Powoli zaczyna za mną chodzić myśl o zakupie routera WiFi do użytku z kartą SIM Play ze względu że VirtualRouter na jednym z komputerów nie jest dobrym ani stabilnym udostępnianiem internetu dla 2 komputerów i telefonu

Obecnie mam Huawei E220 i E173u-2. Mam zamiar sprzedać oba i zamiast tego kupić router. W domu mam 2 laptopy z wifi i SE X8 i X10Mini Pro. Wszystko musi bez problemu współpracować z routerem. Zasięg wifi? Nie wymagam dużego, obecnie z jednego laptopa na drugi udostępniam internet i chodzi bez problemu i mam zasięg w całym domu, sądzę że większość routerów będzie miało jeszcze lepszy sygnał i każdy złapie bez problemu wszystkie sprzęty.
Cena? Jak najmniej, najlepiej żebym wcale nie dokładał do zakupu po pozbyciu się obu modemów (oba w stanie bdb, nawet idealnym, E220 liczę koło 50-60 zł, E173 ok 100 zł)
Co do pozostałych wymagań to: koniecznie musi być możliwość zasilania z prądu a nie tylko z komputera, możliwość włączenia w modemie coś na kształt pingu który udawałby ruch w sieci (play przy chwili nieużywania potrafi się zawiesić i trzeba go podłączać na nowo, obecnie cały czas mam puszczony ping do google.pl i nie ma takich problemów)
Pytanie poza tematem: Jaki okres czasu przed końcem umowy na internet mogę ją przedłużyć w Play? Umowa 12 miesięcy kończy się w czerwcu, w Orange 3 miesiące nowi, stali klienci dostają czasem nawet pół roku wcześniej oferty z przedłużeniami, jak to jest w Play? Bo ewentualnie mógłbym poczekać chwile czasu jeszcze i wziąć na nową umowę nowy modem i powiększyć nim budżet na router

Wiem że może wymagania duże ale mam nadzieje że coś się znajdzie pod moje potrzeby

PS. Wymagania nie są sztywne, można delikatnie je nagiąć