Prośba o dobór anteny i przewodu do konkretnej lokalizacji

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
rybak
Użytkownik forum

Prośba o dobór anteny i przewodu do konkretnej lokalizacji

Post autor: rybak »

Witam, niedawno forumowicze pomogli mi dobrać antenę do usługi Aero2 i wielkie dzięki za to.

Teraz potrzebuję takiej samej pomocy ale w innej lokalizacji:
Obecnie poziom sygnału usługi „Aero2” w budynku (ale tylko od strony BTS) na samym modemie Huawei E 367 u-2 wynosi 40-45 % (wg. Mobile Partner)

BTS Żerków w Wielkopolsce (antena nadawcza umieszczona ponoć na wysokości 220 m n.p.m)

Odbiorca w miejscowości Orzechowo ul. Jesionowa 6 w Wielkopolsce, w linii prostej ok. 9000 m (teren Orzechowa na wysokości ok 50 m n.p.m.) blok trzypiętrowy.

Przy dobrej pogodzie antena jest widoczna gołym okiem.
Zamierzam umieścić antenę na dachu bloku ale trzeba by zastosować ok 25 m kabla.

Planowałem zastosować antenę ATK 20 ze sklepu "Dipol.com.pl" plus kabel z zakończeniem i konektor :
Jaki kabel zastosować (przy zachowaniu rozsądku co do kosztów) bo jak już na tym forum wyczytałem nie jest to takie obojętne
Jakie dobrać zakończenia pod konektor „N”, „FME” czy „SMA”
I jaki konektor do podłączenia modemu polecacie, gniazdo CRC9 Huawei E367
Cały ten zestaw kompletowany jest pod Aero2 i częstotliwość 900 MHz, i tu kolejne pytanie czy po wyłączeniu usługi Aero2 na tej częstotliwości cokolwiek przyda się aby korzystać z BDI do końca 2017 roku? Jeśli tak to co ?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Prośba o dobór anteny i przewodu do konkretnej lokalizacji

Post autor: pogodabartek »

Antena i okablowanie zostanie,a internet przecież działa na UMTS900 tak wiec poczytaj troszkę a nie uprawiasz ,,słodkie lenistwo" na UMTS900 działa iplus jeśli nie ma UMTS 2100 oraz Cyfrowy Polsat ze swoim HSPA+

Co do kabla to powiedz w sklepie o co i jak chodzi a ci doradzą jaki kabel masz kupić,a taki kabel kosztuje wtedy powyżej 10zł za metr ale im ma mniejsze tłumienie przy 900Mhz tym lepiej,tylko,że kabel będzie droższy ze 3 razy niż sama antena,ale i tak kup najmocniejszą czyli ATK20.

Wg. mnie lepiej jest kupić normalnie tą antenę i postawi tam modem razem z jakimś routerem i całość zasilić po skrętce przez adapter POE tylko całość musi mieć latem chłodzenie,bo w zimie sama sobą się ogrzeje ta puszka.

Koledzy z forum coś wymyślą i Ci podpowiedzą,bo 25m kabla to nie ma sensu i taniej wyjdzie sam router i ten adapter POE

A inna rzecz,że Orange i T-mobile już dawno podpisały umowę o współpracy i jest spółka Networks! która zrobi internet w HSPA+ 900Mhz więc po skończeniu świadczenia darmowego internetu całość się przyda do innego operatora.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

rybak pisze:Jaki kabel zastosować (przy zachowaniu rozsądku co do kosztów) bo jak już na tym forum wyczytałem nie jest to takie obojętne
Na 900Mhz to ja bym brał po prostu H 155 http://www.dipol.com.pl/przewod_koncent ... 70_100.htm
rybak pisze: Jakie dobrać zakończenia pod konektor „N”, „FME” czy „SMA”
Moim zdaniem FME.
rybak pisze: I jaki konektor do podłączenia modemu polecacie, gniazdo CRC9 Huawei E367
Najlepiej z jednej strony taki jak w modemie, z drugiej taki jak na kablu, czyli CRC9 do FME.
rybak pisze:ały ten zestaw kompletowany jest pod Aero2 i częstotliwość 900 MHz, i tu kolejne pytanie czy po wyłączeniu usługi Aero2 na tej częstotliwości cokolwiek przyda się aby korzystać z BDI do końca 2017 roku? Jeśli tak to co ?
O ile ja dobrze wiem to BDI jest do 2012 roku http://aero2.pl/bdi.html
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
rybak
Użytkownik forum

Post autor: rybak »

Przyznam, że albo czegoś nie doczytałem albo "YaHooo" się pomylił

"O ile ja dobrze wiem to BDI jest do 2012 roku http://aero2.pl/bdi.html"

wydaje mi się że będzie tak jak tu napisano :

"21.12.2014r. - Data Wygaśnięcia Bezpłatnego Dostępu do Internetu – dzień w którym upływa 36-miesięczny okres Bezpłatnego Dostępu do Internetu dla 900MHz."
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

I o to chodziło sam zacząłeś czytać i dobrze wyczytałeś. :brawa: :brawa: :brawa:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

rybak pisze:Przyznam, że albo czegoś nie doczytałem albo "YaHooo" się pomylił
Tak, mój błąd. Palec mi się omsknął pisząc poprzedniego posta ;)

Nie mniej jednak do 2017 roku nie będzie BDI. Ale dobrze, że sam to przeczytałeś :ok:

Reasumując moim zdaniem warto pakować się na ten czas w instalację antenową.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
jaco97
Stały użytkownik forum

Post autor: jaco97 »

Pewnie że będzie do 2017, ale wtedy w paśmie 2600(?) Mhz LTE.
Huawei E398, E586, Nokia CS-15 / Samsung Galaxy S Advance
Dovado Tiny + TP-LINK TL-WR1043ND + E398 + 2x ATP-14( -51dBi na LTE ) = Moja sieć domowa :D
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

jaco97 pisze:Pewnie że będzie do 2017, ale wtedy w paśmie 2600(?) Mhz LTE.
Jednak mi się wydaje, że to będzie zupełnie inna usługa.
ODPOWIEDZ