ZTE 636 i windows 7 64bit. GPRS/EDGE działa, a 3G w kratkę

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
MRL
Początkujący użytkownik forum

ZTE 636 i windows 7 64bit. GPRS/EDGE działa, a 3G w kratkę

Post autor: MRL »

Witam!

Mam taki problem. Posiadam w Orange internet orange free z kartą ZTE 636. Kiedy miałem windows xp wszystko było ok. Kiedy kupiłem nowego laptopa z windows 7 home premium 64bit zaczęły się schody. Najpierw po odpaleniu instalacji pojawiło się białe okienko że inicjuję proces instalacji ale tak cały czas i nic się nie zmieniało aż musiałem ręcznie zamykać bo zdawało mi się że się zawiesił. Szukałem na forach porad co może być (m.in. na waszym) i dowiedziałem się że problemem są niekompatybilne sterowniki. Ściągnąłem odpowiedni sterownik z linków które były podane o nazwie "MF636_Win7_Driver_Tool" zainstalowałem wraz z programem orange free. Program odpala, modem widzi ale co się dzieje. Przy wybraniu trybu 3G internet działa i nie działa tzn. Jak ładuje stronę jakąś to ściągnie parę kilobajtów i staje (połączenie jest, nie zrywa się tylko z tą różnicą że dane się nie ściągają). Po upływie tak z 10 sekund znowu parę kilobajtów ściągnie. Co ciekawe że jak już ściąga to pełną prędkością ok 4-7 Mbit/s. Ale szybko sie zatrzymuje i znowu stoi. Jak przełączę tryb połączenia na GPRS/EDGE wszystko śmiga jak należy. Żadnych przestojów w ściąganych danych. Próbowałem windowsowskiego dial-up czy jakoś tak - to samo. Próbowałem programu 'topnetinfo' - to samo. Ktoś może coś poradzić na to? Chyba będę sprzedawał ten modem dla kogoś kto będzie używał xp a ja kupię nowszy przystosowany od windows 7. Jakie polecacie które będą działać pod tym systemem?

pozdrawiam
MRL

[ Dodano: 2012-03-28, 13:03 ]
Dodam że tak się działo nawet przy wyłączonych firewallach. Temat zamykam jako że problem rozwiązany. Zmieniłem miejsce gdzie karta połączyła się z innym nadajnikiem 3G i śmiga aż miło. Powód problemów? Problemy z nadajnikiem 3G wewnątrz sieci. Mieli jakiś problem techniczny. Wniosek z tego że karta ZTE MF636 jak najbardziej działa w windows 7 64bit
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: ZTE 636 i windows 7 64bit. GPRS/EDGE działa, a 3G w kratkę

Post autor: YaHooo »

MRL pisze: Ktoś może coś poradzić na to?
To wygląda na problem z siecią. Napisz/zadzwoń do operatora.

[ Dodano: 2012-03-28, 18:13 ]
Ups, nie zauważyłem Twojego dopisku...
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