Logowanie do sieci Aero2 z karty Plus

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Logowanie do sieci Aero2 z karty Plus

Post autor: wojteks »

Maciek764 pisze:Tak to wygląda teraz:
Moja simdata też już loguje się do Aero2.
Nie pomagam na PW!
darekka
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: darekka »

Na chwile dzisiejszą w Łodzi nadal nie działa logowanie iPlusa do sieci Aero2. Sieć 26017 zablokowana.
darekka
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Maciek764 pisze:telefon zmieniał go bez problemu a Sierra nie chciała go zmienić za żadne skabry ani w Watcherze ani w TopNetInfo.
A patrzyłeś czy Watcher nie blokuje roamingu? Bo to też może być przyczyną nie logowania się do Aero2.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
darekka
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: darekka »

W moim przypadku Watcher ma zaznaczoną zgodę na transfer danych w roamingu a i tak nie łączy z Aero2 w Łodzi.Zapewne jeszcze tu ulepszenia nie dotarły.
darekka
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

darekka być może.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Kamil1000
Stały użytkownik forum

Post autor: Kamil1000 »

Obecnie przełączanie między Plusem, a Aero2 jest dokonywane transparentnie przez terminal, a ręczne próby łączenia z Aero2 są skazane na porażkę. Przecież nie po to nanieśli zasięg Aero2 na mapę zasięgu Plusa (która zresztą wygląda teraz bardzo imponująco), aby bawić się w ręczne przełączanie na Aero2, o którym nie wszyscy muszą wiedzieć ;).
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Obecnie przełączanie między Plusem, a Aero2 jest dokonywane transparentnie przez terminal, a ręczne próby łączenia z Aero2 są skazane na porażkę.
U mnie o ile samo ręczne zalogowanie jest możliwe, to terminal jest "wracany" do UMTS2100 Plusa w ciągu 3-15 sekund od zalogowania. I co ciekawe dzieje się to nawet przy ręcznym wyborze sieci - IMO dlatego, że obydwie sieci są macierzyste. Jest w tym logika, bo priorytet powinien mieć 2100.
która zresztą wygląda teraz bardzo imponująco
To sobie już Play poszpanował UMTS900 i "4G" ;)
Kamil1000
Stały użytkownik forum

Terminal powinien być przełączany do sieci Polkomtela, tylko w przypadku realizacji usług nie-internetowych.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

U mnie następuje w trybie gotowości, a w czasie transmisji danych również następuje handover do Polkomtela. Zawsze po kilku sekundach.
Kamil1000
Stały użytkownik forum

W wielu miastach jest tak, że na 2100 jest zwykłe HSDPA albo HSPA, a na 900 jest HSPA+, więc musieli osiągnąć kompromis między pojemnością sieci, a jakością transmisji.
Dj Seghide
Użytkownik forum

Post autor: Dj Seghide »

A u mnie wczoraj karta Aero2 w modemie Huawei E173-u2 zalogowała się do EDGE Plusa. xD Ale zasięg drastycznie spadł i dane były wysyłane, ale nic nie odbierało. Podejrzewam jakiś dalszy BTS Plusa dał o sobie znać. No i oczywiście nie zrobiłem sobie screena w TNI do sprawdzenia nadajnika. ;/ Ręczna próba logowanie nie daje skutku. Natomiast karta 36i6 nie chciała się logować do Aero2.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Dj Seghide pisze:Natomiast karta 36i6 nie chciała się logować do Aero2.
Trzeba było klika(naście) dni zalogowany do plusa w celu aktualizacji karty sim.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Dj Seghide
Użytkownik forum

Przed chwilą na telefonie udało się zalogować z karty 36i6 do nadajnika Aero2. :D Trzymał się sieci, połączenie internetowe nawiązane na APN od Plusa. Resztę sprawdzę jutro rano jak będę jechał do szkoły. Sprawdzę też APN Aero2 ale i tak nie zadziała. ;p Bo to roaming a nie jedna sieć. :)
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Bywa że i kilkanaście minut wystarczy by dostać update :)
Tak miałem nie nieużywaną od kilku miesięcy kartą FreeM.

