2G działa a w 3G brak uploadu

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Jacek3302
Użytkownik forum

2G działa a w 3G brak uploadu

Post autor: Jacek3302 »

Witam.Mam nietypowy problem i od miesiąca szukam rozwiązania bez efektu. Posiadam system windows xp home edition modem z iplusa huawei e 398 .Problem powstał z dnia na dzień i nie wiem co jest przyczyną szukałem pomocy na różnych forach w tym też .Problem polega na tym że w 2G net działa a wszystko co powyżej nie a mianowicie problem z każdą stroną która wymaga logowania w speed testach upload 0 lub fatal error -system jest nowy i legalny sterowniki zainstalowane moc zasięgu -79dbm na 3G i -65dbm na EDGE pragnę zauważyć że powyżej EDGE download sięga nawet 5 Mb/s a upload niestety 0 .Błagam pomocy bo od strony sieci zapewniają że wszystko ok poza tym tyle razy zgłaszałem problem że chyba nawet dla spokoju sprawdzili czy wszystko ok.Próby ze wszystkimi zabezpieczeniami wyłączonymi też robiłem bez rezultatu, czasami t.j może ze 2 razy pojawił się komunikat że to połączenie ma ograniczoną łączność itd zgodnie z formułką komunikatu a system i programy działają bez problemów nie mam już pomysłów mało tego zakupiłem nowego kompa i przyszedł z uszkodzonym zasilaczem no jak pech to pech.Ana laptopie kumpla u mnie w domu działa wszystko ok pomocy bo już brak pomysłów
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: 2G działa a w 3G brak uploadu

Post autor: YaHooo »

Jacek3302 zadam podstawowe pytanie. Czy próbowałeś na innej karcie SIM?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Jacek3302
Użytkownik forum

Witam.Oczywiście inna, karta inny modem ale jest postęp nie mam pojęcia czy ja się do tego przyczyniłem bo zaglądałem w różne miejsca i coś ruszyło .Mogę się logować dokonywać operacji na poczcie nk też działa tylko w speed testach upload ciągle 0 możliwe że to za sprawą zasięgu bo znowu skoczył tym razem w 3G chyba na -75dbm i w tej kwestji już zgłupiałem.Pozdrawiam
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Jacek3302 pisze:.Oczywiście inna, karta inny modem
I dalej nic na innej karcie ale w tym samym modemie?

Jednak nie sądzę, że to wina ustawień, a przynajmniej ja takowych nie znam. Jak dla mnie to albo awaria modemu, albo sieci.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Jacek3302
Użytkownik forum

Rzecz wygląda co najmniej nietypowo: laptop z tym samym systemem na tym samym biurku z tym samym modemem działa bez zarzutu. Uruchamiam swojego kompa (ten sam system, antywirus, no wszystko sklonowane) z tym samym modemem i upload 0, mało tego inny modem inna karta -to samo. Wszystko wskazuje na mój komp tylko co już tylko zostaje jakaś mechaniczna usterka nic innego na racjonalne myślenie mi nie przychodzi do głowy. pOZDRAWIAM
Awatar użytkownika
clamaranop
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: clamaranop »

A może przypadkiem nie masz włączonego jakiegoś programu p2p który wykorzystuje cały upload.
Jacek3302
Użytkownik forum

Witam . Właśnie nie, pracuję tylko na systemie,antywirus i przeglądarka ,upload jakiś musi być bo strony się wczytują np. na onet poczcie w edge mogę wszystko ale gdy przechodzę na 3G to szczęście mam jak się zaloguję bądź pokazuje się komunikat połączenie z serwerem zostało zerwane czy jakoś tak, drugi przykład -NK: edge działa-3g nie ładuje ntalka.Już mi pomysłów brakuję o co w tym kurde chodzi ,jak pisałem wcześniej na lapku z moim modemem chodzi ,przekładam modem do swojego kompa nie chodzi.Nie wiem sam co mam o tym myśleć zasię ponoć dobry bo w 3g -77 dbm jak to się przekłada na procenty nie mam pojęcia .Czuję że coś z moim kompem jest nie tak tylko co? Pozdrawiam
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Jacek3302 pisze:Czuję że coś z moim kompem jest nie tak tylko co? Pozdrawiam
Być może problem z zasilaniem modemu? Można by sprawdzić jak będzie działać na aktywnym HUBie USB z zasilaczem co najmniej 2A.
Jacek3302
Użytkownik forum

