Co zamiast Novatel EU870D?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ironhalik
Początkujący użytkownik forum

Co zamiast Novatel EU870D?

Post autor: ironhalik »

Witam,

Posiadam laptopa Dell D430, z w modemem miniPCIe Dell WWAN 5520 (Novatel EU870D) pracujące na Ubuntu 11.10.

Modem sprawuje się przyzwoicie we Wrocławiu, ale poza jego granicami już nie sprawuje się wcale :) Dla odniesienia, korzystałem wcześniej z Motoroli Defy jako modem 3G, i ta zasięg ma zdecydowanie większy. W pociągu Wrocław - Poznań, Motorola 90% czasu łapie przynajmniej EDGE, gdzie Novatel łapie zasięg tylko w większych miejscowościach, odwrotnie proporcjonalnie, 10% czasu. Oba urządzenia w Orange Free.

Do tego mam inne problemy jak brak GPS (a raczej problemy z jego uruchomieniem), problemy z kodami AT, niemożność wysyłania USSD z systemu (to wina Linuxa w większości, ale to swoją drogą).

W efekcie chciałbym zamienić ten modem na coś o lepszym wsparciu w open source, i potencjalnie lepszym zasięgu. Chociaż nie wiem ile powinienem się spodziewać - czy nowsze modemy dorównują smartphonom?

Ericsson F3507G (albo F3607G) pracuje z moim laptopem, ma GPS i podobno działa z Linuxami dobrze. Ale nie wiem jak z zasięgiem. Przeglądając to forum natrafiłem na Option GTM380 - skoro jest rozdawany przez Orange, to może będzie optymalny.
Też przewija się po forum rozwiązanie Sierra.
Może jakieś inne propozycje?

Cenowo, jako że modem GSM jest rozwiązaniem alternatywnym dla mnie, celowałbym w coś 100-150 zł, i Ericsson i Option sie w tym mieszczą.

Wybaczcie takie szerokie pytania, ale za mało się orientuje w temacie żeby sprecyzować, dlatego pytam :)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: Co zamiast Novatel EU870D?

Post autor: Patryk »

ironhalik pisze:Chociaż nie wiem ile powinienem się spodziewać - czy nowsze modemy dorównują smartphonom?
Motorola Defy to akurat specyficzny przypadek - ma antenę jak stare słuchawki - na górze, a więc nie jest wrażliwa na uścisk śmierci.

Jeśli Novatel nie łapie 2G to pewnie jest przestawiony w tryb "3G only" albo ma uwaloną końcówkę mocy GSM.
Osiągi modemów wbudowanych w laptopy są (zazwyczaj) bardzo dobre, gdyż antena może być słusznych wymiarów i nic jej nie zasłania.

[ Dodano: 2012-03-17, 20:27 ]
ironhalik pisze:Option GTM380
Klasyk wśród modemów :ok:
Choć może lepiej celować w w 382, z uwagi na obsługę UMTS900, który prędzej czy później pojawi się w NetWorks! w całym kraju.
jaco97
Stały użytkownik forum

Post autor: jaco97 »

Coś mi świta, że zasięgu nie polepszysz, bo antena nawet po wymianie modułu WWAN zostaje w obudowie? Zdaje mi się że antena jest gdzieś za ekranem, i do modułu WWAN dochodzą od niej kabelki. Jak dla mnie to w dzisiejszych czasach inwestycja w moduł WWAN nie jest zbyt dobra, bo są one drogie. Myślę, że lepszy będzie po prostu modem na USB. Parametry o niebo lepsze, a cena niższa.
Ostatnio zmieniony 2012-03-17, 20:44 przez jaco97, łącznie zmieniany 1 raz.
Huawei E398, E586, Nokia CS-15 / Samsung Galaxy S Advance
Dovado Tiny + TP-LINK TL-WR1043ND + E398 + 2x ATP-14( -51dBi na LTE ) = Moja sieć domowa :D
ironhalik

Zgadza się, antenki, dwie, są wbudowane w obudowę ekranu. Obudowa jednak jest plastik/magnez więc nie powinna za bardzo ekranować - dla WiFi działa dobrze :)
Co do modemów USB - D430 to przyjemnie przenośny laptop - dodatek w postaci USB raczej by to popsuł :)

Ogólnie mam nadzieję że średnie doświadczenia z WWAN'em wynikają raczej z karty jaką posiadam, ew awarii, zbiegu okoliczności. Ten Dell 5520 to była domyślna (czytaj najtańsza) karta GSM 4-5 lat temu.

