Huawei E353S-2 - Bardzo słaby zasięg
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Huawei E353S-2 - Bardzo słaby zasięg
Od wczoraj posiadam modem Huawei E353S-2 i jestem nim niestety niemile rozczarowany. W miejscu gdzie E173U-2 ma zasięg 11-12 CSQ, ten E353S-2 ma zaledwie 3-4 ! A to wszystko ok. 2,5 Km od NodeB.
Wygląda to tak, że Mobile Partner Pokazuje Moc jako 0%, w porywach da jedną kreskę, a w E173U-2 pokazuje 4-5 kresek. Mam oba te modemy i sprawdzałem kilka razy.
Natomiast prędkości są porównywalne, E353S-2 mimo tak niskiego sygnału jest nieco szybszy.
Czy to powszechne dla tych modemów, czy może trafił mi się jakiś trefny egzemplarz ? A może to firmware źle podaje odczyt sygnału ?
Mój modem pochodzi z t-mobile i nie ma do niego żadnej oficjalnej aktualizacji, a aktualizacje od Play mają zupełnie inną numerację i nie wiem czy nadają się do niego.
Wygląda to tak, że Mobile Partner Pokazuje Moc jako 0%, w porywach da jedną kreskę, a w E173U-2 pokazuje 4-5 kresek. Mam oba te modemy i sprawdzałem kilka razy.
Natomiast prędkości są porównywalne, E353S-2 mimo tak niskiego sygnału jest nieco szybszy.
Czy to powszechne dla tych modemów, czy może trafił mi się jakiś trefny egzemplarz ? A może to firmware źle podaje odczyt sygnału ?
Mój modem pochodzi z t-mobile i nie ma do niego żadnej oficjalnej aktualizacji, a aktualizacje od Play mają zupełnie inną numerację i nie wiem czy nadają się do niego.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Huawei E353S-2 - Bardzo słaby zasięg
Na dzień dobry od razu zboczę z tematu, ale - dostałeś go z Deutsche Banku? Bo oni te modemy będą wysyłać w promocji zamiast E173U-2 które im... wyszły.
-
- Stały użytkownik forum
@Maciek764 - Nie, modem pochodzi z t-mobile.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Te same oprogramowanie jak rozumiem? Bo kresek z różnych wersji oprogramowania ja bym nie porównywał.bezkablowy pisze:Wygląda to tak, że Mobile Partner Pokazuje Moc jako 0%, w porywach da jedną kreskę, a w E173U-2 pokazuje 4-5 kresek.
Moim zdaniem to jest raczej wina danego egzemplarza, za duża ta różnica jest jak dla mnie 8 CSQ to jest około 16dBm różnicy, a to jest za dużo jak na różnicę między antenami wewnętrznymi.bezkablowy pisze:Czy to powszechne dla tych modemów, czy może trafił mi się jakiś trefny egzemplarz ? A może to firmware źle podaje odczyt sygnału ?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Stały użytkownik forum
@YaHooo - Tak, to samo oprogramowanie, dlatego podałem też wynik w CSQ.
Ja też mocno się zdziwiłem, bo poprzednio przesiadałem się z E160 na E173U-2 i raczej wyniki zasięgu były porównywalne, jeśli nie lepsze na korzyść nowszego E173U-2, teraz liczyłem na podobny rezultat a tu trochę kicha
Ja też mocno się zdziwiłem, bo poprzednio przesiadałem się z E160 na E173U-2 i raczej wyniki zasięgu były porównywalne, jeśli nie lepsze na korzyść nowszego E173U-2, teraz liczyłem na podobny rezultat a tu trochę kicha
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Czyli można śmiało porównywać nawet kreski.bezkablowy pisze:@YaHooo - Tak, to samo oprogramowanie, dlatego podałem też wynik w CSQ.
Takie wbudowane antenki mają zysk około 1-3dBi, więc coś tu na pewno jest nie tak. Bo różnica 16dBm oznacza, że coś tu tłumi zasięg. Być może jakiś zimny lut na torze radiowym. A porównywałeś zasięgi 2G?bezkablowy pisze:teraz liczyłem na podobny rezultat a tu trochę kicha
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Stały użytkownik forum
Przed chwilą sprawdzałem i też słabiutko.YaHooo pisze:A porównywałeś zasięgi 2G
I w sumie wszystko wskazuje że nie jest żaden błąd wskazania firmware'u (na co miałem jakąś małą nadzieję) tylko on faktycznie tak słabo odbiera, bo już kilka razy mi rozłączył połączenie, gdzie na E173U-2 w tym miejscu jeszcze mi się to nie zdarzyło

- jakubd
- Stary wyga bezprzewodowy
Moje porównania wskazują, że E173u-2 jest mniej czuły od E353 (wszystkich odmian), ale... wymaga nieco innego ułożenia (antena jest w innym miejscu). Jeżeli jednak niezależnie od ustawienia modemu zawsze masz słabsze wyniki to... faktycznie możesz mieć uszkodzoną sztukę.
Pamiętaj, żeby zainstalować soft z modemu zamiast tego, co masz ze starszego modemu - to też może mieć wpływ (choć raczej nie na siłę sygnału, ale kto wie...)
