Router w domu - wymiana standardowej anteny

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
konti
Początkujący użytkownik forum

Router w domu - wymiana standardowej anteny

Post autor: konti »

Witam!

Aktualna sytuacja:
Router TP-Link TD-W8910G umiejscowiony na parterze, prawie że w rogu budynku. Korzystam z jego standardowej antenki dookólnej, która była w zestawie. Router udostępnia Neostradę pozostałym urządzeniom.

Dom z całkiem grubymi ścianami:
Obrazek

Sygnał na urządzeniach:
- laptop oraz konsola PS3 - piętro I (różne pokoje) - siła sygnału 2-3/5 - przeglądanie internetu, ściąganie plików i granie online prawie zawsze bezproblemowe; Kilkuminutowy test ping do routera podczas przeglądania internetu: http://pastebin.com/hY1wrWyw
Kopiowanie plików w sieci wewnętrznej - wolne, ale nie kopiuję dużych plików, więc nie narzekam. Przy obciążeniu synchronizacja tez potrafi mocno spać (11Mb/s). Raz na kilka dni potrafi nagle zerwać połączenie - ale da się przeżyć.
Internet na laptopie mam praktycznie w całym domu. Jestem zadowolony, ale mogłoby być trochę stabilniej.
- PSP - w bardziej odległych częściach budynku od routera potrafi zrywać co 10 minut i często "zamulać" - wtedy sensownie korzystać z internetu się nie da.
- TV - (Samsung d6750) podejrzewam, że ma bardzo marną antenkę, bo mimo tego, że TV, tak, jak router, znajduje się na parterze, to prawie w ogóle routera nie wykrywa...

Zmiana położenia routera ani kupno dodatkowych AP - nie wchodzą w grę.

Pytania:
Wiem, że kupno nawet najlepszej anteny cudów nie zrobi, ale zastanawiam się czy chociaż trochę mogę poprawić jakość sygnału w domu. Byłbym zadowolony ze zwiększenia stabilności sygnału na laptopie oraz z chociaż minimalnie funkcjonującego połączenia z TV. Wiem też, że nie jesteście wróżbitami - chodzi mi tylko o podzielenie się przewidywaniami osób z większa wiedzą ode mnie.
  1. Czy kupno lepszej antenki dookólnej (np. takiej ) ma szanse dać jakikolwiek zauważalny efekt?
  2. Czy kupno anteny panelowej i postawienie jej na wysokiej szafie (będzie dosyć blisko sufitu) ma spore szanse poprawy jakości sygnału? Rozważam panel, bo router znajduje się prawie w rogu budynku.
  3. Czy któryś z tych paneli byłby dobrym wyborem w mojej sytuacji: 1, 2, 3 ?
  4. Czy 3m kabla nie spowoduje, że sytuacja pogorszy się jeszcze bardziej mimo lepszej anteny?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Router w domu - wymiana standardowej anteny

Post autor: Jo_gurt »

W twojej sytuacji kabel + drugie urządzenie na piętrze.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Druga opcja to przenieść router w geometryczny środek budynku, może będzie lepiej, jak nie to kabel lub DLAN i dodatkowe AP.
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Antena z wiekszym zyskiem poprawisz odbior na parterze, pjednoczesnie pogarszajac na pietrze. Ja bym podlaczyl tv i dodatkowy ap na pietrze przy pomocy kabli, ewentualnie dlan.
Nie pomagam na PW.
konti

Dziękuję ze porady, ale niestety chodzi mi wyłącznie o kwestię ewentualnej zmiany anteny, a nie mogę sobie pozwolić na zabawy z kablami, więc o to nawet nie pytam. Dlan w ogóle odpada, bo mam 3 osobne fazy.

