Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Aktualnie z Grunwaldu, korzystam z BTS'a na wiezowcu, rog ul.Swit/Grochowska, na telefonie full zasieg 3G, zawsze transfer w okolicach 47kB/sec, obecie max 9Kb/sec
iPlus + NOKIA 6650 = UMTS = ~ 45kB/s :-) 2006r stare czasy, kto to jeszcze pamieta :-)
ale powiem wam, niby nie ma UMTS ale mi wykrywa. Co ciekawe na GPRS (świeci sie czerwona dioda na modemie) o rozm. na skype nie ma co marzyć a jak jest na UMTS (niebieska dioda, niekiedy trzeba wymusić "at_opsys=2"). bez problemu można sobie pogadać na skypie. poza tym 8kB/s na GPRS... (teoretycznie chyba tylko ;P)
Ja mieszkam przy skrzyzowaniu ulic Krakowskiej i Strzeleckiej(centrum) i od kilku dni internet tragicznie wolno chodzi. Jak cos sciagam to mam od 5 do 8 kb/s i od czasami mnie rozłącza. Byłem w plusie i gosc mi mówi ze pewnie przekroczyłem transer. Gdy mu powiedzialem ze mam nowy okres rozliczeniowy od 2 dni to dopiero raczył zadzwonic do dzialu technicznego. Tam niby zresetowali system i mialo byc ok, ale nic sie nie zmienilo. Bardzo zaluje ze zdecydowalem sie na tego iPlusa, mieszkam w centrum a max predkosc mialem 25kb/s.
kksfankoszalin pisze:Tam niby zresetowali system i mialo byc ok, ale nic sie nie zmienilo. Bardzo zaluje ze zdecydowalem sie na tego iPlusa, mieszkam w centrum a max predkosc mialem 25kb/s.
Hehe Widze, ze Plus wali ludzi w konia jak tylko moze ! Dobrze wiedza w Dziale Technicznym co sie dzieje w Poznaniu (wdrazaja HSDPA), a ciagle udaja wielkie zdziwienie i wciskaja ludziom kit, ze reset systemu pomoze. Po prostu masakra...nic sie w tym kraju nie zmienilo i nic pewnie sie nie zmiemi
Najgorsze jest to, ze nie mozna zerwac wczesniej umowy, poniewaz Plus nie gwarantuje zadnej minimalnej predkosci, czyli mozemy miec GPRS do konca umowy
Ja tylko czekam aż wdrożą HSDPA i napisze reklamacje. Łącznie z tym że wiedzieli że robią, specjalnie zwolnili (UMTS- JEST!!!) ale wolny. Zażądam... zadość uczynienia za nie ściągnięty każdy bit ;p
Wlasnie korzystam z BTS'a na skraju miasta, czyli w Przezmierowie i transfer jest maksymalny, wieczorem sprawdze jak sytuacja wyglada w centrum miasta, byc moze ten BTS, nie jest poddawany upgrad'owi do HSPDA.
iPlus + NOKIA 6650 = UMTS = ~ 45kB/s :-) 2006r stare czasy, kto to jeszcze pamieta :-)
Ja korzystałem z BTS-a na Łazarzu... chodziło normalnie. Oni coś mieszają z tym netem... w niektórych miejscach chodzi normalnie a w niektórych nie... dziwne
Potwierdzam, wyglada na to ze wszystko wrocilo do normy.
Moze w takim razie ktos sie pochwali, czy ma HSPDA w iPlus'ie na terenie Poznania, po upgradzie BTS'ow!!
Po wielu bojach i telefonach do dzialu technicznego iPlusa, w koncu powrocil UMTS i do mnie. Szkoda tylko, ze trwalo to 3 tygodnie i kosztowalo mnie tyle nerwow i telefonow do Dzialu Technicznego. Niestety poziom Dzialu Technicznego stoi na bardzo niskim, zeby nie powiedziec zenujacym poziomie. Podam prosty przyklad:
Po informacji na forum od kolegow @tiem oraz @hubikas, ze UMTS chodzi juz na normalnym poziomie, zadzwonilem w czwartek do Dzialu Technicznego, ze u mnie nadal jest GPRS. Koles stwierdzil, ze to sprawdzi i oddzwoni do mnie nastepnego dnia. Szczerze mowiac nie liczylem, ze zadzwoni ale faktycznie zadzwonil. No i zaczelo sie...odinstalowanie i instalowanie sterownikow w moim komputerze, zmiana numeru telefonu dostepowego z *99***1# na *99#, pozniej byly wszelkie mozliwe zmiany w komendach inicjujacych modem, nie mowiac juz o resetach komputera i wyciaganiu karty SIM z modemu.
Tylko po co te zabiegi, skoro caly czas tlumaczylem gosciowi, ze jak pojade 2 km od mojego domu to UMTS chodzi z pelna predkoscia. Chyba kazdy glupi by sie zorientowal, ze nie chodzi o konfiguracje komputera i modemu tylko o BTS to ktorego jest zalogowany modem. Niestety zabiegi pana konsultanta nic nie pomogly i przez weekend mialem nadal GPRS, a nie UMTS.
Dobrze, ze koniec umowy juz nadchodzi, poniewaz mam juz serdecznie dosyc iPlusa i na nic zdadza sie zachwalania przez konsultantow HSDPA, poniewaz przy limicie sciagnietych danych na poziomie 1 GB, Plus sie po prostu osmiesza.