Modem Huawei E398 Jaki router??

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ygreko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Modem Huawei E398 Jaki router??

Post autor: ygreko »

pogodabartek pisze:No to pozostaje pozbyć się szrota
To przestaje być zabawne, bo DOKŁADNIE te same objawy mam na Edimaxie 6408n. Ani producent Air3GII ani 6408 nie potrafią tego naprawić.
Co jest, kurczę? Macie jakieś sugestie CO JESZCZE mogę przetestować?
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

Oddać modem do serwisu,aby wykluczyć jego wadę tak jak Edimax zwalał winę na modem a oni-serwis ze modem ok i żaden się nie przyzna kogo wina i jedyny sposób jaki na forum edka ktoś napisał,aby im go zawieść cały komplet i to udowodnić że to szrot.

Najpierw,oddaj modem i upewnij się ze jest sprawny w 100% wg serwisu a później sprzedaj za dużo niższa kasę te 2 złomy i zainwestuj w Tiny.

To tak samo jak mój kolega miał iplusa i Huawei E173 i zrywało mu połączenie,nie miał zasięgu,a jak podłączyłem 307USB to zasięg sama końcówka pokazywało,bez kresek,a było stabilne 6Mbit/s i działało super,więc nie każdy sprzęt jest ok a tylko sprawdzony.

E398 lubi stabilny prąd zauważyłem to na 1,8m kablu HAMA,że zrywał połączenie,a po skróceniu kabla USB o połowę problemu były rzadziej.

Proponuję najpierw serwis-modem,później konkretne zasilanie modemowi dać,a jak to nie pomoże to niestety na złom te wynalazki.

najciekawsze,jest to że 307USB nie było niby kompatybilne z 6408n a chodziła całość idealnie,nawet z darmowym Aero2,więc nie wiadomo o co chodzi,pewnie prąd.

Pozdrawiam

[ Dodano: 2012-02-23, 21:15 ]
Stuf kupił Tiny i nie narzeka,ale nie mam z nim kontaktu na skype więc nie powiem co i jak, może tu zaglądnie to się wypowie.
carlos56
Początkujący użytkownik forum

Post autor: carlos56 »

pogodabartek pisze:modem i internet z CP czy Plusa ?
jak ustawiony na sztywno LTE czy HSPA+ ?
e398 z plusa
LTE chyba na sztywno ustawiłem,
ale co ciekawe, że tnie się przede wszystkim kiedy coś ściągam z neta (większe pliki)
normalnie jest ok i występuje to rzadko.
ygreko

carlos56 pisze:ale co ciekawe, że tnie się przede wszystkim kiedy coś ściągam z neta (większe pliki)
normalnie jest ok i występuje to rzadko.
Otóż to. Wystarczy włączyć film na youtube, wystarczy kilka sekund i zrywa połączenie. No ale nie wszyscy tak mają, to jak wykluczyć konkretny problem? Ja już odłączyłem 6408 od sieci domowej, jest po prostu modem w routerze i działam przez wifi, aby wykluczyć możliwe wpływanie połączenia ethernetowego.
A ok jest najczęściej wtedy, kiedy się nie korzysta z neta. Jak nie ma mnie w domu, wracam i patrzę w logi to przez te kilka godzin połączenie było stabilne. Tylko po co mi stabilne połączenie, kiedy z niego nie korzystam? Odnoszę wrażenie, że nawet dovado tiny może tu nie pomóc, coś tu jest schrzanione, tylko co...?
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

pogodabartek,
zainwestować albo uzbierać co miesiąc po zł na Dovado tiny 419zł+wysyłka i problem z głowy
Nie byłbym do tego tak przekonany-mimo tak wielu opisów zachwalających ten sprzęt nie widziałem tutaj żadnych screen-ów ze statusu urządzenia (jak długo sprzęt ma aktywne połączenie, ile przerzucił danych...). ;)
jareq
qbaty

Re: sapido GR-1733

Post autor: qbaty »

