Słaby zasięg telefonu

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kazik92
Początkujący użytkownik forum

Słaby zasięg telefonu

Post autor: kazik92 »

Witam was wszystkich...
Mam takie pytanie do was, bo nie orientuję się w tej branży zbyt dobrze, czy istnieje coś takiego/jest opłacalne jak to wykonać / co kupić żeby poprawić sygnał zasięgu w telefonie. Czy istnieją jakieś anteny np zewnętrzne i do tego urządzenia rozgłaszające ten sygnał po domu, budynku w miejscach o ograniczonym zasięgu, tak że w budynku jest problem z zasięgiem od operatora ?
dziękuje za pomoc :)
Markadiusz
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Słaby zasięg telefonu

Post autor: Markadiusz »

Istnieje. Kupujesz zestaw: antena zewnętrzna, krótki kabel do jej podłączenia i wzmacniacz GSM 900. Czy to opłacalne - nie wiem. Jak się sprawuje - też nie wiem. Jeżeli jednak chodzi Ci o to, by korzystać na telefonie z szybszego internetu, to nie istnieje, bo na 99% nie masz złącza anteny zewn. w telefonie, konektor uniwersalny nic nie da i jeszcze to, że tą anteną i wzmacniaczem nie wyczarujesz sobie dobrej jakości sygnału.
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

kazik92 pisze:czy istnieje coś takiego
poczytaj:
http://www.dipol.com.pl/faq_-_wzmacniac ... bib510.htm

są także tańsze rozwiązania na serwisie aukcyjnym, ale bez pozwoleń, można mieć kłopoty, jest to nie do końca legalne

dipol ma pozwolenia i ich sprzęt można uzywać, sa też inne firmy, które się tym zajmują i tez maja pozwolenia, ale koszty to min 3000 zł.
Opłacalne sie robi tylko w biurach, gdzie poprawiasz lub w ogóle umozliwiasz odbiór GSM?UMTS dla wielu osób.
W domu kwestia dostępności gotówki, jak masz to wszystko sie opłaca :)

i nie wierz nikomu, kto będzie Ci opowiadał, że płytka za 20 zł rozwiąże Twój problem
tzw. konektor uniwersalny, czy wzmacniacz bod baterie.
Markadiusz

kmy pisze:pozwoleń
Nie ma to sensu, jeśli mieszka na odludziu lub w miejscu, gdzie i tak nic nie zakłóci i nie ma tam zaraz obok policji albo innych nudzących się osób, które chętnie kogoś będą ciągnąć po sądach za byle co.
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Markadiusz pisze:Nie ma to sensu
może masz rację, ale
kazik92
powinien wiedzieć jakie są uwarunkowania i świadomie podejmnie decyzję, czy taniej a nielegalnie, czy drożej a zgodnie ze sztuką, w taki sposób unika się niepotrzebnych nieporozumień.
kazik92

Nie chodzi tu o szybszy internet, tylko, może mówiąc trochę na wyrost, żeby móc normalnie rozmawiać i nie wychodzić na dach :)
Hmm czy nie ma na to tańszego rozwiązania, bo inwestując w to ok 2-3 tys to jednak sporo....
No domyślam się, że płytka za 20 zł powalających efektów mieć nie będzie... chyba że w stronę przeciwną niż zamierzona :(
kmy
Mistrz bezprzewodowy

kazik92 pisze:czy nie ma na to tańszego rozwiązania
nie wiem, czy to zgodne z regulaminem, ale np.
http://allegro.pl/wzmacniacz-zasiegu-gs ... 01827.html
cena 430 zł komplet z antenami

jak wpiszesz repeater w wyszukiwarke znajdziesz więcej propozycji, jeszcze taniej

