LTE Plus - jak skonfigurować pod Linuksa?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
LTE Plus - jak skonfigurować pod Linuksa?
Witam
Mam zainstalowany na komp. Linuks Mandriva 2011. Dostałem właśnie modem Huawei E398. Niestety komp. go w ogóle nie widzi. Tzn. widzi jako dysk zewnętrzny gdy zamontuję w nim kartę pamięci. Nie wiem też jak skonfigurować połączenie, chodzi mi o nr dostępowy, czy inne parametry.
Będę wdzięczny za każdą pomoc.
pozdrawiam
Mam zainstalowany na komp. Linuks Mandriva 2011. Dostałem właśnie modem Huawei E398. Niestety komp. go w ogóle nie widzi. Tzn. widzi jako dysk zewnętrzny gdy zamontuję w nim kartę pamięci. Nie wiem też jak skonfigurować połączenie, chodzi mi o nr dostępowy, czy inne parametry.
Będę wdzięczny za każdą pomoc.
pozdrawiam
- jakubd
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: LTE Plus - jak skonfigurować pod Linuksa?
Szukaj informacji na forach poświęconych np. OpenWRT - tam dowiesz się, jak przełączają E398 do trybu modemu - może jakieś gotowce są już zrobione.
-
- Mistrz bezprzewodowy
-
witam ponownie
dzięki za pomoc, poczytałem sobie co nieco, ale wszędzie piszą że OpenWRT służy do konfiguracji routera, a ja nie mam rotera tylko modem. Chciałbym, żeby po podpięciu do komp. działał jak poprzednio modem iPlus.
pozdrawiam
dzięki za pomoc, poczytałem sobie co nieco, ale wszędzie piszą że OpenWRT służy do konfiguracji routera, a ja nie mam rotera tylko modem. Chciałbym, żeby po podpięciu do komp. działał jak poprzednio modem iPlus.
pozdrawiam
- jakubd
Tak, sprawa jasna, ale chodziło nam o to, że OpenWRT to tak na prawdę Linux, więc zasady uruchomienia takiego modemu pod OpenWRT i pod zwykłym stacjonarnym Linuksem są podobne, jak nie identyczne.
-
Z konfigurację to może i dałbym sobie radę, ale właśnie największy problem jest w tym, że komp. w ogóle nie widzi modemu.
- Pijo
Jaką masz wersję usb_modeswitch? Jaka wersja kernela?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Dla ścisłości ten numer jest jednakowy dla każdego operatora. Ten numer powinien akceptować każdy modem. Co innego wersja skrócona *99# może zależeć od modemu czy wspiera ją czy nie.kmy pisze: nr dostępowy w plusie to *99***1#
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
Prawdę mówiąc to nie mam pojęciaPijo pisze:Jaką masz wersję usb_modeswitch? Jaka wersja kernela?
Prawdopodobnie stąd można ściągnąć, ale nie wiem też które wybrać