firefox pisze:Witam,

zaryzykowałem i kupiłem te ustrojstwo SAPIDO GR-1733 ze względu na to że ma 1gbitowy switch który jest mi potrzebny do przesyłania szybko dużej ilości danych(np filmy), atrakcyjna cena około 180 pln, dobre parametry WIFI(zasięg), oraz teoretyczne wsparcie LTE.
Też kupiłem to cudo. Ale chyba trafiłem na trefny egzemplarz :(
Po pierwsze korzystanie z WiFi to ruletka - najczęściej nie da się podłączyć do sieci (chociaż jest wykrywana), jak już się uda to transfery po sieci lokalnej są niestabilne i najczęściej mierzone w kilobajtach / s :zly: Ale po kablu jest spoko, więc coś tam mogę testować...
Po drugie - pomimo wgrania najnowszego FW (1.1.51) połączenie z internetem realizowane za pomocą E398 jest mocno przycinane - DL 11,6Mbit/s, UL 1,9Mbit/s. Zawsze tyle samo, z dokładnością do 0,01 Mbit/s, wykres płaski jak stół.
Obrazek
Napisałem do ich supportu - twierdzą, że przycinanie pasma rozwiązuje FW 1.1.51 :zdziwko: Chcieliby podłączyć się do mnie zdalna sesją, ale akurat zaczęli jakieś święta i do środy nie pracują :cry:
Plus jest taki, że samo połączenie z internetem jest stabilne, wydaję mi się, że raz, może 2 razy zostało zerwane, ale router nawiązuje je ponownie dość szybko, no i przede wszystkim samodzielnie, bez zawieszania się, czy całkowitego restartu.
Cała nadzieja w tym, że mój egzemplarz jest trefny i sprzedawca w miarę szybko odpowie na moją reklamację.
firefox

Post autor: firefox »

Qbaty -napisz do mnie na priva to ci podeśle ten firmware beta co mam "0215_beta_LTE_Huawei-E398" to na nim sobie sprawdzisz.
Ja problemów z wifi nie mam żadnych.

Wątpię aby to była jakaś sprawa hardware'owa prędzej ten nowy ich firmware. Ja po wifi kopiuje filmy do swojego media playera i osiągam bardzo dobrze prędkości jak na WIFI N, nie mówiąc już po Gigabice jak leci po kablu.

Połączenie z netem mam stabilnie zero restartów, zero zrywania sesji itp tak jak tu nie którzy tu piszą że im sie na oglądaniu z youtuba modem resetuje...Test z przed chwili 22 mbit download ,12 uploud i ping 27ms, ale to wszystko zależy od czasu kiedy sie testuje, czasami do Poznania(jestem wawie) mam lepszy download powyżej 30 mbit a do wawy w tym samym czasie około 20mbit. Także tak naprawdę trzeb by to testować na jakimś ftpie blisko swojej lokalizacji.
Ze względu na charakter pracy mam kontakt z ludźmi z plusa, tam jest teraz jedna wielka przebudowa infrastruktury sieciowej zastępują radio linki światłowodami także to jeszcze sporo czasu potrwa zanim ta sieć będzie zoptymalizowana do prędkości LTE.
Może i się powtarzam ale do zwykłego użytkowania w domu prędkości z przedziału 17-30 mbit przy pingach około 30ms i upload 15mbit w 100% wystarczają do komfortowego korzystania z netu :)
pozdrawiam,
MArcin
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

a zauważyliście, że z reguły problemy ze stabilnościa połaczeń maja w CP, a nie w Plusie, wiem, że to te same nadjniki, ale jak czytam to forum to problemy mają z CP.
jaco97
Stały użytkownik forum

Post autor: jaco97 »

No bo plus(co widać po traceroute), korzysta z tych samych nadajników, ale innych kabli i swoich serwerów, które widocznie są lepsze.
Huawei E398, E586, Nokia CS-15 / Samsung Galaxy S Advance
Dovado Tiny + TP-LINK TL-WR1043ND + E398 + 2x ATP-14( -51dBi na LTE ) = Moja sieć domowa :D
ygreko

jaco97 pisze:No bo plus(co widać po traceroute), korzysta z tych samych nadajników, ale innych kabli i swoich serwerów, które widocznie są lepsze.
Parafrazując jednego z polityków można powiedzieć, że nie warto kupować usług od firm które są badziewne.
Ostatnio zmieniony 2012-02-25, 15:41 przez ygreko, łącznie zmieniany 1 raz.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

pogodabartek pisze:E398 lubi stabilny prąd zauważyłem to na 1,8m kablu HAMA,że zrywał połączenie,a po skróceniu kabla USB o połowę problemu były rzadziej.
Oj bardzo lubi. U mnie z laptopem działał praktycznie na granicy wydajności prądowej - wystarczyło podpiąć 50cm przedłużkę USB i już go wywalało kilka sekund po nawiązaniu połączenia w LTE.
ygreko

Maciek764 pisze:Oj bardzo lubi. U mnie z laptopem działał praktycznie na granicy wydajności prądowej - wystarczyło podpiąć 50cm przedłużkę USB i już go wywalało kilka sekund po nawiązaniu połączenia w LTE.
OK, próbuję to zrozumieć głębiej: próbowałem zarówno przez wifi jak i przez ethernet działać z routerem. Która opcja zostawia routerowi więcej prądu do obsługi modemu? Zaraz spróbuję przez aktywnego upsa podłączyć router.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Teorytycznie ethernet zostawia więcej prądu, bo to WiFi też musi nadawać. Ale tu raczej nie chodzi o zasilanie całościowe routera tylko jakieś małej sekcji odpowiedzialnej za port USB.
ygreko

Maciek764 pisze:Ale tu raczej nie chodzi o zasilanie całościowe routera tylko jakieś małej sekcji odpowiedzialnej za port USB.
Tak sądzę, po prostu mam wolną chwilę to testuję tysiąc możliwych rozwiązań :).
Nie chcę pisać, że coś może mi się udało, bo już się wiele razy wydawało, że to już aż... znowu router Air3GII rozłączył E398 od internetu...

