Backup modemu za pomocą QPST
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Backup modemu za pomocą QPST
Ponieważ kombinowałem z funkcjami głosowymi w e156g (szczegóły w TYMposcie), postanowiłem na wszelki wypadek zrobić backup programem QPST wg TEJ instrukcji do pliku .qnc
W wielu wypowiedziach na tym forum taka operacja jest mocno polecana w przypadku, gdy ktoś zamierza testować modem wysyłając rożne komendy - nie zawsze pewne.
Tak to przynajmniej zrozumiałem, a jeśli się mylę to chętnie dowiem się jaka metoda jest w 100% skuteczna, bo wg mnie ta nie jest.
Dlaczego?
Przed zrobieniem backupu modem na
AT^CVOICE?
Odpowiada:
^CVOICE:1
Po tym robię backup QPST
następnie AT^U2DIAG=276 i sprawdzenie
AT^CVOICE?
Odpowiedź
^CVOICE:0,8000,16,20 (o to mi chodziło-szczegóły we wspomianym wyżej poscie)
Po ty wszystkim zrobiłem eksperyment - wgrałem z powrotem do modemu backup pamięci - oczekiwałem, że stan modem wróci do pierwotnego stanu.
A tu na AT^CVOICE?
odpowiedź:
^CVOICE:0,8000,16,20
Oczywiście po każdej operacji wyciągałem modem z usb.
Dla mnie taki backup to żaden backup - wyobraźmy sobie, że po jakiejś eksperymentalnej komendzie modem przestaje działać. Jaką w takim razie mam gwarancję, że tak wykonany backup przywróci go do życia?
Dodatkowa informacja:
powrót do poprzedniego stanu daje
AT^U2DIAG=255
w TNI jest to komeda "włączone wszystkie urządzenia", natomiast "przywrócenie ustawień fabrycznych":
AT&F
nic nie zmienia
Może przed wgraniem backupu należy jakoś wykasować pamięć modemu?
Najważniejsze - wszystkie operacje wykonywałem z kartą sim w modemie, ale bez połączenia z netem.
W wielu wypowiedziach na tym forum taka operacja jest mocno polecana w przypadku, gdy ktoś zamierza testować modem wysyłając rożne komendy - nie zawsze pewne.
Tak to przynajmniej zrozumiałem, a jeśli się mylę to chętnie dowiem się jaka metoda jest w 100% skuteczna, bo wg mnie ta nie jest.
Dlaczego?
Przed zrobieniem backupu modem na
AT^CVOICE?
Odpowiada:
^CVOICE:1
Po tym robię backup QPST
następnie AT^U2DIAG=276 i sprawdzenie
AT^CVOICE?
Odpowiedź
^CVOICE:0,8000,16,20 (o to mi chodziło-szczegóły we wspomianym wyżej poscie)
Po ty wszystkim zrobiłem eksperyment - wgrałem z powrotem do modemu backup pamięci - oczekiwałem, że stan modem wróci do pierwotnego stanu.
A tu na AT^CVOICE?
odpowiedź:
^CVOICE:0,8000,16,20
Oczywiście po każdej operacji wyciągałem modem z usb.
Dla mnie taki backup to żaden backup - wyobraźmy sobie, że po jakiejś eksperymentalnej komendzie modem przestaje działać. Jaką w takim razie mam gwarancję, że tak wykonany backup przywróci go do życia?
Dodatkowa informacja:
powrót do poprzedniego stanu daje
AT^U2DIAG=255
w TNI jest to komeda "włączone wszystkie urządzenia", natomiast "przywrócenie ustawień fabrycznych":
AT&F
nic nie zmienia
Może przed wgraniem backupu należy jakoś wykasować pamięć modemu?
