Internet mobilny Play ( Dobry sygnał słaby download)
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Internet mobilny Play ( Dobry sygnał słaby download)
Witam około tydzień temu przedłużyłem umowę z Play na 18-mcy i mam 2mb/s, limit 12gb, od 00:00 do 09:00 bez limitu i Modem HUAWEI E353s-2 cały czas było dobrze jak ściągałem jakiś plik to prędkość była 200-260 kb/s i cały czas miałem zasięg 99.
Od około 2-3 dni zasięg waha się średnio 90-99 (czyli nie jest źle) i strony wczytują się dobrze ale teraz jak ściągam jakiś plik czy to z chomika czy z czegoś innego to prędkość jest około 40-100kb/s (120 to max) i ściągam w nocy, lub wcześnie rano więc nie powinno byś problemu.
Wiecie jak przywrócić tą prędkość 200-260?
Od około 2-3 dni zasięg waha się średnio 90-99 (czyli nie jest źle) i strony wczytują się dobrze ale teraz jak ściągam jakiś plik czy to z chomika czy z czegoś innego to prędkość jest około 40-100kb/s (120 to max) i ściągam w nocy, lub wcześnie rano więc nie powinno byś problemu.
Wiecie jak przywrócić tą prędkość 200-260?
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Internet mobilny Play ( Dobry sygnał słaby download)
B nie równe b, że tak zacznę.legolass97 pisze:kb/s
Sprawdź pobieranie z noc.gts.pl jakiegoś większego pliku, np. 50 MB (jeśli jest; oczywiście przerwij po kilku MB, bo szkoda transferu, ale niech chwilę będzie, żeby wynik był w miarę dokładny). Jeżeli pobieranie z tego serwera będzie przebiegało z typową u Ciebie prędkością to po prostu inne serwery mają słabe wysyłanie (lub limity dla darmowych użytkowników). Jeśli nie to pewnie stacja jest przeciążone. Jak bym chciał być złośliwy powiedziałbym: "W PLAY jesteś, tu wszystko jest możliwe". Mam dobry humor. Ale i tak bym to powiedział. To, że stacja jest przeładowana użytkownikami jest wszędzie ale PLAY to chyba najlepszy przykład kaszany.
-
No więc tak włączyłem pobieranie pliku z tej strony o wadze 50mb przez sekundę prędkość wynosiła 150KB/s no a potem spadła do 40KB/s i tak sie trzymała.
Teraz skanuje system avastem i robie porządki w rejestrze usuwam niepotrzebne pliki.
To może pomóc? Bo nie chce przez najbliższe 1,5 roku męczyć się z takim internetem
PS.
Daje screena z play:
http://imageshack.us/photo/my-images/217/playu.jpg/
zasięg się dosłownie co chwile zmienia
Teraz skanuje system avastem i robie porządki w rejestrze usuwam niepotrzebne pliki.
To może pomóc? Bo nie chce przez najbliższe 1,5 roku męczyć się z takim internetem
PS.
Daje screena z play:
http://imageshack.us/photo/my-images/217/playu.jpg/
zasięg się dosłownie co chwile zmienia
-
Podobno te porządki coś dają, ale ja korzystam (z mobilnego także, choć głównym łączem jest radiówka) z ubuntu, gdzie mam zawsze porządek, więc nie wiem nic takiego z doświadczenia. Jak by nie było - posprzątanie Ci nie zaszkodzi.
Połączenie jest cały czas w trybie WCDMA a nie HS(D)PA? Bo jeśli tak, to to tłumaczy niski transfer. Na WCDMA zostaniesz zrzucony, gdy nadajnik jest obciążony/Twój modem nie generuje ruchu/masz słaby zasięg/jesteś w PLAY, gdzie (czytając inne wątki) jest raczej mało ciekawa konfiguracja sieci.
Jeżeli nie chcesz się męczyć ze zmiennością... zmień połączenie. Niestety, w mobilnym internecie będziesz miał często bardzo duże wahania szybkości i pingu.
Połączenie jest cały czas w trybie WCDMA a nie HS(D)PA? Bo jeśli tak, to to tłumaczy niski transfer. Na WCDMA zostaniesz zrzucony, gdy nadajnik jest obciążony/Twój modem nie generuje ruchu/masz słaby zasięg/jesteś w PLAY, gdzie (czytając inne wątki) jest raczej mało ciekawa konfiguracja sieci.
Jeżeli nie chcesz się męczyć ze zmiennością... zmień połączenie. Niestety, w mobilnym internecie będziesz miał często bardzo duże wahania szybkości i pingu.
OBE>POnK>OF>Margonet NET+BDI
-
Dzięki za odp.
'zmień połączenie' czyli co mam dokładnie zrobić?
jest jeszcze szansa ze będzie normalna prędkość?
[ Dodano: 2012-03-10, 19:28 ]
niby przed chwilą przedło na HSPA ale było to samo prędkość 20-40 KB/s
'zmień połączenie' czyli co mam dokładnie zrobić?
jest jeszcze szansa ze będzie normalna prędkość?
[ Dodano: 2012-03-10, 19:28 ]
niby przed chwilą przedło na HSPA ale było to samo prędkość 20-40 KB/s
-
Miałem na myśli rezygnację z internetu mobilnego. Miałem 4 lata jako jedyne możliwe u mnie połączenie łącze po EDGE. Nawet tam, mimo świetnego zasięgu były problemy, że czasem chodził, jak chciał.legolass97 pisze:zmień połączenie
Szans Ci nie oszacuję... bo jak?