[ Dodano: 2011-12-04, 18:31 ]
Dj Seghide pisze: Bo to roaming a nie jedna sieć.
Zasadniczo to już jedna sieć, nie roaming.
Dj Seghide
Użytkownik forum

W takim razie pozostaje czekać na to jak UBDI zacznie działać na BTS'ach Plusa i będziemy mieli coś fantastycznego. :) Tylko obawiam się skoku PINGów.
Przed chwilą wsadziłem kartę siostry (też 36i6) bo tam jest pakiet (ja mam zwolniony bo przekroczyłem pakietowe 256MB o jakieś 4.5GB. :D). Ale szału nie ma. Na nadajniku Aero down 1.25Mb/s i up 1Mb/s (modem Huawei E173u2). Ping 75ms. Na nadajnikach Plusa down taki sam ale o dziwo up 0.05Mb/s. :O Ping 83ms.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Dj Seghide pisze: pozostaje czekać na to jak UBDI zacznie działać na BTS'ach Plusa i będziemy mieli coś fantastycznego.
Zapomnij, to nie działa w tą stronę.
Nie pomagam na PW!
Dj Seghide
Użytkownik forum

Fakt, to by wymagało zmian postanowień w koncesji na UBDI...
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

Dj Seghide pisze:W takim razie pozostaje czekać na to jak UBDI zacznie działać na BTS'ach Plusa
Na to bym nie liczył.
O ile Solorz nie został do tego zobowiązany licencją, to na pewno tego nie zrobi, no bo po co?
Krzysztof
Dj Seghide
Użytkownik forum

A kto go wie. ;p Jak już wspomniałem kilka sekund przed Tobą to by wymagało zmian postanowień koncesji...

EDIT
Ale też to zależy od interpretacji koncesji... Jak to podciągną pod pokrycie zasięgiem UBDI (i pominą częstotliwość) obszaru Polski to wtedy przeprowadzi coś takiego.
I jeszcze sprawa nadajników Plusa na 900MHz których rzekomo kilka jest. Tutaj jakieś pole do popisu jest.
Ostatnio zmieniony 2011-12-04, 21:25 przez Dj Seghide, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Dj Seghide pisze:A kto go wie. ;p Jak już wspomniałem kilka sekund przed Tobą to by wymagało zmian postanowień koncesji...
Przecież BDI to przymus a nie dobra wola właściciela.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Dj Seghide pisze:Ale też to zależy od interpretacji koncesji... Jak to podciągną pod pokrycie zasięgiem UBDI (i pominą częstotliwość)
Przecież w warunkach koncesyjnych wszystko jest jasne jak na dłoni - jest mowa o paśmie < 1 GHz będącym w posiadaniu Aero2.

[ Dodano: 2011-12-05, 09:30 ]
Dj Seghide pisze:I jeszcze sprawa nadajników Plusa na 900MHz których rzekomo kilka jest.
Rzekomo ? :roll:
Plus się od początku sieci opiera na 900 MHz.
Dj Seghide
Użytkownik forum

Ale potem zaczęli się rozwijać na 1800MHz i 2100Mhz.
marcin87a
Początkujący użytkownik forum

Post autor: marcin87a »

A ja wam Panowie powiem że jestem w szoku z plusa miałem 4-5kreski zasięgu to jak nie patrzeć bardzo dobrze no i prędkość do 3-4 mb/s max rano albo w nocy w dzień średnio 2mb/s a odkąd przełączyłem się na aero2 mam cały czas około 5 wiec prawie max modemu/routera no i ping od 45ms do 90ms a zasięg dalej taki sam prawie a nawet ciut gorszy bo nie raz nawet 3 kreski mam ogólnie miłe zaskoczenie
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Zmiany, zmiany...Kiedy oni przetrawią tą fuzję z CP? Miałem 2-dni temu problem z zasięgiem E-1820iPlus, a że mam alarmowy E-367 z kartą BDI podpięty do HUB-a, który ma lepsze radio to zrobiłem zamianę. Połączenie świetnie nawiązało z siecią, transfery ok ale jak włączyłem pakiet 3G-info na routerze pokazało mi że jestem połączony z innym nadajnikiem z niemal full zasięgiem (takim jak mam na BDI-Aero2). Co ciekawe identyfikator pokazuje że jest to 26001, router nie łączy się z uniwersalnym ustawieniem APN:internet bo mam wykupioną usługę zewnętrznego dynamicznego IP i tu mam problem bo z zewnątrz przez to ustrojstwo CP nie mogę się zalogować na uruchomione usługi routera. :dobani:
jareq
kocylas
Użytkownik forum

Post autor: kocylas »

