Uszkodzona karta sim?
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Uszkodzona karta sim?
Nie wiem czy to dobry dział, jak nie to przenieście.
Mam problem z kartą sim plusa. Mianowicie coś się dziwnego dzieje ostatnio i nie mogę wysyłać smsów z telefonu. Próbowałam na trzech różnych aparatach i jest tak samo. Na dodatek choć smsy nie są wysyłane opłata pobierana jest jak za 2 smsy.
Co ciekawe włożyłam kartę do modemu i przez standardową aplikację Play Online sytuacja jest taka sama, ale już przez Top_Netinfo wysyłanie smsów działa.
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć dlaczego tak się dzieje?
Będę wdzięczna. Pozdrawiam.
Mam problem z kartą sim plusa. Mianowicie coś się dziwnego dzieje ostatnio i nie mogę wysyłać smsów z telefonu. Próbowałam na trzech różnych aparatach i jest tak samo. Na dodatek choć smsy nie są wysyłane opłata pobierana jest jak za 2 smsy.
Co ciekawe włożyłam kartę do modemu i przez standardową aplikację Play Online sytuacja jest taka sama, ale już przez Top_Netinfo wysyłanie smsów działa.
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć dlaczego tak się dzieje?
Będę wdzięczna. Pozdrawiam.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: Uszkodzona karta sim?
Marta_n, jeśli to pre-paid nie związany żadną umową wyrzuć i kup następny. Jeśli karta związana umową należy udać się do operatora sieci karty i tam wyjaśnić sytuację ,zwłaszcza że są pobierane opłaty. Ewentualnie może być zmieniony numer centrum SMS i należy go wpisać ponownie i zapamiętać. Numer centrum SMS dla sieci Plus to: +48 601 000 310
Sprawdź i skoryguj jeśli jest inny.
Sprawdź i skoryguj jeśli jest inny.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Może ktoś się bawił i zmienił numer centrum sms i ten zapisał się na karcie sim (choć nie jestem pewien czy to możliwe)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Stały użytkownik forum
To na 100% nie wina centrum bo, w ustawieniach zawsze pojawia się numer podany przez Jaco, a po drugie, to chyba nie jest normalne, że wysyłam pustego smsa, a ten nie dość że nie zostaje wysłany, to na dodatek z konta leci podwójna opłata za smsa.
No o dziwna sprawa z tym Top_Netnfo.
Czy wysyłanie smsów z tego programu jest jakimś innym kodowaniem, że ta karta z tym programem działa bez zarzutu?
To mixplus. Ale mam problem, bo karta jest na moją mamę, która akurat jest w pracy za granicą...
No o dziwna sprawa z tym Top_Netnfo.
Czy wysyłanie smsów z tego programu jest jakimś innym kodowaniem, że ta karta z tym programem działa bez zarzutu?

To mixplus. Ale mam problem, bo karta jest na moją mamę, która akurat jest w pracy za granicą...
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Nie, TNI wysyła normalnie SMS'a. A próbowałaś przywracać ustawienia telefonu do ustawień fabrycznych?Marta_n pisze: Czy wysyłanie smsów z tego programu jest jakimś innym kodowaniem, że ta karta z tym programem działa bez zarzutu?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Stały użytkownik forum
Tak, zrobiłam nawet reset oprogramowania (zupełnie niepotrzebnie bo potraciłam wszystko co było tam zainstalowane), dopiero potem sprawdziłam kartę na 3 różnych telefonach i wszędzie jest tak samo.YaHooo pisze:A próbowałaś przywracać ustawienia telefonu do ustawień fabrycznych?
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Marta_n dzwoń do Plusa i wytłumacz sytuacje. A próby wykonujesz zawsze w tym samym miejscu? Nikt ze znajomych nie ma podobnego problemu?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To jednak trzeba się przejść do salonu. Tam mogą sprawdzić kartę SIM i wymienić Ci na nową w razie czego.Marta_n pisze:Tak, zrobiłam nawet reset oprogramowania (zupełnie niepotrzebnie bo potraciłam wszystko co było tam zainstalowane), dopiero potem sprawdziłam kartę na 3 różnych telefonach i wszędzie jest tak samo.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Początkujący użytkownik forum
Miałem identyczny problem , nie obyło się bez wizyty w salonie , wymienili mi kartę i wszystko działa jak należy .
--
[spam]
--
[spam]
Ostatnio zmieniony 2012-04-29, 18:07 przez bares, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Lepiej późno, niż wcale

Możliwe jak najbardziej. Z autorem TNI w ramach eksperymentów bawiliśmy się i przy pomocy modemu wpisywaliśmy do sim-karty różne fajne rzeczy, a nie tylko nr SMS-Centerkrystianb pisze:Może ktoś się bawił i zmienił numer centrum sms i ten zapisał się na karcie sim (choć nie jestem pewien czy to możliwe)

Krzysztof
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
W TNI wejdź w "Ustawienia", "Komunikacja AT i PIN", "Komendy AT"Marta_n pisze:Co ciekawe włożyłam kartę do modemu i przez standardową aplikację Play Online sytuacja jest taka sama, ale już przez Top_Netinfo wysyłanie smsów działa.
Pokaż odpowiedzi uzyskane na te dwa polecenia:
AT+CSCA?
AT+CRSM=178,28482,1,4,40
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
KrissTofferr zauważ, że sprawa nieaktualna, dowody zostały prawdopodobnie zniszczone.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!