Jeżeli było wcześniej na WCDMA to technicznie nie mogło być szybciej niż 384 kbps. Jeśli na HSPA dalej są problemy, to nie wiem, co zrobić. Nie masz możliwości nakierowania się anteną kierunkową na inną stację?
OBE>POnK>OF>Margonet NET+BDI
-
no dosłownie cholera mnie bierze sygnał 95% +/- HSPA, strony się wczytują bardzo dobrze a pobiera pliki z prędkością 20-30KB/s...
No przecież parę dni temu było 260KB/s CO SIE DZIEJE??
przekładałem modem do innych gniazd ale tam był jeszcze gorszy sygnał.
Przeczyściłem cały system, przeskanowałem antywirusem...
Może po 00:00 będzie lepiej...
[ Dodano: 2012-03-10, 22:07 ]
Nawet rano jak ściągałem to prędkość była 100KB/s
[ Dodano: 2012-03-10, 23:16 ]
Może antena by coś dała?
[ Dodano: 2012-03-11, 01:41 ]
trochę pokręciłem modemem, odinstalowałem go i ponownie zainstalowałem, próbowałem w różnych gniazdach i prędkość waha się 50-100KB/s i nie wiem dlaczego co chwile mam inny zasię...
Chyba aplikacja play coś kantuje na zasięgu (wcześniej niby miałem zasięg 90-99% i ściągało bardzo wolno a teraz zasięg 20-25% i ściąga lepiej ale i tak jest lipnie...
Co radzicie zrobić w mojej sytuacji?
[ Dodano: 2012-03-11, 02:14 ]
Wiec, czytałem trochę o antenach do modemów i jak myślicie coś by pomogło?
(Mieszkam w bydgoszczy, blisko centrum, w kamienicy na 2 piętrze)
No przecież parę dni temu było 260KB/s CO SIE DZIEJE??
przekładałem modem do innych gniazd ale tam był jeszcze gorszy sygnał.
Przeczyściłem cały system, przeskanowałem antywirusem...
Może po 00:00 będzie lepiej...
[ Dodano: 2012-03-10, 22:07 ]
Nawet rano jak ściągałem to prędkość była 100KB/s
[ Dodano: 2012-03-10, 23:16 ]
Może antena by coś dała?
[ Dodano: 2012-03-11, 01:41 ]
trochę pokręciłem modemem, odinstalowałem go i ponownie zainstalowałem, próbowałem w różnych gniazdach i prędkość waha się 50-100KB/s i nie wiem dlaczego co chwile mam inny zasię...
Chyba aplikacja play coś kantuje na zasięgu (wcześniej niby miałem zasięg 90-99% i ściągało bardzo wolno a teraz zasięg 20-25% i ściąga lepiej ale i tak jest lipnie...
Co radzicie zrobić w mojej sytuacji?
[ Dodano: 2012-03-11, 02:14 ]
Wiec, czytałem trochę o antenach do modemów i jak myślicie coś by pomogło?
(Mieszkam w bydgoszczy, blisko centrum, w kamienicy na 2 piętrze)
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ja od początki istnienia komputera (już ponad 5-6 lat) nie robiłem większych porządków i po reinstalacji systemu miesiąc temu internet chodzi tak samo jak chodził. Ważniejsze aby system nie był jakiś zamulony, nie miał wirusów itp.Markadiusz pisze:Podobno te porządki coś dają, ale ja korzystam (z mobilnego także, choć głównym łączem jest radiówka) z ubuntu, gdzie mam zawsze porządek, więc nie wiem nic takiego z doświadczenia. Jak by nie było - posprzątanie Ci nie zaszkodzi.
Czyli masz obciążenie sieci.legolass97 pisze: Nawet rano jak ściągałem to prędkość była 100KB/s
Zainstaluj sobie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> i sprawdź czy modem nie łączy się co chwila z innym nodeB.legolass97 pisze:nie wiem dlaczego co chwile mam inny zasię...
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
Jeszcze pokazuje czasem :
prawdopodobnie korzystasz z wolnego łącza...
-
Tak, możesz próbować nakierować antenę na inny NodeB, żeby sprawdzić, czy tamten też jest obciążony. Musisz wybrać jakąś kierunkową.legolass97 pisze: Może antena by coś dała?
Albo zmienia się technologia albo w ogóle na inną stację się loguje modem. U mnie mam z tego samego źródła zasięg [kreskowo wg MP dla PLAY] WCDMA 4-5/5, HSDPA 3-4/5, HSPA 2-3/5.legolass97 pisze:Chyba aplikacja play coś kantuje na zasięgu (wcześniej niby miałem zasięg 90-99% i ściągało bardzo wolno a teraz zasięg 20-25% i ściąga lepiej ale i tak jest lipnie...
YaHooo, też dlatego napisałem "podobno". Ja robiłem kilka zmian w rejestrze xp i zmianę konfiguracji na wszystkich Firefoxach/Nightly.
Się zgadza, nie?legolass97 pisze:Jeszcze pokazuje czasem :
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Pierwsze widzę taki komunikat.legolass97 pisze: prawdopodobnie korzystasz z wolnego łącza...
RacjaMarkadiusz pisze:YaHooo, też dlatego napisałem "podobno".

Pozdrawiam YaHooo