Posiadam laptopa Dell D430, z w modemem miniPCIe Dell WWAN 5520 (Novatel EU870D) pracujące na Ubuntu 11.10.
Modem sprawuje się przyzwoicie we Wrocławiu, ale poza jego granicami już nie sprawuje się wcale

Do tego mam inne problemy jak brak GPS (a raczej problemy z jego uruchomieniem), problemy z kodami AT, niemożność wysyłania USSD z systemu (to wina Linuxa w większości, ale to swoją drogą).
W efekcie chciałbym zamienić ten modem na coś o lepszym wsparciu w open source, i potencjalnie lepszym zasięgu. Chociaż nie wiem ile powinienem się spodziewać - czy nowsze modemy dorównują smartphonom?
Ericsson F3507G (albo F3607G) pracuje z moim laptopem, ma GPS i podobno działa z Linuxami dobrze. Ale nie wiem jak z zasięgiem. Przeglądając to forum natrafiłem na Option GTM380 - skoro jest rozdawany przez Orange, to może będzie optymalny.
Też przewija się po forum rozwiązanie Sierra.
Może jakieś inne propozycje?
Cenowo, jako że modem GSM jest rozwiązaniem alternatywnym dla mnie, celowałbym w coś 100-150 zł, i Ericsson i Option sie w tym mieszczą.
Wybaczcie takie szerokie pytania, ale za mało się orientuje w temacie żeby sprecyzować, dlatego pytam

Pozdrawiam