieciową. Czyli nie ma gdzie odpalić VPNa. No chyba, że router ma usługę VPN w sobie, to może by tak spróbować ?

Co do stałego IP z PLUSa, właśnie sprawdzam, czy usługa jest dostępna dla nowych abonamentów. Dla starych cały czas działa, właśnie sprawdziłem swoje dwie stare kamery internetowe podpięte gdzieś w Polsce poprzez iPLUS ze stałym IP, i obie działają.

Ale jeśli potwierdzi się brak stałego IP to będzie kwas, pozostanie jedynie wymuszanie dzwonienia do mnie od strony kamer, można to zrobić poprzez aktywację wejścia alarmowego, lub poprzez harmonogram czasowy. Ale muszę się z tym pobawić, Poza tym, webserwer może co jakiś czas zrzucać obraz na ftp.

dan73 - jeśli dostanę pozytywną odpowiedź od mojego opiekuna w Plusie, to może wziąłbym na testy od Ciebie tego Airlivea, z opcją zakupu jak będzie OK. Liczę trochę na to, że jako klient biznes (firma), może stały IP jest dostępne. Zobaczymy ...

[Edit]
Niestety dostałem potwierdzenie, że Plus nie daje stałego IP na LTE, nawet dla firm.
Ostatnio zmieniony 2012-02-23, 15:45 przez barneyos, łącznie zmieniany 1 raz.
===============

key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

barneyos pisze:hamachi fajne
Jak sie nie zastanowisz, jak to dziala.
barneyos pisze:ale mocno muli
Moze byc wina polaczenia.
barneyos pisze:No chyba, że router ma usługę VPN w sobie, to może by tak spróbować?
Definitywnie lepsza alternatywa. Routerow z mozliwoscia wgrania Tomato/DD-WRT etc. jest spory wybor.
barneyos pisze:Co do stałego IP
Nie jest potrzebne. Mozna zbudowac VPN na dwoch routerach z ktorych kazdy ma zmienne IP -> n.p. dyndns.org

Wazniejsze jest ze jedno z laczy musi akceptowac komunikacje z zewnatrz, co w wiekszosci przypadkow nie dziala dla ISP UMTS/LTE.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
ogooreck
Stały użytkownik forum

Post autor: ogooreck »

Cześć, po 2 dniach udało mi się przebrnąć przez wszystkie posty w tym temacie ;)

A teraz konkrety:
nie mam zbyt dużego pola do popisu i w miejscowości, w której mieszkam (Dobrzykowice - tuż koło Wrocławia) mam do wyboru Plusa albo Plusa, no w ostateczności Plusa...
T-Mobile (testowałem Blueconnect - , Orange (mam komórkę z netem - padaka) nie mają blisko mnie BTSów, które oferowałyby dobry zasięg.

Z map na btsearch wynika, że jestem na granicy zasięgu LTE (na który specjalnie nie liczę) ale w pełnym zasięgu HSPA+. I generalnie to by mi wystarczyło - do przeglądania stron www, maili, podłączenia do sieci (choć nie koniecznie grania) Xboxa i dekodera N-ki.

Dziś chcę wziąć na tydzień testów Huawei E398 z Plusa. Jeśli się sprawdzi i do wyżej wymienionych zadań będzie pasował - zostawię go sobie na stałe.
Do tego potrzebowałbym router - najlepiej nie za drogi, do 200zł. Teoretycznie idealny do moich celów jest AirLive Air3GII - cena i parametry idealne. Skoro nie mam zasięgu LTE do HSPA+ byłby idealny (tak wnioskuję z 36 stron posta:) )

A może uda się złapać zasięg LTE (mam niecałe 6 km do BTS'a - i 0 wysokich budynków, same domki jednorodzinne) - i mam teraz pytanie do routera. Na samym początku tego wątku pisaliście, że do LTE się nie nadaje. Natomiast na kilku ostatnich stronach użytkownicy zaczynają pisać, że router jednak działa z LTE.

Jak w końcu jest??? Coś zmieniono w firmware routera, że nagle działa??? A może działa ale nie osiąga takich prędkości?
barneyos

No właśnie,

cały czas się zastanawiam, czy konieczne jest stałe IP, czy wyjdziemy z LTE poprzez DDNS, których używam często, nawet do łączenia się z bazą poprzez ftp i dyndns.org i netdrive do przypisania litery dysko do zasobu ftp (user widzi zdalny ftp jako zwykły dyskcw swoim kompie). Nie ma problemu nawet z łączem klient-serwer, ale trzeba skonfigurować QoS na routerze (żeby zwiększyć wagę UL na neo).

