Huawei 398 i air 3GII

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
SEAS
Początkujący użytkownik forum

Huawei 398 i air 3GII

Post autor: SEAS »

Witam, może ktoś z forumowiczów spotkał się z poniższym przypadkiem:
modem pracuje w Cyfrowym Polsacie w HSPA+, podłączony do routera gubi sieć, dzieje się to raz na 1-2 dni, gubi tzn. przechodzi w stan permanentnej rejestracji (miga niebieski LED). Problem można zlikwidować trzema sposobami: zdjęcie zasilania z routera, wyjecie modemu z routera lub restart routera z poziomu przeglądarki - modem rozpoczyna proces rejestracji i łączy się z internetem. Poziom sygnału na routerze 58%, poziom sygnału na modemie -78 dBm (stosuje antenę zewnętrzną ATK20). Mimo prób nie udało mi się zaobserwować podobnej sytuacji gdy modem jest podłączony bezpośrednio do komputera.
Byłbym wdzięczny za pomoc w zlikwidowaniu tej niedogodności
SEAS24
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Re: Huawei 398 i air 3GII

Post autor: kmy »

SEAS
Początkujący użytkownik forum

Post autor: SEAS »

Super, dzięki. Waśnie zdecydowałem się na air'a na podstawie rekomendacji bez-kabli (drugi link). Rzeczywistość okazuje się inna i router sprawia problemy. Oczywiście jak w innych przypadkach helpdesk udaje "Greka". Mogę go zastosować u rodziny ze stałym łączem, ale co wybrać dla siebie?. Może mógłbyś coś zaproponować.
SEAS24
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

SEAS pisze: wyjecie modemu z routera
Użyj wbudowanego w router pingowania jakiegoś hosta i automatycznego resetu czy coś podobnego jak ping nie przechodzi, nie mam tego routera przy sobie ale są zdaje się takie opcje w konfiguracji połączenia 3G.
Nie pomagam na PW!
ygreko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: ygreko »

SEAS pisze: Mogę go zastosować u rodziny ze stałym łączem, ale co wybrać dla siebie?. Może mógłbyś coś zaproponować.
No to masz szczęście.
Ja po testowaniu tych dwóch złomów Edimax LT-6408n i AirLive Air3GII - żaden z tych routerów nie wspiera właściwie modemu E398 mimo deklaracji producentów - dzisiaj czekam na Sapido GR-1733 - kurier mi go dowiezie i właściwie w ciągu pierwszych dwóch godzin okaże się czy to też rzęch czy jednak porządniejsza marka.

PS. Napisał do mnie PW inny użytkownik tego forum, który ma dokładnie te same problemy z routerem co ja i szuka rozwiązania. Widać że ten router nie jest taki dobry, jak go tu opisywano...

[ Dodano: 2012-03-02, 13:10 ]
Sapido dotarł. Wgrałem firmware 1.1.51. Ogranicza download do 11,5mbit/s.
Będę intensywnie testował teraz i przez weekend i zobaczę, czy rozłącza.
ODPOWIEDZ