YaHooo pisze:
Jacek3302 pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Być może problem z zasilaniem modemu? Można by sprawdzić jak będzie działać na aktywnym HUBie USB z zasilaczem co najmniej 2A.
Ja też zaczynam tak podejrzewać gdyż w edge działa niezależnie od ustawień zabezpieczeń a w 3g które jak podejrzewam potrzebuje więcej napięcia upload 0. Może to co teraz napisze może się wydać głupie ale różne myśli przychodzą i tłumaczenia a mianowicie : nasze cb radio nasłuch mamy cały czas ale jeżeli jest problem z zasilaniem to daleko człowieka nie słychać i może jest tak w moim przypadku -kurde co ja pisze?- w desperacji człowiek jest zdolny do wielu przemyśleń. Może przywiozą nowego kompa co go reklamowałem to sprawdzę(dzisiaj po rozmowie telefonicznej dowiedziałem się że pozornie nowy komp miał uszkodzony twardy dysk i coś jeszcze a mówiłem że z zasilacza dochodzą dziwne dźwięki to zachciało im się testów i pierdutło ) . Z hubem zrobię testy w weekend i dam odpowiedź choć sam jestem ciekaw . POZDRAWIAM

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2012-03-06, 19:28 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-03-06, 19:29 przez Jacek3302, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Jacek3302 pisze:w 3g które jak podejrzewam potrzebuje więcej napięcia upload 0
Mała poprawka 3G potrzebuje więcej prądu.
Jacek3302 pisze:nasze cb radio nasłuch mamy cały czas ale jeżeli jest problem z zasilaniem to daleko człowieka nie słychać i może jest tak w moim przypadku -kurde co ja pisze?-
To ma nawet rację bytu. Modem w trybie odbioru nie potrzebuje takiej mocy jak podczas wysyłania. Ponieważ jak wysyła dane to wypromieniowuje o wiele większą moc niż ta która jest potrzebna do wzmocnienia odebranego sygnału. Ale szczerze się przyznam, że nie widziałem jeszcze takiej sytuacji żeby upload był zerowy. Dlatego nieco błądzimy. Ale myślę, że metodą prób i błędów da się dojść co jest nie tak.
Jacek3302
Użytkownik forum

To mi wygląda na niewydolność portów pod względem przepustowości tylko jak ma się do tego super działający download w 3g i powyżej może jest jakieś urządzenie na płycie głównej które odpowiada za tą czynność i ono po prostu pada t.j : przy niższych parametrach działa właściwie np.EDGE ale powyżej może jest przeciążone. Poczekam jak przyjdzie komp z serwisu i jeżeli na nim będzie dobrze bo nie widzę inaczej to staremu kompowi nie pójdzie tak łatwo ze mną oddam go do zaprzyjaźnionego serwisu lecz jeszcze w weekend zrobię test z aktywnym hubem. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Jacek3302 pisze:może jest jakieś urządzenie na płycie głównej które odpowiada za tą czynność i ono po prostu pada
Ale USB to jest uniwersalne. Zatem można by sprawdzić jak działa np pendrive oraz kopiowanie z/na niego.
Jacek3302
Użytkownik forum

przy procku 2,66 i 1,5 gd ramu plik 700 mb: komp-pendrive -3 min, pendrive-komp-1min
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Jacek3302 pisze:komp-pendrive -3 min, pendrive-komp-1min
Czyli raczej to nie jest wina USB, jeśli już to zasilania.
kichawa
Początkujący użytkownik forum

temat odpowiedzi :D

Post autor: kichawa »

Zalozylem konto tylko dla tego watku.

Uwagi:
Rubryka uwierzytelnienie nie ma ^ wiec jednoznacznie nie jest wymagana - fail
Wymaganie miejscowosci i plci ? Po co ?

