Prośba o dobór anteny i przewodu do konkretnej lokalizacji
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Prośba o dobór anteny i przewodu do konkretnej lokalizacji
Witam, niedawno forumowicze pomogli mi dobrać antenę do usługi Aero2 i wielkie dzięki za to.
Teraz potrzebuję takiej samej pomocy ale w innej lokalizacji:
Obecnie poziom sygnału usługi „Aero2” w budynku (ale tylko od strony BTS) na samym modemie Huawei E 367 u-2 wynosi 40-45 % (wg. Mobile Partner)
BTS Żerków w Wielkopolsce (antena nadawcza umieszczona ponoć na wysokości 220 m n.p.m)
Odbiorca w miejscowości Orzechowo ul. Jesionowa 6 w Wielkopolsce, w linii prostej ok. 9000 m (teren Orzechowa na wysokości ok 50 m n.p.m.) blok trzypiętrowy.
Przy dobrej pogodzie antena jest widoczna gołym okiem.
Zamierzam umieścić antenę na dachu bloku ale trzeba by zastosować ok 25 m kabla.
Planowałem zastosować antenę ATK 20 ze sklepu "Dipol.com.pl" plus kabel z zakończeniem i konektor :
Jaki kabel zastosować (przy zachowaniu rozsądku co do kosztów) bo jak już na tym forum wyczytałem nie jest to takie obojętne
Jakie dobrać zakończenia pod konektor „N”, „FME” czy „SMA”
I jaki konektor do podłączenia modemu polecacie, gniazdo CRC9 Huawei E367
Cały ten zestaw kompletowany jest pod Aero2 i częstotliwość 900 MHz, i tu kolejne pytanie czy po wyłączeniu usługi Aero2 na tej częstotliwości cokolwiek przyda się aby korzystać z BDI do końca 2017 roku? Jeśli tak to co ?
Teraz potrzebuję takiej samej pomocy ale w innej lokalizacji:
Obecnie poziom sygnału usługi „Aero2” w budynku (ale tylko od strony BTS) na samym modemie Huawei E 367 u-2 wynosi 40-45 % (wg. Mobile Partner)
BTS Żerków w Wielkopolsce (antena nadawcza umieszczona ponoć na wysokości 220 m n.p.m)
Odbiorca w miejscowości Orzechowo ul. Jesionowa 6 w Wielkopolsce, w linii prostej ok. 9000 m (teren Orzechowa na wysokości ok 50 m n.p.m.) blok trzypiętrowy.
Przy dobrej pogodzie antena jest widoczna gołym okiem.
Zamierzam umieścić antenę na dachu bloku ale trzeba by zastosować ok 25 m kabla.
Planowałem zastosować antenę ATK 20 ze sklepu "Dipol.com.pl" plus kabel z zakończeniem i konektor :
Jaki kabel zastosować (przy zachowaniu rozsądku co do kosztów) bo jak już na tym forum wyczytałem nie jest to takie obojętne
Jakie dobrać zakończenia pod konektor „N”, „FME” czy „SMA”
I jaki konektor do podłączenia modemu polecacie, gniazdo CRC9 Huawei E367
Cały ten zestaw kompletowany jest pod Aero2 i częstotliwość 900 MHz, i tu kolejne pytanie czy po wyłączeniu usługi Aero2 na tej częstotliwości cokolwiek przyda się aby korzystać z BDI do końca 2017 roku? Jeśli tak to co ?
Pozdrawiam
- pogodabartek
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Prośba o dobór anteny i przewodu do konkretnej lokalizacji
Antena i okablowanie zostanie,a internet przecież działa na UMTS900 tak wiec poczytaj troszkę a nie uprawiasz ,,słodkie lenistwo" na UMTS900 działa iplus jeśli nie ma UMTS 2100 oraz Cyfrowy Polsat ze swoim HSPA+
Co do kabla to powiedz w sklepie o co i jak chodzi a ci doradzą jaki kabel masz kupić,a taki kabel kosztuje wtedy powyżej 10zł za metr ale im ma mniejsze tłumienie przy 900Mhz tym lepiej,tylko,że kabel będzie droższy ze 3 razy niż sama antena,ale i tak kup najmocniejszą czyli ATK20.
Wg. mnie lepiej jest kupić normalnie tą antenę i postawi tam modem razem z jakimś routerem i całość zasilić po skrętce przez adapter POE tylko całość musi mieć latem chłodzenie,bo w zimie sama sobą się ogrzeje ta puszka.
Koledzy z forum coś wymyślą i Ci podpowiedzą,bo 25m kabla to nie ma sensu i taniej wyjdzie sam router i ten adapter POE
