Modem Huawei E398 Jaki router??
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Re: Modem Huawei E398 Jaki router??
Bardzo dziękuje za rekomendacje - rzeczywiście zastanawiałbym się nad zakupem gdyby nie to że parametry nie pasują do LTE w Polsce.
-
- Początkujący użytkownik forum
cooger pisze:Dzisiejszy pomiar speedtestem z E398 + GR-1736
Taki wynik uzyskałem dopiero po podłączeniu anteny. Bez anteny mam 28 bezpośrednio, 23 w routerze.
Jakie wyniki max. są na TP-Linkach?
Czy twój modem do model E398u-1 ?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Nie ma za co.exzabar pisze:Bardzo dziękuje za rekomendacje
Ja też, bo cacko wygląda ciekawie. Jednak u nas praktycznie za drogie aby nie wykorzystać w całości.exzabar pisze:rzeczywiście zastanawiałbym się nad zakupem gdyby nie to że parametry nie pasują do LTE w Polsce.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
Z tego co pamiętam to tak.g_r_a_d pisze:Czy twój modem do model E398u-1 ?
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-03-29, 20:01 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-03-29, 19:01 przez cooger, łącznie zmieniany 1 raz.
-
E398 + TL MR3420 oraz E398 + Edimax LT-6408n - WYNIKI TESTÓW
Test FTP Multistream (10 jednoczesnych sesji)
0. Modem E398 + laptop:
DL Max: 77-89 Mbps (częściej bliżej 77 Mbps)
DL Avg.: 72-75 Mbps
1. Modem E398 + EDIMAX LT-6408n
DL Max: 76 Mbps
DL Avg.: 66 Mbps
2. Modem E398 + TP-LINK MR3420
DL Max: 31 Mbps
DL Avg.: 26 Mbps
Po aktualizacji oprogramowania routera Edimax do najnowszej wersji, można powiedzieć, że niemalże skończyły się problemy ze zrywaniem połączenia z siecią LTE. Zdarzają się, ale niezbyt często.
Screenshot'y mogę wysłać na żądanie na priv.
0. Modem E398 + laptop:
DL Max: 77-89 Mbps (częściej bliżej 77 Mbps)
DL Avg.: 72-75 Mbps
1. Modem E398 + EDIMAX LT-6408n
DL Max: 76 Mbps
DL Avg.: 66 Mbps
2. Modem E398 + TP-LINK MR3420
DL Max: 31 Mbps
DL Avg.: 26 Mbps
Po aktualizacji oprogramowania routera Edimax do najnowszej wersji, można powiedzieć, że niemalże skończyły się problemy ze zrywaniem połączenia z siecią LTE. Zdarzają się, ale niezbyt często.
Screenshot'y mogę wysłać na żądanie na priv.
LTE, HSPA+ Cyfrowy Polsat. Huawei E398, TP-LINK MR3420, Edimax LT-6408n
-
- Stały użytkownik forum
Re: E398 + TL MR3420 oraz E398 + Edimax LT-6408n - WYNIKI TE
Jaka to wersja oprogramowania?mandaryn pisze: Po aktualizacji oprogramowania routera Edimax do najnowszej wersji, można powiedzieć, że niemalże skończyły się problemy ze zrywaniem połączenia z siecią LTE. Zdarzają się, ale niezbyt często.
-
mandaryn a mógłbyś też podać jakie były UL ?
===============
Wiem, że czegoś nie wiem !
Wszyscy mówili, że to niemożliwe, aż przyszedł ten, który tego nie wiedział.... i to zrobił !
Wiem, że czegoś nie wiem !
Wszyscy mówili, że to niemożliwe, aż przyszedł ten, który tego nie wiedział.... i to zrobił !
-
- Stały użytkownik forum
A są jakieś w miarę wydajne routery do E398 z dwoma portami USB? Pod drugi drugi chciałbym podpiąć dysk twardy.
Na razie znalazłem tylko Dovado 4GR, ale cena miażdży.
Na razie znalazłem tylko Dovado 4GR, ale cena miażdży.
- wojteks
- *** Administrator ***
Netgear WNDR3700 i podłączenie przez dodatkowy HUB USB (jak też do większości innych routerów).atanor pisze:Na razie znalazłem tylko Dovado 4GR
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
mam edimaxa od samego początku( wprowadzenia go na rynek) i połączenie zerwało się tylko 3 razy a router jest stabilny. Pierwsza wersja softu. Może wy macie jakieś trefne? 

-
- Stały użytkownik forum
Raczej bym powiedział że Ty masz trefny bo Ci działa normalnieWujekRada pisze:mam edimaxa od samego początku( wprowadzenia go na rynek) i połączenie zerwało się tylko 3 razy a router jest stabilny. Pierwsza wersja softu. Może wy macie jakieś trefne?

