Skoki Transferu

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Arkus
Początkujący użytkownik forum

Skoki Transferu

Post autor: Arkus »

Witam,

Od paru dni używam internetu z Orange. Ostatnio transfer wynosil od ok. 100 kb/s do 120 kb/s, czasem dochodzil do 200 lecz tylko chwilowo. Po tej jakze wspanialej predkosci ktora jest rzadko spotykana przy internecie z Orange, sredni transfer wynosil 20 kb/s, czasem dochodzil do ok. 60kb/s, lecz od razu spadal do zera i znow wahal sie w granicach 20kb/s. Tak jest az do dzis. Dodam, ze sciagnalem max. 30 MB danych a limit wynosi ok. 0,5GB. Czy takie skoki transferu sa normalne i czy mozna im jakos zaradzic? Mieszkam na wsi i mam 2 kreski zasiegu, czy jesli dokupilbym antene zewnetrzna to zwiekszyl by sie moj transfer, a jesli tak to skad moge wziac taka antene i ile mniej wiecej kosztuje?

--
Przesunięty do
Anteny GSM i problemy z zasięgiem Moderator ->fanta88
Awatar użytkownika
sus
Specjalista bezprzewodowy-junior

hmm

Post autor: sus »

lepszy zasieg rowna sie lepszy transfer,antene znajdziesz na allegro,ceny roznie w zaleznosci od mocy anteny.Transfer bedzie rowniez zalezal od zasiegu w jakim jest gprs/edge czy umts,kolejna rzecza jest jaki masz modem i co obsluguje,poczytaj to forum dobrze a dowiesz sie wielu ciekawych rzeczy.
dobre piwo jest jak halny,wzmaga poped seksualny !!!

http://www.speedtest.pl/test/88760251
Arkus

Re: Skoki Transferu

Ale czy takie skoki transferu są normalne??
Awatar użytkownika
Jojo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Jojo »

Arkus pisze:Ale czy takie skoki transferu są normalne??
Takie skoki nie są normalne to oznacza że coś jest nie tak.
Elektroniczna rewolucja
Arkus

Mam modem EDGE/GPRS ED77, zasięg 2 kreski.Czy ktoś mógl by mi podpowiedziec gdzie mam szukac przyczyny tego "skakania" transferu bardzo mi na tym zalezy zewgledu iz gram w kultowa gre tibie.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Do gier potrzebny minimum stabilny UMTS.Na EDGE i GPRS zapomnij o grach.Antena może ci poprawić zasięg zdecydowanie.Przejrzyj Allegro.Na pewno coś znajdziesz.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

Takie skoki nie są normalną sprawą, ale przy 2 kreskach zasięgu mogą się dziać różne rzeczy. Zdecydowanie potrzebna jest antena.
To jaką wybrać zależy od paru rzeczy- odległości, częstotliwości itp.
1.Ustalasz CID i sprawdzasz w bazie jaki to nadajnik (może będzie :) )
2.Sprawdzasz LAC, wpisujesz do bazy i masz wszystkie nadajniki w okolicy i częstotliwość na jakiej pracują.
3.Znając sytuację z nadajnikami możesz zdecydować jaką antenkę kupić dookólną, kierunkową na 900 czy 1800 Mhz.
Tu masz instrukcje:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=25516#25516
Powodzenia :)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Ufo atakuje, łącznie zmieniany 1 raz.
Arkus

Czesc wam :). Po krotkiej nieobecnosci znow jestem, znalazlem na allegro pewna antene (tu daje >LINK<) i mam do was prosbe. Czy ta antena bedzie pasowala do mojego modemu ED77 i czy <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> cos da a mianowicie zwiekszy zasieg prosze o szybka odpowiedz z gory dzieki :)

--
Link poprawiony przez
Moderator ->Fanta
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Fanta »

Tak, będzie pasowała do Twojego modemu, tak jak i do każdego innego, liczy się odpowiedni konektor i czy antena pracuje na tej samej częstotliwości co modem/telefon.

