Witam, może ktoś z forumowiczów spotkał się z poniższym przypadkiem:
modem pracuje w Cyfrowym Polsacie w HSPA+, podłączony do routera gubi sieć, dzieje się to raz na 1-2 dni, gubi tzn. przechodzi w stan permanentnej rejestracji (miga niebieski LED). Problem można zlikwidować trzema sposobami: zdjęcie zasilania z routera, wyjecie modemu z routera lub restart routera z poziomu przeglądarki - modem rozpoczyna proces rejestracji i łączy się z internetem. Poziom sygnału na routerze 58%, poziom sygnału na modemie -78 dBm (stosuje antenę zewnętrzną ATK20). Mimo prób nie udało mi się zaobserwować podobnej sytuacji gdy modem jest podłączony bezpośrednio do komputera.
Byłbym wdzięczny za pomoc w zlikwidowaniu tej niedogodności
Huawei 398 i air 3GII
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Huawei 398 i air 3GII
SEAS24
-
- Mistrz bezprzewodowy
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: Huawei 398 i air 3GII
Super, dzięki. Waśnie zdecydowałem się na air'a na podstawie rekomendacji bez-kabli (drugi link). Rzeczywistość okazuje się inna i router sprawia problemy. Oczywiście jak w innych przypadkach helpdesk udaje "Greka". Mogę go zastosować u rodziny ze stałym łączem, ale co wybrać dla siebie?. Może mógłbyś coś zaproponować.
SEAS24
- wojteks
- *** Administrator ***
Użyj wbudowanego w router pingowania jakiegoś hosta i automatycznego resetu czy coś podobnego jak ping nie przechodzi, nie mam tego routera przy sobie ale są zdaje się takie opcje w konfiguracji połączenia 3G.SEAS pisze: wyjecie modemu z routera
Nie pomagam na PW!
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
No to masz szczęście.SEAS pisze: Mogę go zastosować u rodziny ze stałym łączem, ale co wybrać dla siebie?. Może mógłbyś coś zaproponować.
Ja po testowaniu tych dwóch złomów Edimax LT-6408n i AirLive Air3GII - żaden z tych routerów nie wspiera właściwie modemu E398 mimo deklaracji producentów - dzisiaj czekam na Sapido GR-1733 - kurier mi go dowiezie i właściwie w ciągu pierwszych dwóch godzin okaże się czy to też rzęch czy jednak porządniejsza marka.
PS. Napisał do mnie PW inny użytkownik tego forum, który ma dokładnie te same problemy z routerem co ja i szuka rozwiązania. Widać że ten router nie jest taki dobry, jak go tu opisywano...
[ Dodano: 2012-03-02, 13:10 ]
Sapido dotarł. Wgrałem firmware 1.1.51. Ogranicza download do 11,5mbit/s.
Będę intensywnie testował teraz i przez weekend i zobaczę, czy rozłącza.