ale pamiętaj, Twój wybór :)
Markadiusz

kazik92 pisze:płytka za 20 zł
A powiedz, jaki masz telefon? Bez złącza antenowego nie ma to sensu, bo na konektorze uniwersalnym (a także kablu od anteny i samego konektora oraz na ewentualnym lichym złączu) tracisz całe "wzmocnienie" z anteny. Jak by nie było, zalecane są anteny ATK-10 (chyba taki model to był) i ATK-20 w zależności od tego, jaki masz sygnał, obie są na GSM 900.
Koledze chodziło chyba o te naklejki, a to działa tak jak byś chciał np. chciał powiększyć sobie monitor kładąc obok niego lusterko, czyli zupełnie bez efektu. ;)
kazik92 pisze:żeby móc normalnie rozmawiać i nie wychodzić na dach
A powiedz, jaki masz telefon (i w jakiej sieci)? Bez złącza antenowego nie ma to sensu, bo na konektorze uniwersalnym (a także kablu od anteny i samego konektora oraz na ewentualnym lichym złączu) tracisz całe "wzmocnienie" z anteny. Jak by nie było, zalecane są anteny ATK-10 (chyba taki model to był) i ATK-20 w zależności od tego, jaki masz sygnał, obie są na GSM 900.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Markadiusz pisze:jeśli mieszka na odludziu
Pewnie, jak sie mieszka na odludziu to i psa mozna kopnac i babe uderzyc.. Po jak powszechnie wiadomo, na odludziu prawo nie obowiazuje. :szok:

PS. Wszystkim ludzia myslacym w ten sposob zycze wizyty odpowiednich organow i zwiazanych z tym sankcji.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

kazik92 pisze:żeby móc normalnie rozmawiać i nie wychodzić na dach
Inna opcja to router 3G (powiedzmy Huawei b970) z gniazdem anteny zewnętrznej i z wyjściem na normalny analogowy telefon. Wkładasz kartę SIM do niego, łączysz się normalnym telefonem (może być bezprzewodowy) o ile to rozwiązanie w stylu telefon domowy bo przekładanie SIM jest upierdliwe.

Wszystko zależy od Twoich potrzeb, czasami warto kupić dodatkowy numer (SIM) który będzie utrzymywany tylko jako odbierane rozmowy czy coś.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

kazik92 pisze: co kupić żeby poprawić sygnał zasięgu w telefonie.
Czasami pomaga zmiana telefonu bo różne telefony mają różną czułość a wiem to zwłasnego doświadczenia
Nie musisz od razu kupować a tylko na próbe od kogoś pożyczyć i sprawdzić oczywiście jesli chodzi ci o rozmowy tel. bo jeśli chcesz korzystać tylko z neta poprzez telefon to ja bym się pokusił na początek o np. wywalenie anteny wew. i przulutowaniu kabla antenowego z anteną zew. Minusem byłoby to że telefon byłby "uwiązany" kablem
Markadiusz

key pisze:na odludziu prawo nie obowiazuje
Nie wierzę, że jak byś faktycznie mieszkał na jakimś odludziu, nie miał za bardzo kasy (nie znam sytuacji autora!), a sygnał byłby za słaby i Ty akurat potrzebowałbyś mieć zawsze możliwość rozmowy przez telefon GSM w całym domu, to byś się bawił w pozwolenia. Zauważ tak w ogóle, że to, co przyrównałeś Ty, nijak ma się do sytuacji autora tematu-zranienie kogoś ma wpływ na tego kogoś, a łapanie sygnału przez połączenie się ze stacją i nadawanie sygnału w obrębie SWOJEGO mieszkania (jak już wspomniałem, jeśli nikomu nic nie zakłóca) jakie czyni szkody?
key pisze:Wszystkim ludzia myslacym w ten sposob zycze wizyty odpowiednich organow i zwiazanych z tym sankcji.
Ze skarbówki jesteś, czy skąd, że masz takie złośliwe nastawienie, key?
Andrzejz78 pisze:
Czasami pomaga zmiana telefonu bo różne telefony mają różną czułość a wiem to zwłasnego doświadczenia
Ponoć do "łapania" sygnału dobra jest Nokia E51. Nie potwierdzę jednak tego, bo jej nie mam. Nie warto jednak sugerować się samymi kreskami, bo każdy producent w swoim systemie ma ustawione inne wskazanie przy różnych siłach sygnału. Rozmowa testowa lub, jeśli i na Twoim i na pożyczonym telefonie to możliwe, sprawdzenie siły sygnału w dBm by się tutaj przydały. Ja do rozmów w trudniejszych warunkach mam starą 5110 z anteną wysoko i chyba nawet złączem antenowym, na szczęście zasięg mam dobry.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Markadiusz pisze:a łapanie sygnału przez połączenie się ze stacją i nadawanie sygnału w obrębie SWOJEGO mieszkania (jak już wspomniałem, jeśli nikomu nic nie zakłóca) jakie czyni szkody?
Zakłóca pracę stacji bazowej operatora/operatorów bo przecież musi nadawać na mieszkanie i do stacji bazowej. Można stosować tylko urządzenia homologowane do takich zastosowań. Widzę jednak że króluje myślenie "mam gdzieś prawo, wiem lepiej i co mi zrobią, przecież mnie nie złapią".