[ Dodano: 2012-03-31, 19:42 ]
A sprecyzuj co dla Ciebie znaczy "w miarę", bo dla jednego w miarę to 15, dla innego 50Mbit/s.atanor pisze:A są jakieś w miarę wydajne routery
Huawei E398, E586, Nokia CS-15 / Samsung Galaxy S Advance
Dovado Tiny + TP-LINK TL-WR1043ND + E398 + 2x ATP-14( -51dBi na LTE ) = Moja sieć domowa
Dovado Tiny + TP-LINK TL-WR1043ND + E398 + 2x ATP-14( -51dBi na LTE ) = Moja sieć domowa

-
- Stały użytkownik forum
Witam , mam pytanie odnośnie aktualizacji SW ,
Po wgraniu nowego SW można pomykać na ustawieniach z poprzedniego softu ? , czy zawsze robicie reset ustawień do fabrycznych , a nastepnie wprowadzacie na nowo ustawienia ?
Na sw 1.03g śmiga z pełną przepustowością ( max mam UL > 33mb/s ) , ale niestety pojawiają się restarty .
Najstabilniejsza wersja chyba jest 1.02 ale przycina do 13mb/s ...
U Was to samo ?
dzisiaj przetestuję 1.03d .
Po wgraniu nowego SW można pomykać na ustawieniach z poprzedniego softu ? , czy zawsze robicie reset ustawień do fabrycznych , a nastepnie wprowadzacie na nowo ustawienia ?
Na sw 1.03g śmiga z pełną przepustowością ( max mam UL > 33mb/s ) , ale niestety pojawiają się restarty .
Najstabilniejsza wersja chyba jest 1.02 ale przycina do 13mb/s ...
U Was to samo ?
dzisiaj przetestuję 1.03d .
-
- Stały użytkownik forum
"W miarę" to bardziej 20-30Mbit/s niż zakresy dla słabszych i mocniejszych routerów jakie przedstawiłeś.jaco97 pisze:A sprecyzuj co dla Ciebie znaczy "w miarę", bo dla jednego w miarę to 15, dla innego 50Mbit/s.
Znalazłem jeszcze Sapido - GR-1736, download z E398 na powyższym poziomie, 2 USB, Samba, DLNA, Airplay i pozytywne opinie, chyba wszystko co powinien mieć router do LTE i udostępniania danych/multimediów.
-
- Użytkownik forum
Czesc
Jako laik w temacie mam takie proste zapytanie - czy ktoś z masterów tego forum mógłby potwierdzić że sytuacja jeśli chodzi o routery do modemu E398 wygląda w sposób następujący:
1) Dovado - oba dostępne modele nie sprawiają problemów - jedyny i podstawowy problem to ich cena.
2) EDIMAX by Polsat (czekamy na potwierdzenie od kolegi mandaryna) czy rzeczywiście na nowym sofcie jest jak dovado i skąd wziąć nowy soft.
3) Sapido RB-1733 - jeszcze nie dawno lepszy niż EDIMAX (jeśli się potwierdzi w pkt.2) ogólnie jest stabilny ale jego max DWLN to max 30 Mbps
4) AirLive Air3GII trudno cokolwiek o nim powiedzieć oprócz tego że ze względu na cene kupowany jest na allegro hurtowo . Tu warto dodać że na początku nie miał najlepszych opinii - ciekawe czy tu soft coś zmienił ?
Dlaczego oczekuje podsumowania - bo chciałbym wreszcie rozsądnie wybrać:) - jeśli możecie pomóc to proszę piszcie i doradźcie.
[ Dodano: 2012-04-03, 16:17 ]
Czesc
Jako laik w temacie mam takie proste zapytanie - czy ktoś z masterów tego forum mógłby potwierdzić że sytuacja jeśli chodzi o routery do modemu E398 wygląda w sposób następujący:
1) Dovado - oba dostępne modele nie sprawiają problemów - jedyny i podstawowy problem to ich cena.
2) EDIMAX by Polsat (czekamy na potwierdzenie od kolegi mandaryna) czy rzeczywiście na nowym sofcie jest jak dovado i skąd wziąć nowy soft.
3) Sapido RB-1733 - jeszcze nie dawno lepszy niż EDIMAX (jeśli się potwierdzi w pkt.2) ogólnie jest stabilny ale jego max DWLN to max 30 Mbps
4) AirLive Air3GII trudno cokolwiek o nim powiedzieć oprócz tego że ze względu na cene kupowany jest na allegro hurtowo . Tu warto dodać że na początku nie miał najlepszych opinii - ciekawe czy tu soft coś zmienił ?