[ Dodano: 2012-02-25, 18:02 ]
A jeszcze jedno: parę razy przewijały się tu opinie ludzi, którzy dokupili aktywny hub usb i to rozwiązywało problem. Jest tu ktoś taki? Czy aktywny hub rozwiązał problem rozłączania netu, najlepiej w cyfrowym polsacie LTE?
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Maciek764,
U mnie z laptopem działał praktycznie na granicy wydajności prądowej - wystarczyło podpiąć 50cm przedłużkę USB i już go wywalało kilka sekund po nawiązaniu połączenia w LTE.
Jest to główny powód niestabilności pracy tego sprzętu we współpracy z routerami (również z Dovado Tiny-który radzi sobie z tym sprawnym mechanizmem restartu wbudowanym w firmware), inny model Dovado-4GR jest zaopatrzony w wydajne w zasilanie USB ale również do pracy jego użytkownicy mają inne zastrzeżenia. Można pozbyć się tego mankamentu stosując dobry aktywny HUB plug@play (najlepiej w standardzie 3.0 gdyż ma on w swej specyfikacji zasilanie do 900mA na port). ;) Proszę zwrócić uwagę jak HTC wyszedł z LTE : http://www.makoweabc.pl/2012/02/lte-byl ... ledem-htc/
jareq
krimar
Stały użytkownik forum

Post autor: krimar »

Tp-link zapodał soft do obsługi modemu e398 na swoich routerach z oficjalnym firmware http://www.tp-link.com/en/support/3g/ czy ktoś z kolegów testował go i jeśli tak, to czy przycina transfer?
ygreko

jarek999 pisze:Jest to główny powód niestabilności pracy tego sprzętu we współpracy z routerami (również z Dovado Tiny-który radzi sobie z tym sprawnym mechanizmem restartu wbudowanym w firmware)
No to w takim razie nie ma różnicy między dovado tiny za ponad 400 zł a air3gii za 160 zł, bo air też daje radę z resetem modemu. Tu występuje reset samego modemu, router cały czas działa. Pozostaje pytanie, jak często dovado tiny resetuje modem.
jaco97
Stały użytkownik forum

U mnie resetuje chyba co dobę. Ale tak jakoś w nocy, albo jak jestem w szkole, bo rzadko to zauważam. Ale przez tydzień robił o 19:00.
Dovado Tiny + TP-LINK TL-WR1043ND + E398 + 2x ATP-14( -51dBi na LTE ) = Moja sieć domowa :D
qbaty

Post autor: qbaty »

firefox pisze:Qbaty -napisz do mnie na priva to ci podeśle ten firmware beta co mam "0215_beta_LTE_Huawei-E398" to na nim sobie sprawdzisz.
Ja problemów z wifi nie mam żadnych.
Dzięki za plik :ok: Wgrałem i jest... inaczej ;) DL nieznacznie się zwiększył (do 13-18Mbits/s). UL zwiększył się znacznie (do 6-7 Mbits/s). Jednak transfery do/z internetu sa teraz bardziej "poszarpane" - prędkość skacze góra-dół non-stop.
Obrazek Obrazek Obrazek
Jeśli chodzi o WiFi to jestem trochę w kropce - FW wgrałem w sobotę, ale nie miałem zupełnie czasu, żeby protestować - zrobiłem tylko szybki test prędkości połączenia internetowego (wyniki jw) i spróbowałem połączyć się kompem przez WiFi - było tak jak na oficjalnym FW, czyli sieć wykrywana, ale nie dało się do niej podłączyć. Teraz ponowiłem test i podłączyłem się bez problemu. Również skopiowanie ponad 4-gigowego pliku z NASa przebiegło bez problemu. Muszę go trochę pomęczyć na tym FW.
EDIT: przy kopiowaniu kolejnego 4-gigowego pliku połączenie WiFi zaczęło się rwać, a transfer spadł poniżej 1 MB/s. Chyba jednak muszę go reklamować.
firefox

Post autor: firefox »

ja mam zdecydowanie lepsze wyniki i transfer jest dość stabilny....nie wiem pewnie to kwestia lokalizacji, konkretnego momentu, czasami do dalszej lokalizacji są lepsze transfery niż do tych najbliższych po testuj tez w inne miejsca w Polsce..