Pamiętaj, żeby zainstalować soft z modemu zamiast tego, co masz ze starszego modemu - to też może mieć wpływ (choć raczej nie na siłę sygnału, ale kto wie...)
-
- Mistrz bezprzewodowy
Z tymi serwisikami to jest tak, że musisz bardzo dokładnie opisać usterkę tzn napisać o porównaniu z innym modemem, tym samym miejscem, operatorem, warunkami radiowymi itd, jak najdokładniej. Wiem po sobie jak poprzedni właściel oddawał walniętego E1820 do serwisu to mu pisali że sprawny więc sprzedał mi a jak mu powiedziałem że walnięty to się zasłonił że serwis stwierdził że OK. Wysłałem ja z bogatszym opisem i od razu naprawili.bezkablowy pisze:Mam nadzieję, że serwis nie odrzuci reklamacji z tytułu że "działa".
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Czyli być może to jakiś problem z anteną. Ewentualnie naprawdę wymaga innego umieszczenia w przestrzeni jak jakubd napisał.bezkablowy pisze: Przed chwilą sprawdzałem i też słabiutko.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Początkujący użytkownik forum
@bezkablowy
...i jak... wysyłasz do serwisu? Bo z moim jest to samo, z 2G łączy bez problemu a z 3G bida z nędzą a mieszkam 100-200 m do BTS.
Przypuszczalnie dlatego też mam problemy z połączeniem z Aero2 i Play. Jestem zawiedziony działaniem tego modemu. Wgrałem niebrandowany dashboard (Win 23.002.08.03.51 lesiolo), ale nic pomogło, więc albo zrypane firmware albo modem.
W akcie desperacji został dashboard i firmware od u-2 z Play ale się trochę obawiam....
...i jak... wysyłasz do serwisu? Bo z moim jest to samo, z 2G łączy bez problemu a z 3G bida z nędzą a mieszkam 100-200 m do BTS.
Przypuszczalnie dlatego też mam problemy z połączeniem z Aero2 i Play. Jestem zawiedziony działaniem tego modemu. Wgrałem niebrandowany dashboard (Win 23.002.08.03.51 lesiolo), ale nic pomogło, więc albo zrypane firmware albo modem.
W akcie desperacji został dashboard i firmware od u-2 z Play ale się trochę obawiam....

-
- Użytkownik forum
Witam ! Chce prosić fachowców o radę . Mam modem Huawei E 173 U -2 w play- odbiór możliwy - szybkość też. Dostaliśmy drugi komputer - i chcemy z żoną mieć każdy swój modem. Play proponuje takie modemy : Huawei E 173 U - 2 , ZTE MF 631 oraz Huawei E 353 S-2 . Który z nich jest najlepszy ? Na który się zdecydować ?
Uprzejmie proszę o możliwie szybką odpowiedż - żona mnie męczy - żeby już zamawiać drugi modem .
Serdecznie dziękuję za pomoc - pozdrawiam - Janusz .
Uprzejmie proszę o możliwie szybką odpowiedż - żona mnie męczy - żeby już zamawiać drugi modem .
Serdecznie dziękuję za pomoc - pozdrawiam - Janusz .
początkujący na forum poznaniak
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
A nie prosciej zamiast drugiego modemu kupic router i laczyc sie po kablu/wifi?harus43j pisze:i chcemy z żoną mieć każdy swój modem.
Nie pomagam na PW.
-
- Mistrz bezprzewodowy
dla mnie E353s-2harus43j pisze:Który z nich jest najlepszy ?
[ Dodano: 2012-03-12, 12:25 ]
drugi mmodem, drugi limit, widać żona nie chce się dzielić GBkey pisze:A nie prosciej zamiast drugiego modemu kupic router

-
- Użytkownik forum
Dzięki za szybką odpowiedż -
key napisał :
A nie prosciej zamiast drugiego modemu kupic router
nie mam pojęcia o co chodzi - słyszałem o routerze - nie wiem jak go zastosować w
moim przypadku - ile to może kosztować ? Proszę o odpowiedż nawet z samej cie
kawości dziękuję - Janusz
[ Dodano: 2012-03-12, 17:53 ]
kmy - dziękuję bardzo za radę - skorzystam z niej i kupię E 353 S - 2
key napisał :
A nie prosciej zamiast drugiego modemu kupic router
nie mam pojęcia o co chodzi - słyszałem o routerze - nie wiem jak go zastosować w
moim przypadku - ile to może kosztować ? Proszę o odpowiedż nawet z samej cie
kawości dziękuję - Janusz
[ Dodano: 2012-03-12, 17:53 ]
kmy - dziękuję bardzo za radę - skorzystam z niej i kupię E 353 S - 2
początkujący na forum poznaniak
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Zamiast do komputera, podlaczasz modem do routera. Komputer(y) lacza sie z routerem, router z internetem. Plusem jest to, ze potrzebujesz jeden abonament z wieksza iloscia danych a nie dwa z mniejsza - czesto wychodzi taniej. Minusem moze byc, ze oboje kozystacie z tego samego "limitu", co moze (ale nie musi) skutkowac niepotrzebnymi rozmowami.harus43j pisze:nie wiem jak go zastosować w moim przypadku
Podejrzewam ze cena routera jest podobna do ceny drugiego modemu - ale niech to potwierdzi ktos, kto uzywa routerow z tej polki cenowej.harus43j pisze:ile to może kosztować ?
