[NEWS] Ericsson przyspiesza upload HSPA

Nowości... więcej na https://www.opp.today/pl/

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Grzechu
Stary wyga bezprzewodowy

[NEWS] Ericsson przyspiesza upload HSPA

Post autor: Grzechu »

Ericsson zamierza zaprezentować na targach Mobile World Congress w Barcelonie autorskie usprawnienia technologii HSPA, dzięki którym możliwe będzie znaczne zwiększenie prędkości wysyłania danych (upload).

Efekt ten osiągnięto m.in. dzięki zastosowaniu dodatkowych anten oraz nowatorskiej technice eliminowania interferencji. Przedstawiciele Ericssona tłumaczą, że obecnie większość konsumentów zwraca uwagę przede wszystkim na szybkość pobierania danych w sieciach mobilnych - mało kto zdaje sobie sprawę, że w erze masowego korzystania z sieci społecznościowych, dzielenia się zdjęciami czy synchronizowania danych z chmurą nie mniej istotnym czynnikiem jest również upload.

Inżynierom Ericssona udało się w warunkach laboratoryjnych zwiększyć prędkość wysyłania danych z urządzenia w technologii HSPA ze standardowych 4 Mbps do ponad 12 Mbps (w paśmie 5 Mhz).

Co ważne, do korzystania z nowych możliwości nie będzie potrzebne wprowadzanie jakichkolwiek modyfikacji do smartfonów czy tabletów korzystających ze standardu HSPA - wystarczy, że stosowne zmiany zostaną wprowadzone do infrastruktury sieciowej operatora telefonii komórkowej.
źródło: www.networld.pl
"Kiedy ginie Inkwizytor, czarne płaszcze ruszają do tańca."
Zapraszam na forum o laptopach. (Notebooki, netbooki, tablety)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: [NEWS] Ericsson przyspiesza upload HSPA

Post autor: YaHooo »

Hmm, zastanawia mnie taki mały fakt. Dlaczego mając już LTE ciągle jeszcze myślą nad HSPA+, przecież bardziej logiczne by było usprawnianie nowej technologii, a nie starszej.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Przecież nad edge2 też pracowali wszyscy wiemy co z tego wyszło. W tym przypadku obstawiam taki sam wynik, bo nie wiem jak można modem nawet bez zmiany firmware zmusić do większego wysyłania niż ma w parametrach...
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

krystianb pisze:nie wiem jak można modem nawet bez zmiany firmware zmusić do większego wysyłania niż ma w parametrach...
Też nie widzę jak mój telefon z HSUPA 2Mb/s zaczyna nagle popylać 5Mb/s...
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

krystianb pisze:rzecież nad edge2 też pracowali wszyscy wiemy co z tego wyszło.
No właśnie. Pracowali, a nikt z tego nie korzysta.
krystianb pisze:bo nie wiem jak można modem nawet bez zmiany firmware zmusić do większego wysyłania niż ma w parametrach...
A i pewnie nie każdy modem będzie można przystosować do nowej technologii...
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