Wracając do tematu:

Od jakiegoś czasu mam ten sam problem z plusem.
Na takich parametrach modem z karta w play działa bdb: AT^SYSCFG=14,2,3FFFFFFF,2,2 (tylko 3g, 3g przed 2g, wszystkie czestotliwosci, bez zmian, CS_PS). Download ~5Mb w porywach do 6, download oczywiscie slabszy.

Gdy karte zmienie na PLUS przy tych samych nastawach upload'u nie ma. Efekt:
speedtest przy sprawdzaniu uplodu wisi na "laczenie z serwerem"
scp wisi przy wysylaniu pliku,
wiekszosc stron wczytuja sie niepelne, np gdy strona zawiera faceshitowy widget wczytywanie wisi przy probie sciagniecia moich ciastek <;
wyslanie maila z thunderbirda wisi, zakonczone brakiem polaczenia z serwerem SMTP

gdy zmienie nastawy na 13,1,3FFFFFFF,2,2 (tylko 2g, 2g przed 3g, etc.) wszystko jest w najlepszym porządku.

OS jak można sie domyslec po wspomnianym scp jest ze stajni pingwina.
Problem sprawdzany na dwoch różnych komputerach.

Hint: traf chciał, że sprawdziłem go w innym mieście (tj. na pewno na innym przekaźniku) - problemu nie bylo.

Wniosek: PLUS ma faila na BTSie ?!
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

kichawa pisze:Uwagi:
A co to ma do rzeczy? Jak widać zarejestrowałeś się.
kichawa pisze: PLUS ma faila na BTSie
Zgłaszaj do BOK, może tak być.
Nie pomagam na PW!
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: temat odpowiedzi :D

Post autor: zDaleKi »

kichawa pisze: Rubryka uwierzytelnienie nie ma ^ wiec jednoznacznie nie jest wymagana - fail
Wymaganie miejscowosci i plci ? Po co ?
Chyba proszę Pani to nie dotycz tematu tego wątku?
Zatem nikt w tym wątku na te pytania nie odpowie Pani.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Jacek3302
Użytkownik forum

YaHooo pisze: że nie widziałem jeszcze takiej sytuacji żeby upload był zerowy. Dlatego nieco błądzimy. Ale myślę, że metodą prób i błędów da się dojść co jest nie tak.
Stał się chyba cud, nowy komp ruszył na iplusie ,3gb aktualizacji chyba coś dało lecz strony wczytują się powoli i czasem nie do końca ale już można coś zrobić. Speed test nadal upoad 0 a więc rozwiązanie jest już blisko ,problem ze stronami to może by ból zasięgu ewentualnie sieci . Moje pytanko czy można jakoś w kompie przestawić lepszą przepustowość portu zaznaczę że gdzieś jak biegałem po kompie chyba w ustawieniach portu jest ustawione 9600 bitów a można chyba ponad 12000.
Wybaczcie mi te hieroglify ale orłem w tej dziedzinie nie jestem. Sprawdzałem w explorerze strony i działają szybciej. Pozdrawiam

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2012-03-11, 09:37 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-03-11, 09:37 przez Jacek3302, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Jacek3302 pisze:Moje pytanko czy można jakoś w kompie przestawić lepszą przepustowość portu zaznaczę że gdzieś jak biegałem po kompie chyba w ustawieniach portu jest ustawione 9600 bitów a można chyba ponad 12000.
To są ustawienia wirtualnego portu COM które nijak się mają do osiągów które będzie miał modem. Inaczej rzecz biorąc nie można nic ustawić aby USB miał lepszą przepustowość. No chyba, że w BIOS'ie masz zablokowane USB 2.0.
Jacek3302
Użytkownik forum