A inna rzecz,że Orange i T-mobile już dawno podpisały umowę o współpracy i jest spółka Networks! która zrobi internet w HSPA+ 900Mhz więc po skończeniu świadczenia darmowego internetu całość się przyda do innego operatora.
Co do kabla to powiedz w sklepie o co i jak chodzi a ci doradzą jaki kabel masz kupić,a taki kabel kosztuje wtedy powyżej 10zł za metr ale im ma mniejsze tłumienie przy 900Mhz tym lepiej,tylko,że kabel będzie droższy ze 3 razy niż sama antena,ale i tak kup najmocniejszą czyli ATK20.
Wg. mnie lepiej jest kupić normalnie tą antenę i postawi tam modem razem z jakimś routerem i całość zasilić po skrętce przez adapter POE tylko całość musi mieć latem chłodzenie,bo w zimie sama sobą się ogrzeje ta puszka.
Koledzy z forum coś wymyślą i Ci podpowiedzą,bo 25m kabla to nie ma sensu i taniej wyjdzie sam router i ten adapter POE
A inna rzecz,że Orange i T-mobile już dawno podpisały umowę o współpracy i jest spółka Networks! która zrobi internet w HSPA+ 900Mhz więc po skończeniu świadczenia darmowego internetu całość się przyda do innego operatora.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Na 900Mhz to ja bym brał po prostu H 155 http://www.dipol.com.pl/przewod_koncent ... 70_100.htmrybak pisze:Jaki kabel zastosować (przy zachowaniu rozsądku co do kosztów) bo jak już na tym forum wyczytałem nie jest to takie obojętne
Moim zdaniem FME.rybak pisze: Jakie dobrać zakończenia pod konektor „N”, „FME” czy „SMA”
Najlepiej z jednej strony taki jak w modemie, z drugiej taki jak na kablu, czyli CRC9 do FME.rybak pisze: I jaki konektor do podłączenia modemu polecacie, gniazdo CRC9 Huawei E367
O ile ja dobrze wiem to BDI jest do 2012 roku http://aero2.pl/bdi.htmlrybak pisze:ały ten zestaw kompletowany jest pod Aero2 i częstotliwość 900 MHz, i tu kolejne pytanie czy po wyłączeniu usługi Aero2 na tej częstotliwości cokolwiek przyda się aby korzystać z BDI do końca 2017 roku? Jeśli tak to co ?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Użytkownik forum
Przyznam, że albo czegoś nie doczytałem albo "YaHooo" się pomylił
"O ile ja dobrze wiem to BDI jest do 2012 roku http://aero2.pl/bdi.html"
wydaje mi się że będzie tak jak tu napisano :
"21.12.2014r. - Data Wygaśnięcia Bezpłatnego Dostępu do Internetu – dzień w którym upływa 36-miesięczny okres Bezpłatnego Dostępu do Internetu dla 900MHz."
"O ile ja dobrze wiem to BDI jest do 2012 roku http://aero2.pl/bdi.html"
wydaje mi się że będzie tak jak tu napisano :
"21.12.2014r. - Data Wygaśnięcia Bezpłatnego Dostępu do Internetu – dzień w którym upływa 36-miesięczny okres Bezpłatnego Dostępu do Internetu dla 900MHz."
Pozdrawiam
- pogodabartek
- Stary wyga bezprzewodowy
I o to chodziło sam zacząłeś czytać i dobrze wyczytałeś.

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Tak, mój błąd. Palec mi się omsknął pisząc poprzedniego postarybak pisze:Przyznam, że albo czegoś nie doczytałem albo "YaHooo" się pomylił

Nie mniej jednak do 2017 roku nie będzie BDI. Ale dobrze, że sam to przeczytałeś

Reasumując moim zdaniem warto pakować się na ten czas w instalację antenową.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Stały użytkownik forum
Pewnie że będzie do 2017, ale wtedy w paśmie 2600(?) Mhz LTE.
Huawei E398, E586, Nokia CS-15 / Samsung Galaxy S Advance
Dovado Tiny + TP-LINK TL-WR1043ND + E398 + 2x ATP-14( -51dBi na LTE ) = Moja sieć domowa
Dovado Tiny + TP-LINK TL-WR1043ND + E398 + 2x ATP-14( -51dBi na LTE ) = Moja sieć domowa

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Jednak mi się wydaje, że to będzie zupełnie inna usługa.jaco97 pisze:Pewnie że będzie do 2017, ale wtedy w paśmie 2600(?) Mhz LTE.
Pozdrawiam YaHooo