Poprawienie zasięgu z bliskiego BTSa

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
aqq
Użytkownik forum

Poprawienie zasięgu z bliskiego BTSa

Post autor: aqq »

Mam nadajnik "widoczny" z okna (centrum Wrocławia). Wg googla ok. 1 km w lini prostej.
Poziom sygnału to tak ok. 60-70% (tni) - modem e173u-2.
Czy jest sens zwiększania tego jakąś anteną? Poprawi to np. pinga?
tni nie pokazuje BTSa ale po mocy sygnału wnioskuję, że właśnie z tego się łączę.

Warto coś kombinować?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Poprawienie zasięgu z bliskiego BTSa

Post autor: YaHooo »

aqq pisze: Czy jest sens zwiększania tego jakąś anteną? Poprawi to np. pinga?
To zależy jakie teraz masz osiągi, czy to nie jest wina obciążenia sieci. Sprawdź jak to jest późno w nocy, tak 2-3.
aqq pisze: tni nie pokazuje BTSa ale po mocy sygnału wnioskuję, że właśnie z tego się łączę.
Ja mimo to bym spróbował wyświetlić te informacje.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
aqq
Użytkownik forum

YaHooo pisze:Ja mimo to bym spróbował wyświetlić te informacje.
A jak to wyświetlić? Ew. czym?
TNI pokazuje BTS: brak danych. MOże to problem softu modemu (bo takie bywają w e173u-2)?

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-03-11, 11:56 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-03-11, 11:56 przez aqq, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

aqq pisze: TNI pokazuje BTS: brak danych. MOże to problem softu modemu (bo takie bywają w e173u-2)?
A zaznaczyłeś komunikację AT we właściwościach TNI? Ogólnie poczytaj tu http://www.sklepy.ehost.pl/tutorial1/tu ... fo_ras.htm jak skonfigurować oprogramowanie.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
aqq
Użytkownik forum

YaHooo pisze:A zaznaczyłeś komunikację AT we właściwościach TNI? Ogólnie poczytaj tu http://www.sklepy.ehost.pl/tutorial1/tu ... fo_ras.htm jak skonfigurować oprogramowanie.
Tak, mam włączone bo reszta danych jest widoczna.

I wszystko jasne: opcja CGREG zamiast CREG.
BTS po CID faktycznie ten najbliższy.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-03-11, 18:40 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-03-11, 18:40 przez aqq, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

aqq pisze: I wszystko jasne: opcja CGREG zamiast CREG.
A to fakt. Czasem trzeba to zaznaczyć.
aqq pisze: BTS po CID faktycznie ten najbliższy.
Zatem teraz posprawdzaj czy to nie wina obciążenia oraz podaj nam jakie masz osiągi o 2-3 w nocy.
aqq
Użytkownik forum

[...]
Zatem teraz posprawdzaj czy to nie wina obciążenia oraz podaj nam jakie masz osiągi o 2-3 w nocy.
Potestowałem. Najlepszy PING był 4 rano to 56 ms. Normalnie oscyluje w okolicach 100.
Jedyna różnica to prędkość upload w nocy bliska max a w dzień nieco niżej. Download praktycznie 0,24-0,25 zawsze.

Właśnie włączyłem Orange na kartę w tym modemie i jednokrotny test przed chwilą dał
prędkość download ok. 1,2 MB/s więc szału nie ma. Zostaje przy Aero2 a Orange jako backup. Gdybym miał przejść w całości na Orange to należałoby pokombinować z przyspieszeniem.

Podsumowując - przy mocy sygnału z aero na poziomie 55-75% osiągi zadowalające więc nie będę kombinował.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

aqq pisze:Download praktycznie 0,24-0,25 zawsze.
A to już mnie zastanawia. Bo to mi wygląda na to, że modem działa na gołym UMTS'ie. Teraz pytanie dlaczego nie przełącza się na HSDPA. Z drugiej strony ping rzędu 56 oznacza, że jednak modem pracuje w wyższej technologi...
aqq
Użytkownik forum

YaHooo pisze:A to już mnie zastanawia. Bo to mi wygląda na to, że modem działa na gołym UMTS'ie. Teraz pytanie dlaczego nie przełącza się na HSDPA. Z drugiej strony ping rzędu 56 oznacza, że jednak modem pracuje w wyższej technologi...
W takim razie ile wynosić powinien w HSDPA?

Teraz mam tak: D:0,25 U:0,21 ping: 114
A tryb wg TNI był HSDPA.

Chociaż w drugiej próbie jak obserwowałem TNI przełączył się w trakcie testu na HSDPA. ping 86
Może to cecha/wada modemu?

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-03-24, 20:39 ]
Ostatnio zmieniony 2012-03-24, 20:39 przez aqq, łącznie zmieniany 1 raz.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

YaHooo,
Bo to mi wygląda na to, że modem działa na gołym UMTS'ie. Teraz pytanie dlaczego nie przełącza się na HSDPA. Z drugiej strony ping rzędu 56 oznacza, że jednak modem pracuje w wyższej technologi...
Modem łączy się ze stacją w standardzie HSPA+(tak pracują stacje Aero2 na UMTS900), program źle z czytuje profil połączenia. aqq,
W takim razie ile wynosić powinien w HSDPA?
Zazwyczaj powyżej 100ms z jakimiś wpadkami 80-90ms z dużą niestabilnością. Między standardem HSDPA a HSPA jest ogromna różnica (to tak jak między EDGE a HSDPA choć tu na pobieraniu nie ma aż tak dużej różnicy-za to na komunikacji ze stacją ogromna).Różnica w Twoim przypadku wynika z obciążenia stacji. ;)
jareq
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

aqq pisze: W takim razie ile wynosić powinien w HSDPA?
Według moich obserwacji (UWAGA, to może się różnić w zależności od operatora, obciążenia stacji itp.) można powiedzieć, że rząd wielkości będzie mniej więcej taki:
- UMTS: 200-250 ms
- HSDPA: 110-160 ms
- HSUPA: 80-90 ms
Moje obserwacje prowadziłem za pomocą Huawei E630 oraz Sierra 881 oraz w Plusie.
jarek999 pisze:
Modem łączy się ze stacją w standardzie HSPA+(tak pracują stacje Aero2 na UMTS900), program źle z czytuje profil połączenia. aqq,
To już epiej jak tak.
aqq
Użytkownik forum

To tak kończąc temat.

Wydaje się, że wszystko ok.
Przed chwilą próba i ping 92 ms.
Siła sygnału wg TNI 67%
Zauważyłem tylko, ze w stanie "spoczynku" dioda jest granatowa a TNI pokazuje UMTS.
Czy to faktycznie TNI, źle zaczytuje dane o połączeniu czy jednak modem tak się ma prawo przełączać?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

aqq pisze:ze w stanie "spoczynku" dioda jest granatowa a TNI pokazuje UMTS.
Tak mam być, to normalne zachowanie.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

wojteks pisze: Tak mam być, to normalne zachowanie.
Gorzej jak modem przełącza się podczas transmisji danych.
ODPOWIEDZ