Dyskusję na temat urządzeń bez homologacji niniejszym kończę i proszę nie kontynuować tego wątku dyskusji.
Markadiusz pisze:że masz takie złośliwe nastawienie
W publicznych sieciach radiowych musi być stosowany homologowany sprzęt, to nie jest zaśmiecone WiFi w którym właściwie każdy robi co che i jak chce. Żebyś kiedyś się nie zdziwił (był wściekły) że przez jakieś zakłócenia od niehomologowanego sprzętu nie mogłeś wezwać pomocy czy coś w tym stylu. Sieć GSM/3G/4G/LTE (jak i każda inna sieć radiowa w paśmie chronionym) to nie prywatny folwark domowego użytkownika. Znam przykłady gdzie ludzie płacili kary (wtedy jeszcze kolegia były) za budowę/używanie jakichś "nadajników" zakłócających FM/TV. Więc radzenie komuś żeby kupił nielegalny sprzęt jest złe.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Markadiusz pisze:Ponoć do "łapania" sygnału dobra jest Nokia E51. Nie potwierdzę jednak tego, bo jej nie mam.
Ja mam ale u mnie jest zasięg sieci bo stoi stacja.
Andrzejz78 pisze:Czasami pomaga zmiana telefonu bo różne telefony mają różną czułość a wiem to zwłasnego doświadczenia
Ale zmiana nie na jakiś slider bo te zazwyczaj mają anteny pod klawiaturą czyli tam gdzie trzymamy telefon w czasie rozmów.

Ja tam wolę standardowe telefony bez udziwnień jakie są nawet te z dotykowym ekranem czy jak wpomniałem slider.

Dlatego warto pożyczyć jakiś telefon i przetestować go.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

E51 ma antenę u góry i naprawdę porządnie łapie zasięg UMTS2100, tam gdzie inne telefony nawet go nie widzą.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

Jaco pisze:Ale zmiana nie na jakiś slider bo te zazwyczaj mają anteny pod klawiaturą czyli tam gdzie trzymamy telefon w czasie rozmów.
Miałem właśnie na myśli telefon standardowy z anteną u góry a jeszcze lepiej telefon nie najnowszej produkcji bo te starsze mają dużo lepsze parametry
Awatar użytkownika
Jaco

Maciek764 pisze:i naprawdę porządnie łapie zasięg UMTS2100,
U mnie nie ma UMTS ale wiem że łapie bo w innych lokalizacjach widzę ikonę 3G.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Markadiusz pisze: nijak ma się do sytuacji autora tematu-zranienie kogoś ma wpływ na tego kogoś, a łapanie sygnału przez połączenie się ze stacją i nadawanie sygnału w obrębie SWOJEGO mieszkania
Jestes pewien ze ten Chinski bubel nie moze n.p. na tyle zaklocic sieci, ze w innym miejscu celi nie bedziesz w stanie wykonac zadnej rozmowy, nawet z 110 gdy babcia sasiada bedzie miala zawal serca?
Markadiusz pisze:jakie czyni szkody?
Dezintegruje siec poprzez wprowadzenie sprzetu bez homologacji.
Markadiusz pisze:że masz takie złośliwe nastawienie
Gdybys czesc swojego dnia w pracy spedzal na naprawianiu problemow ktore powstaly poprzez uzywanie sprzetu bez homologacji przez cwianiaczkow nie majacych zielonego pojecia o tym co robia, tez mial bys pewien dystans do tego typu sugestii.
Nie pomagam na PW.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Gdybys czesc swojego dnia w pracy spedzal na naprawianiu problemow ktore powstaly poprzez uzywanie sprzetu bez homologacji przez cwianiaczkow nie majacych zielonego pojecia o tym co robia, tez mial bys pewien dystans do tego typu sugestii.
Ale dostajesz wynagrodzenie za niekompetencję tych cwaniaczków?
Awatar użytkownika
Jaco

Panowie proszę o spokój :cwaniak:
kazik92

Dzięki za rady i za zainteresowanie tematem, cenne wskazówki :)
ODPOWIEDZ