Dodam, że na smartfonie z wifi mam internet w całym domu i chodzi praktycznie bez problemów, więc z obecnej sytuacji jestem pod względem użytkowym całkiem zadowolony. Zastanawiam się wyłącznie nad minimalnym poprawieniem jakości sygnału przy obecnej konfiguracji.
key pisze:Antena z wiekszym zyskiem poprawisz odbiór na parterze, jednocześnie pogarszajac na pietrze.
Intryguje mnie to - czemu ukierunkowanie sygnału panelem pogorszy to, co teraz 3db patyk sieje we wszystkich kierunkach? Wynika to ze stropu między piętrami? Zawsze zachodzi takie zjawisko? To może jeszcze słabsza antena dałaby lepszy efekt? :niepewny:

Wiem, że zwiększenie zysku potrafi mocno pogorszyć sprawę, ale skoro nadal będzie to "słaba" antena, jedynie z inną charakterystyką pokrycia (panel zamiast patyka), to czy nie powinno to troszkę poprawić sygnału nawet na piętrze?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

konti pisze:To może jeszcze słabsza antena dałaby lepszy efekt?
Prędzej.
Wynika to z charakterystyki anteny. key kiedyś to dobrze porównał. Obszar pokrywany przez antenę to jakby balon. Dając np. antenę dookólną o większym zysku spłaszczasz ten balon a nie powiększasz. Podobnie panel, zmienia tylko kształt balona, objętość pozostaje cały czas ta sama i wynika z ograniczeń prawnych.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Jo_gurt pisze:Dając np. antenę dookólną o większym zysku spłaszczasz ten balon a nie powiększasz.
Dokładnie to do tego balona wciska się stożki od góry i dołu anteny.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

konti pisze:Dlan w ogóle odpada, bo mam 3 osobne fazy.
Zadna przeszkoda. W 80% nawet nie musisz spinac faz, w pozostalych wystarczaja 4 kondensatory w obudowie za ~ 60 PLN.
konti pisze:Wynika to ze stropu między piętrami?
Nie - z ograniczonej ilosci energi. Jesli wieksza jej czesc skierujesz na parter, to mniej zostanie na pietrze.
konti pisze:to czy nie powinno to troszkę poprawić sygnału nawet na piętrze?
Poogladaj charakterystyki anten i rozrysuj je to w swoim budynku.
Nie pomagam na PW.
konti

A jeśli wyceluję taką anteną idealnie w laptopa (czyli pod kątem w górę) to nadal będzie gorzej niż przy dookólnej?

Kiedyś zrobiłem prosty trik z folią aluminiową, aby zekranować dookólną od "niepotrzebnej" strony i zauważyłem małą "poprawę" (wchodziło mi na 4/5 kresek, a normalnie mi się to nie zdarza), stąd też zaczęły się moje rozważania nad zmianą anteny na coś bardziej kierunkowego.
Ostatnio zmieniony 2012-03-29, 19:57 przez konti, łącznie zmieniany 2 razy.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

konti pisze:A jeśli wyceluję
To wtedy laptop bedzie w centrum wiazki - reszta poza.
konti pisze:Kiedyś zrobiłem prosty trik z folią aluminiową
Takie zabawy nic nie przynosza - nie sa powtazalne. Rownie dobrze mozesz rozwieszac kolorowe chusteczki w domu.

http://www.chip.de/artikel/WLAN-Tuning- ... 23028.html
Nie pomagam na PW.
konti

key pisze:
konti pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Nie - z ograniczonej ilosci energi. Jesli wieksza jej czesc skierujesz na parter, to mniej zostanie na pietrze.
No właśnie. Więcej tej energii skieruję do budynku zamiast siać za ścianę w ogród, a tam mi internet nie potrzebny :cfaniak:
Skoro dookólna sieje przy rogu budynku to po co siać na zewnątrz domu, jak mogę bardziej to ukierunkować na budynek?

Rozumiem fakt ograniczenia energii jaką daje mi router, i że antena cudem jej nie wyczaruje. Chodzi mi właśnie o lepsze wypełnienie budynku tą ograniczoną energią, bo teraz mam niepotrzebnie wifi nawet na zewnątrz... :)
Ostatnio zmieniony 2012-03-29, 21:22 przez konti, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

No to juz napisalem:
Poogladaj charakterystyki anten i rozrysuj je to w swoim budynku.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