Dlaczego oczekuje podsumowania - bo chciałbym wreszcie rozsądnie wybrać:) - jeśli możecie pomóc to proszę piszcie i doradźcie.
[ Dodano: 2012-04-03, 16:17 ]
Czesc
-
dovado tiny
Witajcie,
Po lekturze wątku postanowiłem kupić router dovado tiny, ponieważ bardzo zależało mi na stabilności i ciągłości pracy. Niestety router nie jest tak stabilny jak wynika to z tego wątku. Najwięcej problemów sprawia bootowanie z podłączonym modemem e398. Gdy modem jest podłączony i router zostanie włączony może upłynąć nawet 10-15 min do czasu kiedy zacznie odpowiadać na pingi. Przez ten czas restartuje się naprzemiennie póki na modemie nie zapali się dioda. Problemu tego nie zauważyłem w czasie bootowania baz modemu. Router wstaje szybko i po podłączeniu modemu nie restartuje się a prawidłowo startuje modem. Często po włączeniu routera z zainstalowanym modemem router nie odpowiada na pingi mimo iż kontrolki i dioda modemu są zapalone. By ponownie móc się z nim komunikować należy odłączyć zasilanie. Powyższych problemów nie rozwiązała aktualizacja firmwaru.
Po lekturze wątku postanowiłem kupić router dovado tiny, ponieważ bardzo zależało mi na stabilności i ciągłości pracy. Niestety router nie jest tak stabilny jak wynika to z tego wątku. Najwięcej problemów sprawia bootowanie z podłączonym modemem e398. Gdy modem jest podłączony i router zostanie włączony może upłynąć nawet 10-15 min do czasu kiedy zacznie odpowiadać na pingi. Przez ten czas restartuje się naprzemiennie póki na modemie nie zapali się dioda. Problemu tego nie zauważyłem w czasie bootowania baz modemu. Router wstaje szybko i po podłączeniu modemu nie restartuje się a prawidłowo startuje modem. Często po włączeniu routera z zainstalowanym modemem router nie odpowiada na pingi mimo iż kontrolki i dioda modemu są zapalone. By ponownie móc się z nim komunikować należy odłączyć zasilanie. Powyższych problemów nie rozwiązała aktualizacja firmwaru.
-
- Stały użytkownik forum
Re: dovado tiny
Dziwne to troszkę , a miałbyć taki "złoty" , czy to nie jest aby antyreklama ?tomw22 pisze:Witajcie,
Sam nie wiem co myśleć , chyba nie słyszałem złych opinii na temat Dovado dla LTE ...
- pogodabartek
- Stary wyga bezprzewodowy
Była tu taki uzytkownik z,z którym rozmawiałem jak zakupił Dovado Tiny i też coś tam było nie tak,ale zrobił aktualizację i cisza i spokój juz tu na forum się na nic ne skarzy i widocznie mu to działa bez zarzutu,to samo twierdzi Jakub Danecki,że jest ten router gitara więc wiesz,Jakuba znam a facet raczej nie kłamie bo nie ma po co bo on i tak nie sprzedaje routerów tylko modemy pod Aero2 gdzie musi utrzymać serwery i bloga jdtech.pl
Więcej na temat dovado tu:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... c&start=90
Więcej na temat dovado tu:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... c&start=90
- jakubd
Nigdy nie jest tak, że nikt nie ma problemów nawet z najlepszymi urządzeniami. Problem w tym, że czynników, które mogą na to wpływać jest sporo: Od problemów z zasilaniem, przez kiepskiej jakości kabel USB (modemu raczej nie należy połączać bezpośrednio do Dovado Tiny), aż po problemy z samym modemem i routerem (awarie zdarzają się najlepszym).
Pierwsze zalecenia moje przy takich problemach:
1. Reset ustawień do fabrycznych i (już tutaj podobno zrobiona) aktualizacja firmware.
2. Sprawdzenie/wymiana kabla USB lub jego użycie, jeżeli nie było.
3. Przetestowanie oddzielnie modemu i routera (tego drugiego np. z innym, zgodnym modemem).
Pierwsze zalecenia moje przy takich problemach:
1. Reset ustawień do fabrycznych i (już tutaj podobno zrobiona) aktualizacja firmware.
2. Sprawdzenie/wymiana kabla USB lub jego użycie, jeżeli nie było.
3. Przetestowanie oddzielnie modemu i routera (tego drugiego np. z innym, zgodnym modemem).
-
- Mistrz bezprzewodowy
a dlaczego, jeśli można spytać? I czy to zalecenie tylko do dovado, czy tez innych routerów?jakubd pisze:modemu raczej nie należy połączać bezpośrednio do Dovado Tiny
-
- Stały użytkownik forum
Nie bardzo rozumiem czemu ?
