ATK20+Uniwersalny konektor antenowy: To na prawdę działa!

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
hubert
Specjalista bezprzewodowy-junior

ATK20+Uniwersalny konektor antenowy: To na prawdę działa!

Post autor: hubert »

Dzisiaj zainstalowałem antenkę kierunkową, i zasięg na telefonie mam taki jakiego nigdy nie udało mi się w mojej miejscowości(zwykle było trzy, dwie kreski) osiągnąć: wskaźnik na telefonie jest na FULL!!!
Co prawda transfer podniósł się tylko do 15KB/s, ale ustawiałem antenę na chybił trafił mniej więcej w kierunku nadajnika, także myślę że jak ją dokładnie dostroję to powinno być jeszcze lepiej, ale i tak jestem bardzo zadowolony z tego co mi się udało wycisnąć.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Re: ATK20+Uniwersalny konektor antenowy: To na prawdę działa!

Post autor: Ufo atakuje »

Nie patrz na kreski zasięgu ale na wartość CSQ. Pełny zasięg kresek występuje już przy 85dBm (14 CSQ), więc nie jest to żadna rewelacja (max CSQ=31). Co do transferu max ~15kB/s to może jest to ten sam problem co tu:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=2228
Gringo
Stały użytkownik forum

Post autor: Gringo »

Też miałem taki przypadek na Noki 6230 mimo że stałem 100metrów od nadajnika leciało 15kB/s ale nie wnikałem w to myślałem że to wina kabla i na bluetochu bedzie lepiej, ale to zpewnością był ten sam problem o którym pisze Ufo.
hubert

Odpalilem dzisiaj knoppixa w wersji 5.0 , bez problemu mi wykrylo bluetootha, wykrylo telefon, potem prosty kreator dodawania polaczenia dialup, i wyobrazcie sobie ze podczas sciagania uzyskuje transfery na poziomie 25KB/s!!, weszlem tez na strone www.speedtest.pl i tam tez dostaje transfery na poziomie 200kb/s!!
To dziadoski windows mi tak spowalnia!!!!, no nie wiem co tam moze byc, ale sprobuje wykorzystac ten programik do optymalizacji lacza, doinstaluje sterowniki do chipsetu i moze w koncu osiagne te transfery.
Albo zostane przy knopixie......zreszta tego posta z niego wyslalem
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Fanta »

hubert pisze:To dziadoski windows mi tak spowalnia!!!!
Zerknij na to:
Nie każdy wie że windows ogranicza każdemu 20% przepustowości połączenia sieciowego przez co odczczuwamy trochę gorszą jakość działania internetu te 20% to rezerwa na systemowa wymiane plikow (update itp).
Wyłączamy to poprzez następujący sposób:
Start / Uruchom wpisujemy "gpedit.msc", wchodzimy w konfigurację komputera, następnie szablony administracyjne, sieć, harmonogram pakietów QoS, i teraz to co nas interesuja:
ogranicz rezerwowalną przepustowość - klikamy dwa razy, i ustawiamy limit na 0%.
Teraz już tylko apply i.... tylko patrzeć jak pingi spadają.
Nie dziala u wszystkich i mozna tylko to zrobic na XP profesional na home edit nie dziala
Spróbuj, o ile masz Professional...
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Fanta pisze:Spróbuj, o ile masz Professional...
I w tym jest sęk, w wersji Home to nie działa :(

A co do Linuksa, to polecam Ubuntu 7.04.
Śmiało można go określić jako Linuksa dla Kowalskiego :)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
hubert

Dobra, panowie, udało się!! po zastosowaniu Tweakmastera wszystko ruszyło z kopyta, transfery na poziomie 23KB/s, ale trzeba w tym programie trochę popróbować wybierając odpowiedni numer strategi optymalizacji, mi się udało za trzecim razem.
Apropo jeszcze tej opcji harmonogramu pakietów, skoro trik polega na jej wyłączeniu to może po prostu wyinstalować tą usługę we właściwościach połączenia sieciowego,a jest to możliwe zarówno w XP PRO jak i HOME, w każdym bądz razie wyrzuciłem tą "zawadiakę" , ale nie wiem czy akurat to wpłynęło na poprawę osiągów.
Jeszcze chciałem wam wszystkim podziękować za wszelkie porady i sugestie.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