Problem z szybkością UMTS w Poznaniu (iPlus)
Moderator: Moderatorzy
- hubikas
- Stały użytkownik forum
Re: Problem z szybkością UMTS w Poznaniu (iPlus)
Coooo, do konca maja mam jechac na 8kB/s
oni chyba sa niepowazni
Straszna kicha ten transfer 
iPlus + NOKIA 6650 = UMTS = ~ 45kB/s :-) 2006r stare czasy, kto to jeszcze pamieta :-)
-
air23
Hejka, czy u Ciebie rowniez jest teraz max 8 kB / s ? Z jakiego rejonu Poznania jestes ?hubikas pisze:Coooo, do konca maja mam jechac na 8kB/soni chyba sa niepowazni
Straszna kicha ten transfer
Ja niestety nie mam modemu z EDGE, takze jestem zmuszony jechac na GPRS. Cale szczescie, ze juz niedlugo koniec umowy z Plusem.
Air23
- hubikas
- Stały użytkownik forum
Aktualnie z Grunwaldu, korzystam z BTS'a na wiezowcu, rog ul.Swit/Grochowska, na telefonie full zasieg 3G, zawsze transfer w okolicach 47kB/sec, obecie max 9Kb/sec
iPlus + NOKIA 6650 = UMTS = ~ 45kB/s :-) 2006r stare czasy, kto to jeszcze pamieta :-)
- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
Koledze zapewnie chodzilo o 9 kB/shubikas pisze:obecie max 9Kb/sec
-
tiem
- Początkujący użytkownik forum
hubikas napisał:
[quote]obecie max 9Kb/sec[/quote
na GPRS w iPlus tez sie zdarza
ale powiem wam, niby nie ma UMTS ale mi wykrywa. Co ciekawe na GPRS (świeci sie czerwona dioda na modemie) o rozm. na skype nie ma co marzyć a jak jest na UMTS (niebieska dioda, niekiedy trzeba wymusić "at_opsys=2"). bez problemu można sobie pogadać na skypie. poza tym 8kB/s na GPRS... (teoretycznie chyba tylko ;P)
pozdr.
[quote]obecie max 9Kb/sec[/quote
na GPRS w iPlus tez sie zdarza
ale powiem wam, niby nie ma UMTS ale mi wykrywa. Co ciekawe na GPRS (świeci sie czerwona dioda na modemie) o rozm. na skype nie ma co marzyć a jak jest na UMTS (niebieska dioda, niekiedy trzeba wymusić "at_opsys=2"). bez problemu można sobie pogadać na skypie. poza tym 8kB/s na GPRS... (teoretycznie chyba tylko ;P)
pozdr.
-
kksfankoszalin
Ja mieszkam przy skrzyzowaniu ulic Krakowskiej i Strzeleckiej(centrum) i od kilku dni internet tragicznie wolno chodzi. Jak cos sciagam to mam od 5 do 8 kb/s i od czasami mnie rozłącza. Byłem w plusie i gosc mi mówi ze pewnie przekroczyłem transer. Gdy mu powiedzialem ze mam nowy okres rozliczeniowy od 2 dni to dopiero raczył zadzwonic do dzialu technicznego. Tam niby zresetowali system i mialo byc ok, ale nic sie nie zmienilo. Bardzo zaluje ze zdecydowalem sie na tego iPlusa, mieszkam w centrum a max predkosc mialem 25kb/s.
-
tiem
Nie no, jak był UMTS normalnie to nawet chodziło. Może raz po raz rozłączało .. ale jak na bezprzewodowy to nawet.
Choć ja mam umowę do listopada br. ale raczej nie przedłużę. lepiej coś typu INEA ew. TP (bez limitów bynajmniej).
To jest trochę śmieszne ORANGE daje transfer 3,6 Mb/s i limit 0,5 GB
Jak w Pozn. będzie teraz 1,8 Mb/s i limit 1 GB ... (iPlus)
Jedynie co dobre w tym wszystkim to to że w pociągu można sobie na gg posiedzieć, albo iść do lasu i tam mieć neta..
A może HOT Spot na cały Poznań nawet jak by chcieli z 50zl na mc. za użytkowanie było by na pewno dużo chętnych..
Choć ja mam umowę do listopada br. ale raczej nie przedłużę. lepiej coś typu INEA ew. TP (bez limitów bynajmniej).
To jest trochę śmieszne ORANGE daje transfer 3,6 Mb/s i limit 0,5 GB
Jak w Pozn. będzie teraz 1,8 Mb/s i limit 1 GB ... (iPlus)
Jedynie co dobre w tym wszystkim to to że w pociągu można sobie na gg posiedzieć, albo iść do lasu i tam mieć neta..
A może HOT Spot na cały Poznań nawet jak by chcieli z 50zl na mc. za użytkowanie było by na pewno dużo chętnych..
-
air23
Hehekksfankoszalin pisze:Tam niby zresetowali system i mialo byc ok, ale nic sie nie zmienilo. Bardzo zaluje ze zdecydowalem sie na tego iPlusa, mieszkam w centrum a max predkosc mialem 25kb/s.
Najgorsze jest to, ze nie mozna zerwac wczesniej umowy, poniewaz Plus nie gwarantuje zadnej minimalnej predkosci, czyli mozemy miec GPRS do konca umowy
Pozdrowionka
Air23
-
tiem
Ja tylko czekam aż wdrożą HSDPA i napisze reklamacje. Łącznie z tym że wiedzieli że robią, specjalnie zwolnili (UMTS- JEST!!!) ale wolny. Zażądam... zadość uczynienia za nie ściągnięty każdy bit ;p
pozdr.
pozdr.