Moim zdaniem nie powinnismy używać żadnych dodatkowych kabli USB do przedłużania bo tu właśnie pojawiaja się problemy ... Zwłaszcza przy LTE .
Najczęściej stosowane są kable bardzo słabej jakośći i do tego za długie , myślę o 2 - 5 metrach ...
Jeżeli mamy problem z zasięgiem to należy polepszyć zasięg - nie poruszając się z modemem względem routera tylko używać minimum antenki parapetowej w celu polepszenia parametrów .
Prawdopodobnie to jest największy problem użytkowników routerów i systemu LTE .
A co do zaleceń by używać jeszcze kabla USB ... ?? , moim zdaniem głupota .
Moim zdaniem nie powinnismy używać żadnych dodatkowych kabli USB do przedłużania bo tu właśnie pojawiaja się problemy ... Zwłaszcza przy LTE .
Najczęściej stosowane są kable bardzo słabej jakośći i do tego za długie , myślę o 2 - 5 metrach ...
Jeżeli mamy problem z zasięgiem to należy polepszyć zasięg - nie poruszając się z modemem względem routera tylko używać minimum antenki parapetowej w celu polepszenia parametrów .
Prawdopodobnie to jest największy problem użytkowników routerów i systemu LTE .
A co do zaleceń by używać jeszcze kabla USB ... ?? , moim zdaniem głupota .
-
- Użytkownik forum
Ciekawostaka..
- troche z innej beczki ... ale postanowiłem że się podziele
Dopiero dziś zdecydowałem się jednak ostatecznie zawrzeć umowę z PLUSEM na opcji 75 PLN 7 GB+8 GB miesięcznie. Przedtem testowałem modem E398 bezpłatnie przez 14 dni (wójek , ciocia) .
Czekałem do okresu świątecznego z myślą że może Plus dorzuci jeszcze jakieś fanty ale niestety
Dzwoniłniłem codzienie na call center żeby zapytać czy być mozę nie szykują jakiejś promocji ale niestey. Dziś dowiedziałem się, że na dniach będzie nowa oferta - więc pierwsza myśl była że nie może być gorsza. Jednak zadzonił do mnie gościu z marketingu że owszem będzie nowa propozycja limitów jednakże oferta bedzie ujedolicana z tą w CP . Zapytałem co to w praktyce oznacza - na co on że "prawdopodbnie" plus wycofuje ipluspobieracza.
Stąd zadecydowałem - może nie słusznie o podjęciu zakupu - bo jedno co plusie można śmiało uznać wg. mnne za atut t to iplusopobieracz szczególnie ten 12H (płatny ale nie wiele)
Oczywiście to moja suwerrena decyzja i nie nakłaniam nikogo do pochopnych wniosków - może będzie lepsza oferta ale stwierdziłem że się o tak podziele.
Ps. Nie pracuje w Plusie ani żaden członek mojej rodziny ani w innej sieci konkurencyjnej
[ Dodano: 2012-04-05, 22:40 ]
Dopiero dziś zdecydowałem się jednak ostatecznie zawrzeć umowę z PLUSEM na opcji 75 PLN 7 GB+8 GB miesięcznie. Przedtem testowałem modem E398 bezpłatnie przez 14 dni (wójek , ciocia) .
Czekałem do okresu świątecznego z myślą że może Plus dorzuci jeszcze jakieś fanty ale niestety :)Dzwoniłniłem codzienie na call center żeby zapytać czy być mozę nie szykują jakiejś promocji ale niestey. Dziś dowiedziałem się, że na dniach będzie nowa oferta - więc pierwsza myśl była że nie może być gorsza. Jednak zadzonił do mnie gościu z marketingu że owszem będzie nowa propozycja limitów jednakże oferta bedzie ujedolicana z tą w CP . Zapytałem co to w praktyce oznacza - na co on że "prawdopodbnie" plus wycofuje ipluspobieracza.Stąd zadecydowałem - może nie słusznie o podjęciu zakupu - bo jedno co plusie można śmiało uznać wg. mnne za atut t to iplusopobieracz szczególnie ten 12H (płatny ale nie wiele)Oczywiście to moja suwerrena decyzja i nie nakłaniam nikogo do pochopnych wniosków - może będzie lepsza oferta ale stwierdziłem że się o tak podziele.
Ps. Nie pracuje w Plusie ani żaden członek mojej rodziny ani w innej sieci konkurencyjnej
Czekałem do okresu świątecznego z myślą że może Plus dorzuci jeszcze jakieś fanty ale niestety

Dzwoniłniłem codzienie na call center żeby zapytać czy być mozę nie szykują jakiejś promocji ale niestey. Dziś dowiedziałem się, że na dniach będzie nowa oferta - więc pierwsza myśl była że nie może być gorsza. Jednak zadzonił do mnie gościu z marketingu że owszem będzie nowa propozycja limitów jednakże oferta bedzie ujedolicana z tą w CP . Zapytałem co to w praktyce oznacza - na co on że "prawdopodbnie" plus wycofuje ipluspobieracza.
