Modem Huawei E398 Jaki router??

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ygreko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Modem Huawei E398 Jaki router??

Post autor: ygreko »

alosza pisze:wiec »»nie wiem«« o kupić
Ja przetestowałem Air3GII i LT-6408n i problemy były takie same, tzn. rozłączanie netu. Teraz mam Sapido GR-1733 i od trzech dni ten router nie sprawił mi żadnego problemu. Oba poprzednie w ciągu pierwszych kilku godzin doprowadzały mnie do szału, więc wynik jest bardzo dobry. Spodziewam się, że ten Sapido się sprawdzi i będzie ok. Najlepiej jeśli masz miejsce, gdzie możesz pożyczyć router i sprawdzić. Ważne, abyś sprawdził go u siebie, bo niektórzy producenci twierdzą, że lokalizacja jest ważna, to znaczy że ich produkty działają losowo.
alosza
Początkujący użytkownik forum

Post autor: alosza »

ale miałeś na airlive taki problem przy upload że wywalało internet?
ygreko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: ygreko »

alosza pisze:ale miałeś na airlive taki problem przy upload że wywalało internet?
Trudno powiedzieć czy przy upload czy przy download - po prostu jak zacząłem ciągnąć jakiekolwiek dane to router odłączał modem od internetu, po czym tak jakby go rozpoznawał od nowa (wpis w logu był taki, że jakoby modem został wyjęty i włożony z powrotem) i potem router znowu łączył do netu. Trwało to ok 1,5-2 minuty, potrafiło się zdarzyć co 2-3 minuty. Te same warunki, ten sam czas i ten sam modem, ale podłączony bezpośrednio do kompa - problemów nie było. Jak jest u Ciebie?
jaco97
Stały użytkownik forum

Post autor: jaco97 »

Jeśli chodzi o samą stabilność, no i niewysoką cenę(+limit do 30Mbit/s), to jakiś routerek z OpenWRT Gargoyle na pokładzie. Jeśli chodzi o stabilność i szybkość(70Mbit/s) na 100% to Dovado Tiny. I koniec kropka.
Huawei E398, E586, Nokia CS-15 / Samsung Galaxy S Advance
Dovado Tiny + TP-LINK TL-WR1043ND + E398 + 2x ATP-14( -51dBi na LTE ) = Moja sieć domowa :D
alosza

Post autor: alosza »

dovado-3gn a taki ruter?
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jakubd »

To stara wersja 4gr - wyszedł z produkcji i raczej nie ma wydajności wystarczającej dla LTE.
jaco97
Stały użytkownik forum

Piszą, że tylko do 30Mbit/s.
Dovado Tiny + TP-LINK TL-WR1043ND + E398 + 2x ATP-14( -51dBi na LTE ) = Moja sieć domowa :D
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

jaco97,
Jeśli chodzi o stabilność i szybkość(70Mbit/s) na 100% to Dovado Tiny. I koniec kropka.
Żadna na nim stabilność-z czytanych tutaj opisów użytkowników, jedynie skuteczny re-connect.Przecież chcąc uzyskać taki transfer modem można na kilka godzin podłączyć do komputera (na więcej i tak nie wystarczy limitu), ponad 4-stówki w kieszeni, router nie jest uniwersalnym sprzętem np. jak routery z Open-Wrt które z dyskiem mogą być biblioteką multimediów. ;)
jareq
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Ale żaden OpenWRT nie osiąga (na razie) powyżej 25Mbit/s z modemem E398. Dlatego pod tym względem Tiny jest nie do przebicia.
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

Jakubie,skoro tak chwalisz Tiny to dlaczego do dziś nie opublikowałeś testu Dovado Tiny i Edimax 6408n ?

Wiele ludzi się waha co kupić i kupują badziewie,a to że Tobie działa ok to muszą też to potwierdzić inni użytkownicy i forumowicze,a test jak go opublikujesz pozwoli łatwiej im zdecydować co kupić.

