iPlus Samsung GT-B3800

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
selve
Początkujący użytkownik forum

iPlus Samsung GT-B3800

Post autor: selve »

Niedawno kupiłem router Samsung GT-B3800(PLUS) z limitem 20 GB. Mieszkam w miejscowości Ciasne oddalonej o ok. 5 km od Białegostoku. Niedaleko domu mam nadajnik plusa (przynajmniej tak pokazuje na mapie). Rzeczywiście zasięg jest bardzo dobry w technologii 3G, lecz jeśli chodzi o sam internet to maksymalnie osiągam 3 Mb/s (w godzinach 24-12). Tak poza tym to niecały 1 Mb/s. Czy to normalny wynik?
Z góry dzięki za pomoc.
PS. Mogę się spodziewać nadajnika LTE w pobliżu?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: iPlus Samsung GT-B3800

Post autor: YaHooo »

selve pisze:lecz jeśli chodzi o sam internet to maksymalnie osiągam 3 Mb/s (w godzinach 24-12).
Jeśli jesteś zalogowany do stacji z HSDPA 3.6 to całkiem możliwe. Ja całkiem niedawno w centrum Białegostoku miałem taką stację, więc nie zdziwiło by mnie to, że Ty też jesteś pod taką podłączony.
selve pisze: PS. Mogę się spodziewać nadajnika LTE w pobliżu?
A tego to już nie powie Ci nikt. Chyba, że w Plusie Ci napiszą.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
selve

Jeśli jesteś zalogowany do stacji z HSDPA 3.6 to całkiem możliwe. Ja całkiem niedawno w centrum Białegostoku miałem taką stację, więc nie zdziwiło by mnie to, że Ty też jesteś pod taką podłączony.
A mogę coś zrobić, żeby się przełączyć na inna stację?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

selve pisze: A mogę coś zrobić, żeby się przełączyć na inna stację?
Programowo tego nie da się zrobić. Możesz próbować anteną kierunkową łapać inną stację. Ale poza tym nie wiadomo czy to co napisałem o stacji 3.6mbps to prawda. Trzeba by sprawdzić czy to nie wina np. zasięgu.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
selve

A jak to sprawdzić?

Tutaj jest mapa, w której znajduje się mój nadajnik.

Kod: Zaznacz cały

http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/53.18151563596814,23.275480270385742/z/15
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

selve pisze:A jak to sprawdzić?
Zasięg sprawdzisz za pomocą np <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> A tego czy to jest 3.6 czy 7.2 czy coś jeszcze lepszego to niestety nie sprawdzisz. Chyba, że podjedziesz w nocy (małe obciążenie sieci) jakieś 100-200m od stacji (tak aby mieć jak największy zasięg) i sprawdzisz jakie tam masz osiągi.
selve pisze: Tutaj jest mapa, w której znajduje się mój nadajnik.
Niestety trochę daleko masz do Białegostoku aby próbować łapać z niego zasięg. I jeśli dobrze pamiętam, to rozciągają się w tamtej okolicy lasy. Więc nawet z anteną może być ciężko łapać innego nodeB.
selve

Ok, dzięki.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

selve pisze:Ok, dzięki.
Nie ma za co ;)
selve

A czy jest możliwość dokupienia anteny zewnętrznej do mojego routera? Samsung GT-B3800
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

selve pisze:czy jest możliwość dokupienia anteny zewnętrznej do mojego routera?
Antenę dokupić możesz tylko ten router nie ma gniazda antenowego.
Nie pomagam na PW!
selve

Czyli nic nie poradzę, aby mieć lepszy zasięg z tego routera?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

selve pisze:Czyli nic nie poradzę, aby mieć lepszy zasięg z tego routera?
Niestety nie. Chyba, że postawisz go w miejscu gdzie masz lepszy zasięg. Można by pomyśleć na wystawieniem go na dwór w hermetycznej puszcze.
reniferek77
Użytkownik forum

Post autor: reniferek77 »

Ten ruter ma mozliwosc podlaczenia anteny zewnetrznej. Tylko skad zdobyc konektor?
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jakubd »

A gdzie widzisz to złącze? Mówisz o stykach serwisowych pod baterią?
encholex
Stały użytkownik forum

Post autor: encholex »

Witam,

Przymierzam się do zakupu tego routera. Jakie są możliwości dotyczące podłączenia dodatkowej anteny do złącz za baterią?

Czy jest konektor ? Czy jest jakakolwiek możliwość i komuś się to udało ?
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jakubd »

Jeżeli wymagasz możliwości podłączenia anteny - daruj sobie, kup E398. Dla zabawy - można próbować, ale to nigdy nie będzie działało prawidłowo.
Karzmu

Post autor: Karzmu »

A co jeśli chciałbym mieć router (nie modem E398), który ma możliwość podłączenia anteny zewnętrznej? W tym momencie posiadam router Huawei B260A, ale on obsługuje tylko HSPA, a zależałoby mi przynajmniej na HSPA+.
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

Kup sobie modem Huawei E3131 i masz pełne HSPA+ do 21Mbit/s a E398 miałbyś HSPA+ DC do 42Mbit/s.