Stąd zadecydowałem - może nie słusznie o podjęciu zakupu - bo jedno co plusie można śmiało uznać wg. mnne za atut t to iplusopobieracz szczególnie ten 12H (płatny ale nie wiele)
Oczywiście to moja suwerrena decyzja i nie nakłaniam nikogo do pochopnych wniosków - może będzie lepsza oferta ale stwierdziłem że się o tak podziele.

[ Dodano: 2012-04-05, 22:40 ]
Czekałem do okresu świątecznego z myślą że może Plus dorzuci jeszcze jakieś fanty ale niestety :)Dzwoniłniłem codzienie na call center żeby zapytać czy być mozę nie szykują jakiejś promocji ale niestey. Dziś dowiedziałem się, że na dniach będzie nowa oferta - więc pierwsza myśl była że nie może być gorsza. Jednak zadzonił do mnie gościu z marketingu że owszem będzie nowa propozycja limitów jednakże oferta bedzie ujedolicana z tą w CP . Zapytałem co to w praktyce oznacza - na co on że "prawdopodbnie" plus wycofuje ipluspobieracza.Stąd zadecydowałem - może nie słusznie o podjęciu zakupu - bo jedno co plusie można śmiało uznać wg. mnne za atut t to iplusopobieracz szczególnie ten 12H (płatny ale nie wiele)Oczywiście to moja suwerrena decyzja i nie nakłaniam nikogo do pochopnych wniosków - może będzie lepsza oferta ale stwierdziłem że się o tak podziele.

-
Jak wycofa to raczej wszystkim, iplusopobieracz to dodatkowa usługa nie wliczająca się do umowy. W Play nocny transfer jest gwarantowany umową.exzabar pisze:"prawdopodbnie" plus wycofuje ipluspobieracza
-
exzabar pisze:4) AirLive Air3GII trudno cokolwiek o nim powiedzieć oprócz tego że ze względu na cene kupowany jest na allegro hurtowo . Tu warto dodać że na początku nie miał najlepszych opinii - ciekawe czy tu soft coś zmienił ?
Mogę się podzielić z wami swoimi spostrzeżeniami z funkcjonowania tego routera.
Mam go od 3 miesięcy. Uważam, że cena odzwierciedla jego jakość. W połączeniu z e398 router ten nadaje się jedynie do czytania w internecie. Jeśli coś ściągam to router rwie połączenia wedle własnego widzi mi się. Więc ściągać można tylko bezpośrednio. Sam też rwie połączenia podczas nie ściągania ale na tyle szybko wstaje że nie przeszkadza to mi za bardzo.
Prędkości przy 3 kreskach lte mam następujące:
1) po wi fi max 12Mb/s
2) po kablu od routera zazwyczaj jest o 4 Mb/s szybciej - ( swoją drogą ciekawe czemu?)
reasumując jeśli nie masz kasy i tylko przeglądasz strony internetowe to ten router wystarczy, ale jeśli chcesz coś już ściągnąć to odradzam zdecydowanie.

-
A ja podzielę się doświadczeniami na temat Tp-linka 3240 - ale od początku..
Mam miejsce w Warszawie gdzie trzeba było zrobić alternatywę (zrezygnować) z Neostrady.
Prawdopodobnie przez budowę drugiej nitki metra coś ją rozłącza i czasem transfer spada okrutnie (2048 - więcej nie da rady BMT).
Więc postawiłem na LTE. Po przeczytaniu z grubsza wątku postanowiłem przetestować jeden z routerów i padło na Tp-linka 3420 bo taki miałem do testów bez kosztów.
Wgrałem najnowszy firmware (617 ((umożliwia podanie PIN-u)) - nie ma go na stronie TP-linka) i bin do obsługi E398.
Rozpoznawanie i logowanie trwa ok 2 min.
Wyniki po trzech dniach testów - bez zarzutu (jakość połączenia)
Przed instalacją w miejscu docelowym podjechałem autem pod nadajnik (W-wa Brechta) i jeszcze zmierzyłem szybkość połączenia godz przed 14 - ok 40 dl i 30 ul ping 25. Pomyślałem, że przesiadka z neo 2m to będzie coś.
Montaż:
Modem E398 w max abonamęcie 45 G za 160 zł z iplusopobieraczem do 12.
Router TL-MR3420 zaktualizowany
Antena Cybertech 15 dBi + konektor do E398
Mimo bliskiej lokalizacji do nadajnika ale i braku widoczności optycznej postanowiłem skorzystać z anteny. Bardziej jednak myśląc o mocy (jaka by nie była) wypromieniowywanej poza budynek.