- hubikas
- Stały użytkownik forum
Cos sie poprawilo, transfer skoczyl do 15kB/sec
-
zDaleKi
- Stary bywalec bezprzewodowy
Czytają forum i przyśpieszyli pracehubikas pisze:Cos sie poprawilo, transfer skoczyl do 15kB/sec
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- hubikas
- Stały użytkownik forum
Niestety za szybko pochwalilem, transfer przez jakis czas skakal do maxymalnego, zeby znowu powrocic do 8kB/sec 
-
tiem
Z tego co zaobserwowałem to na kilka sek. skoczyło do 13 KB/s ... żenada, żebym jeszcze miał modem HSDAP... ale mam UMTS/GPRS ;/
PS. Mam nadzieje że te skoki wróżą coś dobrego choć...
PS. Mam nadzieje że te skoki wróżą coś dobrego choć...
- hubikas
- Stały użytkownik forum
Wlasnie korzystam z BTS'a na skraju miasta, czyli w Przezmierowie i transfer jest maksymalny, wieczorem sprawdze jak sytuacja wyglada w centrum miasta, byc moze ten BTS, nie jest poddawany upgrad'owi do HSPDA.
-
tiem
Ja korzystałem z BTS-a na Łazarzu... chodziło normalnie. Oni coś mieszają z tym netem... w niektórych miejscach chodzi normalnie a w niektórych nie... dziwne
-
tiem
Dziś już chodzi net normalnie ok. 45KB/s.. tak z ciekawości jest już HSDPA. Ja niestety nie mam jak sprawdzić, mam tylko modem UMTS/GPRS.
pozdrawiam
pozdrawiam
-
air23
Niestety u mnie (okolice Srodki) nadal masakra, czyli max 8 kB / sektiem pisze:Dziś już chodzi net normalnie ok. 45KB/s..
Air23
- hubikas
- Stały użytkownik forum
Potwierdzam, wyglada na to ze wszystko wrocilo do normy.
Moze w takim razie ktos sie pochwali, czy ma HSPDA w iPlus'ie na terenie Poznania, po upgradzie BTS'ow!!
Moze w takim razie ktos sie pochwali, czy ma HSPDA w iPlus'ie na terenie Poznania, po upgradzie BTS'ow!!
-
air23
Po wielu bojach i telefonach do dzialu technicznego iPlusa, w koncu powrocil UMTS i do mnie. Szkoda tylko, ze trwalo to 3 tygodnie i kosztowalo mnie tyle nerwow i telefonow do Dzialu Technicznego. Niestety poziom Dzialu Technicznego stoi na bardzo niskim, zeby nie powiedziec zenujacym poziomie. Podam prosty przyklad:
Po informacji na forum od kolegow @tiem oraz @hubikas, ze UMTS chodzi juz na normalnym poziomie, zadzwonilem w czwartek do Dzialu Technicznego, ze u mnie nadal jest GPRS. Koles stwierdzil, ze to sprawdzi i oddzwoni do mnie nastepnego dnia. Szczerze mowiac nie liczylem, ze zadzwoni ale faktycznie zadzwonil. No i zaczelo sie...odinstalowanie i instalowanie sterownikow w moim komputerze, zmiana numeru telefonu dostepowego z *99***1# na *99#, pozniej byly wszelkie mozliwe zmiany w komendach inicjujacych modem, nie mowiac juz o resetach komputera i wyciaganiu karty SIM z modemu.
Tylko po co te zabiegi, skoro caly czas tlumaczylem gosciowi, ze jak pojade 2 km od mojego domu to UMTS chodzi z pelna predkoscia. Chyba kazdy glupi by sie zorientowal, ze nie chodzi o konfiguracje komputera i modemu tylko o BTS to ktorego jest zalogowany modem. Niestety zabiegi pana konsultanta nic nie pomogly i przez weekend mialem nadal GPRS, a nie UMTS.
Dobrze, ze koniec umowy juz nadchodzi, poniewaz mam juz serdecznie dosyc iPlusa i na nic zdadza sie zachwalania przez konsultantow HSDPA, poniewaz przy limicie sciagnietych danych na poziomie 1 GB, Plus sie po prostu osmiesza.
Pozdrawiam
Air23
Po informacji na forum od kolegow @tiem oraz @hubikas, ze UMTS chodzi juz na normalnym poziomie, zadzwonilem w czwartek do Dzialu Technicznego, ze u mnie nadal jest GPRS. Koles stwierdzil, ze to sprawdzi i oddzwoni do mnie nastepnego dnia. Szczerze mowiac nie liczylem, ze zadzwoni ale faktycznie zadzwonil. No i zaczelo sie...odinstalowanie i instalowanie sterownikow w moim komputerze, zmiana numeru telefonu dostepowego z *99***1# na *99#, pozniej byly wszelkie mozliwe zmiany w komendach inicjujacych modem, nie mowiac juz o resetach komputera i wyciaganiu karty SIM z modemu.
Tylko po co te zabiegi, skoro caly czas tlumaczylem gosciowi, ze jak pojade 2 km od mojego domu to UMTS chodzi z pelna predkoscia. Chyba kazdy glupi by sie zorientowal, ze nie chodzi o konfiguracje komputera i modemu tylko o BTS to ktorego jest zalogowany modem. Niestety zabiegi pana konsultanta nic nie pomogly i przez weekend mialem nadal GPRS, a nie UMTS.
Dobrze, ze koniec umowy juz nadchodzi, poniewaz mam juz serdecznie dosyc iPlusa i na nic zdadza sie zachwalania przez konsultantow HSDPA, poniewaz przy limicie sciagnietych danych na poziomie 1 GB, Plus sie po prostu osmiesza.
Pozdrawiam
Air23