[ Dodano: 2012-08-26, 12:29 ]
Ale do modemu trzeba kupić wtedy router.

Jest taka zasada urządzenia do wszystkiego są do niczego i tak się to ma w przypadku routerów i anten, ale popatrz też na najnowsze telefony- im więcej mają w sobie napchane to się często zawieszają i psują niestety.
Karzmu

Post autor: Karzmu »

Moim zdaniem kupowanie modemu, a potem specjalnie do niego routera jest kompletnie pozbawione sensu. Dziwnym by było gdyby na rynku nie był dostępny router z HSPA+ oraz zewnętrznym wyjściem na antenę. Co do urządzeń "do wszystkiego i do niczego" to nie za bardzo rozumiem dlaczego zewnętrzne wyjście na antenę ma sprawiać jakiekolwiek kłopoty a tym bardziej nie jestem w stanie sobie wyobrazić by takie wyjście wpływało źle na pracę routera więc nie wiem w jakim celu router tego typu jest przyrównywany do skomplikowanych telefonów? Przecież to jest po prostu kilka dodatkowych drutów bez żadnej ingerencji w soft...
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Karzmu pisze:Dziwnym by było gdyby na rynku nie był dostępny router z HSPA+ oraz zewnętrznym wyjściem na antenę. Co do urządzeń "do wszystkiego i do niczego" to nie za bardzo rozumiem dlaczego zewnętrzne wyjście na antenę ma sprawiać jakiekolwiek kłopoty a tym bardziej nie jestem w stanie sobie wyobrazić by takie wyjście wpływało źle na pracę routera więc nie wiem w jakim celu router tego typu jest przyrównywany do skomplikowanych telefonów?
Takie urządzenia są na wolnym rynku w cenie od ok. tysiąca. Nie są dostępne i raczej nie będą u operatorów GSM. Wszystkie sprzedawane obecnie w promocjach kompakty modem+router ustępują opcji zastosowania modemu+dostosowanego do jego obsługi routera (głównie dlatego że są produkowane na potrzeby ofert promocyjnych i zamówienie operatorów GSM-główne założenie ma działać "jako tako" przy jak najniższych kosztach). ;)
jareq
encholex
Stały użytkownik forum

Witam ponownie.

Moja sytuacja jest nieco bardziej skomplikowana i chociaz sprobuje ja opisac.
Mam E398 i uzywam go codziennie, ale potrzebuje tez czegos mobilnego do zastosowan gdzie chce rozsiac sygnal bez potrzeby zasilania (czasem bywam na wyjezdzie w terenie). Do E398 mam Air3GII, ale jak wiadomo, modem potrzebuje hub'a z zasilaczem, zasilacz ma tez sam router...no i musimy ciagnac przedluzacze na drzewo gdy problem bywa z zasiegiem. A tutaj mamy baterie ktora, wtedy kiedy gdzies jade, calkowicie mi wystarczy...
Dlatego tak wazny jest dla mnie router z bateria oraz opcjonalnie z gniazdami na antene.
Obecnie uzywam tylko HSPA/HSPA+, ale chce kupic tez antene pod LTE (czyli dwu polaryzacyjna) ale tez bylo by milo gdyby ta antena zbierala tez troche na 2100MHz na podlaczonym jednym przewodzie. WIem ze wzmocnienie nie bedzie juz takie jak na LTE, ale czy to ma sens ? czy tez anteny LTE sa bardzo waskie we wzmocnieniu ?
No i antene uniwersalna pod wzgledem konektorow, tak by byla dla tegoz routera jak i dla E398...
Moze to i marzenia, ale czy sa jakies szanse ?

Czy ten router umozliwia podlaczenie jakiejkolwiek anteny ? gdzie mozna dostać konektory ? skoro sa dwa, to mialo by to sens przy LTE (do obu polaryzacji)...

Duzo pytan, wiem, ale moze sie da ?
encholex
Stały użytkownik forum

Router ma złącza U.fl i konektorki są powszechnie dostępne, także można podpiąć do niego jakiekolwiek anteny. Ciągle nie rozwiązaną kwestią jest przewód który by umożliwiał zasilanie urządzenia przy wyjętej baterii i isaak z forum pisze że kabelek serwisowy to umozliwia:
isaak pisze:No jasne że można wystarczy tylko korzystać z kabla serwisowego (troszkę zmienione piny zasilające) wówczas można wyjąć baterie i podłączyć antenę najlepiej dwie w przypadku słabego zasiegu. U mnie po podłączeniu dwóch anten mam połowę zasięgu LTE pomimo tego że według map mam ponad 1km do granicy zasięgu.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p ... ht=#393139

Niestety dawno go nie było i nie odpowiada na PW.
Ktoś ma dostęp do tego typu kabelków ?
ODPOWIEDZ