Ja dotychczas wszystkie iPlusy sprawdzałem na stałym IP i nie używałem DDNs. To wymaga sprawdzenia, czy mimo zmiennego zewn.adresu na iPlusie możliwy jest dostęp do niego przez DDNS.

hamachi - wiem jakie wyrwy robi w kompie, tylko testowałem jak działa, ale nie używam, w mojej opinii "za mocno otwiera furtkę".

Proszę użytkowników routerów Edimax 6408n, Airlive3GII oraz Dovado Tiny/4GR o potwierdzenie, że mają wbudowaną usługę VPN oraz QoS.
===============

carlos56

Post autor: carlos56 »

hej,
mam router Airlive3GII (działa razem z e398) ale przyznam, że mam z nim mały problem.
Otóż rwie się połączenie co jakieś 20 min.
Czy mogę prosić o jakieś sugestie co może być przyczyną ?

carlos
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

modem i internet z CP czy Plusa ?
jak ustawiony na sztywno LTE czy HSPA+ ?
ygreko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: ygreko »

Ja również mam problem z Air3GII - rwie połączenie co kilka minut, czasami nawet co 2 (tak, co dwie minuty zrywa połączenie). Chyba opinia, że wspiera on E398 to trochę na wyrost... Sieć CP, zasięg LTE.
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

No to pozostaje pozbyć się szrota tak jak ja pozbyłem się Edimaxa LT-6408n i zainwestować albo uzbierać co miesiąc po zł na Dovado tiny 419zł+wysyłka i problem z głowy
jaco97
Stały użytkownik forum

Potwierdzam, że dovado Tiny nie ma VPN i QoS(cokolwiek to jest). Co do DDNS. przecież to jest skrót do adresu IP, a nie tunel VPN :cfaniak: . Wtedy też nie zaakceptuje połączenia przychodzącego. Proponuję barneyos, routerka z OpenWRT, ma więcej funkcji. Nie wiem, czy TP-LINK TL-WR1043ND jest ok do tego, ale jest za niską cenę, obsługuje OpenWRT i po wgraniu Opena obsłuży Ci E398.
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Czyli jak kolega wyżej -ma ładny zestaw Tiny+1043ND i po sprawie.

Tiny= stabilność i dobre osiągi z modemem E398,a dalej kablem sieciowym,przy wył. WI-FI

TP-LINK TL-WR1043ND + OpenWRT= to o co każdemu chodzi,multum funkcji,Qos i super WI-FI itd.
barneyos

QoS - Quality of Service -
programujesz router, aby ustawiał wyższy priorytet na obsługę danego portu, tzn. ja zaprogramowałem najwyższy priorytet jakości i utrzymania łącza dla zapytań na porcie 21, to jest ftp i dzięki temu zmniejszył mi się przez to poziom błędów, wzrosła jakość transmisji. Po stronie usera, klienta, który składa zapytanie do bazy, brak jest odpowiedzi, typu "brak łączności...", " brak odpowiedzi serwera..", "transmisja zerwana" itp. Taki QoS można również ustawić dla konkretnych gier sieciowych. Ustawiałem kiedyś QoS i DDNS (dyndns.com) na TP-Linku „TD-W8901G” i ładnie się sprawdza.

Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem:

Gdy wgram opena do TP-LINK TL-WR1043ND, to router ten obsłuży E398 z pełnym pasmem LTE ? Jeśli tak, to czy wymaga to jakiegoś linuksowego wsparcia, ręcznego wysyłania komend, otwierania jakiś terminali, itp. ?

Bo przyznam, że w linuksie nie siedzę....

Co zaś do VPNa - to serwer kamer działa w taki sposób, że nasłuchuje na danym porcie czy przychodzi jakieś zapytanie, stąd potrzebny DDNS, żeby druga strona (czyli mój komp) miała cały czas aktualny IP. Pytanie tylko, czy PLUS standardowo dla usługi ze zmiennym IP z DHCP nie blokuje wszystkich portów, bo wtedy na nic DDNS.
===============

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

barneyos pisze:Pytanie tylko, czy PLUS standardowo dla usługi ze zmiennym IP z DHCP nie blokuje wszystkich portów
Plus (nie w LTE) daje możliwość wykupienia (dodatkowo płatne) zmiennego (albo stałego) zewnętrznego IP otwartego dla ruchu przychodzącego z internetu.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

1043ND ponoć pełnego LTE nie obsłuży,ucina prędkości ponoć,dlatego niektórzy maja Dovado Tiny przed nim i całość po kablu LAN
ODPOWIEDZ