Ja bym prosił o pomoc w tej kwestii połączenia się z Aero2 za pomocą karty Plusa. Otóż posiadam karte Simplus i telefon z UMTS 2100 i HSDPA mieszkam na małe wsi gdzie 3G ledwo miga i urywa się połączenie zato 2G jest max. Otóż gdy wyszukuje sieci pojawia mi się 26017 ale jest niedostępna gdy chcę się z nią połączyć najpierw wyskakuje komunikat logowanie w sieci a potem że jest niedostępna i żeby spróbować później ale po kilku próbach po komunikacie logowanie przełącza się na 3G jest raptem 1 kreska ale traci połączenie. I właśnie nie wiem czy udało mi się połączyć z Aero2 ale chyba nie bo stron nie mogę przeglądać a dla pewności na koncie mam 0zł. I po tym przełączeniu na 3G co róż jak traci połączenie to wyświetla mi sie powiadomienie że sieć 26001 jest niedostępna. NIE WIEM O CO DOKŁADNIE CHODZI CZYTAŁEM ŻE KTOŚ Z WAS MIAŁ RÓWNIEŻ TAKI PROBLEM ŻE MIAŁ SIEĆ 26017 NIEDOSTĘPNĄ CZY DA RADĘ COŚ Z TYM ZROBIĆ I POŁĄCZYĆ SIĘ Z AERO2 ???
NIE WIEM CZY TO KWESTIA MAŁEGO ZASIĘGU CZY SAMEJ SIECI. JEŚLI KTOŚ Z WAS WIE JAK MI POMÓC TO PROSZĘ PISZCIE
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

kocylas pisze:Otóż posiadam karte Simplus i telefon z UMTS 2100
Skoro ma tylko UMTS2100 to niby jakim cudem widzi 26017? Co to za telefon?
kocylas pisze:NIE WIEM
Ale to nie powód do krzyku.
kocylas pisze:przełącza się na 3G jest raptem 1 kreska ale traci połączenie
Sprawdź na zewnątrz domu, na balkonie czy na dachu. Może potrzebujesz anteny zewnętrznej ale to raczej do modemu bo mało który telefon ma gniazdo antenowe.
Nie pomagam na PW!
kocylas
Użytkownik forum

Mam LG P350 ale myślę o zakupie modemu z anteną zewnętrzną ale mówię ci widzi 26017 tylko jest nie dostępna Może to kwestia tego że korzystam z tej karty z około pół roku może trzeba by nową ??? Ale czemu miał by nie widzieć 26017 skoro ta jest o ile dobrze wiem na 900 mhz a ja mam 2100 mhz nie znam się na tym ale wydaje mi sie że widzieć nie mógł bym wtedy gdy ja miał bym 900 a 26017 było by na 2100 :zawstydzony: al pozatym ja nie krzyczę :D
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

kocylas pisze:Mam LG P350
Z opisu wynika że obsługuje WCDMA900 więc dlatego widzi Aero2. Jednak jeżeli jesteś w zasięgu 3G Plusa nawet szczątkowym nie połączy Cię z 26017. Wiek karty nie ma nic do rzeczy, mam simdata zrobioną z simplusa sprzed 2 lat i widzi Aero2 i łączy się z nim o ile nie ma zasięgu 3G Plusa.
kocylas pisze:pozatym ja nie krzyczę
Duże (wielkie) litery oznaczają krzyk.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

kocylas pisze:Ale czemu miał by nie widzieć 26017 skoro ta jest o ile dobrze wiem na 900 mhz a ja mam 2100 mhz nie znam się na tym ale wydaje mi sie że widzieć nie mógł bym wtedy gdy ja miał bym 900 a 26017 było by na 2100
Tak bzdurnych przypuszczeń dawno temu nie widziałem.
Widać Twoja wiedza na temtat posiadanego telefonu jest mniejsza niż Ci się wydaje, wg LG http://www.lg.com/pl/telefony-komorkowe ... E-P350.jsp telefon ma także umts900
kocylas pisze: al pozatym ja nie krzyczę
Oj przydało by Ci się choć odrobinę netykiety poznać, capslock=krzyk!
kocylas
Użytkownik forum

no co do caps locka to nie wiedziałem że duże litery to krzyk pierwsze słyszę o taki czymś.
Ja patrzyłem na tej stronie a tu tylko pisało 2100 http://www.mgsm.pl/pl/katalog/lg/optimu ... us-Me.html Więc nie wiem czy dobrze zrozumiałem czyli za pomocą karty plusa można korzystać z sieci Aero2 i zarazem darmowego internetu czy tylko korzystać z zasięgu Aero2 ??? Jeśli ten drugi przypadek to prawda to znaczy że jeśli mam 3G plusa to nie potrzebne mi jest 26017 ???

A i jeszcze jedno na tej stronce co dałem linka pisze 900 ale GSM a nie UMTS więc może ty się pomyliłeś albo zapomnieli dopisać ;) Ale masz rację jednak bo na tej stronie producenta LG rzeczywiście pisze 900 UMTS więc chyba na tej mojej zapomnieli napisać i żyłem w niewiedzy :/ Ale nie gniewajcie się z powodu mojej niewiedzy :zawstydzony:
Ostatnio zmieniony 2012-03-07, 22:46 przez kocylas, łącznie zmieniany 3 razy.
ODPOWIEDZ