To tylko moja sugestia i oczekiwanie na publikację już ponad 2gi miesiąc,więc się nie złość,że tak napisałem.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

jakubd pisze:Ale żaden OpenWRT nie osiąga (na razie) powyżej 25Mbit/s z modemem E398.
Ja bym się tak nie rozpędzał. Openwrt można postawić na wielu różnych sprzętach w tym x86 :cwaniak:
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

pogodabartek: co jak co ty wiesz, jak jestem zawalony robotą (wokół bloga, Aero2 i innych zajęć) - i dlatego nie miałem czasu dokończyć testu. A nie opublikuję ogryzka - to musi być porządny, całościowy test - i taki prędzej czy później powstanie - na pewno do Dovado Tiny.
Co do tego Edimaxa - właśnie robię testy stabilności i tego urządzenia z E398 - zobaczymy.
Próbuję odłożyć pieniądze na Sapido, Zalipa i Air3G opisywane tu i ówdzie na forum bez-kabli - będzie fajny porównawczy test, znaczniej bardziej przydatny dla użytkowników LTE, niż gołe testy Dovado.

krystianb: ograniczenie OpenWRT z E398 nie wynika platformy i jej wydajności, ale pracy aktualnych sterowników w trybie RAS - pełna wydajność jest możliwa chyba tylko w NDIS, nad czym ciągle trwają prace. Postaram się wspomóc ekipę swoim E398, może uda się pchnąć temat i rozwiązać problem.
qbaty

Post autor: qbaty »

Po kolejnych kilku tygodniach "walki" z LTE CP doszedłem do kilku wniosków, które pojawiały się już tu i ówdzie, ale postanowiłem zebrać je do kupy.
Moja "przygoda" zaczęła się od nieszczęsnego Edimaxa 6408n, który potrafił się restartować nawet co kilka minut. Kolejne firmwary nic nie zmieniały. Router został oddany do serwisu, gdzie pracował bez problemu.
W międzyczasie kupiłem Sapido. Od strony stabilności połączenia z internetem bez zastrzeżeń. Niestety mój egzemplarz miał problem z WiFi i wrócił do sprzedawcy w ramach reklamacji (czekam na jej rozpatrzenie).
Chcąc nie chcąc musiałem znowu sięgnąć po Edimaxa. I tu zdziwienie - przez 24 godz chodził bez problemu. Po 24 godz stracił połączenie z internetem i przez 20 minut nie potrafił go nawiązać z powrotem - pomogłem mu wyłączeniem zasilania. Po kolejnych 24 godz przy próbach nawiązania połączenia sam się już zrestartował.
WNIOSKI:
1. Duży wpływ na stabilność połączenia ma lokalizacja - wygląda, że np. serwis Edimaxa korzysta z nadajnika, przy połączeniu z którym nie następuje gubienie pakietów. W przypadku mojego nadajnika być może miała miejsce jakaś akcja operatora, która poprawiła jakość połączenia.
2. Routery różnie sobie radzą z gubieniem pakietów / utratą połączenia - np. Edimax zupełnie sobie nie radzi, bo nie potrafi zresetować samego modemu. Być może chwalony Tiny robi to na tyle szybko, że dla użytkownika jest to niezauważalne (szczególnie, jeśli ma się to szczęście i korzysta ze "stabilnego" nadajnika i rzadko jest potrzeba ponownego nawiązywania połączenia)
3. Po każdych 24 godzinach połączenie jest zrywane przez operatora (CP) - jak router sobie z tym poradzi zależy od pktu 2. Ja się zastanawiam, czy nie wymuszać resetu np. o 5 nad ranem przy pomocy zwykłego programatora wpinanego przed zasilaczem.

Mając na uwadze powyższe - wszelkie testy stabilności mogą być niemiarodajne - tester może korzystać z "dobrego" nadajnika i nie będzie miał okazji zobaczyć jak router radzi sobie z gubieniem pakietów / utratą połączenia.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

gombej,
LTE włączyłem ściąganie sobie po północy 12 GB i godzinka po limicie 2 dni od okresu rozliczeniowego.
Dlatego właśnie uważam że kupowanie routera za czterysta złotych z hakiem, który potrafi tylko obsługiwać modem 3G-LTE, ba ma tylko 1-LAN jest niezbyt ciekawym zakupem, chyba że produkty te zaliczymy do swego rodzaju biżuterii. Za taką kasę można mieć full wypas router pod Open-Wrt lub Tomato który modem LTE również nam obsłuży a jak chcemy coś ściągnąć po ekstremalnej prędkości to podpinamy bezpośrednio do kompa i już. ;)
jareq
telenor

Post autor: telenor »

krimar pisze:Tp-link zapodał soft do obsługi modemu e398 na swoich routerach z oficjalnym firmware http://www.tp-link.com/en/support/3g/ czy ktoś z kolegów testował go i jeśli tak, to czy przycina transfer?
chciałbym wgrać do routerka tp-Link MR3420 soft do obsługi modemu E398 ale przez "Gargoyle" nie chce to iść, czy ktoś wie jak to zrobić? Będę bardzo wdzięczny.
n0ke

Post autor: n0ke »