@Patryk - Ubuntu twierdzi, że modem pracuje w 2G/3G. Ale nie wiem na ile można wierzyć :)

[ Dodano: 2012-03-17, 21:24 ]
Ok, tak szukam i wychodzi na to ze największe wsparcie, głownie dzięki thinkpadom, mają produkty Ericssona - i jakościowo chyba też dobrze wypadają
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Patryk pisze:Choć może lepiej celować w w 382, z uwagi na obsługę UMTS900,
Czyli GTM382E oznaczenie modelu MO0401 są inne wersje nie obsługujące umts900 dla ścisłości.
jaco97 pisze:ak dla mnie to w dzisiejszych czasach inwestycja w moduł WWAN nie jest zbyt dobra, bo są one drogie. Myślę, że lepszy będzie po prostu modem na USB. Parametry o niebo lepsze, a cena niższa.
Oj ceny nie są aż tak straszne, ww modem 7.2/5.76 można kupić za 80zł, w trasie wystarczy a jaka wygoda, nic nie wystaje, nic się nie ułamie nic gniazda nie zniszczy.
ironhalik pisze:Ogólnie mam nadzieję że średnie doświadczenia z WWAN'em wynikają raczej z karty jaką posiadam, ew awarii, zbiegu okoliczności. Ten Dell 5520 to była domyślna (czytaj najtańsza) karta GSM 4-5 lat temu.
Z tego co ludzie pisali problemy sprawiają głównie modemy brandowane...
ironhalik pisze:Obudowa jednak jest plastik/magnez więc nie powinna za bardzo ekranować - dla WiFi działa dobrze
Anteny są w górnej ramce gdzie specjalnie wstawili kawałek plastiku, jeśli z zewnątrz klapa była by pełna to nie było by szans na działanie jakiejkolwiek komunikacji bezprzewodowej, magnez (dokładnie stop AlMg) tłumi sygnał dużo lepiej niż konwencjonalne materiały takiej jak stal czy aluminium.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ironhalik

Choć może lepiej celować w w 382, z uwagi na obsługę UMTS900,
Możliwe, że kiedyś bym chciał skorzystać z Aero2, więc UMTS900 by się przydało.
Z tego co ludzie pisali problemy sprawiają głównie modemy brandowane...
Na allegro jest f3607gw, z pasmem 900mhz, ale jest brandowany :) Da sie może debrandować firmwarem?

[ Dodano: 2012-03-18, 13:53 ]
Tak sobie myślę:

Orange oferuje UMTS900? Defy jest quadband, mój modem nie - a pasmo 900Mhz, teoretyczny powinno cechować się dużym pokryciem.
Może stąd ta drastyczna różnica w zasięgu mojego laptopa vs telefonu?

[ Dodano: 2012-03-18, 19:15 ]
Ok - padło na Ericssona F3607GW za 100zł - wspiera Aero2, GPS, jest sporo nowszy i na anglojęzycznych forach wydaje się mieć dobra opinie.
ironhalik

Tak dla potomności - gdyby ktoś szukał - po zamianie Novatela EU870D na Ericsson f3607gw, w tym samym miejscu ping poszedł przez dwa, ze 140 do 70, i transfer w sieci z 1.2 mbit, do ~3mbit. Testy wykonane o rożnych porach, ale teoretycznie Ericsson był testowany o gorszej porze, koło 19. Też 'kreski' poszły z 2/5 do 4/5, nie wiem jak to się na dBm przelicza w moim przypadku, ale jakaś różnica jest.
jaco97
Stały użytkownik forum

Post autor: jaco97 »

ironhalik pisze:Też 'kreski' poszły z 2/5 do 4/5, nie wiem jak to się na dBm przelicza w moim przypadku, ale jakaś różnica jest.
Tego się nie przelicza, można co najwyżej z dBm na kreski, ale z kresek na dBm się nie da. można to sprawdić w jakimś programie.
Huawei E398, E586, Nokia CS-15 / Samsung Galaxy S Advance
Dovado Tiny + TP-LINK TL-WR1043ND + E398 + 2x ATP-14( -51dBi na LTE ) = Moja sieć domowa :D
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

jaco97 pisze:można to sprawdić w jakimś programie.
Np <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>, albo za pomocą komend AT.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