Wybór routera do internetu Play

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
nemo333
Użytkownik forum

Wybór routera do internetu Play

Post autor: nemo333 »

Witam

Powoli zaczyna za mną chodzić myśl o zakupie routera WiFi do użytku z kartą SIM Play ze względu że VirtualRouter na jednym z komputerów nie jest dobrym ani stabilnym udostępnianiem internetu dla 2 komputerów i telefonu ;)

Obecnie mam Huawei E220 i E173u-2. Mam zamiar sprzedać oba i zamiast tego kupić router. W domu mam 2 laptopy z wifi i SE X8 i X10Mini Pro. Wszystko musi bez problemu współpracować z routerem. Zasięg wifi? Nie wymagam dużego, obecnie z jednego laptopa na drugi udostępniam internet i chodzi bez problemu i mam zasięg w całym domu, sądzę że większość routerów będzie miało jeszcze lepszy sygnał i każdy złapie bez problemu wszystkie sprzęty.
Cena? Jak najmniej, najlepiej żebym wcale nie dokładał do zakupu po pozbyciu się obu modemów (oba w stanie bdb, nawet idealnym, E220 liczę koło 50-60 zł, E173 ok 100 zł)
Co do pozostałych wymagań to: koniecznie musi być możliwość zasilania z prądu a nie tylko z komputera, możliwość włączenia w modemie coś na kształt pingu który udawałby ruch w sieci (play przy chwili nieużywania potrafi się zawiesić i trzeba go podłączać na nowo, obecnie cały czas mam puszczony ping do google.pl i nie ma takich problemów)

Pytanie poza tematem: Jaki okres czasu przed końcem umowy na internet mogę ją przedłużyć w Play? Umowa 12 miesięcy kończy się w czerwcu, w Orange 3 miesiące nowi, stali klienci dostają czasem nawet pół roku wcześniej oferty z przedłużeniami, jak to jest w Play? Bo ewentualnie mógłbym poczekać chwile czasu jeszcze i wziąć na nową umowę nowy modem i powiększyć nim budżet na router ;) Z góry odrzucam wzięcie E5832 z oferty Playa - zbyt wiele negatywnych komentarzy na jego temat. Chyba że ktoś przekona mnie że wszystko co o nim mówią to nie prawda. Ale ogólnie jestem dość negatywnie do niego nastawiony.

Wiem że może wymagania duże ale mam nadzieje że coś się znajdzie pod moje potrzeby ;)

PS. Wymagania nie są sztywne, można delikatnie je nagiąć ;) Mogę też przeznaczyć do użytku z routerem Huawei E1752 jeśli znajdzie się jakiś router który wymaga podłączenia modemu USB bo widzę na Allegro że takie są od TPLinka ale nawet nie podają co to jest za model routera...
jaco97
Stały użytkownik forum

Re: Wybór routera do internetu Play

Post autor: jaco97 »

NIE SPRZEDAWAJ TYCH MODEMÓW! Kup np. TP-LINKA TL-MR3420, do niego wsadzasz e173-u2 i masz neta. Router ci nie zastąpi modemu... Za router ze zintegrowanym modemem co najmniej 300zł. Router to nie modem... A routery z możliwością wsadzenia modemu, to nie jakaś rzadkość, tylko jest ich multum, i znakomita większość. Proponuję TP-LINKA, bo nigdy się na nim nie zawiodłem i jest tani. Na netgearze się już 3 razy zawodziłem. Może taki pech do routerów mam ;)
Huawei E398, E586, Nokia CS-15 / Samsung Galaxy S Advance
Dovado Tiny + TP-LINK TL-WR1043ND + E398 + 2x ATP-14( -51dBi na LTE ) = Moja sieć domowa :D
ODPOWIEDZ