Czy w końcu ktoś może jednoznacznie zrobić jakąś liste routerów nadających się do użytkowania z tym modemem? powiedzmy jedna kategoria do 300 zł druga do 500zł?
Przymierzam się do zakupu routera a generalnie nie można na tym forum znaleźć konkretnych odpowiedzi.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

W ciągu tygodnia-dwóch sprowadzę i będę miał w sumie do porównania 4 różne modele - ale ciągle czekam na dostawę. Na razie jak dla mnie bezkonkurencyjny jest Dovado Tiny (4GR wygląda na mniej stabilny - z raportów użytkowników), Edimax jest najbardziej dostępny (cenowo też) ale niestabilny, Sapido, Zalip i jeszcze jakiś Air3gII - nie osiągają pełnej wydajności, podobnie jak urządzenia z alternatywnym firmware OpenWRT - obsługują od jakiegoś czasu, ale limit ciągle jest na max 25 Mbit/s.

[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2012-03-08, 19:19 ]
Wyciełam zdublowaną treść. Dzięki - problemy z łączem :)
Ostatnio zmieniony 2012-03-08, 19:19 przez jakubd, łącznie zmieniany 1 raz.
bomber
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: bomber »

@qbaty, moje wnioski są dokładnie takie same. W niektórych lokalizacjach można zaobserwować problemy z pingiem, zwłaszcza jak odpalimy jakieś ściąganie. Ping wtedy praktycznie przestaje działać. Sadząc po przeglądzie skryptów w edimaxie, to on właśnie używa pinga do diagnostyki. Czyli składają się tu jednocześnie 3 różne problemy, które dają opisywany skutek.
Co do 24 h i programatora to ja już takowego używam :-)
mandaryn

TP-LINK MR3420 - Router do upgradzie

Post autor: mandaryn »

krimar pisze:Tp-link zapodał soft do obsługi modemu e398 na swoich routerach z oficjalnym firmware http://www.tp-link.com/en/support/3g/ czy ktoś z kolegów testował go i jeśli tak, to czy przycina transfer?
Dziękuję za informację o aktualizacji TPlinka i link. Router uruchomiony, zaktualizowany o nowy modem (E398) śmiga! Jak na razie (odpukać) się nie restartuje.

DL 30 Mbps (więcej w mojej lokalizacji za pomocą modemu podpiętego do laptopa nie wyciągam. Jak potestuję LTE w "lepszych" lokalizacjach dam znać).
LTE, HSPA+ Cyfrowy Polsat. Huawei E398, TP-LINK MR3420, Edimax LT-6408n
jaco97
Stały użytkownik forum

Łał, to 30Mbit/s już jest zadowalające, na poziomie open-wrt!
telenor

"mandaryn" czy mógłbyś opisać krok po kroku jak i czym wgrałeś aktualizacje to tp linka bo mi jakoś nie chce wejść, wyskakuje ekran "aktualizacja" i czekałem nawet 2 godz i nic. Router miałem połączony z lapkiem kablem i wpinałem w "lan" potem "wlan" i zawsze było to samo. nie wiem jak mam to uaktualnić.
jaco97
Stały użytkownik forum

telenor pisze:[...] i wpinałem w "lan" potem "wlan" i zawsze było to samo. nie wiem jak mam to uaktualnić.
Nie chodziło ci może o WAN zamiast WLAN?

PS:
Dzisiejsze wyniki z TINYakiem ze Szczecina(swoją drogą, strasznie odciążona sieć dzisiaj jak na 2 nadajniki na 400tysięczne miasto, w dni robocze popołudniami mam po 15Mbit/s przy -51dBi.
http://www.speedtest.net/result/1825226570.png
http://www.speedtest.net/result/1825228766.png

Mój najlepszy wynik w Szczecinie to 50Mbit/s. Ale użytkowników multum i nawet jakbym stanął pod eNodeB to bym miał te same parametry... Ping jak stół 38-41ms. Nie wiem czemu, ale w UPC też taki zawsze był.
Na serio powinni postawić jeszcze z 5 BTSów to by było OK. Bo takie wyniki jak dziś to jakiś CUD.
mandaryn

