[NEWS] ZTE: 1,7 Tb/s z użyciem światłowodu

Nowości... więcej na https://www.opp.today/pl/

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

[NEWS] ZTE: 1,7 Tb/s z użyciem światłowodu

Post autor: YaHooo »

telepolis.pl pisze:Chiński koncern ZTE postanowił zaprezentować swoją gotowość do przejścia ze standardu 100G na 200G. Podczas demonstracji łącza 8x216,4Gb firma przesyłała dane na odległość 1750 km ze średnią prędkością 1,7 terabitów.

Na potrzeby prezentacji wykorzystane zostało standardowe włókno światłowodowe, zgodne ze standardem 100G. Zastosowana przez ZTE technologia pozwoliła na uzyskanie 25-procentowego wzrostu wydajności widma, co przełożyło się na rekordową przepustowość.

Warto przy tym dodać, że w warunkach laboratoryjnych chińskiej firmie jako pierwszej na świecie udało się też z powodzeniem ukończyć test jednokanałowej transmisji optycznej o prędkości 11,2Tbit.
Źródło
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Re: [NEWS] ZTE: 1,7 Tb/s z użyciem światłowodu

Post autor: ryba825 »

Terabit jest jednostką szybkości transmisji? Redaktorzy myślą, że jak raz napiszą "Tb/s", to później wystarczy samo "Tb". :dobani:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ryba825 pisze:Redaktorzy myślą, że jak raz napiszą "Tb/s", to później wystarczy samo "Tb". :dobani:
No niestety taka prawda. Że bardzo często się ten błąd popełnia. Jednak ja już do tego przywykłem i wiem co redaktorek miał na myśli, więc mnie to już tak nie drażni. Co nie zmienia faktu, że tak pisać nie powinni.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

Ja też wiem, co miał na myśli, ale to nie jest podwórko, na którym pan Henio do pana Zdzisia mówi, tylko strona internetowa, która ma ileś tam odwiedzin, więc powinno dbać o poprawność.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ryba825 pisze:więc powinno dbać o poprawność.
A myślisz, że on zdaje sobie sprawę z tego jakiego byka walnął? Niestety nie.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Ale sam rekord też taki nijaki, jakby to zrobili z użyciem pary włókien jednomodowych to by mieli czym się chwalić.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