Nie pomagam na PW.
-
- Mistrz bezprzewodowy
średni router od 100 zł (Sapido 1842) do około 150 zł jakis TP-link np. 3420key pisze:niech to potwierdzi ktos, kto uzywa routerow z tej polki cenowej
trzeba tylko szukać routera, który obsługuje dany modem, nie każdy router obsługuje każdy modem
trzeba pytać w sklepie o listę obsługiwanych modemów, choc też są wyjątki, Sapido 1842 nie ma na liście modemu E353u-2 a go obsługuje, ponieważ E353u-2 chodzi na tych samych sterownikach co E398, a tego już obsługuje i jest na liscie,
ja mam Sapido RB-1842 z modemem E398 i E353u-2 (zamiennnie) i jestem zadowolony
- wojteks
- *** Administrator ***
Z innych Ovislink Air3GII bez problemu działa z e367u-2, e353u-2 cena około 149zł.
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
@tymo - chwilowo się tym nie zajmuję ze względu na inne obowiązki i to że mam działający E173U-2, ale za kilka dni oczywiście idę z nim do serwisu, konkretnie do salonu firmowego T-mobile.
Co mi z takiego trefnego modemu, jak mi nie uznają reklamacji to go sprzedam, może komuś się przyda na części.
Co do ustawienia modemu - próbowałem różnych i nie ma większej różnicy.
Co mi z takiego trefnego modemu, jak mi nie uznają reklamacji to go sprzedam, może komuś się przyda na części.
Co do ustawienia modemu - próbowałem różnych i nie ma większej różnicy.
-
- Stały użytkownik forum
Byłem dziś z moim modemem w salonie T-mobile, zgłoszenie przyjęli i odesłali do serwisu. Za kilka dni okaże się jak to rozpatrzą. Czuję, że pewnie odeślą z informacją w stylu "Modem sprawny, testy OK" ale może mnie zaskoczą.
-
- Stały użytkownik forum
Otrzymałem mój modem z serwisu, według którego modem jest sprawny, przetestowali go na GPRS/EDGE oraz UMTS/HSPA/LTE(?) i działa prawidłowo. Zalecają sprawdzenie konfiguracji połączenia oraz czy nie został wyczerpany limit danych. (Tak, to na pewno ma wpływ na poziom sygnału).
W opisie naprawy dodano jeszcze "soft", więc liczyłem że może wgrali jakąś aktualizację i może teraz będzie OK, niestety wygląda dokładnie jak opisywałem. Nawet Aero2 na nim pokazuje w TNI CSQ 5, 16%, -103dBm, a na E173U-2 CSQ 17, 54%, -79dBm (to samo miejsce, ten sam port USB) więc to dotyczy chyba wszystkich zakresów.
T-mobile korzysta ze znanego serwisu Regenersis. Krótko mówiąc modem do wyrzucenia, bo nawet gdybym w salonie T zademonstrował porównanie na moich modemach, to i tak urządzenie zostałoby odesłane do serwisu, który wydałby swoją opinie.
Mam jeszcze pytanie - czy w takim modemie jest wbudowana tylko jedna antenka obsługująca wszystkie zakresy ? Bo nie wiem czy w ogóle jest jakaś szansa na ew. naprawę na własną rękę gdyby to było jakieś proste uszkodzenie.
W opisie naprawy dodano jeszcze "soft", więc liczyłem że może wgrali jakąś aktualizację i może teraz będzie OK, niestety wygląda dokładnie jak opisywałem. Nawet Aero2 na nim pokazuje w TNI CSQ 5, 16%, -103dBm, a na E173U-2 CSQ 17, 54%, -79dBm (to samo miejsce, ten sam port USB) więc to dotyczy chyba wszystkich zakresów.
T-mobile korzysta ze znanego serwisu Regenersis. Krótko mówiąc modem do wyrzucenia, bo nawet gdybym w salonie T zademonstrował porównanie na moich modemach, to i tak urządzenie zostałoby odesłane do serwisu, który wydałby swoją opinie.
Mam jeszcze pytanie - czy w takim modemie jest wbudowana tylko jedna antenka obsługująca wszystkie zakresy ? Bo nie wiem czy w ogóle jest jakaś szansa na ew. naprawę na własną rękę gdyby to było jakieś proste uszkodzenie.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Wyślij im drugi raz (najlepiej bezpośrednio), daj zrzuty ekranu z poziomem sygnału, powiedz tym nieudacznikom żeby porównali z innym modemem. Nie daj się tak łatwo 

-
- Początkujący użytkownik forum
Podaj jaki masz numer firmware i dashboardu, tak dla porównania.bezkablowy pisze: W opisie naprawy dodano jeszcze "soft", więc liczyłem że może wgrali jakąś aktualizację i może teraz będzie OK, niestety wygląda dokładnie jak opisywałem.