Dalej szukam rozwiązania bo stary komp działa tylko w edge ale nie jestem sam z tym problemem no i jest jeszcze ktoś kto ma podobny problem i jak zapewne czytałeś stwierdza błąd bts.Moją sprawą osobiście się zajął człowiek-technik- z plusa bo sprawa jest co najmniej dziwna a zasięg w menadżerze nijak się ma do wskaźnika dBm bo moje 4 krechy na 5 to powinno być 80% a w dBm na zasięgu edge to jest ok60% ,a powyżej edge to jest od 77-85dBm ale jak to się ma w % nie_wiem.
Dziękuję wszystkim w rozwiązywaniu tego problemu. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2012-03-11, 17:19 przez Jacek3302, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Jacek3302 pisze:i jak zapewne czytałeś stwierdza błąd bts.
Tak to najprościej wyjaśnić.
Jacek3302 pisze:zasięg w menadżerze nijak się ma do wskaźnika dBm bo moje 4 krechy na 5 to powinno być 80% a w dBm na zasięgu edge to jest ok60% ,a powyżej edge to jest od 77-85dBm ale jak to się ma w % nie_wiem.
Ogólnie to kreski się nie nadają do porównywania.
grzesiek1971

Post autor: grzesiek1971 »

Mam dokładnie taki sam problem z uploadem od początku lutego. Dwa zgłoszenia problemu do działu technicznego nie przyniosły żadnej poprawy. Przy połączeniu Edge - wszystko OK, przy połączeniu 3G/HS - download ok. 2-3 Mbit/s, upload 0.(wg speedtest). Na 3 komputerach identyczna sytuacja.
Zrobiłem test w innej miejscowości i tam nie było problemu.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

grzesiek1971 pisze: upload 0.(wg speedtest)
A co z rzeczywistym uploadem na jakiś serwer powiedzmy po ftp?
Nie pomagam na PW!
grzesiek1971

Wysłanie pliku na serwer np. speedyshare nie jest możliwe przy połączeniu 3G/HS. Natomiast przy połączeniu Edge, powoli ale można umieścic pliki na serwerze.
Identyczna sytuacja jest podczas wysyłania e-mail np. z " poczta.wp.pl".
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

grzesiek1971 nie mniej jednak jakiś tam transfer upload występuje. W końcu strona Ci się wyświetla, więc to nie jest tak jak speedtest wskazuje 0b/s
grzesiek1971

Transfer upload(3G/HS) przy przeglądaniu stron jest OK. Ale dlaczego wysłanie poczty lub wysyłanie plików na serwer nie jest możliwe. Testy "ping" bez utraconych pakietów.
Gdzie jest problem?
lukas2810

Post autor: lukas2810 »

Witam wszystkich.Kieruje tu się do Jacek3302. Zmień sobie operatora i nie będzie problemu :cwaniak:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

grzesiek1971 takie coś może wynikać ze słabego połączenia łącz międzyoperatorskich. Po prostu połączenie z niektórymi stronami mogą być słabsze.
kichawa

Post autor: kichawa »

lol, speedtest to "rzeczywisty" up/down tylko klient jest flashowy.

j.w. u mnie problem jest z:
scp (port 22)
smtp (465 - smtp ssl)
www (80 - przy skryptach oczekujących na odpowiedź

@grzesiek1971

Strona wczyta Ci się nawet jeśli upload wynosi 0 (słowni "zero" bitów). Jednak w dzisiejszym świecie większość stron posiada javascriptowe wtyczki, które potrzebują danych od Ciebie/Twojej przeglądarki (daleko nie szukając wszelkie facebookowe i tweeterowe okienka). Gdy na taką stronę wchodzisz wtyczka chce danych których nie może otrzymać z racji 0 uplodu i przeglądarka daję jej czas na odpowiedź. W Naszym przypadku to nie następuję więc z pomocą przychodzi nam limit czekania tzw 'timeout'.
Ostatnio zmieniony 2012-03-17, 20:37 przez kichawa, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

kichawa pisze:Strona wczyta Ci się nawet jeśli upload wynosi 0 (słowni "zero" bitów).
A jak przeglądarka wyśle zapytanie o rozwiązanie nazwy do serwera DNS oraz wyśle żądanie pobrania strony www z serwera docelowego? Jak w razie naruszenia spójności transmisji zostanie wysłane zapytanie o ponowne wysłanie uszkodzonego pakietu?

To tak jakbyś chciał nic nie mówiąc, aby druga osoba przyniosła Ci jabłko. Jeśli nie wydasz polecenia (nastąpi upload danych) nie przyniesie Ci jabłka (download danych).
ODPOWIEDZ