Testy:
Jakość połączenia (74% sygnału na routerze) bez zarzutu, prędkość 30 dl i 4 ul, ping 25
Jedynie "pchanie" w internet jest nie największe ale na modemie i laptopie na dachu budynku prędkości były podobne.
Prawdopodobnie aby zwiększyć upload trzeba by zastosować dwie oddzielne anteny na polaryzację V i H ale i tak efekt przejścia z 2M jest spory.
Po 3 tyg. od podłączenia Routera zero zrywanych połączeń, zawieszeń itp.
Z obserwacji (testowałem dwa) wynika, że routery nie będą miały większego download-u (przynajmniej na obecnym sofcie) niż ok 3,5 MB/s czyli - 30 Mbs/s (dla zobrazowania prędkości plik 700 MB czyli pełna płyta CD ściągamy w niecałe 4 min.
Jeżeli ktoś to akceptuje to za taką kasę (130zł) można spokojnie zakupić 3420 do modemu E398 wiedząc, że nie będzie sprawiał żadnych problemów.
[ Dodano: 2012-04-08, 15:28 ]
Mam miejsce w Warszawie gdzie trzeba było zrobić alternatywę (zrezygnować) z Neostrady.
Prawdopodobnie przez budowę drugiej nitki metra coś ją rozłącza i czasem transfer spada okrutnie (2048 - więcej nie da rady BMT).
Więc postawiłem na LTE. Po przeczytaniu z grubsza wątku postanowiłem przetestować jeden z routerów i padło na Tp-linka 3420 bo taki miałem do testów bez kosztów.
Wgrałem najnowszy firmware (617 ((umożliwia podanie PIN-u)) - nie ma go na stronie TP-linka) i bin do obsługi E398.
Przed instalacją w miejscu docelowym podjechałem autem pod nadajnik (W-wa Brechta) i jeszcze zmierzyłem szybkość połączenia godz przed 14 - ok 40 dl i 30 ul ping 25. Pomyślałem, że przesiadka z neo 2m to będzie coś.
Montaż:
Mimo bliskiej lokalizacji do nadajnika ale i braku widoczności optycznej postanowiłem skorzystać z anteny. Bardziej jednak myśląc o mocy (jaka by nie była) wypromieniowywanej poza budynek.
Testy:
Jakość połączenia (74% sygnału na routerze) bez zarzutu, prędkość 30 dl i 4 ul, ping 25
Jedynie "pchanie" w internet jest nie największe ale na modemie i laptopie na dachu budynku prędkości były podobne.
Prawdopodobnie aby zwiększyć upload trzeba by zastosować dwie oddzielne anteny na polaryzację V i H ale i tak efekt przejścia z 2M jest spory.
Z obserwacji (testowałem dwa) wynika, że routery nie będą miały większego download-u (przynajmniej na obecnym sofcie) niż ok 3,5 MB/s czyli - 30 Mbs/s (dla zobrazowania prędkości plik 700 MB czyli pełna płyta CD ściągamy w niecałe 4 min.
Jeżeli ktoś to akceptuje to za taką kasę (130zł) można spokojnie zakupić 3420 do modemu E398 wiedząc, że nie będzie sprawiał żadnych problemów.
[ Dodano: 2012-04-08, 15:28 ]
marekolo pisze:A ja podzielę się doświadczeniami na temat Tp-linka 3240 - ale od początku..
Firmware - http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1901092.html
Montaż:
Testy:
-
Powielam pytanie: Jaki router najlepiej dla modemu Huawei E398 tak aby wszystko dobrze współgrało w technologii LTE. Moja lokalizacja (w której będzie używany zestaw) to centrum Krakowa. Nadmienię tylko, że przerabiałem już ten sławetny AirLive AIR3GII (w moim przypadku tragedia), Edimax LT-6408n (zrywał połączenie na potęgę, oczywiście jeszcze ten genialnie umieszczony slot USB), TP-Link TL-MR3220 (choć tutaj o LTE nie marzyłem, w przypadku modemu E173, E372 oraz E1820 także średnio) oraz Netgear MBRN3000 (jak w poprzednim testowany na Blueconnect, Play Online - ten zachowywał się najstabilniej ale niestety BEZ LTE). Proszę o pomoc. Z góry wielkie dzięki - Rafał.
-
Witam Wszystkich
Ja tez proszę o pomoc.