To chyba masz coś z wifi walnięte bo u mnie transfery są ok bez żadnych spadków prędkości.
pozdrawiam,
MArcin
borat

Post autor: borat »

moze ta informacja komus pomoze, od miesiaca mam LTE Plus z E398 wpietym po usb do mojego starego routera Intellinet 300N (nie potrzebowal zadnych upgradow, modem rozpoznal bez problemow). Nie zauwazylem zadnych problemow z rozlaczaniem polaczenia, a jedynie szeroko znany problem z przycinaniem predkosci transferu (dlatego zajrzalem na to forum w poszukiwaniu czegos szybszego). Obecnie mam srednio okolo 15-17 Mb/s download i 14-16 Mb/s upload. Przy modemie wpietym w laptopa mialem okolo 40Mb/s (w obie strony, w godzinach popoludniowych, wiec pewnie daloby rade wiecej w lepszej porze) wiec wyraznie przycina :(
rudolfone

Cerberus 3G P6367

Post autor: rudolfone »

Witam,
na stronie producenta podane jest że modem pracuje z G4 i cyfrowy polsat Cerberus 3G p6367,
ja nie zdołałem go skonfigurować
APN: internet.cp
*99#
nawet nie wykrywa go.
Czy jet ktoś w stanie coś pomóc w tym zagadnieniu?
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jakubd »

Spróbuj dokonać jakiejś aktualizacji firmware - być może w starszej jego wersji obsługi modemów CP jeszcze nie było.
rudolfone

Post autor: rudolfone »

jakubd pisze:Spróbuj dokonać jakiejś aktualizacji firmware - być może w starszej jego wersji obsługi modemów CP jeszcze nie było.
Jeśli nie byleś na stronie "pentagram" to informuje cie że z softami tam nie częstują, słyszałem że "Tyldy" soft jest adoptowany do p6367, ale szukam już przetartej ścieżki.
Pzd. i dzięki za zainteresowanie Czekam na inne propozycje rozwiązania mojego problemy
Ps. mam info od producenta że softu nie ma pod ten model :( na razie nie ma...
dr RomAno

Post autor: dr RomAno »

Witam,
jestem fresh jeśli chodzi o LTE i routery, posiadam Asus RT-N56U (wcześniej mi chodził z siecią osiedlową). Obecnie po przeprowadzce (brak kablówki, osiedlówki) w rachubę wchodzi LTE (wzięty na próbę). I tu pojawia się problem gdyż na ustawieniach modem AUTO i sieć Plus - router nie łączy się z siecią. Proszę o pomoc. Z góry dziękuję.
jaco97
Stały użytkownik forum

A wpisujesz dobry APN? Spróbuj ręcznie wpisać APN 'internet', login hasło puste.
dr RomAno

Post autor: dr RomAno »

Po szukaniu w sieci już tak wpisywałem i nic :(
alosza

Post autor: alosza »

Witam kupiłem ruter airlive air3gII mam Modem Huawei E398 lte plusa pin usunełem by z automatu pobrał ale i ręcznie wpisałem i w sumie jest ok dow...ok 30mb/s po wifi ale jak jakiś test łącza robie jakimś kolwiek programem jest poprawnie tylko do momentu pokazuje pingi , pobieranie,ale przy wysyłaniu zaczyna myslić ginie internet a w konfiguracji rutera w linije modem pisze łącze.Prosze o pomoc bo <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> gdzie jest błąd.
ygreko

alosza pisze:kupiłem ruter airlive air3gII mam Modem Huawei E398 lte plusa ... ale przy wysyłaniu zaczyna myslić ginie internet a w konfiguracji rutera w linije modem pisze łącze
Weź wywal to badziewie i kup sobie jakiś porządny router. Ja już miesiąc temu dałem informację firmie AirLive że tak się dzieje, pomagałem rozwiązać problem ale oni nie potrafią. Ten router po prostu nie wspiera właściwie modemu E398 i tyle. Więcej tutaj: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=33282
alosza

Post autor: alosza »

ale jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> działa poprawnie tylko z tym wysyłaniem przy tescie coś się krzaczy.A jaki ruter kupić by był dobry?jedni na tym forum piszą ze ten inni że tamten jedni opisują że działa edimax ja go miałem przez 2 dni i lipa mi sie totalnie niesprawdził.wiec <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> o kupić szkoda że też było kilka postów że ten też jest ruter dobry i działa.
ODPOWIEDZ