Co do tego czy coś da, to na pewno, a jak dużo to zmieni to musisz sam sprawdzić, wynikami podziel się oczywiście na forum :)
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: sardo nunspa »

A ja jak zwykle sceptycznie podejdę do tematu.
Antena na Allegro jest nieznanego producenta. Wgląda jak podróbka CAY819 firmy Cellantenna. Kto ją produkuje i odpowiada za jakość? Swego czasu Dipol produkował dwuzakresowe 900-1800MHz ale się wycofał, bo nie działały prawidłowo. Życzę jak najlepiej ale w najgorszym razie żeby chociaż na jednej częstotliwości działała.
Latka lecą...
Arkus

Wiec jesli tak mowisz moze powinienem innej anteny poszukac?? Tylko z tego co juz patrzylem na allegro to niema innej :/. Ta antena wydala mi sie odpowiednia wiec co mi radzisz zamowic ja??
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Fanta »

Proszę @Arkus tutaj masz konektory do ED77 >KLIK_1< i >KLIK_2<
mając taki możesz kupić każdą antenę i będzie pasować, ważne tylko aby jej kabel był zakończony wtyczką FME i pracowała na odpowiedniej częstotliwości.
Ostatnio zmieniony 2007-05-13, 14:30 przez Fanta, łącznie zmieniany 1 raz.
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: sardo nunspa »

Fanta pisze: tutaj masz korektory do

oczywiście konektory :wink:

@Arkus A dlaczego chcesz kupić dwuzakresową @Ufo atakuje napisał jak znaleźć i rozpoznać nadajnik. Więc jeżeli EDGE jest 1800 to kup antenę na 1800Mhz, jak 900Mhz to taką antenę. A jeżeli BTS nadaje na 1800MHz EDGE, a 900MHz GPRS, wtedy będziesz musiał i tak wymuszać częstotliwość przy pomocy modemu. Antena jak antena taka sama jest dostępna tu za 130zł. Ktoś musi ją kupić i napisać na forum czy działa na obydwu zakresach.
Nie napisałeś jak daleko masz do BTSa, bo może wystarczy dookólna.
Latka lecą...
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

Szkoda, że nie skorzystałeś z mojej instrukcji, było by łatwiej coś zaproponować. Ta antena też mi się się nie podoba, wątpię żeby dobrze działała. Nawet symetryzatora tam nie widzę.

Najprostszym rozwiązaniem jak nie wiesz nic o częstotliwościach nadajników jest dookólna, 2 lub 3 zakresowa. Te antenki są tańsze i dobrze działąją, ale nie są kierunkowe.
Możesz też zrobić samemu najprostszego biquada, na 900 lub 1800. Jest to bardzo prosta, ale skuteczna antena kierunkowa, trzeba tylko przeliczyć jej wymiary na konkretną częstotliwość. Potrzebujesz tylko kabel i konektor do modemu, żeby ją wykonać (~35zł).
Instrukcje:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7237
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=6272 -przykład
Arkus

Tak nieskorzystalem poniewaz niezabardzo wiem o co w niej chodzi :d. Mam tego neta od niedawna i prawde mowiac niewiedzialem ze to wszystko bedzie tak wygladac. Do tej pory korzystalem z modemu 56 kb/sec gdyz mieszkam na wsi i moje mozliwosci korzystania ze stalego internetu sa ograniczone. Orange to byla moja jedyna mozliwosc na staly internet ale niemialem nigdy do czynienia z tym internetem i myslalem ze to bedzie zwykle stale lacze min trans 80 kb/sec a nie, ze raz wynosi ten transfer 0.0 raz 81.2 a raz np. 200.2 kb/sec i potem znow 0.0. (Orange lepsza perspektywa) :/
Arkus

Mialem sie podzielic swymi wynikami :).Tak wiec zakupilem ta antene, umocowawszy ja na dachu mojego domu dala mi 6 kresek :D bylo 7 ale 6 wystarczy. Ale jest 1 maly problem moj transfer nadal skacze i <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> dlaczego moze wy cos poradzicie (prosze) :).
ODPOWIEDZ