TP-LINK MR3420 - krok po kroku

Post autor: mandaryn »

telenor pisze:"mandaryn" czy mógłbyś opisać krok po kroku jak i czym wgrałeś aktualizacje to tp linka bo mi jakoś nie chce wejść, wyskakuje ekran "aktualizacja" i czekałem nawet 2 godz i nic. Router miałem połączony z lapkiem kablem i wpinałem w "lan" potem "wlan" i zawsze było to samo. nie wiem jak mam to uaktualnić.
1. Zaktualizowałem oprogramowanie routera do wersji: TL-MR3420_V1_110125 (routery znajdujące się w sprzedaży mają znacznie nowsze oprogramowanie, którego producent nawet nie zamieszcza na stronie).
2. Ściągnąłem bin file'a do E398 ze strony http://www.tp-link.com/en/support/3g/ i zaktualizowałem listę modemów zgodnie z instrukcją zamieszczoną na w/w stronie.
3. Modem przed podłączeniem do routera, podłączyłem do laptopa i ustawiłem sieć - LTE Only.
4. Ustawiłem w routerze odpowiedniego APNa, dla CP jest to "multi.internet",
5. Podłączyłem modem. Poczekałem dłuższą chwilę i to wszystko.

Modem działa już przez 3 pełne doby bez najmniejszego problemu, zawieszania, czy też samoczynnego restartu.

Bardzo możliwe, że będę miał możliwość przygotowania takiego routera (innej sztuki) pod modem E398. Dam znać czy opisane powyżej postępowanie sprawdzi się ponownie.
LTE, HSPA+ Cyfrowy Polsat. Huawei E398, TP-LINK MR3420, Edimax LT-6408n
telenor

Wielkie dzięki mandaryn, jak tylko znajdę chwilkę to dam znać.
tkemor

Post autor: tkemor »

mandaryn jakim programem można otworzyć plik bin file do E398
jaco97
Stały użytkownik forum

A po co ci go otwierac? Tego sie nie otwiera, tylko do routera wgrywa.
cooger

Post autor: cooger »

Dzisiejszy pomiar speedtestem z E398 + GR-1736 Obrazek

Taki wynik uzyskałem dopiero po podłączeniu anteny. Bez anteny mam 28 bezpośrednio, 23 w routerze.

Jakie wyniki max. są na TP-Linkach?
telenor

Wielkie Dzieki mandaryn wszystko śmiga jak należy, Pozdrawiam.
exzabar
Użytkownik forum

Post autor: exzabar »

Witam,

Czytam od początku cały wątek i obserwuje jakie nowe urządzenia typu router pojawiają się rynku.

Ostatnio na allegro pojawiło się urządzenie SIERRA AC754S modem/router LTE 4G MiFi 100Mbit/s. Wygląda dość porządnie - firma też znana. Urządzenie umożliwia korzystanie z internetu mobilnego bez modemu HUAWEI E398 (wystarczy karta sim od operatora). Urządzenie nie jest tanie bo kosztuje prawie 600 PLN, ale cene rekompensować mają jego funkcjonalności typu router wifi i modem w jednym. W przeciwieństwie do podobnego urządzenia oferowanego obecnie w plusie LTE Samsung GT B3800 posiada mocniejsza baterie oraz czytelniejszy interfejs podobny do interfejsu telefonu komórkowego. Dodatkowo posiada dwa wyjścia na antene zewnętrzną (gdyby ktoś miał ochotę zwiększać jakość i poziom sygnału).

Niestety pomimo tego że jest już dostępne sam oferent na allegro ma wg. mnie jeszcze nie dostarczające widzę o jego działaniu w sieci LTE.

Na stronach producenta SIERRA napisano że urządzenie umożliwia dostęp do technologi LTE w częstotliwościach 700/1700 MHZ. Z tego co się orientuje naszych jeden pionier LTE by Zygmunt S. oferuje LTE w technologi 1800 MHZ.

Pytanie Czy urządzenie to będzie funkcjonować w naszych realiach skoro LTE w POLSCE działa na paśmie 1800 MHZ to nie 1700MHZ

Mam do Was pytanie czy ktoś ma szerszą więdze w zakresie tego urządzenia (testował je)

Oferent na zadane pytanie opowiedział mi że nie ma problemu z tą częstotliwością bo urządzenie jeśli nie uzyska połączenia z LTE przełączy się na inne zakresy 3G 2G GPRS itd.
Jednakże jest to odpowiedź mnie nie zadowalająca :czyta:

Pozdrawiam wszystkich.
Ostatnio zmieniony 2012-03-27, 14:43 przez exzabar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

exzabar pisze: Pytanie Czy urządzenie to będzie funkcjonować w naszych realiach skoro LTE w POLSCE działa na paśmie 1800 MHZ to nie 1700MHZ
Zdecydowanie nie będzie to działać w Polsce LTE. Za to 3G powinno. Ale chyba nie po to kupujemy tak drogi sprzęt aby korzystać z niego po 3G?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