W sklepie anteny.net nabyłem zestaw:
1. Router bezprzewodowy DSL LTE 3G 4G dual-band 2,4 -5Ghz 300Mbps typ SAPIDO RB-1830
2. Zestaw Antena DUAL LTE 1800 MHz do modemu Huawei E398
- 1x antena dualna panelowa 17dBi ( pracuje w polaryzacji pionowej i poziomej jednocześnie )
- 2 x 15m niskostratnego kabla antenowego RF 240 ze złączem FME
- 2 x Przejściówka pasująca do modemu - Huawei E398
Problem polega na tym, że sam modem Huawei E398 wpięty do PC startuje w LTE ( z anteną, bo bez anteny tylko HSDPA) i osiąga średnie prędkości 20 do 30Mb/s.
Niestety po wpięciu bezpośrednio do routera łapie tylko HSDPA.
Router ma wybraną opcję konfiguracji dla modemów 3G/4G ale możliwości wyboru to tylko "3,5G usb dongle" w pozycji WAN Interface. Martwi mnie natomiast to, że w pozycji "service" mogę ustawić tylko "UMTS/HSPA/HSDPA/HSUPA" nie ma LTE !!! Nie wiem czy w innych routerach jest tak samo? niektóre np. TP-Link TL-MR3420 maja w opisie tylko 3G a z forum wynika, że "ciągną" LTE. Domyślam, sie coś źle robię ale co? Po wpięciu modemu do PC pojawia się okno "Internet w Plusie" w którym mogę konfigurować modem tzn. wybrać od jakiego internetu ma zacząć łączenie - modem po fiasku połączenia z LTE zaczyna szukać UMTS, potem 2G itd. ale nie wybierze samodzielnie "wyższego" netu gdy np podczas pracy w UMTS podepnę antenę. Jak maja inne rutery? Czy macie w nich ustawienie LTE czy tylko 3G lub jak w moim 3,5G ale jest jakiś sposób na zmuszenie modemu by zaczął łączenie od LTE. Czy mój modem jest do bani i muszę drogą kupna nabyć inny, właściwszy.
Bedę bardzo wdzięczny za pomoc
Ja tez proszę o pomoc.
W sklepie anteny.net nabyłem zestaw:
1. Router bezprzewodowy DSL LTE 3G 4G dual-band 2,4 -5Ghz 300Mbps typ SAPIDO RB-1830
2. Zestaw Antena DUAL LTE 1800 MHz do modemu Huawei E398
- 1x antena dualna panelowa 17dBi ( pracuje w polaryzacji pionowej i poziomej jednocześnie )
- 2 x 15m niskostratnego kabla antenowego RF 240 ze złączem FME
- 2 x Przejściówka pasująca do modemu - Huawei E398
Problem polega na tym, że sam modem Huawei E398 wpięty do PC startuje w LTE ( z anteną, bo bez anteny tylko HSDPA) i osiąga średnie prędkości 20 do 30Mb/s.
Niestety po wpięciu bezpośrednio do routera łapie tylko HSDPA.
Router ma wybraną opcję konfiguracji dla modemów 3G/4G ale możliwości wyboru to tylko "3,5G usb dongle" w pozycji WAN Interface. Martwi mnie natomiast to, że w pozycji "service" mogę ustawić tylko "UMTS/HSPA/HSDPA/HSUPA" nie ma LTE !!! Nie wiem czy w innych routerach jest tak samo? niektóre np. TP-Link TL-MR3420 maja w opisie tylko 3G a z forum wynika, że "ciągną" LTE. Domyślam, sie coś źle robię ale co? Po wpięciu modemu do PC pojawia się okno "Internet w Plusie" w którym mogę konfigurować modem tzn. wybrać od jakiego internetu ma zacząć łączenie - modem po fiasku połączenia z LTE zaczyna szukać UMTS, potem 2G itd. ale nie wybierze samodzielnie "wyższego" netu gdy np podczas pracy w UMTS podepnę antenę. Jak maja inne rutery? Czy macie w nich ustawienie LTE czy tylko 3G lub jak w moim 3,5G ale jest jakiś sposób na zmuszenie modemu by zaczął łączenie od LTE. Czy mój modem jest do bani i muszę drogą kupna nabyć inny, właściwszy.
Bedę bardzo wdzięczny za pomoc
-
- Stały użytkownik forum
Witam , jak zrozumiałem masz PLUS .
Ustawienie trybu pracy w jakiej technologi ma pracować modem masz właśnie w menager i-plus , w nim ustawiasz LTE i to jest tryb w jakiej już sam modem nawet w routerze będzie łączył w pierwszej kolejności .
Oczywiście jeżeli sieć LTE będzie poza zasięgiem zostanie wybrany tryb "gorszy".
W Twoim przypadku omijanie LTE świadczy o problemie albo w sygnale , albo zasilania routera , modemu ...
Ustawienie trybu pracy w jakiej technologi ma pracować modem masz właśnie w menager i-plus , w nim ustawiasz LTE i to jest tryb w jakiej już sam modem nawet w routerze będzie łączył w pierwszej kolejności .