Najważniejsze - wszystkie operacje wykonywałem z kartą sim w modemie, ale bez połączenia z netem.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Backup modemu za pomocą QPST
Właśnie nie jestem pewny, ale ja bym takie sztuczki wykonywał bez włożonej karty SIM. Oraz nie jestem pewny, czy te ustawienia daje się zachować za pomocą dumpa to QNC.colombo pisze: Najważniejsze - wszystkie operacje wykonywałem z kartą sim w modemie, ale bez połączenia z netem.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Stały użytkownik forum
Zrobiłem eksperyment: przywróciłem (teoretycznie, ale tak to będę określał) modem do pierwotnego stanu przez AT^U2DIAG=255, wyjąłem sima i cała operacja od nowa, czyli:YaHooo pisze:Właśnie nie jestem pewny, ale ja bym takie sztuczki wykonywał bez włożonej karty SIM. Oraz nie jestem pewny, czy te ustawienia daje się zachować za pomocą dumpa to QNC.
backup QPST, AT^U2DIAG=276, restart kompa(przedtem tylko modemu), wgranie backupu, restart. Rezultat - wgranie backupu nic nie zmieniło (moim odnosnikiem w tej zabawie jest odpowiedź na AT^CVOICE?)
Dodatkowo zapisałem przed i po logi z odpowiedzi modemu na komendę AT&V - "aktualne ustawienia" w TNI - okazały się one identyczne. Zresztą sprawdzałem też że backupy QPST robione "na tym samy stanie modemu" też się od siebie różnią.
Jeszcze jedna ważna rzecz - po AT^U2DIAG=276 na modemie bez sima po restarcie pojawiła się HUAWEI Mobile Connect - 3G Network Card, której wcześniej w przypadku operacji z simem w modemie na pewno nie było! Jestem przekonany że ma to związek ze sterownikami, ale już mi się nie chce tego opisywać, choć kombinowałem z wyrugowaniem tej karty sieciowej mocno dzisiaj.
Podsumowując można powiedzieć że taki backup prawdopodobnie naprawi modem w ciężkich przypadkach, ale niekoniecznie jest dobry na eksperymentowanie z komendami AT np.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Z Huaweiem E156G testowałem komendy at^u2diag=xxx i opisałem je tutaj:colombo pisze:Jeszcze jedna ważna rzecz - po AT^U2DIAG=276 na modemie bez sima po restarcie pojawiła się HUAWEI Mobile Connect - 3G Network Card, której wcześniej w przypadku operacji z simem w modemie na pewno nie było! Jestem przekonany że ma to związek ze sterownikami, ale już mi się nie chce tego opisywać, choć kombinowałem z wyrugowaniem tej karty sieciowej mocno dzisiaj.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=348351#348351
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ta komenda chyba włącza tryb NDIS w modemie. Ale nie mam pewności.colombo pisze:której wcześniej w przypadku operacji z simem w modemie na pewno nie było!
Być może to jest kopia zapasowa czego innego. Musiałby się wypowiedzieć ktoś to ma więcej wiedzy na temat budowy modemów.colombo pisze:Podsumowując można powiedzieć że taki backup prawdopodobnie naprawi modem w ciężkich przypadkach, ale niekoniecznie jest dobry na eksperymentowanie z komendami AT np.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Stały użytkownik forum
Tak, najpewniej tak działa AT^U2DIAG=276, tylko rzecz w tym że kiedy perwszy raz ją wykonałem(co odblokowało całkowicie funkcje głosowe),a karta sim była w modemie, komenda nie włączyła trybu NDIS - tego jestem pewien, specjalnie sprawdzałem spodziewając się tego. Stało się to dopiero dzisiaj w czasie "powtórki". Oczywiście nie jest to żaden problem. Powtarzam sie, bo być może nie jasno się wcześniej wraziłem.YaHooo pisze:Ta komenda chyba włącza tryb NDIS w modemie. Ale nie mam pewności.
Dobrze by było - ja osobiście chętnie dowiedziałbym się czegoś więcej na ten tematByć może to jest kopia zapasowa czego innego. Musiałby się wypowiedzieć ktoś to ma więcej wiedzy na temat budowy modemów.
Podejerzewam, że QPST ma potężne możliwości - w wolnej chwili może poczytam jego dokumentacje czy pomoc.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-03-11, 20:02 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-03-11, 20:01 przez colombo, łącznie zmieniany 1 raz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Rozumiem, ale to jak dla mnie dziwne zachowanie modemu przy włożonej karcie SIM oraz jej braku.colombo pisze:Powtarzam sie, bo być może nie jasno się wcześniej wraziłem.
Tak samo ja, ale szukałem informacji na ten temat i niestety cienko mi idzie.colombo pisze: Dobrze by było - ja osobiście chętnie dowiedziałbym się czegoś więcej na ten temat
Pozdrawiam YaHooo