zasięg LTE a antena

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
memuar
Początkujący użytkownik forum

zasięg LTE a antena

Post autor: memuar »

do najbliższego masztu LTE mam 16km, do umts 2100 (też plusa) 10 km, przeszkód raczej brak. zastanawiam się nad doborem anteny. lepsza będzia paraboliczna czy dwie panelówki?
Markadiusz
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: zasięg LTE a antena

Post autor: Markadiusz »

Na LTE szans nie masz (a jeśli będą, to połączenie po LTE będzie na tyle liche, że raczej sam byś odpuścił). Dodatkowo musisz mieć odpowiedni abonament. Do UMTS 2100 kup panel (-e? nie wiem, czy w E398 da to coś, jeśli podłączysz dwa) Cybertech UMTS 2100 17 dBi. Uważaj na użytkownika kamil8686, bo poleci Ci jakiś syf.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Markadiusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Markadiusz pisze:nie wiem, czy w E398 da to coś, jeśli podłączysz dwa
Z tego co wiem to nic to nie da. Odnośnie anteny to jeśli koledze memuar zależy na gigantycznym zysku to Bestpartner ma jeszcze anteny o zysku 24dBi, ale nie wiem czy jest sens. Ja bym sprawdził jak jest zasięg bez anteny. Być może nawet antena nic nie pomoże.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Markadiusz pisze:Uważaj na użytkownika kamil8686, bo poleci Ci jakiś syf.
Gdybyś zobaczył "Skąd" w jego profilu a potem "O nas" z linków mógłbyś wyciągnąć pewne wnioski.
memuar

no i sprawdziłem za pomocą routera lte samsunga gt-b3800 i tylko 2G na czterech kreskach jest na dachu, żadnego tam 3g nie widać nie mówiąc o lte, chodzi to gorzej niż cdma orange które mam ehhhh a już myślałem, że bedzie piknie:( co zrobić, żeby polepszyć odbiór mam antenę skierowaną w kierunku bts w waliłach, ale jakoś mi kresek nie dodaje, kabel strasznie długi musi, może jaki by wzmacniaczyk polecił ktuś?
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

W Twoim przypadku o zasięg 3G/UMTS2100 będzie bardzo ciężko, o ile w ogóle jest to możliwe.

O LTE zapomnij, za daleko i za dużo lasów.
W kierunku Waliły/Gródek masz tylko GSM900 czyli 2G
W samym Downiewie masz masz też GSM900 czyli EDGE/2G

Jedyny maszt z UMTS2100 Plusa jest w m. Majówka - 10 km i to w lasach

Te 10 km jest do pokonania, ale antena musi być powyżej drzew, drzewa skutecznie tłumią częstotliwość 2100

Antena Cybertecha 17dbi panelowa:
http://www.cybertech.com.pl/p60,antena- ... fme-z.html

z tym routerem b3800 nic nie złapiesz w Twoich warunkach,

Ja mam też blisko 10km do nadajnika, ale bez lasów
poczytaj:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0
sa tam zdjęcia mojej anteny i masztu, ponad 10 m powyżej gruntu

bez anteny na modemach E353u-2 i E398 brak sygnału, z anteną około 50 %, stabilne połączenie.

Kabel antenowy jak najkrótszy i na strychu router, polecam Sapido 1842, tani i dobry, działa z tymi modemami i ma silne wifi, po którym połaczysz się z komputerem.

U mnie to działa, u Ciebie też jest szansa, ale z antena ponad drzewa :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

memuar pisze:ale jakoś mi kresek nie dodaje, kabel strasznie długi musi, może jaki by wzmacniaczyk polecił ktuś?
Wzmacniaczy nie polecamy do takich zastosowań. To nie jest telewizja. Tu nie masz wzmacniać w jednym kierunku, ale w dwóch. Dlatego takie urządzenia nie dość, że są skomplikowane to i drogie. Jakbyś zobaczył cenę to by Ci od razu odeszła ochota na takie zabawy. Dlatego musisz skrócić kabel antenowy. Ideałem by było abyś postawił pod anteną router. Wtedy miałbyś max 1m kabla antenowego, a resztę można pociągnąć kablem LAN który to może mieć nawet i 100m.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
memuar

a ta antena cybertecha w razie by nie wypaliło to na cdma będzie się też nadawać?
kmy
Mistrz bezprzewodowy

memuar pisze:na cdma będzie się też nadawać
nie, CDMA to na 450 MHz chyba chodzi a UMTS na 2100, ale zawsze w ciagu 10 dni możesz zwrócic zakup przez internet.

ale jak zrobisz jak napisałem, to nie będziesz zwracał , tak myslę.

ja mam 10,6 km i wg mapy zasiegu Plusa, zasięg kończy się 3,5 km odemnie, jak nie sprawdzisz, to sie nie dowiesz
Markadiusz
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Markadiusz »

YaHooo pisze:Bestpartner ma jeszcze anteny o zysku 24dBi
Mieć może ale sygnał znikąd się nie pojawi ot tak, więc jej kupno nie ma sensu, jak mówisz.
marens, że to najprawdopodobniej jego sklep to się domyśliłem od razu jak zobaczyłem, że linki do tej samej strony (i innego sklepu niż polecane na forum) podaje.
kmy
Mistrz bezprzewodowy

memuar pisze:do umts 2100 (też plusa) 10 km
jeszcze jedna uwaga, patrząc na mape zasięgu Plusa to ten BTS w Majówce ma tylko 3G/HSUPA, czyli max teoretyczny do 7,2 Mbps, czyli praktycznie transfer będziesz miał do koło 2Mbps, nie wiem ile masz teraz na CDMA, ale musisz sobie porównać czy gra jest warta przysłowiowej swieczki.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

memuar pisze:a ta antena cybertecha w razie by nie wypaliło to na cdma będzie się też nadawać?
Jak kupisz przez internet to możesz w przeciągu 10 dni zwrócić o ile nie nosi śladów użytkowania.
Markadiusz pisze: Mieć może ale sygnał znikąd się nie pojawi ot tak, więc jej kupno nie ma sensu, jak mówisz.
Dlatego warto kupić przez internet, jesli się nie uda zawsze można zwrócić, tylko trzeba uważać by nie zarysować jej itp.
kmy
Mistrz bezprzewodowy

YaHooo pisze:o ile nie nosi śladów użytkowania
dobrą metodą jest zaraz po rozpakowaniu owinąć cienką folią lub włożyć do foliowej reklamówki, nie będzie śladów po palcach itp...
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

kmy pisze: dobrą metodą jest zaraz po rozpakowaniu owinąć cienką folią lub włożyć do foliowej reklamówki, nie będzie śladów po palcach itp...
Dobra myśl. Jednak należy uważać mocując antenę do uchwytu. Za mocne przykręcenie może powodować zdrapanie śrubą farby z anteny w miejscu mocowania.
kmy
Mistrz bezprzewodowy

YaHooo pisze:zdrapanie śrubą farby z anteny
anteny panelowe z Cybertecha nie maja malowanych uchwytów, tylko ocynkowane, delikatnie robiąc nie zostawia się śladów
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

kmy pisze:anteny panelowe z Cybertecha nie maja malowanych uchwytów, tylko ocynkowane, delikatnie robiąc nie zostawia się śladów
To w takim razie jeszcze lepiej :ok:
ODPOWIEDZ