Wifi hot spot antena za darmo?
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Wifi hot spot antena za darmo?
Witam. Niedawno rozmawiałem z kolegą, który zamierza zainwestować w antenę wifi na dalekie odległości i przy jej pomocy "czerpać" darmowy internet z oddalonego o kilka kilometrów hotspot-a. Nie wiem dokładnie jak to jest ale czy możliwe jest że nie będzie po jakimś czasie blokowany przez administratora i będzie mu to za darmo hulało aż miło? Jakie są haczyki bo pewnie jakieś są bo gdyby nie to połowa każdego miasta miałaby darmowe łącze? Pozdrawiam.
nie ma kabla i nie będzie...pewnie
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Wifi hot spot antena za darmo?
W pierwszej kolejnosci przeczytaj <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=12593" target="_blank">»WiFi i prawo«</a>.
Jesli to co chcesz robic jest legalne, to wtedy pogadaj z administratorem sieci do ktorej chcesz sie podlaczyc.
Uprzedzajac pytania:
1.) Tak jest mozliwe blokowanie amatorow darmowego netu. Ja dodatkowo o probach wlamania informuje odpowiednie organy.
2.) zeby miec stabilny link dobrze jest gdy sprzet sluzacy do budowy linku jest symetryczny.
Jesli to co chcesz robic jest legalne, to wtedy pogadaj z administratorem sieci do ktorej chcesz sie podlaczyc.
Uprzedzajac pytania:
1.) Tak jest mozliwe blokowanie amatorow darmowego netu. Ja dodatkowo o probach wlamania informuje odpowiednie organy.
2.) zeby miec stabilny link dobrze jest gdy sprzet sluzacy do budowy linku jest symetryczny.
Nie pomagam na PW.
- wojteks
- *** Administrator ***
Najczęściej takie łącze jest ograniczone prędkością i działają na nim tylko podstawowe usługi czyli www, poczta i niewiele więcej.karpiu01 pisze:Jakie są haczyki
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Mam jeszcze jedno pytanie. Ponieważ hot spot jest udostępniany przez urząd miasta, a nie jakieś prywatne organy zakładam, że jest to legalne i nie naruszam w żaden sposób dóbr osobistych, jeżeli się mylę proszę o sprostowanie.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
I może być tylko czynny w czasie pracy urzędu także po pracy będzie po necie.karpiu01 pisze:Ponieważ hot spot jest udostępniany przez urząd miasta,
-
- Stały użytkownik forum
Dzięki wielkie. Będę pilnie się przyglądał jego poczynaniom i jak tylko będzie możliwe dam znać co i jak. Pozdro