Oczywiście jeżeli sieć LTE będzie poza zasięgiem zostanie wybrany tryb "gorszy".
W Twoim przypadku omijanie LTE świadczy o problemie albo w sygnale , albo zasilania routera , modemu ...
-
Tak mam PLUSA. W menager i-plus mam ustawione LTE ale menager "działa" chyba tylko wtedy gdy modem jest wpięty bezpośrednio do PC. Kiedy przeniosę go do routera w i-plusie pojawia się komunikat "brak modemu" (czy coś takiego). Komputer "nie widzi modemu" który jest "za routerem" a konfigurować przez 192.06.8.1.1 mogę tylko router. W efekcie tego modem jest "samodzielny" i "niesterowalny". Nie wiem dlaczego modem spada z LTE na HSDPA. Mam antenę zewnętrzną, sygnał "cztery kreski na pięć możliwych), prędkości do 30Mb/s. Czy w innych modemach jest wyraźnie wybór 4G albo LTE? Bo jeśli tak to zmieniam router, ale jeśli nie ? Zresztą TP-LINK TL-MR3420 w kompatybilnych modemach 3G nawet nie wymienia E-398 a przecież współpracują.
-
- Stały użytkownik forum
Bardzo normalne , że menager pokazuje brak modemu , wyjmując modem z usb nie korzystamy już a iplus manager , to logiczne , wtedy lecimy poprzez router .
Sprawdź co się dzieje i jaki masz sygnał modemu patrząc w router .
A i skąd wiesz , że modem pracuje w 3G w routerze , ja to rozpoznaję po prędkości no i pingach , dla LTE mam poniżej 41ms ( zazwyczaj jest w granicach 11ms do 25ms ) . Jeżeli jest wyżej czyli 65ms to już mam pewność że jadę na 3G czyli HSPA+.
Tak jak pisałem , menager ustawia modem w tryb pracy , jezeli ustawisz LTE i zastosujesz to po wyjęciu i odpaleniu w routerze ten modem będzie pracował w LTE i odwrotnie , jak dasz 3G to na 100% nie wejdzie w LTE .
Sprawdź , włącz LTE , sprawdź pingi w routerze , następnie spowrotem do kompa , daj 3G i sprawdź jaką prędkość wtedy osiągniesz w routerze , no i pingi ...
Ja E398 ustawiając na LTE , wkładam w LT-6408N i nic mnie nie obchodzi , bo w tym routerze juz nie mam możliwości wymuszania LTE .
Sprawdź co się dzieje i jaki masz sygnał modemu patrząc w router .
A i skąd wiesz , że modem pracuje w 3G w routerze , ja to rozpoznaję po prędkości no i pingach , dla LTE mam poniżej 41ms ( zazwyczaj jest w granicach 11ms do 25ms ) . Jeżeli jest wyżej czyli 65ms to już mam pewność że jadę na 3G czyli HSPA+.
Tak jak pisałem , menager ustawia modem w tryb pracy , jezeli ustawisz LTE i zastosujesz to po wyjęciu i odpaleniu w routerze ten modem będzie pracował w LTE i odwrotnie , jak dasz 3G to na 100% nie wejdzie w LTE .
Sprawdź , włącz LTE , sprawdź pingi w routerze , następnie spowrotem do kompa , daj 3G i sprawdź jaką prędkość wtedy osiągniesz w routerze , no i pingi ...
Ja E398 ustawiając na LTE , wkładam w LT-6408N i nic mnie nie obchodzi , bo w tym routerze juz nie mam możliwości wymuszania LTE .
Ostatnio zmieniony 2012-04-10, 17:56 przez picador, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Po prędkościach
W LTE mam od 20 do 30Mb/s a w 3G ok 6Mb/s. Pingi podobnie jak u Ciebie.
Na razie jestem poza domem. Wieczorem sprawdzę jeszcze raz tzn. ustawie LTE w i-plusie i przepne modem do routera.Może nie kliknąłem zastosuj...?
A swoja drogą jeśli modem jest kompatybilny z routerem to temu drugiemu powinno już być obojętne jaki sygnał routuje tzn z jakiej sieci.
Na razie dzięki
W LTE mam od 20 do 30Mb/s a w 3G ok 6Mb/s. Pingi podobnie jak u Ciebie.
Na razie jestem poza domem. Wieczorem sprawdzę jeszcze raz tzn. ustawie LTE w i-plusie i przepne modem do routera.Może nie kliknąłem zastosuj...?
A swoja drogą jeśli modem jest kompatybilny z routerem to temu drugiemu powinno już być obojętne jaki sygnał routuje tzn z jakiej sieci.
Na razie dzięki